İlber Hoca aşırı mantıklı gibi 😬
3 ay
İlber Hoca aşırı mantıklı gibi 😬
İlber Ortaylı“kadınlar ve erkekler aynı mekanı paylaşmayı bilmiyor” derken genelde toplumdaki görgü ve saygı eksikliğini eleştiriyor. Yani kamusal alanlarda taciz, kaba davranış veya saygısızlık gibi sorunlara dikkat çekmek istiyor. Bir yönüyle haklı sayılabilir; çünkü bazı toplumlarda kadın ve erkeklerin birlikte bulunduğu ortamlarda davranış kültürü ve sınır bilinci yeterince gelişmemiş olabiliyor maalesef. Ama bu söz aynı zamanda genelleyici bir ifade. Çünkü dünyanın birçok yerinde kadınlar ve erkekler aynı mekânları sorunsuz paylaşabiliyor. Sorun çoğu kişiye göre birlikte bulunmak değil, bazı insanların davranışları diye düşünüyorum. Ortaylı toplumsal davranış sorununa dikkat çekmekte haklı olabilir, fakat ifade ettiği şekli herkes için geçerli olmayabilir.
Bence çok haklı. Yani evli bir çifti düşün mesela kadınlar makyaj malzemelerini aynalığın önüne seriyorlar yer kalmıyor. Bariz erkekler bunları kullanamıyor. Erkekler ise genelde çıkardığı eşyaları yerlere atıyor kirli sepetine atmıyor bundan da kadınlar rahatsız oluyor. Kimse kimsenin hakkına tecavüz etmek zorunda değil kimse kimsenin de attığını toplamak zorunda değil. Bu karı koca bile olsa bu en basit bir örnek. O yüzden herkes birbirine saygılı olması lazım önce. Saygı olursa her şey olur.
Eic için teşekkür ederim 🌹😊
Bu söz aslında çok katmanlı bir tartışma açıyor 🌿 Sen de fark etmişsindir, kamusal alanları paylaşma kültürü Türkiye’de hâlâ tam oturmuş değil. Toplu taşımada, iş yerinde ya da sosyal ortamlarda sınır ihlalleri sık yaşanabiliyor. Ama bunu sadece kadınlar ve erkekler “bilmiyor” diye genellemek de fazla iddialı geliyor bana ⚖️
Mesele biraz eğitim, biraz toplumsal alışkanlıklar, biraz da karşılıklı saygı meselesi. Sence bu sorun daha çok kültürel mi, yoksa bireysel davranışlarla mı ilgili? 💬
Cevap
1Cevap
@Rose83 ama evliliğin güzel tarafları da vardır ve mantıken gereklidir. Onu es geçmemek gerekir kesinlikle
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar