Google NewsTakip Et

18 Yaşındaki Genç Kendi İmkanlarıyla Anakart Üretti

Melike Gozence

Bursa'da yaşayan 18 yaşındaki bir genç, yaklaşık bir milyon liralık yatırımla yerli imkanlarla elektronik ana kart üretmeyi başardı.

18 Yaşındaki Genç Kendi İmkanlarıyla Anakart Üretti

Bursa'da yaşayan 18 yaşındaki girişimci Ferit Borku, yaklaşık bir milyon liralık yatırımla ana kart üretmeyi başardı.

Yazılımsal ve teknolojik çalışmalar yapan Borku, bir şirket kurdu ve kurduğu şirketle "yerli ana kart" üretme kararını aldı. Bunun üzerine kendine bir kaynak oluşturan Borku, yaklaşık 2 yıllık sürecin sonunda, kurduğu ekibiyle ana kart üretmeyi başardı.

Şirketi kurduktan sonraki ilk aşamada uzman mühendis ekibini Ar-Ge için bir araya getirdiğini anltam Borku, ULUTEK Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde kiraladıkları ofiste bu süreci yürüttüklerini belirtti.

Hiçbir destek almadık

18 Yaşındaki Genç Kendi İmkanlarıyla Anakart Üretti

Ofisteki çalışmaların Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gözetiminde gerçekleştiğini vurgulayan Borku, şöyle konuştu;

Ürün ortaya çıktıktan sonra tasarımlar bitti, üretim gerçekleşti ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamında da kurulan heyetle ürünümüzün tescilini aldık. 436 bin lirası faturalandırılmış, yaklaşık bir milyon lirayı bulan bir Ar-Ge çalışması yaptık. Bunları hiçbir destek almadan tamamıyla öz kaynaklarımızla gerçekleştirdik. İş, seri üretim konusunda geldiğinde kaynak olarak bizim boyumuzu aştı. Bununla ilgili de biz devletten destek bekliyoruz.

Birçok elektronik kart üretebiliriz.

18 Yaşındaki Genç Kendi İmkanlarıyla Anakart Üretti

Seri üretime geçrikleri takdirde İstanbul'u merkez olarak kullanacaklarını belirten Borku, şöyle devam etti;

Fabrika kurduğumuz takdirde burada bir grafik kart da dahil birçok elektronik kartın aynı makinelerle üretimini gerçekleştirecek duruma gelebiliriz. Bir ürünün tamamı yerli olamıyor. Dünyada kurulmuş ticari sistem bunu öngörmüyor. Her şeyi yerli yapacağız diye bir niyetimiz yok ama en azından bir ürünün yüzdesel olarak en üst düzeyini yerli yapabilirsek ülke olarak kara geçmiş olabiliriz. Ülkemizde yerli olarak cep telefonu, bilgisayar ve benzeri teknolojik aletleri üreten firmalar var. Bu firmalar yurt dışından donanım satın alıyorlar. Bir hedefimiz de bu firmalara yerli ürün üretmek.

Kaynak: AA

Son Güncelleme: 29 Eyl 2018 / 04:09
18 Yaşındaki Genç Kendi İmkanlarıyla Anakart Üretti
139 Cevap