Ergenlik dönemi, gencin fiziksel ve duygusal dünyasında pek çok değişimin gerçekleştiği bir dönemdir. Çocukluk döneminden farklı olarak soyut düşünme becerisi, akıl yürütme, kendi fikir ve değerlerini oluşturma, kimlik arayışı gibi özellikler bu dönemde oluşmaya başlar. Meydana gelen değişimler de gencin davranış ve tutumlarında belirgin farklılıklar sergilemesine sebep olur.
Ergenlikte duygular oldukça yoğun yaşanabiliyor. Bununla birlikte ergenlik dönemindeki gencin, sanki dünya kendi etrafında dönüyor gibi hissetmesi oldukça sık görülen bir durumdur. Kendi söylediklerinin, düşündüklerinin en doğru olduğunu savunur. Duygularınınsa başkaları tarafından anlaşılmasının güç olduğunu, bu duyguların ona özgü duygular olduğunu düşünür. Ergen, kendisini merkez alarak etrafındaki herkesin olumlu veya olumsuz şekilde kendisiyle ilgilendiği algısına sahip olabilir. Dolayısıyla “benmerkezci’’ bir süreç yaşanması doğaldır.
Gençler bu dönemde çocukluk döneminden farklı olarak daha özgür olmak istediklerini dile getirirler. Özgür olma isteği, daha çok dış dünyaya açılma ve kendisiyle ilgili bazı kararlar alma şeklinde görülebilir. Bu gibi durumlarda aileler çatışmayı zorlayıcı bir hale getirmektense, gencin karar alma ve uygulama süreçlerinde ona yardımcı olabilirler.
Aile içinde kendisini rahat ifade edebileceği bir ortam sunmak gencin aidiyet ve özgüven duygusunun güçlenmesini sağlar.
📞Detaylı bilgi için bana ulaşabilirsiniz