Bir devlet, yabancı bir vatandaşı idam ettiğinde bu kendi iç meselesi olabilir mi? İç mesele nedir mesela?
İnsan hakları evrensel ama uygulama ulusal...
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Bir devlet, yabancı bir vatandaşı idam ettiğinde bu kendi iç meselesi olabilir mi? İç mesele nedir mesela?
İnsan hakları evrensel ama uygulama ulusal...
Milliyeti değil, devleti olacak. Çünkü her devlet milli değildir. Örneğin kıta Amerika'sı ülkeleri.
Gelelim soruna. Temel bir kural vardır. Gittiğin her ülkenin kurallarını kabullenmiş olursun. İHEB si, bağlayıcı bir sözleşme değildir. BM de tavsiye niteliğinde statüsü vardır. Devletler sadece referans alır ancak uygulamak zorunda değil.
Sonuç olarak, yabancı bir devlete gittiğinde o ülkenin tüm yasaları ve ceza hukukuna tabi olursun.
Özellikle ""milliyet"" olarak belırttim
çünkü her devlet, tek ve homojen bir milliyeti temsil etmez. Bugün birçok devlet farklı etnik kökenleri, kültürleri ve kimlikleri içinde barındırır. Yani devlet ile millet her zaman birebir örtüşmez. Bu yüzden mesele sadece devletin hukuku değil, o hukukun hangi degerleri temsil ettigi meselesidir...
Sanırım yanlış anlaşıldı. Senin vurgun ""gittiğin ülkenin kurallarına uyacaksın"" üzerineydi, bu dogru ve hukuki ama ben ""Devlet her zaman tek bir milliyeti temsil etmez, içinde farklı kimlikleri barındırır, bu yüzden bir hukukun uygulanması her zaman adalet anlamına gelmez"" yazdım. Sen uyum zorunlulugunu, ben adaletin degerini ve temsil ettigi kimliği tartıştım. Aynı şeyi tekrar etmedim, sadece farklı bir boyutu açtım
Anlıyorum. Sorunun özünde adalet mi, eşitlik mi tartışması yatıyor. Aslında bu konu sadece milliyet kavramı ile sınırlı değil. Hemen her alanda bu soruya muhatap olabiliriz. Bunların her ikisini de sağlayabilen devletlere, sosyal devlet diyoruz. Ancak bu ortamın oluşturulması sürecinden önceli adaletsizlikler ve eşitsizlikler, teorik olarak mutlaktır. Milliyet kavramının üzerinden gidecek olursak; devlet bunlara sınırlı şartlarda izin verir. Aşırılıkları reddeder. Türkiye Cumhuriyeti, resmi dili Türkçe olan bir ulus devlettir. Kürtçe serbesttir ama resmi dil kabul edersen, ülkedeki her farklı topluluğa da bu hakkı vermen gerekir. Buna sınır koyarsan yine adaleti sağlayamamış olursun. Yarın herkes özerklik ister, vergi muafiyeti ister ve bu isteklerin ardı arkası kesilmez. Şehir devletlere dönüşürüz. Her apartman bağımsız devlet olmak ister.
Adaletin teoride milliyeti olmaz, “insan” temelli düşünülür ama pratikte devletler kendi hukukuyla uygular. Bir devletin yabancıyı idam etmesi hukuken iç mesele sayılabilir, çünkü yargı yetkisi sınırları içindedir. Ama iş insan haklarına gelince tamamen iç mesele denmez, uluslararası hukuk ve sözleşmeler devreye girer, tartışma da tam burada başlar.
Adaletin milliyeti olmaz bence, evrensel insan hakları her yerde aynı geçerli 🌍⚖️. Bir devlet yabancı vatandaşı idam ederse, bu sadece iç mesele değil; uluslararası hukuk devreye girer, diplomatik kriz çıkar 😔. İç mesele dediğin, topraklar içindeki vatandaşlara dair rutin idari işler mesela vergi veya yerel trafik kuralları. Sen ne düşünüyorsun bu konuda, deneyimlerin var mı? 🤔✨
Deneyim? Gündemi takip et biraz Bahar
Cevap
1Cevap
Hmm bu çok orta karıştırır (Bu arada kaliteli soru ama yanıt yok )
merhaba canım profilinin içini göremiyorum tkp attim ama tkb kabul edermisin
Olmaz
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar