Udemy’den birkaç tane kurs satın aldım ve kendimi bu konuda azda olsa geliştirdim. Bu gelişme kimseye yetmez tabii ki bu yüzden kendimi geliştirmek için bir şirkete atılmak istiyorum ; derecesi düşük olan (gerekirse benim yapamadığım iş olduğunda paspas bile yapabilirim) bir kurum gibi. Başka bir yolla da gelişebilirsin diyenler varsa yorumlarını bekliyorum.
Siber güvenlik uzmanı olmak için kendimi nasıl geliştirebilirim?
Teknik ve analitik fikirleriniz varsa ve BT konusunda deneyiminiz veya nitelikleriniz varsa, kuruluşlar her zaman siber güvenlik (veya bilgi güvenliği) uzmanları aramaktadır. Siber güvenlik, tanımı gereği çok geniş bir alanı kapsamaktadır ve sonuç olarak çok çeşitli fırsatlar mevcuttur. Özetle; bir siber güvenlik uzmanı, bir kuruluş tarafından verilerini korumak için istihdam edilen bir konu uzmanıdır.
Bunu, zayıflıkları araştırmak, ihlal teşebbüsleri için sistemleri ve ağları izlemek ve daha sonra bulunanlarla ilgilenmek gibi çeşitli tekniklerle yaparlar. Bu, bir saldırının meydana gelebileceği alanların onarılmasını ve ardından güçlendirilmesini içerir.
Siber güvenlik analistleri, potansiyel güvenlik risklerini arayan ve analiz eden ağların ön cephesidir. İhlallere karşı koruma sağlamak için güvenlik duvarları ve şifrelemeyi devreye alırlar ve herhangi bir anormal faaliyet için sistemleri sürekli olarak izler ve denetlerler. Bulgularını teknik raporlarda detaylandırırlar.
Dolayısıyla siber güvenlik uzmanı olarak etik bir bilgisayar korsanı olmak son derece mühimdir. Etik hacker, kötü niyetli veya suç amacıyla değil, güvenliğini test etmek veya değerlendirmek için bir bilgisayar ağına sızan kişidir.
Hangi konularda uzman olmalısınız?
Ağ oluşturma
Programlama
Veritabanları
İşletim sistemleri (Linux ve Windows)
Yukarıda belirtilen alanlarda iyi bilgiye sahip olduğunuzdan eminseniz, hackleme hakkında öğrenmeye başlayabilirsiniz. BT'nin temelleri hakkında bilgi sahibi olduğunuzda, bilgisayar mimarisindeki bazı temel güvenlik açıklarını nasıl ortadan kaldıracağınızı öğrenebilirsiniz.
Ağ oluşturma - Cisco kursları gerçekten çok iyi. Birçok CCNA kursu mevcuttur. Programlama - C ++, Python / Ruby ve PHP gibi dilleri öğrenin. Veritabanları - MySQL ve MSSQL ile çalışın ve nasıl çalıştığını öğrenmek için kendi veritabanınızı oluşturun.
Bilgisayar korsanlığı için neredeyse tüm en iyi işletim sistemleri Linux çekirdeğine dayalıdır, bu nedenle bilgisayar korsanlarının favori işletim sistemleri her zaman Linux'tur. UNIX / LINUX, bilgisayar sistemlerine daha iyi güvenlik sağlayan açık kaynaklı bir işletim sistemidir. İlk olarak AT&T tarafından Bell laboratuvarlarında geliştirildi ve güvenlik dünyasına çok şey kattı. LINUX'un ücretsiz olarak kullanılabilen açık kaynak sürümlerini masaüstünüze kurmalısınız, çünkü UNIX / LINUX öğrenmeden bilgisayar korsanı olmanız mümkün değildir.
Başarılı bir hacker olmak için kriptografi sanatında ustalaşmanız gerekir. Şifreleme ve Şifre Çözme, hacklemede önemli becerilerdir. Şifreleme, kimlik doğrulama, gizlilik ve verilerin bütünlüğünde bilgi sistemi güvenliğinin çeşitli yönlerinde yaygın olarak yapılır. Bir ağdaki bilgiler, parolalar gibi şifrelenmiş bir biçimdedir. Bir sistemi hacklerken, şifre çözme adı verilen bu şifreli kodların kırılması gerekir.
İnternette Cybrary'den ücretsiz bir kurs alabilirsiniz.
4
0 Yorumla
Çok Süper Cevap
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Bunu arama motorlarına yazdığın zaman inanılmaz yanıltıcı cevaplar alırsın. "Olay basit, hackle ve para kazan" basit olsaydı, herkes bu mesleği icra ederdi. Aslında bir hacker'in, bilgi birikiminden çok düşünce tarzı ve olaya yaklaşım biçimi onu başarılı kılmakta. Aksi taktirde, sadece ezber yapan bir robot 🤖 gibi tekrarlar.
Teoride kalma
Varsayalım ki bu sene üniversite sınavına gireceksin. Seninle beraber sınava hazırlanan milyonlar mevcut. Seni onlardan ileri götüren pratiğindir.Pratik yapan biri, kompleks durumlarda çok sıkıntı yaşamaz.
Her konudan 1'er soru ve kompleks olarak 3 soru düşün. Toplam 10 soru olsun. Hayatını ezberle geçirmiş bir insan, -3 soru senin gerinde. Geriye kalan 7 soruyu da pek fulleyeceğini sanmayarak senin önü sınavda geçmen pek muhtemel olacaktır. Yani dostum bilgilen fakat teoride kalma.
Pratik yap
Bugün bir hacker'in hiç tartışılmaz tek motivasyonu paradır. Özellikle doların tavan yaptığı zamanlarda, en çok güvenlik zafiyeti bildiren topluluk hiç şüphesiz bizimkiler. Ben Bug Bounty 'e hata yaparak başladım. İlk zamanlarda paylaştığım raporlar, hiçbir etkisi olmayan ve benimde konusu hakkında zerre bilgim olmayan güvenlik zafiyetleriydi.
Hata yaptığın zaman, moralını bozma. Aksine şöyle düşün, ''bu hata beni, ilgili güvenlik zafiyeti alanında daha bilgili yaptı''. Pratikten kastım da zaten buydu, hata yapmalısın.
Sana öneri verecek olursam ve sende beni umursarsan her şeyin çok güzel olacağını 5-10 ay içerisinde göreceksin. Bırak bu firmalarda çalışma düşünceni, sen onlara kazandırmadıktan sonra onlar için ne önemin olabilir? Onlara ayıracağın değerli vaktini, siber güvenliği detaylı olarak araştırmaya bak.
Pes etme, baştada belirttiğim gibi, bu iş zor iş. Az çaba çok para söz konusu değil.
Farklı düşün. Şöyle ki, diyelim bir sosyal medya platformunda yorum seçeneği mevcut. Bunu manipüle etmeyi düşün. Başkası adına kendine yorum yapmayı düşün. Bu aslında çok büyük bir zafiyet. 3k$ değeri var. Bunu önemli kılan sebep, bir devlet başkanının sana yorum yazabileceği ihtimalidir.
Üst düzey olmasına gerek yok, cyber-security konusunda okuduğunu anlayabileceğin kadar İngilizce bilmen yeterli.
Bol bol pratik yap, bunu güvenlik zafiyeti bulunan sistemleri local cihazına kurarak gerçekleştir.
Kendini sen geliştirirsin, inan bana sihirli bir değnek yok.
Kendine saygı duy ve motive olmak için hacker dizi ve filmlerini izle. Ama dikkat et, zamanını çok almasın.
Siber güvenlik uzmanı olmak için kendimi nasıl geliştirebilirsin?
Portswigger Web Academy'e göz at.
Tryhackme'ye göz at.
Twitter'da yer alan siber güvenlik uzmanlarını takip et. Egosunu tatmin etmeye çalışanlardan bahsetmiyorum. Topluma saygı duyan şahısları bul.
Twitch'de bu alanla ilgili iyi yayıncılar mevcut, onları bul ve takip et.
İlk hedefin programlama öğrenmek olmalı bence. Çünkü sistem açıklarının %70 i programlama kaynaklı hatalardır. Şimdi o kurslarda ezbere bir şeyler öğretilecek ama biryerden sonra tıkanacaksın işte o tıkanmayı yaşamamak için programlama öğren, aktif halde program yazabilir hale gel.
Bu konuda verebileceğim en büyük tavsiye google a girip "programlama nedir" yazmak olacaktır. Sonra zaten ordan oraya burdan buraya atlarken bir bakmışsın programlama öğrenmişsin.
ben sana söyleyeyim bu işler tamamen ezber meselesi, kendine al şöyle 32gblik 2 tane usb bellek, bildiğin tüm kodları edindiğin tüm bilgileri oraya ayrı bir yere kaydet, özellikle kodlamalar bunlar en önemli etkenler, çünkü bu işin içine direk düz girersen altından kalamazsın öyle kolay değil bu şeyler, sen ne sanıyorsun bu gün bir hacker veya bir güvenlik yazılımcı senin veya benim gibi bilgisayar başına geçip hemen uzman mı oldu sanıyorsun, onların arkasını bilsen onlarda ne bellekler var ne araç gereçler, onlar 1 tane ekipman kullanmıyorlar, bilgiyi toplamak biriktirmek için kullandığı ekipman mı dersin birde sadece bilgiyi depolamak derken sen şimdi yanlış anlayacaksın, onlar bir kodu yazacakları zaman falan oradan bakıp her gün antrenman yapıyorlar bir sonra sonra akıllarında kalıyor zaten, işte öyle yazılımcı hacker siber güvenlikçi oluyorlar, sonra hacklemek güvenliği sağlamak için kullandıkları cihaz mi dersin, her türlü virüsün gireceğini göze aldıkları test bilmem ne cihazımı dersin, sadece linux gibi yazılımların kurulu olduğu içinde bir ton kimsenin bilmediği programlar mı dersin, bu işler böyle yani tamamen ezber yap aklında kalsın öğren sonra anla olayı sonra gir güvenliği sağla meselesi bunlar, kolay işler değil yani dediğim gibi ilk baştan yavaş atıl kendine 2 tane usb bellek al kodları falan ezberler, sonra yavaş yavaş programlara falan geçersin bir süre sonra zaten kendini olayın içinde bulursun anlarsın her şeyi :)
Bir programlama diline hakim olman gerekli. Bunun için youtube da can değer abimiz var. Onu takip et, discord kanalında yardımlaşma oluyor. Bir programlama diline hakim olman gerekli ve iyi bir seviye de ingilizce. Kaynaklar ingilizce genel olarak. Yenilikleri takip edebilmek ve iç dizaynı anlamak için.
Programla dillerini öğrenmen lazım çok uğraşman gerekiyor bunlar için cyberwarior da Rütbeliler yetiştirmek için yeni askerler için kurs gibi birşey düzenliyor du oraya bir bak istersen hala devam ediyor olabilir ama siteye kayıt olmak için kefilin olması gerekiyor
Kod yazma kursları oluyor, İstanbul'da mesela İSMEK bile bedava veriyor. Oralara git. İnternetten bilgi al. Mümkünse uyduruk bir bilgisayar edin ve onunla karanlık işler çevir :D
Ceh belgesine baktın mı? Birde ctf oyna ve writeup lara bakarak kendini geliştirebilrisin ctftime. org sitesine bir bak istesen bide Ünv lise bir okula gidiyor musun?
Okul grubu olarak ctf grublari ya da yüksek lisans olarak siber eğitimler verenler var. Birde bunlara ek olarak okul çatısı altında SOME'leri olanlar ve yetistirenler var
Ctf'lere baktın mı? 😅 Algoritma ile aran nasil? 😅 İngilizce ve daha çok rusca biliyor musun ya da ogrenme kabileyetin var mı? 😅 Reverse engineer'lik hakkında fikrin var mı ? 😅 .. vs başlangıç olarak sorularım bunlar @dalinlivotka
Teorik eğitim bir yere kadar işe yarıyor. O yüzden önden biraz bak derim daha anlaşılır oluyor :) ayrıca bir süre sonra yapılanların çoğu standarta bağlıyor en azından bizde öyle oldu katılabilecek misin? Ünv. Kazandıktan sonra ikinci dilin İngilizce zaten o kesin onun dışında bir dile daha alış derim bence rusca öğrensen iyi olur. 😉 Hack konusunda ruslar güzel konuşur Elektronik konusunda Almanlar Yeni teknoloji için japonlar
aklımdalar ancak şu an sınava hazırlanıyorum sayısal öğrencisiyim lakin alanım sağlık yani bir yandan latince terimler bir yandan diğer görmediğim dersler +bu fazla olur şu an normal bir öğrenciden daha fazla ders alıyorum
Oki o zaman iyi calisamlar sibere geçerken haber ver kurulumlar olsun writeuplar yardımcı olurum. @dalinlivotka Aşamalarını yazabilirim ancak yine is sana kalicak
İşkur destekli Bilge Adam kursları var. Aşağı yukarı 15 bin liralık bir eğitim ve ücret ödemiyorsun, üstüne günlük 20 tl veriyorlar sana. Siber güvenlik için şu an anlaşma aşamasındalar diye biliyorum. Mutlaka takipte kal. Bilge Adam Bakırköy şubesini arayıp sorabilirsin.
Hayır bunlar sertifika almak için gereken para resmi şirkete ödeyip sınava girip geçip sertifika alıyosun. Kayıttan geçtikten sonra kendileri 30günlük eğitim seti veriyor zaten yani bir kursa gitmeye gerek yok. O türlü kurslara gidersiniz para ödersiniz ve kurs size kendi sertifikasını verir (yurtdışında hiç bir yerde tanınmayan) Bil. Güvenliği isteyen adam kendi başına yapamıyorsa layık değildir zaten bu alanı okumaya. Tek bariyer ingilizce bilgisi
@b4x2__ Bahsettiğim eğitimin sistem network uzmanlığı olanına gittim ve bitirdim. İlk microsoft sertifika sınavına katılım ücretsizdi, meb ve bilge adam da ayrı sertifika verdi. Üstelik hiçbir ücret ödemedim, günlük 20 tl alıyordum.
Siz ücretsiz gittiyseniz iyi birşey. Ben kursa gitmeden Microsoftun 3 farklı dalından sertifika aldım aynı zamanda cisco ccent ve it essentials. Önemli olan basettiğiniz 15bin tlyi boşuna harcamamak
Teknik ve analitik fikirleriniz varsa ve BT konusunda deneyiminiz veya nitelikleriniz varsa, kuruluşlar her zaman siber güvenlik (veya bilgi güvenliği) uzmanları aramaktadır. Siber güvenlik, tanımı gereği çok geniş bir alanı kapsamaktadır ve sonuç olarak çok çeşitli fırsatlar mevcuttur. Özetle; bir siber güvenlik uzmanı, bir kuruluş tarafından verilerini korumak için istihdam edilen bir konu uzmanıdır.
Bunu, zayıflıkları araştırmak, ihlal teşebbüsleri için sistemleri ve ağları izlemek ve daha sonra bulunanlarla ilgilenmek gibi çeşitli tekniklerle yaparlar. Bu, bir saldırının meydana gelebileceği alanların onarılmasını ve ardından güçlendirilmesini içerir.
Siber güvenlik analistleri, potansiyel güvenlik risklerini arayan ve analiz eden ağların ön cephesidir. İhlallere karşı koruma sağlamak için güvenlik duvarları ve şifrelemeyi devreye alırlar ve herhangi bir anormal faaliyet için sistemleri sürekli olarak izler ve denetlerler. Bulgularını teknik raporlarda detaylandırırlar.
Dolayısıyla siber güvenlik uzmanı olarak etik bir bilgisayar korsanı olmak son derece mühimdir. Etik hacker, kötü niyetli veya suç amacıyla değil, güvenliğini test etmek veya değerlendirmek için bir bilgisayar ağına sızan kişidir.
Hangi konularda uzman olmalısınız?
Yukarıda belirtilen alanlarda iyi bilgiye sahip olduğunuzdan eminseniz, hackleme hakkında öğrenmeye başlayabilirsiniz. BT'nin temelleri hakkında bilgi sahibi olduğunuzda, bilgisayar mimarisindeki bazı temel güvenlik açıklarını nasıl ortadan kaldıracağınızı öğrenebilirsiniz.
Ağ oluşturma - Cisco kursları gerçekten çok iyi. Birçok CCNA kursu mevcuttur. Programlama - C ++, Python / Ruby ve PHP gibi dilleri öğrenin. Veritabanları - MySQL ve MSSQL ile çalışın ve nasıl çalıştığını öğrenmek için kendi veritabanınızı oluşturun.
Bilgisayar korsanlığı için neredeyse tüm en iyi işletim sistemleri Linux çekirdeğine dayalıdır, bu nedenle bilgisayar korsanlarının favori işletim sistemleri her zaman Linux'tur. UNIX / LINUX, bilgisayar sistemlerine daha iyi güvenlik sağlayan açık kaynaklı bir işletim sistemidir. İlk olarak AT&T tarafından Bell laboratuvarlarında geliştirildi ve güvenlik dünyasına çok şey kattı. LINUX'un ücretsiz olarak kullanılabilen açık kaynak sürümlerini masaüstünüze kurmalısınız, çünkü UNIX / LINUX öğrenmeden bilgisayar korsanı olmanız mümkün değildir.
Başarılı bir hacker olmak için kriptografi sanatında ustalaşmanız gerekir. Şifreleme ve Şifre Çözme, hacklemede önemli becerilerdir. Şifreleme, kimlik doğrulama, gizlilik ve verilerin bütünlüğünde bilgi sistemi güvenliğinin çeşitli yönlerinde yaygın olarak yapılır. Bir ağdaki bilgiler, parolalar gibi şifrelenmiş bir biçimdedir. Bir sistemi hacklerken, şifre çözme adı verilen bu şifreli kodların kırılması gerekir.
İnternette Cybrary'den ücretsiz bir kurs alabilirsiniz.