Arkadaşlar artık o kadar yoruldum ve bunaldım ki.. her gün mantıksız düşüncelerimle mücadele edip duruyorum. Eğer yeni bir takıntı bulamazsam da aynı düşünce benimle yaşamaya devam ediyor. Ne kadar anlamsız olduğunu bilsem de aklıma takılan düşüncelerden kurtulamıyorum. Öncesine göre baya azaldı ama hala var ya da sadece alıştığım için az geliyor. Takıntı yaptığım şeylere örnek vereyim mesela; ya sürekli nefes alışımı düşünürsem, ailemden biri ölürse, arkadaşlarım artık beni sevmezse, ya ben şizofrensem aslında, ya eşcinsel olursam, ya sürekli bu hastalığı düşünürsem, gibi gibi o kadar salakça şeyler ki ama düşünüyorum işte ben eskiden çok rahat ve pozitif bir insandım bir olaydan sonra hayatım... yoluna girdi. Yardımcı olabilir misiniz lütfen
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
- +1 yıl
sana çok güzel bi tavsiye vericem : öyle ilaç terapi boş bak yıllarca gittim sonuç alamadım. en son izzet Güllü var youtube de. ya yıllarca boşa cabalamisim 6 ayda kurtuldum. adam nasıl kurtulacagini anlatıyor aç onu izle garanti veriyorum sana canlı tanıkları izle ne emek istediğimi anlarsin
23 Yorumla- Soran+1 yıl
Ben zaten şuana kadar ilaç ya da terapi almadım kendi kendimi telkinlerle biraz da dine yönelerek geçirmeye çalıştım tam anlamıyla geçtiğini şansının zamanlar oldu ama geri geldi tekrar İzzet güllü yü de duymuştum ama hiç izlememiştim izlerim çoook teşekkür ederim umarım işe yarar
- 1 yıl
Merhaba ben de okb hastalığından çok fazla zarar gördüm katlanılmaz dereceye çıkıyor bazen daha dediğinizi yapmadım ama şimdi izleyeceğim geldiğimde Yani bir daha sana yazdığımda geçmiş olursa sana çok teşekkür ederim
- 1 yıl
Biliyorum zamanla geçecek bir takıntı hastalığım var ilaçlarımı ve psikoterapiyi yani psikiyatriste gidiyorum ama hala beni kısıtlıyor videoyu izledim bana çok iyi geldi ama tam olarak geçmedi O yüzden 6 ay veya 9 ay dediğiniz gibi ilaçları kullanıp psikiyatriste gideceğim ve eğer geçerse Ben dünyanın en mutlu insanı olabilirim
En İyi Cevaplar
Herkesin zaman zaman rahatsizlik yaratan, zihninden atamadigi kaygili dusunceleri olmakla beraber, kisinin zihnini ele geciren, beynine hukmeden, tekrar tekrar beliren davetsiz dusunceler, durtuler oldugunda bu durum bir obsesyon olabilir. Obsesif kompulsif bozuklugu (OKB) olan kisiler genellikle obsesyonlarin kendi zihinlerinin bir urunu oldugunu bilir ancak bunu ne kontrol edebilirler, ne de bundan kurtulabilirler. OKBsi olanlar obsesyonlarini siklikla belli bazi rituellere (tekrarlayici davranislar) basvurarak azaltmaya, baskilamaya calisir. Bu ritiuelleri gerceklestirmeye kendilerini adeta mecbur hisseder ve bunlari bazen saatlerce surdurdukleri de olur. Rituller devreye girmisse bu durum kompulsiyon adini alir. Kiside hem obsesyon, hem de kompulsiyon mevcut ise ve bu durum kisinin yasamini zorlastiriyorsa obsesif kompulsif bozukluk tanisini koymak mumkundur. OKB her 40 kisiden birinde gorulebilen bir kaygi bozuklugudur. Kadinlar ve erkeklerin esit oranda etkilendikleri saptanmistir. OKBsi olan kisilerin yaklasik uce ikisinin, ergenlik ve erken eriskinlik donemlerinde bu bozuklugu gecirmeye basladiklari da bilinmektedir. Obsesif Kompulsif Bozuklugun tedavisinde genellikle bilissel-davranisci terapi, bozuklugun derecesine gore ilac tedavisi de eklenerek uygulanir. Uzman psikologlar ve pskiyatristler terapi icin yetkilidir. OKBnin hizli bir tedavisi yoktur ama zamanla ve ozellikle de konusunda yetkin bir terapistle adim adim, obsesyon ve kompulsiyonlar uzerinde kontrol saglanarak bir terapi sureci dahilinde calisilirsa, iyilesme mumkundur. Psikoterapi ile birlikte, ayni zamanda belirtilerin tekrarlanmasinin da onune gecilebilir, uzun donem koruyuculuk saglanabilir.
21 Yorumla- +1 yıl
Ve kesinlikle bir uzmana başvurmanı da öneririm. Ben 5-6 yıl kadar psikiyatr kontrolünde antidepresan kullandı.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
18
Cevap
7Cevap
- +1 yıl
Canım benim de OKB'm var ve bana en büyük yardımı şu yaptı. Şimdi bir takıntın var ve kendimden de biliyorum ki bu takıntılı konunun içinde çırpındıkça batıyorsun. Onu çözmeye çalıştıkça, düşündükçe... Benim yaptığım şu. O sırada her ne iş yapıyorsan aklına gelen takıntın ne olursa olsun yaptığın işi yapmaya devam ediyorsun, mesela diyelim ki ödev yapıyorsun ya da iştesin çalışıyorsun ya da okuldasın ya da yürüyorsun ya da bilgisayarda takılıyorsun fark etmez yaptığın işi yapmaya devam ediyorsun. Bu takıntılı düşünceyi aklından atmaya çalışmak için uğraşmak veya ondan kaçmak demek KESİNLİKLE değil bunlar tam tersi etki yapıyor. Takıntının üstüne gidip onu çözmeye çalışmak da değil. Bu her ne kadar takıntılı düşünceler kafanda olsa bile normal bir şekilde işlerine ve hayatına devam etmek demek. Eğer çok bunalırsan elbette dışarı, balkona, cama çıkıp hava da alabilirsin. Bunu takıntılarımın ilk zamanlarında yapmak benim için gerçekten çok ZORDU. Gerçekten zordu. Ama başka çarem de yoktu. Çünkü çileden çıkmıştı takıntılarım yaşayamıyordum. Sonra o kadar rahatladım ki. En başta bu biraz "odanın içindeki fili düşünmemek" gibi bir şey oluyor. Ama uzun vadede normal hayatına geri dönüyorsun. Eğer takıntılarının yoğun olduğu dönem tekrarlarsa da (ki benim tekrarladı) tekrar bunu yap ve yavaş yavaş takıntılı düşünme oluyorsun. Ben de böyle oldu en azından. Bilmiyorum anlatabildim mi, doğru ifade ettim mi ama şunu söylemeliyim ki ben uzman DEĞİLİM. söylediğim şey sende ters etki bile yapabilir. Mesuliyet almak istemem ve bilmiş bilmiş doktormuşum gibi konuşmak istemem. Bu çözümü bana biraz da psikoloğum vermişti. Bunu bana, özellikle ona bahsettiğim spesifik bir takıntı için önermişti ben ise hayatımdaki tüm takıntılarıma uyguladım.
10 Yorumla - +1 yıl
karantinada aileme çok alıştığım için yoğun şekilde kaybetme korkusu yaşadım. sanki onlar ölmüş gibi devamlı ağlıyordum. aynı düşünceler bende de oldu. şu an daha az. başka insanlarla iletişim kurdukça, gezdikçe, bir şeylerle ilgilendikçe ve özellik başkalarının dertlerini dinledikçe kendini unutacaksın.
12 Yorumla- Soran+1 yıl
Şöyle bir şey yeni bir takıntı edindim batana millete hayırlı olsuuun. Bu takıntım da ya kendim gibi davranamazsam hep aklımda bu düşünceyle beraber kasıntı yaşarsam bu yüzden insan gördüğümde yani her zaman böyle kalıyorum mal gibi. Düşünceyi unuttuğumda mükemmel eski ben ama gittikçe daha çok takıntı yapmaya başladım anne babamda bile kasıntı davranacam nerdeyse...
- Soran+1 yıl
Demek istediğim iletişim kurma kısmı bende tedavi edici değil :(
Hiç korkmayın bende okb'yim şizofreni ve eşcinselliğe kafayı takmayan hiçbir okblide görmedim. Her okbli bu ikisine kafayı takar bende dahil. İlaçların biraz yan etkisi var ama ben 9 ay kullandıktan sonra geçti. Eğer zorlanıyorsanız bir hekime başvurabilirsiniz ama okb tanısı konduktan sonra bana ehliyet vermediler psikolok muaynesine gönderdiler oradaki doktor uygun görünce ehliyet veriyorlarmış. Allah şifa versin. Bu arada bdt (bilişsel davranışçı terapi) ve maruz bırakma terapisi işe yarıyor.
00 Yorumla- +1 yıl10 Yorumla
- +1 yıl
Aşagıda bir arkadaş söylemiş izzet güllü çok iyi bu konuda. Gerçekten faydasını görürsün. OKB yi yaşamayan anlamaz. Bundan kurtulmak düşünceleri önemsememek.
02 Yorumla- Soran+1 yıl
İşte önemsemeye çalışıyorum ama olmuyor ki :/
- Soran+1 yıl
Ay önemsememeye
- +1 yıl
İlaç kullandım bir buçuk sene çok çok azaldı ama anksiyetem geçmedi kullanmıyorsan doktora git yazması muhtemel
21 Yorumla- Soran+1 yıl
Bir ilaca bağımlı yaşamak istemiyorum ama
- +1 yıl
İnan bende öyle ama bunları düşünememeni sağlayacak şeyler yap dizi izle oyun oyna İnternette takıl kafanı uzaklaştıracak şeyler yap kitap okursan okuduğun kitapta okuduğun cümle aklına başka bir şey getirebilir tabi bende öyle ama sende öyle mi bilemem
00 Yorumla Aynısı ben de var üstüne bir de anksiyete kulağımda devamlı çınlama sesi bile oluştu bu yüzden
04 Yorumla- Soran+1 yıl
Çınlama bende de vardı ama geçti
- Soran+1 yıl
Zamanla geçti özel bir şey yapmadım ama anksiyetem azaldığı için geçtiğini düşünüyorum
- Gizli Üye(30-35)+1 yıl
bende de takıntı hastalığı var. Tek çözümü kafaya taktığım şeyi halletmeden uyumamak.
10 Yorumla - +1 yıl
ben 8-9 sene tedavi gördüm ve işe yaradı diyebilirim fakat tamamen geçti mi? hayır.
Benim tavsiyem meşguliyettir efenim. Bir hobi o kadar iyi gelir ki...00 Yorumla Bu hastalığın geçme olanağını düşünmüyorum bir nevi karakter özellik bu yani bunun için sadece görmezden gelmen lazım ki bu da hastalığa zıt..
00 YorumlaBenim de var ben düşünümeyerek düşüncelerimi dengeliyorum. Olumlama ve meditasyonlarda çok etkili tavsiye ederim. Her şey beyinde biter unutma 🥰❤️
00 Yorumla- Gizli Üye(18-24)+1 yıl
Oda duvarına resim çiz yere çöp at elini boya vb vb bence takıntılar kişinin kendi hayatında kontrol sağlama isteği ve bu isteği kendini bunaltmadan gösterebilmenin yönü de yukarda yazdığım gibi saçmalamak
04 Yorumla- +1 yıl
KESİNLİKLE YANLIŞ. Çocukluğumdan beri takıntılarım var ve bu takıntılardan bazıları gözümün önüne gelen kötü, aşırı rahatsız edici görüntülerdi. Bu görüntüler herkesi rahatsız eder ama benim aklıma bu görüntüler sürekli geliyordu ve huzurum kalmamıştı. Geceleri uyuyamıyordum. Kaygı kaynaklı takıntılar bunlar. İnternette takıntıların kaynakları sıralanmıştı pek çok sebebi vardı şimdi araştırmak istemiyorum çünkü o çukura tekrar düşmek istemiyorum, keyfim çok yerinde ama kontrol sağlama isteği tüm takıntıların cevabı olamaz bu çok farklı bir şey, yine de en iyi cevabı uzmanlar verir.
- Cevap sahibi+1 yıl
Bilmiyorum ben de küçükken elime bıçak almaya korkuyordum birine saplarım diye ya da birini kaldır8mdan aşağı iterim diye gelan korkuyordum böyle şeylerim vardı kendi yöntemlerimle kurtuldum psikolog seni kendinle yüzleştirir ya da hayatı eksik sorguluyorsan bunu yüzüne vurur kendi kendinin psikoloğu olman en iyisi felsefeni geliştir yeter
- Cevap sahibi+1 yıl
Sanrılardan bahsediyorsan onu bende yaşıyordum o da aynı şekil felsefesi gelişmiş olan bir birey psikolojik sorun yaşayamaz
- +1 yıl
Anlıyorum seni. Çok sevindim sorunlarını kendin aşmana. Ama pek katılmıyorum. Karakterler farklı farklı belki o yüzdendir. Neyse ki bilim insanları ve bu konularda gelişmiş bir birikim ve tecrübe var dünyada.
- +1 yıl
Dusunmemeye calis. Nasibimizde ne varsa o olur bosuna kendini strese sokma hic.
01 Yorumla- Soran+1 yıl
Düşünmemeye çalıştıkça artıyor :(
- Gizli Üye(30-35)+1 yıl
Yardım almayı dene. Eminim iyi gelecektir.
10 Yorumla Nas Felak suresi okuyup kurtulmak için dua edebilirsin.
00 Yorumla- Gizli Üye(25-29)+1 yıl
Maladaptive hastasıydım Bilimde OKB olarak geçiyormuş bu Hala kurtulmuş değilim ama azalttım.
03 Yorumla- Soran+1 yıl
Mesela ben de bir ara bu hastalığı görünce korkup ya olursam deyip kafaya takıp kendimi buna zorlamıştım böyle şeylerle uğraşıyorum işte her gün ve gerçekten gına geldi her şeyden korkup ya bende de olursa ya hep mutsuz olursam gibi varsayımlar yapmak istemeden yordu
- +1 yıl
Ya gemin ederim aynısı bende var ve 2 senedir uğraşıyorum
- Soran+1 yıl
@Edaddnneek nasılsın şuann
- +1 yıl
Sendede benim gibi ilerlemiş bayağı. Ilaç şart
18 Yorumla- Soran+1 yıl
Yalnız bende ilk başladığında daha rahatsız edici boyuttaydı bu azalmış hali ama sen buna bayağı ilerlemiş dedin ndjdmd ayrıca ilaç kullanmak istemiyorum
- +1 yıl
Acaba hic ummadik anda birdsha bu ataklarin tutacagini biliyormusun
- Soran+1 yıl
Biliyorum zaten azalıp artıyor arada bir alıştım ama
- +1 yıl
Ne yapacaksin
- Soran+1 yıl
Umutsuz olmayacağım hep gülümsersem her şeyin üstesinden gelebileceğimi düşünüyorum ayrıca Allah’a dua edeceğim o isterse her şey olurr
- +1 yıl
Insallah. Istedigin zaman dertleşiriz.
- Soran+1 yıl
Tamamdır çok teşekkür ederimm
- +1 yıl
Iyi gunler
- +1 yıl
hastalık değil , kadınların doğası.
03 Yorumla- Soran+1 yıl
Mizah mı bu
- +1 yıl
yok la , kadınların doğası gereği takıntılılar. Hasta değilsin yani
- +1 yıl
OKB insanların hayatını işkence haline getirebilen çok ciddi bir hastalık, bunlar ufak takıntılarla kıyaslanamaz. Pek çok insan bu hastalık yüzünden işkence çekiyor yaşarken. Bundan kurtulamayıp beyninden ameliyat olan insanlar var ve bu hastaların içinde pek çok sayıda erkek bulunuyor. Keşke cahil cahil yorumlar yapacağına erkeklerin de böyle rahatsızlıklarının olabileceğini bunun ciddi bir psikolojik rahatsızlık olduğunu anlayabilsen. Hastaların çoğu kadın olsaydı bile (-ki evet kadınlarda daha çok görülüyor) öyle demek ayıptır. Bu ŞİZORFRENİ hastası bir kadının hastalığını ciddiye almamak ve "kadınlar öyledir" demek gibi bir şey. Hayat senin için kolay olabilir (umarım DEĞİLDİR!) ama pek çok insan için pek çok mücadele içeriyor.
Bu da 20 SENEDİR okb hastalığıyla yaşayan bir ERKEĞİN kitabı. Google aramalara "Duramayan Adam-Obsesif Kompulsif Bozuklukla Yaşamak" yaz çıkıyor.
Bu da ERKEKlerde OKB rahatsızlığına sahip bireyler için yardımcı amaçlı hazırlanmış bir yazı.
Google aramalara "reflections rehab /blog/obsessive-compulsive-disorder-in-men-ocd-symptoms-and-treatments-for-men/" yaz.
Kaç tane erkek bu hastalıktan rahatsız ve bunun çilesini çekip mücadelesini veriyor biliyor musun?
- +1 yıl
bende de var. sorduğun için sağol
00 Yorumla - +1 yıl
Takmayarak
00 Yorumla - Gizli Üye(36-45)+1 yıl
ibadet ile
02 Yorumla- Soran+1 yıl
Çok doğru aslında...
- Cevap sahibi+1 yıl
aynen öyle yer gök dua..
- +1 yıl
ben kurtulamadım
04 Yorumla- Soran+1 yıl
Olsun yine de hep mutlu olmaya çalış ben öyle yapıyorum
- +1 yıl
zor ya
- +1 yıl
Psikiyatrik yardım çok işe yarıyor. Maddi durumunda varsa veya yoksa bile para biriktirip gerçekten iyi bir psikoloğa gidersen çok yardımcı olacaktır.
- +1 yıl
@theumbrellaacedemy gidiyorum zaten
Uzman yardımı al
00 YorumlaBilmiyorum
00 Yorumla
Devamını Gör(20)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Merhabalar,
Obsesif kompulsüf bozukluk (OKB), kişilerin zihninde sürekli tekrar eden düşüncelere sahip olmasıyla ve varlığı kişiyi rahatsız eden bu düşüncelerle baş edebilmek için belirli davranış kalıplarının sık sık tekrarlamasına neden olan kısıtlayıcı bir rahatsızlıktır.
Bu hastalığa sahip kişiler kontrol edemedikleri duygu, düşünce ve davranışları saplantı haline getirmektedirler. Bu duygu, düşünce ve davranışları zihinlerinden uzaklaştıramazlar.
Birçok konuda sıklıkla kuşkuya, endişeye kapılırlar ve bu dürtüleri zihinlerinden uzaklaştıramadıkları için huzursuz hissederler. Huzursuzluk hissinden kurtulmak için ise belirli davranış örüntülerini sergilerler.
Başka bir ifadeyle; obsesyonlar anksiyete düzeyini arttırırken kompulsiyonlar ise obsesyonların neden olduğu anksiyete düzeyini azaltmaktadır.
Örneğin; bir kişinin işe giderken hep aynı yolu kullanması ve yolunu değiştirirse kaza yapacağını düşünmesi, bir kapı koluna dokunduğunda elini belirli sayılarda yıkaması ve yıkamadığı zaman mikrop kaparak öleceğini düşünmesi. Tüm bu takıntılı düşünceler; bireylerde günlük yaşam aktivitelerini yerine getirmede zorluklar yaratır, bireylerin işlevselliğini bozar. Herkeste bazı konulara karşı takıntılar mevcuttur ancak burada önemli olan bu takıntıların ne kadar sürdüğü ve kişilerin günlük hayattaki işlevlerini bozma derecesidir.
OKB’nin en yaygın belirtileri nelerdir?
Bu bozukluğun herhangi bir tedavi yardımı almadan geçme olasılığının oldukça düşük olduğu söylenebilir. İlaç ve psikoterapi tedavisinin birlikte yürütülmesiyle başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Bahsedilen bu saplantılı düşünce ve davranışlara sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, hemen bir uzmana başvurmanızı öneririm. Tedavi alan hastaların, yaşam kalitelerini arttığı, günlük işlevlerini rahatça yerine getirdiği ve kişiler arası ilişkilerinde daha başarılı olduğu gözlenmiştir.
Sağlıcakla kalın.
Uzman Klinik Psikolog Zübeyde Ezgi HORZUM