
Mevsim değişimlerinin üzerimizde her zaman etkileri olmuştur. Bu etkileri enerji düzeyimizde, iştahımızda, uyku düzenimiz üzerinde net şekilde görürüz. Bunun dışında kimi insanda ruhsal bozukluklara da yol açmaktadır.
Mevsimsel depresyon nedir?

Genelde mevsim değişimleri ile tetiklenen ve depresyon ile sonuçlanan duygu durum bozukluğu olarak tanımlanır. Mevsimsel depresyon bir çok vakada sonbahar, kış aylarında tetiklenir ancak tersi vakalar da bulunmaktadır. Kadınlar, ergenler ve çocuklar risk grubundadırlar.
Mevsimsel depresyonun nedenleri nelerdir?

Kesin nedeni bilinmemekle beraber güneş ışığının giderek azalması ve gecelerin uzamasının bir etken olduğu düşünülmektedir. Teoriye göre; güneş ışığına maruz kalma süresinin azalması hormonları etkilemektedir bu da uyku düzensizliğini tetiklemektedir. Uyku bozuklukları ise ruh halini haliyle biyolojik saati olumsuz etkiler.
Belirtileri nelerdir?

Mevsimsel depresyon belirtileri kişiden kişiye farklı semptomlar gösterebilir ve bu belirtiler Ekim, Kasım ayları ile başlayıp Mart , Nisan gibi sona ermektedir. Kış mevsiminde semptomlar; yorgunluk, konsantre olamama, artan agresiflik, sosyal aktivitelere ilgisiz kalmak, kilo alma, düşük libido şeklindedir. Mevsimsel depresyonu yazın yaşayan hastalar da ise; huzursuzluk, uyuma zorluğu, kilo kaybı görülebilir.
Teşhis nasıl konulur?

Mevsimsel depresyonun belirtileri bir çok farklı hastalığı da çağırıştırabilir. Bu nedenle başvuracağınız doktor önce tiroid testi yapmak isteyecektir.Böylece medikal sorunları elemiş olur. Gittiğiniz psikolog ise size semptomlarınız hakkında sorulara sorarak teşhisi kesinleştirmeye çalışacaktır.
Mevsimsel depresyon nasıl tedavi edilir?

Mevsimsel depresyon terapi ile tedavi edilebilir. Bu hastalarda fototerapi ( ışık tedavisi) günde en az 30 dakika olacak şekilde uygulandığında başarılı sonuçlar alındığı görülmüştür. Diğer bir tedavi ise, gün doğumunu taklit eden ışık kutularıdır. Bunlar sabah erken saatte etkinleşir ve vücut saatini canlandırmaya yardımcı olur. Ayrıca yağsız proteinler, meyve ve sebzeleri beslenmeye eklemek, egzersiz yapmak yararlı olacaktır. Ayrıca gerektiğinde doktor, antidepresan reçete edebilir.
En İyi Erkek Görüşü