Herkese merhabalar dostlarım, canlarım. Bir başlık daha açmıştım, fakat bazı değerli dostlarımız biraz daha ispat istemişler Atatürk'ün Solcu olduğunu söylemek için. Ben de kendilerinde hiçbir artniyet aramadan, onlara yol göstermek istiyorum, bundan dolayı bunu yazıyorum. ∆6-8 Mart 1921 de Hakimiyeti Milliye yazısında: "Sağa mı , Sola mı nereye gideceğiz? Herhalde Sağa değil. Çünkü insanlar, fikirleriyle, siyasetleriyle, ilimleriyle sürekli aksi istikameti takip ediyorlar. Sola doğru, bazı devletler seri ve hamleli, bazı devletler ise yavaş ve temkinli bir yürüyüşe başladı. Şüphe yok, insanlığın düşünüz tarzı, çok derin ve esaslı inkılap devresindendir. Bir taraftan krallar, imparatorlar, Sağ kanatta merkez partileri ve mutlakiyet parlamentoları zayıflıyor, diğer taraftan Sosyalistler ve hak taraftarları, halkçılar kuvvet kazanıyor. Bu değişim karşısında Türkiye ne tarafa dönecek?" ∆ “Hiçbir kimsenin, hiçbir milletin adet ve ahlak-ı hususiyelerine ve milliyet esaslarına muarız değiliz. Yalnız istibdada karşı, Emperyalistlere karşı düşmanız.” ∆“Bizi mahvetmek isteyen Emperyalizme karşı, bizi yutmak isteyen Kapitalizme karşı, heyet-i milliyece mücadeleyi caiz gören bir mesleği takip eden insanlarız…” ∆“Bütün mazlum milletler zalimleri bir gün mahv ve nabut edecektir. O zaman dünya yüzünden zalim ve mazlum kelimeleri kalkacak, insanlık kendisine yakışan bir haleti içtimaiyeye mazhar olacaktır.” ∆“…Batıda, Kapitalist sınıfın tüm ulus üzerinde egemenlik kurmasına benzer bir durum, bugün Türk ülkesinde yoktur. Bu bakımdan, biz Kapitalist sistemden ötede, Halkçılık sistemini gerçekleştirmiş bulunuyoruz…” ∆“Türkiye halkı emperyalizm ve kapitalizm tahakküm ve zulmünden kurtararak, irade ve hakimiyetinin sahibi kılmakla gayesine ulaşacağı kanaatindedir” Evet dostlar, işte unutturulmaya çalışılan Devrimci Mustafa Kemâl, kimsenin sizi kandırmasına izin vermeyin. Siz bu sözler hakkında ne düşünüyorsunuz?
atatürkün döneminde türkiyede bugünkü anlamda sağ veya sol fikirler henüz pek gelişmemiş olduğundan atatürkü iki tarafa da koymak yanlıştır. keza ismet inönü de sağcılar tarafından sevilmese bile ne sağcı, ne solcu değildir.
tabi bunu söylerken solu sosyal demokrasiden sosyalizme, komünizme ve anarşizme kadar uzanan bir bütün olarak; sağı da muhafazakar, ancien rejime daha sıcak bakan bir fikirler bütünü olarak aldığımızı belirtelim.
zaten klasik sağ-sol muhabbeti yeterince aydınlatıcı olmadığı için farklı şekillerde politik spektrum kartları ortaya atılmıştır. şunun gibi:
ama illa bir yere koymak istiyorsak atatürk dönemi politikaları sağ veya soldan çok daha fazla otoriter merkeze yakındır
ama suda varki Atatürk Komünizmi hep tehlike olarak görürdü.
1. Solculuk ve Sağılık'ın genel tanımları bellidir. Solculuğun tanımını, siyasetin omurga bilgisi olan ilerlemecilik olarak alabiliriz. Yani "Solculuk, ilerici akımların genel ismidir." ve "Sağcılık, gerici ve tutucu akımların genel ismidir." diyerek tanımımızı yapabiliriz. Bu omurga tanımından sonra, ilerici ve devrimci bir ideoloji olan Kemâlizm'i, elbette ki Solculuk altında inceleyeceğiz. Sağ ve Merkez'in altında incelenmesine gerek olduğuu söyleyenlere gülerim. Zira Sağcılık, gerici akımları kapsamaktadır. Solculuk'un aksine tabii ki.
2. Atatürk Milliyetçiliği nedir? Hemen kendisinin cevabını kullanarakzbu soruyu yanıtlayalım. Lütfen buraya dikkat;
Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına, Türk Ulusu denir. -Mustafa Kemâl Atatürk
3. Sol, Komünizm veya Anarşizm;Sosyalizm veya Sosyal Demokratlık ile tabir edilemez. Komünizm ile arasının sçık olması ve pek sıcak bakmamsı, onun Solcu olmadığını göstermez. Kendisi Komünizm'e yakın durmaz, fakat hiç çekinmeden "Kemâlizm, Devlet Sosyalizmi'dir." diyebilir.
Atatürk Turanı bir hayal olarak görür. Tek bir bayrak altında Türkleri toplamanın zor olduğunu ama kültürel olarak iletişimin koparılmaması gerektiğini söyler.
@Bummy Dil konusunda millîdir. Turancılığı yerden yere vurur Nutuk'ta. Türkçülük Esaslarından (Türkmencilik/Oğuzculuk-Turancılık-Türkiyecilik) yalnızca Türkiyecilik'i benimser. Gerçi Ziya Gökalp de Cumhuriyet ilanından sonra Türkmencilik ve Turancılık'tan iyiden iyiye uzaklaşıp Türkiyecilik akımına bağlanıştır. Atatürk ve Gökalp'in Türkçülük anlayışı ise ırkçı ve dinci değil, tersine kültüreldir. Atatürk Milliyetçiliği'nin özeti;
"Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk Ulusu denir." -Mustafa Kemâl Atatürk
Atatürk Turanı bir hayal olarak görür. Tek bir bayrak altında Türkleri toplamanın zor olduğunu ama kültürel olarak iletişimin koparılmaması gerektiğini söyler. bu onun milliyetçi olmadığı Türkçü ya da Turancı olmadığı anlamına gelmez dil konusunda son derece millidir. Ekonomi anlamında da milli olunmasını ister. Devletin kaynaklarının satılmasını istemez karşıdır. Yabancı sermaye girebilir ama devlet kontrolünde olmalıdır. Ve elbetteki devrimcidir.
1. Atatürk Turancı falan değildir. Bilaks kendi Nutuk'unda "... Bu, asırların ve asırlarca yaşamış olan insanların çok acı, çok kanlı hadiseler ile meydana koyduğu bir hâkikattir..." diyerek Turan'ı ve Turancıları yerden yere vurur.
Atatürk'ün Türkçülük anlayışı ise Türkiyecilik'tir. Bunun daha geniş tanımları elbette ki vardır ve Türkçülük akımının babası Ziya Gökalp'in"Türkçülüğün Esasları" kitabında daha açık bir şekilde anlatılmaktadır. Atatürk, ırk ve din farkı gözetmeksizin aynı coğrafyada yaşayanz"ortak kültür ve ortak amaç" etrafında birleşen halka, ulus deneceğini savunur.
Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına Türk Ulusu denir. -Mustafa Kemâl Atatürk
2. Ekonomide de ulusaldır, Devletçi ekonomiyi benimser.
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
0
Cevap
4
Cevap
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bu solcuları anlamıyorum ya neden kendinize bir lider arayip onu da Atatürk yapiyosunuz? Atatürk açıkça komünizm më karşı olduğunu defalarca söylemiş.. bunu yazan arkadaş o konusmalarinada baksın. Ayrıca Türkculugu ne kadar onemsediginide defalarca vurgulamis. sen tut benim en değerli yanım Türk ligi dur diyen yine turkiye Türk lerindir diyen ne mutlu Türküm diyene sözünü hafizalara kazıyan Başbuğ 'a solcu gominis de. Ayrıca Türk Dil Kurumu Türk Tarih Kurumu mu Kıtası gibi Türk soyunu ve dilini araştıran, yeni kurulan ülkede Türkçü kadro kuran da bizzat kendisidir. sadece Atatürk e gönderilen Hediyelerden bile milliyetçilik düşüncesini anlamak mümkün.. aynı zman o dönemin paralarında kurt isaretinin olması bir zmnlar siyasal simge olana kadar milli armanin kurt resmi olmasindan Atatürk'ün Türk milliyetcisi olduğunu açıkça anlayabilirsiniz. ... ll...
1. Emin ol Atatürk'ü senden ve bu sitedeki birçok kişiden daha iyi biliyorum. Sen onu bunu boşver, Atatürk'ün Solcu ve Devrimci olduğunu inkâr edebiliuor musun? Edemiyorsun. Zira kendisi sapına kadar ilerici ve sapına kadsr ihtilâlcidir.
2. Atatürk'ün Milliyetçilik anlayışı hakkında ne biliyorsun? Bence çok bir şey bilmiyorsun. Mesela Atatürk Milliyetçiliği'nin Türkiyecilik olduğunu biliyor muydun? Sen Türkçü müsün? Cevabın evet ise bana Türkçülüğün Esasları'nı sayar mısın? İnternetten dolma bilgilerle yanıtlarsan, anlarım bunu haberin olsun. Ben konuya senden bile dsha hakimin bir Solcu olarak.
3. Biliyor muydun, dünyanın her tarafında soybilimcileri, kendi soyundan olmayanların soyunu araştırıyor. Bu bağlamda Atatürk'ün dili koruması ve bilimsel araştırmalar yapmasını, Şovenizm'e bağlaman çok sığdır.
4. Türkçü kadro kurmak diye bir şey yoktur, kurduğu kadroları dağıtan da bizzat kendisidir. ;) Atatürk Türkiye Komünist Partisi'ni de kurmuştur, bu onu Komünist yapar mı?
5. Devrimcilerin ve Solcuların lideri, elbette ki Atatürk gibi koyu Solcu ve koyu Devrimci bir adam olacaktır. Bu seni neden rahatsız ediyor? Solculuğun tanımını yapar mısın? İlericilik ve ilerici akımların genel adına Solculuk denir. Atatürk ise bırak ilericiliği, Devrimcidir. Seni üç evetle uğurluyoruz ondan dolayı.
6. Hatta ve hatta Atatürk Sosyalisttir. Döneminde benimsediği Devletçi ekonomi çerçevesinde devlet eliyle açtığı onlarca fabrikada, özellikle Sümerbank Nazilli Basma Fabrikası'nda işçilere geniş haklar tanımış,"Köylü milletin efendisidir." demiştir.1919'da Havza'da Sovyet Heyeti'nden bir albay soruyor"Kuracağınız ülke Bolşevik rejimle yönetilecek değil mi generalim?" Paşa cevap veriyor,"Bolşevik değil de, bizim hedefimiz Devlet Sosyalizmi'dir."Başka bir konu ise açık ve net.1932'de bir sohbet esnasında Prof. Dr. Reşat Kaynar soruyor"Kemâlizm diyorsunuz, nedir bu Kemâlizm?" Gazi net biçimde cevap veriyor,"Kemâlizm, Devlet Sosyalizmi'dir."
7. İkinci maddeye geri dönelim. Atatürk'ün Türk tanımı, coğrafi bir ünvan mıdır, yoksa yalnızca bir soy ünvanı mı? Kendisinden dinleyelim, bakalım o ne düşünüyor bu konuda? Bakalım Atatürk'ün Milliyetçilik anlayışı, Solculuğa engel mi?
"Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına, Türk Ulusu denir." -Mustafa Kemâl Atatürk
İkimiz de görüyoruz herhal. Açık ve net. Senin bu konuya hakim olamaman doğaldır, size olmayan bir Atatürk aşılanıyor zira. Ulusal Sol tanımını duydun mu hiç? Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, Uğur Mumcu?
Elindeki tezleri çürüttüğüme göre, seniSeni bir diğer soruma davet ediyorum;
Tebrik ediyorum baya iyi araştırma yapmışsın ama sadece işine gelen ya da duymak istediğin kaynakları araştırmasın. gerçi sizin ortak ozelliginizdir herseyi işine geldiği gibi yorumlamak. Ben "NE MUTLU TÜRKÜM DIYENE" sözünü bile halkların kardeşliğine yorumlayan solcular gördüm. Atatürk'ün solcu devrimci olduğunu inkar edebiliyormusun demissin, zaten onu kabul etsem hiç yorum yapmazdim baştan anlayamaman ilginç. Atatürk'ün milliyetçilik anlayışı hakkında gayet yeterli bilgim var Turkiyecilik demişsin bu ülkeyi kıran kişi bu ülkedeki diğer etnik gruplarinda entegrasyonu için eşit haklar vermiştir. Ancak Türkiye Türklerindir demeyide ihmal etmemiştir. Atatürk un Türk dilini ve tarihini araştırması bu konuda çok önem vermesi ni sadece önemsiz gösterme çabası içersinde bilimsel araştırma deyip geçmen de çok enteresan.
kadroları siyasi anlaşmazlıklar sebebiyle değiştirmiş olabilir. bunu bile Atatürk'ün solculuguna kanıt olarak göstermen çok komik😁 sosyalist demişsin savaştan çıkmış özel sermayenin olmadığı bir ülkede yatırımı devletin yapmasından daha doğal ne olabilir kim yapacak uzaylılarmi? Atatürk u bir lider olarak görmen Atatürk u çok seven bir insan olarak ona Başbuğ diyen bir insan olarak benim hoşuma gider.😉Ama onu sadece kendi siyasi görüşünün oncusuymus gibi gösterme çabalarınız hem komik hemde toplumumuzun çoğu için yanıltıcı. üç evet le uğurlama gibi laglarinida görmezden geliyorum. Ayrıca tezlerimi curutmedin çünkü bunlar benim tezlerim değil Atatürk'ün gerçekleri.. yazdığın cevapta o kendini begenmislik o her b*oku ben bilirimlik ki lafa gelince ilerici özgürlükçü sunuz, istem tüm bunlar senin siyasi görüşünün bu ülkede hiç bir zmn halk tarafından kabul gormemesinin temel nedeni... Sana iyi sabahlar... daha cvp yazmayacagim çünkü kurumussun egilmen mümkün değil ..
1. Sandığımdan daha olgun çıktın. Yine de cevaplarıma verdiğin yanıtlar yeterli değil.
2."Ne Mutlu Türk'üm diyene!" ve "Türkiye Türklerindir."sözünü anlamak için, Atatürk'ün Türklük tanımına göz atmak gerekir ki yukarıda belirttim bunu. Fakat hiçbir artniyetin olmadığını ve sadece gözünden varsayarak tekrar dile getireyim.
"Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türkiye halkına, Türk Ulusu denir." -Mustafa Kemâl Atatürk
3. Before; "Bu Solcuları anlamıyorum ya, neden kendinize bir lider arayıp onu da Atatürk yapıyorsunuz? "
After;
"Atatürk'ün Solcu Devrimci olduğunu inkar edebiliyor musun, demişsin. Zaten onu kabul etsem hiç yorum yapmazdım. Baştan anlayamaman ilginç."
Zararın neresinden dönersek kârdır, diyelim bari. Ayrıca senin noktalama ve yazım hatalarından da görülüyor ki, Atatürk'ün dil hakkındaki araştırmaları sende fos çıkmış. :)
4. Türk dili ve tarihini araştırmak bilim değildir, bilakis kaportacılıktır, haklısın. Atatürk'ün yaptıkları kesinlikle Dilbilimi ve Tarihbilimi ile ilgili değildir.(!)
5. Tam tersine, Sosyalist Devletçi rejimin yeterli sermayesi olmadığı için İzmir İktisat Kongresi'nde Devletçilik denetiminde Liberal ekonomiye de yol verilmiştir. Lütfen bilgin yoksa fikrin de olmasın ki sağlıklı bir şekilde tartışalım.
6. Koyu Solcu ve koyu Devrimci Atatürk elbette ki liderimizdir. Kim olsun? Gerçi sen Atatürk'ün Solcu ve Devrimci olduğunu zaten kabul ettin.
7. Her şyi bilirim demiyorum, fakat Atatürk'ü çoğu kişiden daha iyi bilirim. Mesela buraya "Atatürk'ün Solcu ve Devrimci olmadığı" teziyle geldin,"Atatürk Solcu ve Devrimcidir, buna lafım var mı sanıyorsun, ilginç." diyerek çıktın.
8. Paşa gönlün bilir, Atatürk hakkındaki gerçekleri bir kişiye daha öğrettiysem ne mutlu bana. :)
Kardeşim Sanırım Siyasetle çok ilgilisin ama benim kadar olamazsın Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler fakültesi mezunuyum. Sana sorum madem Atatürk’ün Solculukla ilgisi vardı Mustafa Suphi’yi kim öldürdü cevap ver bakalım. Sağcı değilim Solcuda değilim ama bilgi eksikliğin var tavsiyem (Üniversite öğrencisiysen) Lisans ya da doktoranı bu konu ile ilgili yap çok meraklıysan.
Atatürk tüm vatanı demir ağlarla en çok önem verdiği şey o dönemin şartlarına göre TCDD idi ömrü yetseydi. Başı biraz rahat olsaydı. Kendi uçağını yapabilen ve satabilen o zamanların Türkiyesi belki şimdilerde Uzaya bile çıkmış hatta Amerikayı geride bırakmış olurdu.
En İyi Cevaplar