Meditasyon kesinlikle bir inanç sistemi değildir; yani meditasyon inanılması gereken bir uygulama olmayıp, dünyadaki en saygın bilimsel kurumlarca yararları kanıtlanmış olan, beden, zihin ve ruhun eş zamanlı olarak fayda gördüğü bir şifalandırma tekniğidir. Meditasyon bedenin kendi içsel aklının yeniden keşfedilmesinin bir yoludur.
Meditasyon başlıca aşağıda sıralanmış faydaları sağlamaktadır:
Stresi giderir Kaygı, endişe ve muhtelif korkuları azaltır Uyku kalitesi artar İlişkiler iyileşir, gelişir İç huzuru kazandırır Yaratıcılık ve sezgileri uyandırır Odaklanma yeteneği artar, konsantrasyon yeteneği yükselir Yüksek tansiyon iner ve kan basıncı azalır Bağışıklık sistemi güçlenir Yorgunluğu giderir Kalp çarpıntısını hafifletir Daha az yargılayıcı olmayı sağlar Erken Yaşlanma sürecini engeller (DHEA hormonları) Ruhunuzla, ÖZ’ünüzle bağınızı güçlendirir
*Ben bazen yapıyorum gerçekten insanı rahatlatıyor ve kendinizi daha iyi kontrol edebiliyorsunuz.
Meditasyon yaparken maksimum verim almak için nelere dikkat edilmelidir?
Senin de söylediğin gibi meditasyon, tüm inançların ötesinde; bedenimiz, zihnimiz ve özümüz üzerinde etkileri olan bir konsantrasyon çalışmasıdır.
Konumuz özellikle başlangıçta odaklanmak olduğu için kendimize bir rutin oluşturmak çok kıymetli. Bunun için de saatlere gerek yok, başlangıçta sadece 2 dakika ile başlayabiliriz. Önemli olan her gün, kendimize bu 2 dakikayı ayırmak ve disiplinle devam etmek. Bu yüzden ben de birlikte çalıştığım kişilere yaptığımız çalışmanın meyvelerini toplayabilmek adına süreden çok sıklığa dikkat etmelerini hatırlatıyorum.
Bununla birlikte kendimize bir rutin oluşturmak hem çok keyifli hem de çok faydalı olabiliyor. Öncelikle kendine ayırdığın bu zamanda rahatsız edilmeyeceğin ve yalnız olacağın bir alan yaratmakla başlayabilirsin. İster yere, ister sandalyeye oturarak veya uzanarak meditasyon yapabilirsin. Burada dikkat edeceğimiz nokta dik bir omurgayla rahat hissedeceğimiz bir pozisyonda olmamız. Sonrasında mesela sevdiğin bir kokuyu bulunduğun odaya sıkarak, bir ufak mum yakarak veya hoşuna giden başka detaylar ekleyerek kendine bir meditasyon rutini oluşturabilirsin.
Rutinleri yaratmamızın temel sebebi beynimize birazdan bir konsantrasyon çalışması yapacağımızın sinyallerini vermek; böylelikle, her gün tekrarladığımız 2 dakikalık meditasyonların zamanla içinde daha çok zaman geçirmek istediğimiz ve rahatladığımız alana dönüşmesini sağlamak.
Meditasyon özü itibariyle bir ibadettir uzak doğu dinlerinde çok yoğun kullanılır ancak yakın asırlarda meditasyonu keşveden insanlar meditasyondan uzak doğu dinlerine ait parçaları çıkarıp şu an ki meditasyonu ortaya çıkartmışlardır.
Meditasyonun dengeli yapılması taraftarıyım yoksa spiritüel boyutlar ile bağlantı söz konusu olabiliyor buda bazı kişilerin istemeyeceği bir durumdur
Youtube veya play store/app storeda bunun için uygulamalar var onları denedim ama beni rahatlatan pek olmadı. En çok verim aldığım; fon müziği açıp sert bir zemine (halı olabilir) yatıp gerçekten ne istediğimi düşünmek, mutlulu olmamak için elimde bir sebep olmadığını düşünmek bana iyi geliyor. Bazen bunu yaparken yüzüme buz koyuyorum bir tane ve onun aktığı suyu çok derinden hissetmeye çalışıyorum iyi geliyor. Meditasyon kalkmadan önce gözlerimi açmadan vücudumu esmetecek birkaç hareket yapıyorum (kedi esnemesi gibi). Deneyebilirsiniz güzel oluyor 🐣🐈
Dışarıdan gelebilecek uyarıcı dikkat dağıtıcı her şeyden kurtulmalısın dikkatini arttıracak odaklanabileceğin bir ses bulabilirsin olabildiğince ruhtan odaklanabilmek gerek
Eskiden stres atmak için inzivaya çekilirken insanlar şimdide adı metitasyon oldu illa şekilden şekile girip nefes almak gerekmez yalnız kalmak yeterli
Merhaba!
Senin de söylediğin gibi meditasyon, tüm inançların ötesinde; bedenimiz, zihnimiz ve özümüz üzerinde etkileri olan bir konsantrasyon çalışmasıdır.
Konumuz özellikle başlangıçta odaklanmak olduğu için kendimize bir rutin oluşturmak çok kıymetli. Bunun için de saatlere gerek yok, başlangıçta sadece 2 dakika ile başlayabiliriz. Önemli olan her gün, kendimize bu 2 dakikayı ayırmak ve disiplinle devam etmek. Bu yüzden ben de birlikte çalıştığım kişilere yaptığımız çalışmanın meyvelerini toplayabilmek adına süreden çok sıklığa dikkat etmelerini hatırlatıyorum.
Bununla birlikte kendimize bir rutin oluşturmak hem çok keyifli hem de çok faydalı olabiliyor. Öncelikle kendine ayırdığın bu zamanda rahatsız edilmeyeceğin ve yalnız olacağın bir alan yaratmakla başlayabilirsin. İster yere, ister sandalyeye oturarak veya uzanarak meditasyon yapabilirsin. Burada dikkat edeceğimiz nokta dik bir omurgayla rahat hissedeceğimiz bir pozisyonda olmamız. Sonrasında mesela sevdiğin bir kokuyu bulunduğun odaya sıkarak, bir ufak mum yakarak veya hoşuna giden başka detaylar ekleyerek kendine bir meditasyon rutini oluşturabilirsin.
Rutinleri yaratmamızın temel sebebi beynimize birazdan bir konsantrasyon çalışması yapacağımızın sinyallerini vermek; böylelikle, her gün tekrarladığımız 2 dakikalık meditasyonların zamanla içinde daha çok zaman geçirmek istediğimiz ve rahatladığımız alana dönüşmesini sağlamak.
Çokça sevgiler.