Öfkenizi kontrol edemiyor musunuz? Sakin kalmak istiyorsunuz ama kalamıyor musunuz? Öfkeye kapılıp sevdiklerinize etraftaki nesnelere zarar vermekten sıkıldınız mı? Ha cidden moral bozucu olabiliyor.
Öfke nedir?
Öfke, engellenme, incinme, gözdağı vb. gibi durumlar karşısında gösterilen saldırganlık tepkisidir. Öyle bir duygudur ki insan sınırlarını zorlar, kendisini kaybeder ve her şeye saldırır kötü laflar çıkar ağzından diğer insanları korkutur rahatsız eder. Yani baya kötü bir duygu diyebiliriz.
Nefes alıp vermeyi hiç denediniz mi?
Nefes alıp vermek yaşamamızı sağladığı gibi derin nefes almak öfkemizi kontrol altında tutup sakinleşmemizi sağlayacaktır. Öfke nöbetiniz geldiği zaman kan beyninize sıçrayacaktır, kendinize sadece bir dakika verip nefes almayı deneyin. Sadece sizin duyabileceğiniz tonda kendinize ''rahatla'' ya da ''sinirlenecek bir şey yok'' gibi rahatlatıcı telkinlerde bulunun. Siniriniz azalana kadar buna devam edin.
Öfkenizi doğru bir şekilde ifade edin.
Öfkeyi dışa vurmak, içimize atmaktan daha sağlıklı olsa da bunu doğru bir şekilde yapmak önemlidir. Öfkenizi içinize atarsanız o gittikçe büyüyecektir, etrafınızda olan sevdikleriniz ve diğer insanlar bundan nasibini alacaktır. Yaşadığınız öfke patlamasının ilk etkileri geçtikten ve biraz sakinleştikten sonra sakince ve olabildiğince açık bir şekilde karşınızdaki kişiye ifade etmeye çalışın. Öfkelenmenize neden olan endişelerinizi ve ihtiyaçlarınızı karşınızdaki kişiyi incitmeden, soğuk kanlı bir şekilde ifade etmeye özen gösterin.
Kalp kırmak istemeyiz öyle değil mi?
Öfkenizi spor yaparak dışa vurmayı düşündünüz mü?
Spor, yürüyüş gibi fiziksel aktiviteler kendimizi daha rahat ve daha mutlu hissetmemizi sağlayan serotonin hormonu salgısını arttırdığı gibi öfkelenmemize yol açan stres ve gerginliğin azalmasına da yardımcı olur. Öfkemizin ortaya çıkacağını hissettiğimiz zamanlarda açık havada kısa bir yürüyüş ya da sevdiğiniz farklı bir fiziksel aktiviteyle ilgilenmek gerginliğinizi alacaktır.
Öfkenizin sebebine değil çözümüne odaklanın!
Sinirlerinizi bozan şeylere odaklanmak yerine bu durumla nasıl baş edebileceğinize odaklanmaya çalışın. Çözüme odaklanırsanız öfkenizle başa çıkmış olursunuz. Örnek verecek olursak, dışarıdan çok fazla ses mi geliyor bu sizi sinirlendiriyor mu? O halde pencereyi kapatabilirsiniz.
Mola vermeye ne dersiniz?
Stres altında kaldığınız zaman işinizi gücünüzü bırakıp kısa bir mola verseniz bir şey kaybetmezsiniz. Kafanız rahatlar, düşüncelerinizi daha iyi anlarsınız ve yeni çözümler üretebilirsiniz.
Sinirlendiğiniz zaman karşınızdaki kişiyi suçlamayın!
Sinirlendiğiniz zaman karşınızdaki kişiyi suçlarsanız gerilim daha çok arttırmış olursunuz. Böyle bir şey olursa iki tarafta sinirlenebilir kavga çıkma ihtimali oldukça yükselir. Yani sen değil ben demeyi öğrenmeniz lazım.
Öfkeniz yüzünden kindar birisi olmayın!
Affetmeyi öğrenmek sahip olabileceğimiz en güç erdemlerdendir. Eğer öfkenin sizi yönlendirmesine izin verirseniz bir süre sonra kendinizi kendi yarattığı o negatif duyguların içerisinde yüzerken bulabilirsiniz. Öfke anlarınızda karşı tarafı affetmeniz hem içinde bulunduğunuz durumu soğukkanlılıkla değerlendirebilmenizi hem de ilişkilerinizin kuvvetlenmesini sağlar.
Boşuna dememişler öfkeyle kalkan zararla oturur.
Mizah anlayışınız nasıl?
Öfkelenmeye başladığınızı hissettiğiniz anlarda biraz gülmek tüm gerginliğinizi alacaktır. Sizi sinirlendiren olayların komik taraflarını düşünün sizi kızdıran taraflarını değil. Kendinize gülmeyi öğrenirseniz sizi sinirlendiren olayları daha kolay fark edip atlatacaksınız.
Öfkelenmek yerine iletişim becerilerinizi güçlendirmeye çalışın!
İletişim, oldukça önemli bir şeydir. İletişim kurma becerilerinizi geliştirirseniz karşınızdaki kişiyi daha iyi anlarsınız . O kişiyi anladıkça sinirlenmezseniz, insan anlamadığı bir şeye sinirlenebilirmiş.
Öfkeniz ile baş edemiyorsanız yardım alın!
Öfkeniz baş edemeyeceğiniz kadar büyükse çekinmeyin bir uzman birisine görünün, psikolog yardımı almaktan çekinmeyin unutmayın her insanın kendi başına baş edemeyeceği sorunlar vardır. Herkes kendine yetebilseydi meslekler diye bir şey olmazdı.
Yazdığım beşinci bencem umarım işinize yarar :) Baya uzun oldu.
En İyi Cevaplar