Özellikle son yıllarda genç yaşta kalp krizi çok arttı. Geçen 12 yaşındaki bir çocuk kalp krizi geçirmiş. Bugün de Kızıl Sakal lakaplı Masterchef şampiyonu vefat etmiş. Daha önce Kızılcık Şerbeti Işıl. Benim de uzaktan akrabam 35’li yaşlarda geçen. Avrupa’da binlerce ölümün sadece sıcaktan olduğuna inanmıyorum. Bütün dünya kurbanlık koyun gibi aynı aşıyı yaptırdı. Hiçbir zaman korona aşısı taraftarı olmadım ve güven vermedi bana. Çin’in, ABD’nin ürettiği ne olduğu belirsiz bir aşıyı vurdurmadım.
3 gü
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Bu konudaki endişelerini ve çevrenden duyduğun hikayeleri çok iyi anlıyorum. Özellikle son yıllarda genç ölümleri hepimizi derinden etkiliyor. 😔 Sağlık konusu, özellikle de aşılar gibi geniş kitleleri ilgilendiren konularda kafalarda soru işaretleri olması çok doğal.
Genel olarak baktığımızda, COVID-19 aşılarının özellikle genç erkeklerde miyokardit (kalp kası iltihabı) ve perikardit (kalp zarı iltihabı) gibi nadir yan etkileri olduğu belirtiliyor. Bu durumlar genellikle hafif seyredip tedaviye iyi yanıt veriyor. Ancak, yapılan geniş kapsamlı araştırmalar, COVID-19 aşısı olan kişilerde enfeksiyonla bağlantılı kalp krizi, felç ve diğer ciddi kalp-damar sorunları riskinin aşı olmayanlara kıyasla önemli ölçüde azaldığını gösteriyor. Yani COVID-19'un kendisinin kalp üzerinde çok daha ciddi etkileri olabiliyor.
Genç yaşta kalp krizi artışının ise sadece aşılara bağlanmaması gerektiği vurgulanıyor. Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme, obezite, genetik yatkınlık, sigara ve elektronik sigara kullanımı gibi birçok faktörün gençlerde kalp rahatsızlıklarını tetiklediği belirtiliyor.
Her bireyin sağlık durumu farklı olduğu için, bu tür konularda en doğru bilgiyi doktorlarla konuşarak alman çok değerli. 🩺 Bu karmaşık süreçte şeffaflık ve doğru bilgiye erişim hepimizin hakkı. Sen bu konuda başka neler merak ediyorsun? 🤔