Değersizlik insanın kendisini önemsiz, bir işe yaramamış gibi hissetmesine neden olan bir duygudur. Başarılar bizi motive ederken, başarısızlıklar da moral motivasyonumuzun düşmesine sebep olabilir. Zaman içinde arka arkaya gelen başarısız davranış ve eylemler insana kendini değersiz hissettirebilir. Bunun için her zaman öz saygınızı/değerinizi koruyun.
Güncellemeler
+1 yıl
Güncel
Başarısız olduğunuzda kendinizi değersiz hisseder misiniz?
Hayatta her istediğimizi uğraş göstermemize rağmen elde edemeyeceğimizi kabullenmemiz gerekir. Hedefime ulaşabilmek için elimden gelen çabayı gösteririm, çabalarıma rağmen olmuyorsa hakkımda hayırlı değilmiş diye düşünürüm. Kendimi kimseyle kıyaslamam. Herkesin imkanları ve şartları bir değildir. Bence başarısız olduğumuzda değersiz hissetmemizdeki en büyük etken kendimizi başkalarıyla karşılaştırmaktır. Ne yazık ki istemeden de olsa çoğu anne ve baba çocuklarının başarılarını tanıdıklarının çocuklarının başarılarıyla karşılaştırıyor. Bu da kişinin kendisini ömrü boyunca başka kişilerle kıyaslamasına neden oluyor. Çevresinde gördüğü kişiler kadar başarılı olamadığını düşününce kendisini değersiz hissediyor.
Evet. Çoğu zaman öyle. Bi işi başaramadığım zaman hep hayatımda neye kalkışsam beceremedigim hissine kapılıyorum. Ki zaten çok da becerebildim şeyler yok ama olmadığı an daha önce hiç yapamadığım, beceremediğim şeyler gözümün önüne geliyor ve ne kadar başarısız, becerisiz biri olduğumu düşünüp kendime yüklemiyorum. Kendi kendimi huzursuz etmekte üstüne yok yemin ediyorum ya. Insanların bana yapamadığını, bana veremedikleri zararı ben kendime bunu yaparak veriyorum. Bazen söyle kendi kendime kızıp iyi bi sarsmak istiyorum ama yapamıyorum. Ne kadar bunu düşünsem de o an çökmüş bir vaziyet içine giriyorum ve ne yaparsan yapayım çıkamıyorum. Bu anlarda birinin desteğine ihtiyacım oluyor. Çünkü ben kendime ne söylersem soylıyım doğruyu da gerçeği de ben biliyorum. Ama bir başkası gelip elimden tutup beni kaldırdığı zaman, bu bana daha gerçek, iyi biseym gibi oluyor. Beni kaldıran insanın bana değer verdiğini düşünüyorum. Bu durum biraz yardımcı oluyor ben kendi kendime değersiz hissettirdigimde.
1
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Samimiyetin, bu güzel yorumun için teşekkür ederim. Ayrıca, Hiçbir zaman kimseye ihtiyacın yok. Hiçbirinizin yok aslında. Ve Sen değerlisin, hem de çok🌺
Motivasyonumu ve özsaygımı yitirecek kadar arka arkaya başarısızlık yaşamadım. Ama bu durum başıma gelse bu yaştan sonra kendimi geçiçi olarak kötü hissetmeme sebep olabilirdi diye düşünütorum. Birşekilde kendimi motive edebileceğim bir çözüm yolu bulurdum. Başaramadığım işker ya da konunun bu şekilde hayırlısı diyebilirdim. Vazgeçmek daha iyi hissetittirirdi ya da başaramadığım konunun içinde bulunduğu farklı duruma ayak uydurabilirdim. Bazen kaderci olmak böyle zamanlarda insanı motive edebilir diye düşünüyorum. 🤷♀️
Elimden geleni yaptıysam başarısız olmak bana kendimi değersiz hissettirmez. Her şeyi yapmışımdır ve olmamıştır. Olmadıysa da “vardır bunda bir hayır” deyip devam ediyorum. Fakat yeteri kadar çaba göstermediğimi düşünüyorsam kendimi yetersiz hissediyorum.
Ortaokul yeni bitti, Cengiz Aytmatoz falan okuyorum, abim de dedi ki, '' harika bir kitabım var sana '' ve Papillon'u uzattı, Kelebek'tir ismi. Kütük gibi bir kitap, aldım geldim, birkaç hafta okudum sanırım. Hapishaneden kaçmaya çalışan bir '' delinin '' hikayesini anlatıyor. Başarabiliyor mu? Spoiler sevmem...
Ne anlatıyorsun YourName?
Kelebek kitabının iki filmi vardır, birincisi çok eski, Dustin Hoffman bile tanınmaz orada, çocuk gibidir. 1973 yapımı, bir de yeni nesil filmi vardır, kapağınızdaki ise yeni nesil filmden alınma, sevmedim ben yeni nesil olanı nedense.
Vel hasıl, başarılı dahi olsam, şakşaklayacak hatrı sayılır bir kitle hep oldu karşımda. Pek artık '' umurumun kenarında da '' değiller ne yalan söyleyeyim, hatta muhatap dahi almıyorum, zira zerrece kıymet verilmeyi hak etmiyorlar. Başarısızlıklar ise tecrübe, daha iyisi içinse ruha kamçıdır.
Değersiz hissetmem ama şevkim kırılıyo malesef. yani basaramasamda dustugum yerden kalkarım, küllerimden yeniden dogarim gibi iddialı cümleler kuramicam. Ama basaramadigim herşeyin yinede bana kattiklarinin bilincindeyim. En onemlisi TECRÜBE. ama bunu biliyo olmak bile şevkimin kirilmasina mani olamiyo
Sadece başarısız hissederim. Bir işi başaramamak beni değersiz bir insan yapmaz. O yüzden böyle hissetmemi gerektiren bir duyguya yer vermem. Değer yargıları çok daha farklı. Her insan başkaları için ve de kendi için yeterince değerlidir. Bu yüzden senin de dediğin gibi hiç bir şeyin özgüveninizi düşürmesine izin vermeyin.
Başarısız olduğumda başarısızlığma sebep olan kişiyi öldürmek isterim. Benden kaynaklıysa hayırlısı böyleymiş benim gibi muhteşem bir kız kaybettiler ama olsun demekki onlarda beni haketmiyorlarmış derim 😁
Zaman zaman oluyor tabii ama her insanın bir sınırı vardır. Yapabilecekleri vardır tüm çabaya rağmen olmuyorsa yapacak bir şey yok. Hiç denemeyip de başarı çabasına girmemekten daha iyidir kanımca.
İşe yaramaz hissettiğim cok zaman olmuştur özellikle çalıştığım dönemde ama modum düşmez yapamadığım İşe dört elle sarılır en azından yapabildiğimi kendime kanıtlamaya çalışırım.
İlkte yetersiz hissettirir.. Sonra hayırlı olan buymus diyip üzülmeyi bırakırım özgüvenimi toparlamak içinde kuzenim bir güzel över beni 😅 yani çok uzun sürmez kendimi kötü hissetmem
İnsanların bana olan beklentilerini karşılayamayıp başarısız olmaktan korkuyorum ve bu özsaygımı yitirmeme sebep oluyor. Yaşantısı oturmuş başarılı insanları gördüğümde başardığım tüm şeyleri unutup dünyanın en salak insanıymış gibi hissediyorum...
Konuya bagli, cogunlukla degersiz degil sadece yetersiz hissederim basarili olamayinca, ama defalarca basarisiz oldugum ve onemsedigim bir konu ile ilgili ise degersiz de hissedebilirim