Sistem büyük şirketlere çalışmayı mı zorunlu kılıyor?

Büyük şirketler dediğim Instagram, LinkedIn, Twitter vs. Geçen bir webinar izledim. Yeni mezun olacak gençlere iş hayatında başarı semineriydi güya ama iş bulma semineri gibi geldi bana. İçerik üretmeyi öneriyordu seminer veren kişi. İşverenler içerik üretip üretmediğine göre de değerlendiriyormuş. Bazı meslekler için gerekli olabilir, mesela programlama, web tasarım vs. alanlar için Github portföyü gerekebilir ama diğer örneğin İK bölümüne başvuru yapıyorsa LinkedIn'de paylaşım yapması çok başarılı bir İK çalışanı olacağını göstermez ki. Ama işveren bunu bekliyormuş. Bana çok anlamsız geldi açıkçası.

Genel olarak da Instagram'da paylaşım yapan, Twitter'da ekonomik gösterge vs. paylaşan, YouTube videosu çeken daha başarılı görülüyor. 🤣 Bana bilgi kirliliği ve büyük şirketlere çalışmak gibi geliyor bu, hem de bedavadan çalışıyorsun.

Herhangi bir üniversite düzeyinde (akademik yani) tasarım eğitimi olmayıp tasarım yapmayan, sektörde deneyimi bile olmayıp sadece yapılan tasarımları Canva'da bir araya getirip ben 10 yıldır creative designerım diye gezinen bir YouTuber da gördüm ben... Oradan videolardan para kazanıp e-ticaret siteleri üzerinden biraz satış yapıyor olmak çok fazla özgüven kazandırmış kendisine bu konuda. Ama altı boş yani, sıfırdan bir tasarım yapabileceğini sanmıyorum. Biraz da bir title alma egosu bu, kendini title ile tanımlamak...

Bence böyle paylaşımlar yapmak altı boş, kolayca yıkılabilecek bir özgüven de getirebilir. Siz ne düşünüyorsunuz?

Sistem büyük şirketlere çalışmayı mı zorunlu kılıyor?