Big Bang Teorisi ve Big Bang Her Şeyi Açıklıyor mu?

Auxerre

İçinde bulunduğumuz evren, sonsuz uzay ve uzayın içindeki gök varlıklarının tümünü oluşturan, maddeler ve enerjiden oluşan integral! Her gün akrep ve yelkovanla yarıştığımız, içinde bulunduğumuz evren!

Öncelikle, bu Bence'de konuyla ilgilenen üyelere tavsiyem, tercümesi gibi patlama olayı değildir! Bu bir genişleme olayıdır! Bu Bence'nin, metodolojini anlamak için bu gözlemlemeyle gidilirse daha net anlaşılır!

Peki Big Bang, her şeyi açıklıyor mu?

Bu Big Bang Teorisi, evrenin nasıl başladığına dair başlıca açıklamadır. En basit haliyle, bildiğimiz şekliyle evrenin küçük bir tekillikle başladığını, ardından önümüzdeki 13,8 milyar yılda bugün bildiğimiz evrene genişlemesinin açıklanmanın teorize edilişi.

.
.

Astronomi topluluğunun çoğunluğu teoriyi kabul ederken, Büyük Patlama'nın yanı sıra sonsuz enflasyon veya salınan bir evren gibi alternatif açıklamaları olan bazı teorisyenler var.

İçinde bulunduğumuz evrenin, ilk saniyeleri, ilk ışığı ya da enerjisi neydi? Nasıldı? Nasıl oldu?

NASA'nın genel teorisine göre, evrenin başlamasından sonraki ilk saniyede, çevredeki sıcaklık yaklaşık 5.5 milyar Santigrat'dı. Evren, nötronlar, elektronlar ve protonlar gibi çok çeşitli temel parçacıkları içeriyordu. Bunlar evren soğudukça bozuldu veya birleşti.

.
.

Serbest elektronlar, ışığın ya da fotonların güneş ışığının bulutlardaki su damlacıklarından saçılma şeklini dağıtmasına neden olabilirdi!

Ancak zamanla, serbest elektronlar çekirdeklerle buluştu ve nötr atomlar yarattı. Bu, ışığın Big Bang'den yaklaşık 380.000 yıl sonra parlamasına neden oldu!

.
.

Cosmic Microwave Background ya da Kozmik Mikrodalga Arka Planı(CMD) yani, erken ışık bazen Büyük Patlamanın, sonradan parlaması olarak adlandırılan olaydır.

Aslında anlamamız gereken olay, Evren sadece genişlemiyor, aynı zamanda şişerken hızlanıyor. Bu, zamanla hiç kimsenin başka galaksileri dünyadan veya galaksimizdeki başka bir görüş noktasından göremeyeceği anlamına gelir!

Şimdi, Büyük Patlamadaki tüm o enerjinin ortaya çıkışı ile ani genişlemesi arasında bir ayrım yapabilmek için bir noktada duralım!

Büyük Patlama, evrenimize neden olan olay değildi! Aksine, evreni doğuran olaydı! Bu ayrım neden önemlidir? Bu önemlidir çünkü bilim, o küçük noktanın aniden tüm evrenimizi yarattığı zamana kadar evrenin bir tarihini oluşturabilmiş olsa da, ondan önce gelen, o küçük enerji noktasının ilk başta orada olmasının nedeni bilinmemektedir ve sonsuza kadar bilinemeyebilir!

.
.

Big Bang, etrafımızda gördüğümüz evrenin nasıl oluştuğuna dair kurduğumuz teoridir. Bu insanların evrenin kökeni hakkında sorduğu en yaygın soruyu yanıtlamaya çalışmıyor neden? Ve bu soru büyük olasılıkla cevaplanamaz, çünkü tanımı gereği, olabilecek her şeyin temelini içeren o küçük enerji noktasının ortaya çıkmasına neden olan şey, bu evrenden değildi!

Big Bang'in, gerçekleştiğini nasıl bilebiliriz?

Bunlardan ilki, Astrofizikçiler, son yüz yılda Big Bang teorisini desteklemek için çok sayıda ikna edici kanıt ortaya çıkardılar. Bu kanıtlar arasında, evrenin genişlediğine dair gözlem de var. Yapılan deneylemelerde, uzak galaksilerden yayılan ışığa bakarak, bu galaksilerin galaksimiz samanyolundan hızla uzaklaştığını keşfettiler. Maddeyi bir noktadan dışarıya fırlatan, Big Bang gibi bir patlama bu gözlemi açıklayabilir!

Samanyolu çözgüsü
Samanyolu çözgüsü

Diğer bir kritik keşif, uzay boyunca düşük seviyelerde mikrodalgaların gözlemlenmesiydi. Gökbilimciler, sıcaklığı yaklaşık -270 santigrat derece olan bu mikrodalgaların, Büyük Patlamanın ürettiği, aşırı yüksek sıcaklık radyasyonunun kalıntıları olduğuna inanıyor.

İlginç bir şekilde, gökbilimciler yüksek güçlü teleskoplarla çok uzaktaki gaz bulutlarına bakarak evrenin eskiden ne kadar sıcak olduğuna dair bir fikir edinebilirler. Bu bulutlardan gelen ışığın teleskoplara ulaşması milyarlarca yıl alabildiğinden, bu tür cisimleri çağlar önce göründükleri gibi görüyoruz. Burası, bu eski gaz bulutları yeni bulutlardan daha sıcak görünmesi gibi düşünün!

Evrendeki farklı elementlerin göreceli miktarlarını ölçerek Big Bang teorisini desteklemekte başka neden, Evrenin en hafif iki element olan kütlece %74 hidrojen ve %26 helyum içerdiğinin bulunması! Karbon ve oksijen gibi yeryüzünde yaygın olan elementler de dahil olmak üzere diğer tüm ağır elementler, tüm maddelerin sadece küçük bir izini oluşturur.

.
.

En hafif elementler olan, hidrojen, helyum, döteryum, lityum bolluğu, yıldızlarda birlikte nükleosentez yoluyla değil, bir Büyük Patlama olayındaki oluşumlarıyla tutarlıdır.

Neden tutarlıdır? Özellikle helyum bolluğu, toplam miktar yıldız nükleosenteziyle üretilebilecek olandan çok daha fazladır ve yıldızlar döteryumu yalnızca yok edebilir, Büyük Patlamadaki sentezlerini kuvvetle göstermektedir.

Belki buraya kadar, bir karmaşa olmuş olabilir ama Büyük Patlama için en ikna edici kanıt nedir?

Ama Lord Kelvin üstadı anlamamız gerekir ve Kozmik mikrodalga arka plan ışıması.

COBE uydusu ölçümüyle, 2,725 kelvin sıcaklığındaki siyah nesnenin ısıl ışınımına karşılık olan 160,2 GHz frekansında ve 1,9 mm dalga boyunda olduğu, bütün evreni dolduran bir elektromanyetik dalga biçimini ortaya koyalım!

Şimdi bu iki hipotezi alalım ve Kozmik mikrodalga arka plan radyasyonu yukarda yazdığım gibi, evrenin genişlemesinin bir sonucu olarak, Büyük Patlamadan gelen radyasyonun mevcut çağda yaklaşık 3 derece Kelvin'e kadar soğuyacağı tahmin ediliyordu. Mükemmel bir kara cisme son derece yakın bir dalga boyu bağımlılığı olan mikrodalga fon radyasyonu, 2,725 Kelvin'de Evrene nüfuz eder. Bu, radyasyon alanının termal dengede olduğu bir ateş topu olayı ile tamamen tutarlıdır ve belki de Büyük Patlama için en ikna edici kanıt diye sunulabilir!

Buraya kadar olanlar yeterli midir? Büyük Patlama modeli, evrenin bugün olduğu gibi nasıl ortaya çıktığını geniş bir şekilde açıklıyor gibi görünse de, erken Evren'in tam bir resmini sunmuyor.

NASA/COBE Deneylemesi
NASA/COBE Deneylemesi

Yukardaki görseldeki, NASA/COBE deneylemesinde ve oluşan değerlemelere baktığımızda, tarif edebileceğimiz en erken zaman, Büyük Patlamadan sonraki t-43 saniye, Evrenin yoğunluğunun 1090 kg/cm3 olduğu ve sıcaklığın 1032 Kelvin'e yakın olduğu zamandır. Bu Planck zamanından önce, uzay-zamanın özelliklerini tahmin etmek için, kuantum yerçekimine ya da genel görelilik ve kuantum mekaniğini bağlayan henüz tasarlanacak bir teori hala insanlık olarak ihtiyacımız var diyebilirim!

Big Bang teorisi hala global olarak kabul edilmiyor. Bununla birlikte, Evrenimizin nasıl ortaya çıktığını ama açıklamak için en umut verici teoridir ve bu nedenle kozmoloji için mevcut uyum modelinin bir parçasını oluşturur!

Big Bang Teorisi ve Big Bang Her Şeyi Açıklıyor mu?
32 Cevap