
Kullanıcıları tuzağa düşürmeye programlı düşünceleriyle siber güvenlik konusunda fazla bilgisi olmayan internet kullanıcılarını hedef alan sanal dünya dolandırıcıları, insanları kendi ağlarına düşürebilmek için her geçen gün yeni yöntemler bulmaya çalışıyor. Pandemi döneminde siber zorbalığa uğrayanların sayısı da yadsınmayacak düzeyde arttı.
Siber güvenlik konusunda dikkat edilmesi gereken birkaç kritik noktadan bahsederek, sizleri tecrübelendirmek istedim. Belki de bu yazıyı okurken bazı kişilerin aklından geçen cümle şu, hatta kulaklarımda yankılanıyor diyebilirim; "biz de biliyoruz diyeceklerini, okumaya gerek yok. Off sıkıldım, ben gidiyorum."
Ama işler her zaman göründüğü gibi olmuyor, anlık boşluğa gelip de av olmamanın garantisini verebilir misiniz? Eminim ki, veremezsiniz; tek bir linkle bütün bilgilerini almak aslında hiç de zor değil, neyse. Gelelim dikkat edilmesi gereken birkaç noktaya:
Mutlaka güncel antivirüs kullanılmalı

Sanal avcıları engellemek için yeterli bir alan olmasa bile, güncel bir antivirüs programının kullanılması, teknolojik cihazlarınızın korunması için ilk adım olarak kayda geçmeli. Antivirüs kullanırken de mümkün olduğu kadar ücretli programları kullanılmalı. Deneme sürümü nitelikli ücretsiz programlar cihazınız için sadece dışardan gelebilecek ufak virüsler için kalkan olabilir.
Https protokolünün önemi

Kişisel bilgilerinizin istendiği herhangi bir siteye girerken, alan adı yazısının başında https simgesinin olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Https, http düzenine şifreleme fonksiyonun eklenmesiyle ortaya çıkan internet protokolüne verilen isimdir.
Https'de; site ve sizin aranızda şifrelenmiş sanal güvenlik yoluyla bilgiler iletilir, ikili anahtar mekanizması vardır. Siz kişisel bilgilerinizi girdiğinizde bilgileriniz anahtar protokolüyle şifrelenir, girmek istediğiniz sitenin sunucusuna iletilir. Sunucuda sizdeki anahtarın aynı şifreleme düzeninde yer alan mekanizma vardır, sunucuda bu kilit açılır; o sırada ağınızı dinleyen birinin bunları okuması zorlaşır.
Https protokolüne sahip olmayan sitelere bilgilerinizi girdiğinizde, o sırada sizin ağınızı dinleyen saldırgan bilgilerinizi çalabilir. Şunu da asla unutmamak gerekir; https protokolü var diye o site %100 güvenilir değildir, https protokolü satın alan bazı dolandırıcılar kendi sitelerine bunu simgesel olarak ekleyip, bilgilerinizi yine çalabilir, bu nedenle güvenmediğiniz sitelerden asla alışveriş yapmayın, bilgilerinizi girmeyin.
Site alan adlarına dikkat edilmeli

Site alan adlarında ufak nüanslar yoluyla siber zorbalık yapılabiliyor. Bu nedenle kişisel bilgilerin girildiği sitelerde mümkün olduğu kadar, site adları manuel olarak yazılmalıdır. Çeşitli sitelerin birebir kopya sayfasını hazırlamak çok kolay bir işlemdir, kopya siteyi herhangi bir sayfaya yerleştirip, sizi yönlendirmek mümkündür. Anlık dikkatsizlik sonucu bilgilerinizin saldırganın önünde belirmesi içten bile değildir. Kimlik bilgilerinizin, kullanıcı adlarınızın, şifrelerinizin üçüncü gözle paylaşılma olasılığı korkutucu değil mi?
Önünüze çıkan linklere tıklamayın; fazla merak iyi değildir! 😊

En dikkat edilmesi gereken noktayı en sonda belirtmek istedim. Siber zorbalığa uğramamak için, tanıdığınız bir kişiden gelen bir link bile olsa, kaynağından emin olmadığınız bir paylaşıma asla tıklamayın.
Oltalama saldırısı olarak geçen bu yöntemde, ya saldırganın tasarladığı sahte sayfaya yönlendirilirsiniz ya da linke tıkladığınız anda cihazınıza arka planda casus yazılım yüklenir. Bu yazılım sayesinde, bütün bilgileriniz hacker'ın önüne düşer. Telefonunuz ele geçirilebilir, kredi kartlarınızın bilgileri toplanabilir. Bu nedenle; e-postalara, linklere dikkat edelim, tanıdığınızın telefonu hacklenmis ve sizden ona bir mesaj içerisinde link gelmiş de olabilir. Onu tanıyorum diye her linke tıklamayın; fazla merak iyi değildir.
Her link iyi niyetli olmayabilir, okuduğunuz için teşekkür ederim. ❤
Ya çok güzel bir fotoğraf değil mi, bakar mısın şuna: Tıkla gelsin 😊
En İyi Cevap