Google NewsTakip Et

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: Pastör Brunson Bu Ay Serbest Kalabilir

Melike Gozence

Reuters haber ajansına göre ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Amerikalı yetkililerin bu hafta İzmir'de ev hapsinde tutulan Pastör Andrew Brunson hakkında Türk yetkililerle konuşmayı umduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: Pastör Brunson Bu Ay Serbest Kalabilir

Amerikan Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde, Türk ve Amerikan yetkililerin gazeteye yaptığı açıklamalar üzerinden kaleme alınan habere göre, Pastör Andrew Brunson'ın "12 Ekim'deki duruşmada serbest bırakılabileceğini" yazdı.

Haberde sözlerine yer verilen bir Türk yetkili ise Brunson'ın Ekim ayındaki duruşmada serbest bırakılması ile ilgili "muhtemel bir sonuç" ifadesini kullandı.

Gazetede yer alan habere göre, Pastör Brunson'ın serbest kalabileceği "sinyalini" veren Türk yetkili, bunun olabilmesi için, Amerikalı din adamının ABD'ye gönderilmesi konusunda Washington'ın uyguladığı baskıyı sonlandırması gerektiğini belirtiyor.

Gazetenin Türkiye büro şefi David Gauthier-Villars ve Washington muhabiri Dion Nissenbaum tarafından kaleme alınan haberde, Beyaz Saray'ın Brunson konusunda Türkiye'ye uyguladığı baskıyı azaltma kararı aldığı da yer almakta..

Bu kararın arkasında, Türkiye'nin ekonomik problemlerinin, gelişmekte olan diğer piyasalara sıçrayabileceği korkusu olduğu ifade ediliyor.

Gazeteye konuşan bir Amerikalı yetkilinin sözleri şu şekilde:

Ekim ayındaki duruşma öncesi en iyi strateji, biraz sakin olmak çünkü en sonunda harekete geçebilme konusundaki irademizin farkına vardılar. Ekim ayına geldiğimizde hala aynı noktadaysak, Türklere yükleneceğiz... Ama şu anda kritik bir dönemdeyiz ve onları köşeye sıkıştırmak istemiyoruz."

İki ülke arasında daha önceki görüşmelerin çöktüğünü hatırlatan ABD'li yetkililerden biri gazeteye yaptığı açıklamada, erken kutlamaya başlanmaması konusunda uyarı yapıyor; "Erdoğan da tıpkı Trump gibi son dakikada ve sıkça karar değiştirmesi ile ünlü."

Dolar, Pompeo'nun, "Pastör Brunson bu ay serbest kalabilir" sözlerinin ardından hızla düştü

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: Pastör Brunson Bu Ay Serbest Kalabilir

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun "Pastör Brunson bu ay serbest kalabilir, hatta derhal serbest kalmalıdır" sözleri üzerine Dolar/TL kuru hızla yüzde 4'e yakın düşerek 6,05'e indi.

Kaynak: BBC

Son Güncelleme: 25 Eki 2018 / 04:10
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: Pastör Brunson Bu Ay Serbest Kalabilir
58 Cevap