Kamuoyunda "Kadının beyanı esastır" olarak bilinen kural yani 6284 sayılı yasadaki ‘Kadının beyanı esastır’ ifadesi kaldırılarak yerine ‘Kadının kanıtı esastır’ ifaresi getirildi, bundan sonra kadının beyanına değil, getirdiği kanıta bakılarak karar verilecek.
Evet
Hayır
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
"Kadının beyanı esastır" olarak bilinen kural, "Kadının kanıtı esastır" olarak değiştirildi! Sizce iyi mi oldu?
Ya ben sırf para koparmak için kendi isteğiyle takıldığı çocuğa hard yapalım, saçımı çek, tokat at diye yalvaran kadının evden çıkar çıkmaz adamı karakola bana tecavüz etti diye şikayet ettiğini gördüm. Yerinde bir karar mı bilmiyorum gerçekten çok madur olan kendi halinde erkekler var.
Zaten adalet bilimine paralel olması gereken en temel şeylerin olmaması uydurukluğun daniskası olur, kadının x söylemi neticesinde delil gerekmeyecek ama adam öldürdüğü söylenen kişi hakkında suçu işlediğine dair delil gerekecek? Bu çelişkiler kadınların haklarını korumaz, bilakis kadınlığı psikolojik şiddet yapabilir hale getirir. Kadınlar şiddete maruz kalmamak boşanma sürecinde anlaşmazlıklar yaşamak istemiyorsa duygusal psikolojilerle sırf boşanabilmek için karşı tarafa iftiralarda bulunmamalıdır. Evlilik sözleşmesi belirsiz süreli yapılan medeni kanuna dayalı bir sözleşme, x zamanda y kişi evlilikte beklentilerini göremediyse tazminatıyla bitirsin diye bir sözleşme degil. Erkek tarafı da o sözlesmeyi yaparken ömür boyu sürecegine dair imza atmaktadır, ömür boyu her şeyin moda mod aynı süreceğine dair tarafların yasal bir taahhüdüdü değildir. Evlilik iki tarafında emeğinin sonucu olduğu üzere adil şartlarda boşanmaya yanaşmıyorsan iftira atmayacaksın veya ben daha fazla maaş alıyorum artık gibi keyfiyete dayalı nedenlere dayalı dava açamazsın. Açabiliyorsan hiçbir Allahın kulu o yasaya da devlete de saygı gösteremez, insan haklarına aykırı olur.
Bu kanun nasıl olur da bugüne kadar kabul oldu öyleyse diyenler olacaktır. Okyanus ötesine dahi yavşayan koalisyoncu zamanın bazı sarhoş milletvekilleri sağolsun çağdaşlaşıyoruz diyerek kendi ayağımıza sıkacağımız nice yasaları devreye aldırmış. Bugüne kadar birilerinin orduya da o denli sızmaları bu keyfi yasalar yüzünden oldu. Aksi duruş yapan askerleri generalleri içeri dahi attılar. Hiçbir şey bulamadılar akımları saptırıp gazlayarak kağıt üzerinde dava satmaya başladılar. Bunlarla geçmişi olanlardan uzak durmalısınız.
Bakıldığı zaman kanıtlı ispatta erkeğin de kadının da beyanı doğrudur yani burada değişiklik olduğu söylenmiş fakat kadının beyanı esastır ibaresi kaldırılmış yani kısaca. Bence iyi bir karar çünkü gerçekten suistimal etmeye çok yatkın bir karardı ki suistimal eden kadın ve bu yüzden suçsuz yere hapis yatan bir sürü erkek var. Neyse doğru karar diyelim.
6
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Kötü oldu. Sanki erkekler hiç tecavüz taciz etmiyormuş gibi, bir kız gece taciz edildiğinde nasıl ispat edebilir bunu? Ne yapabilir tacız edilirken videoya mi çekecek tacizci bunu engeller. Zaten tecavüz tacizle suçlananlar en fazla 1 2 yıla serbest bırakılıp devam ediyorlar. Bu ülkede kadın hakkını koruyan tek kanunundu onu da kaldırdılar. Kadınlar öldürülüyor adamlar serbestçe geziyor buna kimse kanun koymuyor. Artık kadınlar daha çok taciz tecavüz edilir nasıl olsa ispatlayamaz. Tecavüz edilirken kanıt nasıl elde etsin. Yazık berbat bir sistem.
7
43 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
Yine erkeklerin ekmeğine yağ sürdüler. Sanki çok mazlumlarmiş gibi. Bu ülkede cinselliğin afrikasi erkekler sanki a*baza değilmiş her kadına bakmiyormuş namuslularmış gibi kadın koruma hakkını kaldırdılar. Kadınlar gider bu ülkeden. Bu kanunla turist kadınlarda gelmez artık. Alın erkek ülkesi yapın Türkiye'yi
Sanki erkeklerin kapısında bekliyordu kadinalrda gıcık kapacağızda iftira atacağız. kadınlar erkeklerden kaçıyor sokakta tacize uğramamak için erkeklerin önünü açmış oldular artık rahat rahat tecavüz ederler. Hiçbir kadın bir erkeğin peşinden koşmuyor. Kendinizi cok kıymetli sanmayın siz kadınların peşinden koşup taciz ediyorsunuz.
Adli tıp o kadar geri kalmadı. Ayrıca bir ses veya görüntü kaydı almak artık iki tuşa bakıyor, o kadar mağdur olduğunun farkında olup da bunu dahi yapmayan varsa kanun ne yapsın konuşuldu diye suçlu mu kabul etsinler.
@bereshit tecavüz edilirken neyin kaydını alacak tuşa basacak? Onu yapacak vakti olsa kayıt mı alır kaçmaya çalışır sen tecavüz ederken ses kaydı almasını mı izleyeceksin kadının slk gibi davranmayı bırakın. Kendinizi aklamaya çalışmayın tecavüz anında kimse kayıt mayit almaz daha kadın katilleri serbest kalıyor ekmek çıktı siz erkeklere. Artık elinizi kolunuzu sallaya sallaya tecavüz edersiniz. Ha kayıt alan kadının da elini kırar engel olursunuz o anda.
@Bereshit mağdur olduğunun farkında olup yapamamayan diyor sen tecavüze mağdurluk mu diyorsun kadının hayatı bitiyor hayatı. Nasıl olsa sana hiç kimse tecavüz etmeyecek ohoo önünüze açıldı zaten pslikler yaparsınız artık
Kolluk kuvvetleri denen bir şey var, olay o safhaya gelene kadar kadın ezilip bükülüp hakkını aramıyorsa zaten bir defa onun akıl sağlığında da problem var demektir. kadına siddete karşı bir sürü uygulama var. Adli magdur müdürlüğüne basvuranlar üzerine kayıt cihazı dahi taktırabiliyor üstelik eşini kışkırtabilmek için eve geç gelip gelip sanane dediği halde erkek karşılık verirse psikolojik şiddet uygulamış oluyor. Amaç kadına şiddeti önlemekse bunlar değil, gerçekten mağdur olup hakkını arayanla arsızları ayırman gerekiyor. Aksi halde şiddet görmeyecek olanı da riske atarsın bir taraf ne halt yerse yesin koruyalım derken öteki tarafın medeni kanunlara dayanan haklarını insan haklarını ezip geçemezsin. O da kalkar ondan sonra kendi adaletini kendi saglamaya bakar. Dalaverelere altyapı saglamak en büyük yanlış.
@Bereshit ne eşi kardesim ne eşi. Kadının beyanı esastır kanunu tecavüz ve tacize uğrayan kadınlar içindi. Hala karı kocadan bahsediyor ezilip bukulup hakkını aramamak ne demek ya kadın zaten engel olmaya çalışır niye tecavüze uğramak istesin sıkıntılı mısın erkekleri anlayacaksın diye saçmalıyorsun şu an bu kanun tecavuzculerin işine yaradı sende bu söylemlerine kadın spiklarini koruyorsun ne olursa olsun burada suçlu olan erkektir. Ne ala memleket tecavüz eden asiler suçsuz kendini savunamayan kadın mı suçlu sen ne sanıyorsun kadınları Hulk mu kendini savunacak güçte olsun. Erkek gücüyle kadın gücü bir mı boş yapma git surdan
@everkeğii bunun gibi pslikler yaptığı işi savunur en çok bunlara yaradı bu kanun artık sırtları yere gelmez. Zaten kanunlar kadın öldüren adamı hapse atmiyordu şimdi rahat rahat dolaşırlar artık
@everkeğii hepsi de pick me. Tecavüze uğrasalar neyi ispat edecekler kendi ayaklarına sıkıyorlar. Yine de başlarına bir şey gelse bunların hakkını da biz arayacağız
@everkeğii sana şimdi oturup kim kimden nasıl ne sebeple boşanabilmiş bunları belgelemeye çalışacak halim yok, ne dersem olmaya çalışıp da olamadığını savunacaksın bana zaten. biri ötekini yok sayarak iş saati dışında ısrarla istediği saatte eve gelirse o evlilik mi olur dost hayatı olur. evlilik aile birliği içerisinde haraket etme üzerine yapılan sözleşmedir. biraz oku aile mahkemelerinde olup bitenleri de muhattap alabilelim.
@gizli cevaplayan kişi, 6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN başlığından senin anladığın sadece bağın olmayanlarla ortak alanda başına gelebilecek suçlarla mı ilgili? Kadın ailede psikolojik siddete ugradım dese dahi esas alınıyor o kanundan dolayı ve boşanmaların rekor kırmasından dolayı tartışılıyor zaten. Kadının herhangi birinden tecavüz gördügünün beyanının esas alınması da zaten mantıklı olmaz, isteyen istedigine şantaj yapar mahkeme yoluyla ve para koparır kadınların çalışmasına dahi gerek kalmaz. Bir düzeni kanunu herkesin her istediğine hayaline göre yol çizemezsin, dünyanın hiçbir yerinde kadın erkek fark etmez beyan esastır diye bir kanun uygulama yok. O zaman mahkeme işletmen boş, beyan esassa başka bir davayı başka birine kaybettiysen bul bir kadın karşı taraf tecavüz etti desin intikamını alsın. 2+2=4 den anlamıyorsunuz bir de bana yorum yapıyorsunuz.
O zaman tedbirli olacak? Gece yalnız gezmeyecek, mahremi olacak yanında. İşten mi çıkacak gece? Abisini, babasını, kocasını arayacak. Bu tedbirdir.. Meskun mahallelerde gezmeyecek, kalabalıkların olduğu yerleri tercih edecek.
Bu bahsettiklerim, yalnız bir erkek için bile riskli..
@Bereshit "Kadının beyanı esastır", cinsel suç ve cinsel şiddet vakalarında delil yetersizliği durumunda kadının ve çocuğun beyanının esas olduğunun kabul edilerek soruşturmanın başlatılması ve bazı durumlarda ifadenin delil olarak kabul edilmesine dair ilkedir.
Çarpıtma bu kanun tamamen cinsel taciz ve tecavüzle ilgilidir. Kanunun ne için olduğunu bile bilmiyorsun daha konuşma rezil oluyorsun. Bu kanun yabancı bir erkeğin yabancı bir kadını taciz etmesiyle ilgidir senin derdin başka. Yerin burası değil.
Yasanın sizin dediğiniz tarafını tartışan uygunsuz gören yok zaten, gündeme getirilen yanı Aile mahkemeleriyle alakalı, Ceza mahkemeleriyle alakalı değil. Ceza mahkemelerine yönelik ayrışabilmesi için Aileyi koruma meseleleri için değiştirilmesi istendi ceza kanunları için değil. Gündeme getiren siyasilerden hukukçulardan hakimlerden daha iyi mi biliyorsun bu duyuruları bırakacam buraya başka da yazmayacam.
@Bereshit taraflardan memnun olmayan boşansin diyorum işte bende başka bişey mi diyorum , demekki kadın istediği saatte gelip hesap vermek istemiyor, erkeğin de işine gelmiyorsa boşansin bu kadar basit
kadına tecavüz her gün aşırı yaşanan haberlere çıkan bir olay mı? boşanma davaları hemen hemen hergün her saat açılıyor, gündeme getirenler sözde aile içi şiddet magduru oldugunu savunarak o kanundan faydalanarak boşanmaya bakıyor, aksi halde delili olmadan tazminat almaya bakabilecekleri veya haklı bir sebeple boşandığını göstererek mallarına ortak olabileceği baska bir madde var mı zaten?
@Bereshit ya arkadaşım konu kadına tecavüz tecavüz. Bu kanun kadına tecavüz edildiği halde devreye girer. Tecavüz hergün yaşanan bir olay ayrıca. Hergün kadınlar taciz ediliyor. Zaten böyle bir kanun gelmemiş hala kadının beyanı esas yani.
@cevap sahipliği, konu kadına tecavüz değil sadece. Kadına şiddeti önlemeyle alakalı maddeyi heceliyorum " Ka-dı-nın be-ya-nı e-sas-tır. " Siddetin türlerini yazıyorum: Ekonomik, Psikolojik, Fiziki, Cinsel. Yazılanı anlamadığından bari Türkiye İstatistik kurumunun verisini anla diye Erbakanın videosunu paylaştım. Milyonlarca psikolojik siddet, ekonomik siddet iddasıyla sonuçlanan boşanma davası olmuş sırf 6284'de kadının beyanı esastır denildiği için. Esas kelimesinin hukuk karşılığı kesin olan bulgu, delile gerek kalmayan demek.
hakimin videosu dakika 1:24 de söyledigini yazayım en iyisi: en son, aile içi şiddet büroları, 6284 sayılı yasa, İstanbul sözleşmesi yasalar önünde erkeğin ikinci sınıf vatandaş olarak tescil edilmesinin belgeleri oldu. (yani sadece İstanbul sözleşmesi değil, 6284 kanunu da buna neden oldu, İstanbul sözlesmesi kalksa da 6284 kanunu devam ettiginden buna neden olmaya devam ediyor.)
@Bereshit bak sana tekrar atıyorum şiddet diyorsun alsın şunu artık kafan
Kadının beyanı esastır", cinsel suç ve cinsel şiddet vakalarında delil yetersizliği durumunda kadının ve çocuğun beyanının esas olduğunun kabul edilerek soruşturmanın başlatılması ve bazı durumlarda ifadenin delil olarak kabul edilmesine dair ilke.
Sadece ama sadece cinsel şiddet diyor kanun. Sen çarpitiyorsun diğer şiddet öğelerine çekiyorsun. Bu kanun sadece kadının cinsel taciz tecavüz ve cinsel şiddete uğramasıdır. Bana İstanbul sözleşmesi falan deme bak kendini haklı çıkarmak için İstanbul sözleşmesine getirdin konuyu. Ben kadının beyanı esastır kanunundan bahsediyorum. Ve erkek taciz ve tecavüz vakalarında suçludur, bir kadın bunu kanıt olarak elde edemez. Kadın tecavüz anında video mu çekecek saçmalamayı kes artık.
@Bereshit tabii tacizciler tecavüzculer bırakmaz. Bekliyorlar kadınların kapısında zaten. Umarım hiçbir zaman değişmez bu kanun erkeklere fazla hak yok öyle. Siz fiziken güçlüyseniz yasalarda bizden yana olmalı nokta.
Uygulamada sadece tecavüz konularıyla sınırlı tutulmamış işte, tartışma ve değiştirilmesi de bu yüzden isteniyor zaten. Tuaf istatistikler de bu nedenle var. Kanunun başlığı şu: 6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN
Aile içi şiddetin yasalardaki çeşitleri de şu: Cinsel, Fiziki, Psikolojik veya Ekonomik. (Senin tecavüz tecavüz diyip durdugun burada sadece cinsel şiddetle alakalı davaların konusu olan durumlar)
@Bereshit yav arkadaşım burada tek geçen haber kadının beyanı esastır kanunu. Budur budur budur. Hala aile içi şiddet diyorsun. Bizim derdimiz tecavüz taciz davalarında kadının beyanı hala esas olmalı. Ki hala öyleymiş konu kapandı.
Vatandaş iki yıl benim ne çektigimi benden iyi biliyorsunuz ya bravo. İzlemediginiz veya izleyip de anlamak istemediginiz video delillerimden biri olarak erbakanın videosunda bizzat kendisi tarafından sunulan delillerden dakika 1:21 den itibaren gecen ifadeyi yazıyorum: Kanunun 2/1 B maddesinde şiddetin tanımı yapılıyor. Fiziksel, Cinsel, Psikolojik ve Ekonomik şiddet. Tamamen muğlak, tamamen belirsiz. Bir defa hukukun temel ilkelerinden suçun belirliliği ilkesine aykırı bir durum. Bir şey istedi hanım eşinden eşi paramız yok şimdi alamayız dedi, al sana ekonomik şiddet. Senin saçın hiç güzel olmamış, kıyafetin hiç yakışmamış dedi, al sana psikolojik şiddet duygusal şiddet. İspata da gerek yok. Delile gerek yok. Sadece beyanla babayı evden uzaklaştırma. Hani suçun belirliliği ilkesi esastı. (Fatih Erbakan)
Ya arkadaşım boşan diyoruz sana demi, madem seni evden uzaklaştırıyor böyle bişey için, git boşan ya o kadından ne konuşuyorsun anlamadım ki 😒 boşanma diye bişey var yani, olmuyorsa boşanacaksin bu kadar basit
Bence doğru güzel oldu kanıt lazım bir kişiyi bir şeyle suçluyorsanız kanıt göstermelisiniz e kadının beyanı esastır ya bunu bir kenara bırakın ne demek yani kadının beyan esastır o zaman kadının bir tanesi bana gıcık gitti Ben hiçbir şey yapmadığım halde geldi dedik ya bu beni taciz etti dedi bir şey yaptı dedi Ben haksız yere ceza aldım ne olacak o zaman Bence doğru bir karar verilmiş
Adalest geçte olsa tecelli etti. Fakat bu süreçte birçok insanın kadının beyanı sebebiyle canı yandı.
Hiçbir cinsiyet tamamıyla iyi ya da kötü olamaz. Fakat beyan esastır maddesinde tüm kadınlar melek gibi görülüp birçok iftira vs gibi durumlarda erkekler zor durumda bırakıldı.
Beyan laf ve söylem demek.. İşine geldiği gibi konuşması mümkündü şimdi kadın bile olsa iddiasını ispatlamak zorunda kanıt bunun için çok iyi oldu bence🍀
Evet, sonunda. Çok saçma bir güven unsuruydu. Art niyetli bir kadın bunu rahatlıkla kullanabiliyordu. Kadın erkek eşitsizliği vardı, kadınların işlerine geldiği için bunu hiç dile getirmediler. kahrolsun kadın emperyalizmi :P
Bence gayet iyi olmuş geçenlerde gördüm daha kadın elinde telefon çığlık çığlıga taciz ediyorlar diye üstünü başını parçalıyor karşıdaki adamda videoya almasa adam tacizden içeri alınırdı
çok iyi olmuş. bunu kötüye kullanacak kadın çok fazla. ama elinde kanıt olamyana da yalancı muamelesi yapılmamalı ayarı nasıl tutturacaklar bilemiyorum
Kadınlar erkekler kadar yalan söylemezler. Erkeklerin herşeye bi kılıfı mutlaka vardır. Kadını öldürse de öldürmedim der. Kadın kanıt peşinde koşmak zorunda olmamalı.!!
kadının beyanı esastır olduğu zaman bir çok iftira atma oluyordu.
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Ben zaten kanıta dayalıyım birisi sizi rahatsız ediyorsa yanlış şeyler yapıyorsa her sekılde knaıtlamya calısırsın ama diyelim sevgilinlesib sana tokat attı kamera insan yok Nası ispatlanır? Darp raporu alacak kdr bşşy se degıl
Her tecavüz edilen öldürülmüyor. Her tecavüz edilen kolayca konuşamıyor. Uzun süre korktuğu için susanlar var. Karşındaki kişi zekiyse malzeme de vermeyebilir sana. Tecavüz eden kişileri bir daha bulamayadabilir. Tecavüz kolay kolay kanıtlanacak bir şey değil.
Kolluk kuvvetleri denen bir şey var, kadına siddete karşı bir sürü uygulama var. Adli magdur müdürlüğüne basvuranlar üzerine kayıt cihazı dahi taktırabiliyor üstelik eşini kışkırtabilmek için eve geç gelip gelip sanane dediği halde erkek karşılık verirse psikolojik şiddet uygulamış oluyor. Amaç kadına şiddeti önlemekse bunlar değil, gerçekten mağdur olup hakkını arayanla arsızları ayırman gerekiyor. Aksi halde şiddet görmeyecek olanı da riske atarsın bir taraf ne halt yerse yesin koruyalım derken öteki tarafın medeni kanunlara dayanan haklarını insan haklarını ezip geçemezsin. O da kalkar ondan sonra kendi adaletini kendi saglamaya bakar. Dalaverelere altyapı saglamak en büyük yanlış.
Benim burada değindiğim konu tecavüz, diğer konular değil. Tecavüze bir kanıt getiremez çoğu kişi. Tecavüze uğrayan kadından kanıt istemek bile haksızlık.
dakika 1:24 de söyledigini yazayım en iyisi: en son, aile içi şiddet büroları, 6284 sayılı yasa, İstanbul sözleşmesi yasalar önünde erkeğin ikinci sınıf vatandaş olarak tescil edilmesinin belgeleri oldu. (yani sadece İstanbul sözleşmesi değil, 6284 kanunu da buna neden oldu, İstanbul sözlesmesi kalksa da 6284 kanunu devam ettiginden buna neden olmaya devam ediyor.)
Tecavüz ile ilgili argüman üretemediğine göre ne kadar haksız olduğunu biliyorsun. Tecavüz edip ama serbest bırakılan çok insan var. Çocuklardan da aynı şekilde tecavüz için kanıt isteniyor artık. Kanıtlansa bile üst düzey kişilerdense tecavüz eden o dava kapatılıyor. Halk tecavüze teşvik ediliyor. Bu da daha çok kargaşaya sebep oluyor. Benim burada konuştuğum konu tecavüz ama sen diğer şiddet suçlarını ya da erkeğe atılan iftirayı konuşuyorsun. Tecavüzü bu kadar basitleştiremezsin. Sana iyi geceler dilerim.
@theNitroZeuss Evliliğe bu kadar çok yanaşmayan olmasının nedeni zaten evliliğin geçimsizliğe evrilmesine neden olan bu yasalar. bunlar olmasa belki de neden ciddi düşünmüyorsunuz beyler neden evlilik sorumluluğu almak istemiyorsunuz diyen kadınlara pek rastlanmayacak. ama bu arada şunu da söyleyeyim bu haber asılsız çıktı maalesef, aslında başka bir yasada değişiklik olmuş, bunda değişiklik kararnameyle olamıyormuş meclisten olursa olacak. ama her zaman gündemde, çünkü mağduru çok gerçekten.
Fatih Erbakanın cocuklarla evlenilmesinin yasalaşmasını istediği felan yok, uyduruk habercilerin iftiralarını okuyup insanları karalamayın. Bu iftira kültürü zaten bu yasaları kullandırıyor, yıllarını hakimlige vermiş kadına da erbakancı dersiniz simdi siz. Adam siyasi görüşümü yansıtmaz, ama resmi dellilleri sonuçları verdigi tabloyu da sallayamazsın yani zaten akademisyen mühendis bir adam kafadan atıyorsa olsa yerin dibine geçirirler.
ya hakim anlattı tecavüz meselesini, cocuklara getirdiniz olayı "kadının beyanı esas" maddesinin neresinde cocuk var, cocuklarla ilgili yasalarda cocuk ifadesi kullanılıyor. o ayrı bu ayrı. adli tıp denen bir kurum var, kim ne zaman cinselliğe maruz kalmış bilirkişi tıpçılar çıkarıyor zaten.
Tecavüzün genel sorununa dikkat çektim. Bunu anlamak bu kadar zor olmasa gerek. Ayrıca benim yorumumum altında çocuklarla evlenilmesini savunan tarikatçı bir siyasetçinin propagandasına yapılmasına izin vermem. 15 yaşındaki kız çocuklarına göz dikiyor, genç evlilik diyerek çocuklarla evlenenlerin hapisler de çürümesini istemiyor ama kendi kızlarına gelince onlar okuyacak, meslek yapacak ve evlenmeyecek. Türkiye için şeriât isteyecek. Toplumu cahilleştirecek ne varsa onu getirecek. Böyle bir adamın propagandasını yaptırmam.
@DedektifMinnie, @bereshit ne bir parti ne de siyaset propagandası yaptı! Adamı yine de engellemişsin yanıt veremesin diye :D Sadece konuyla alakalı bilgilerden dolayı Fatih Erbakanın videosunu paylaşmış. Videoda da kişi zaten partisinden ve siyasetinden bahsetmiyor. Derdiniz eğer Bereshit'in mesajlarının bu sayfada silinmesini sağlamaksa yönetimden arkilerinize de söyleyin biraz zor silersiniz. O arkadaşa da söyledim yedekledim yazdıklarını bilginiz olsun. Kusura bakmayın ben adamcılığa gelemiyorum.
Fatih Erbakan'a iftira attığımı söyleyip propagandasını yapmış ve ben de benim yorumumum altında böyle birisinin propagandasının yapılmasına izin vermeyeceğimi söyledim ve engelledim. Yazdığı hiçbir şeyi de silmedim. Bütün yorumlar duruyor. Sana batan ne oldu savunmaya geçtin? Hangi lafım battı sana? Yönetimde de arkadaşım yok ayrıca. İstediğini de aktarabilirsin kendisine. Yanlış bir şey yazmadım. Doğruları yazdım.
@DedektifMinnie Okudum şimdi o mesajı. Fatih Erbakanın videosunu gölgede bırakmaya yönelik yeni şeyler söylersen konu tabiki sapar ve somut deliller sunulan bir paylaşımın gölgelenmesine neden olursun. Bu bakımdan @bereshit Fatih Erbakanın çocuk gelin yapılmasının nerede görüldüğünü sormuş haklı olarak. Öyle bir haber hiçbir yerde olmadı. Hiçbir yerde kanıtlanmadı. Varsa karşı kanıtın sunabilirdin böylece o da onun videosunu delil saymaktan vazgeçerdi. Damdan düşer gibi bir idda durumu varki video delilin izlenmemesine neden olur. Propaganda yapılması anlamı söz konusu değil paylaştığı videoda da zaten çocuk gelinlerle ilgili bir şey geçmiyor. Bu manada haklı olarak sorarlar adama.
Benim yorumum tecavüz üzerineydi ve arkadaşın konuyu başka yerlere saptırdı. Kaç kez kendisini uyardım. En son Fatih Erbakan'ı paylaşması bardağı taşıran son nokta oldu. Fatih Erbakan'ın ilgili demeçleri de haberler de mevcut zaten. Kolayca bulabilirsin. Sana iyi geceler dilerim.
Konu başlığı "Kadının beyanı esastır." kanunu. Bu kanun da sadece tecavüzle ilgili bir kanun değil. Şiddetin her türlüsüne göre olan kanun. O da zaten videoda geçen şu ifadeden dolayı paylaştığını yazdı en son : "dakika 1:21 den itibaren gecen ifadeyi yazıyorum, Kanunun 2/1 B maddesinde şiddetin tanımı yapılıyor. Fiziksel, Cinsel, Psikolojik ve Ekonomik şiddet. Tamamen muğlak, tamamen belirsiz. Bir defa hukukun temel ilkelerinden suçun belirliliği ilkesine aykırı bir durum. Bir şey istedi hanım eşinden eşi paramız yok şimdi alamayız dedi, al sana ekonomik şiddet. Senin saçın hiç güzel olmamış, kıyafetin hiç yakışmamış dedi, al sana psikolojik şiddet duygusal şiddet. İspata da gerek yok. Delile gerek yok. Sadece beyanla babayı evden uzaklaştırma. Hani suçun belirliliği ilkesi esastı."
(Saptırması söz konusu değil yani. Haber yalan haber ama yasa değişikliği teklifi mecliste gündeme geleceğinden tecavüz konusu üzerinden şimdiden yasayı bir koruma pompası başlamış medyada.)
Evet, o zaman kendine ait yorum yapabilirsin ve senin gibiler benim yorumumdan uzaklaşabilir. Tecavüzle ilgili yorumumu yazdım. Evlilik, nafaka, şiddet ve ya evden uzaklaştırmakla ilgili değil. Bunu defalarca kez anlatmama gerek yok herhalde. Tecavüze uğrayan kadınların hakkını savunmamdan rahatsız olduğunuz için hepiniz benim yorumuma toparladınız herhalde. Başka açıklaması olamaz. İşinize çomak soktum. Kabul edin.
15 Yıllık Hakimin görüşünü dahi dinlemediğin belli. Evet ben kendi rızamla birlikte oldum diyen olmuyormuş zaten. Suçun belirliliği ilkesi tüm davalarda esas aynı zamanda. Çelişki söz konusu. Adli Tıp'ta binlerce Tıpçı çalışıyor onlar çözemiyorlarsa onların problemi araştırıp çözüm bulabilirler dünyadaki örneklerle. Söz gelimi esas alınmazsa bizim problemimiz değil. Kadın ilah mıdır da o söyledi diye erkek fiziksel psikolojik veya ekonomik şiddet uygulamış olsun.
Bana İstanbul sözleşmesi ile ilgili benim konumdan alakasız bir şey atılırsa, evet dinlemem. Burada tecavüze uğrayan birisinin hâlâ nasıl kanıt getirebileceğine dair açıklama yapamadınız. Tek dayanağınız adli tıp. Yıllarca yaşadığı istismarı anlatamayan ve bir gün cesaret edip şikayetçi olan kadınlar var. Onlar nasıl kanıtlayacak? Burada tecavüzcü'yü açık bir şekilde koruyorsunuz. İnsanları tecavüze teşvik ediyorsunuz. Ben tecavüzden konuşurken sen erkeğe fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddetten bahsediyorsun. Benim konum tecavüz ile ilgili. Tecavüzden kanıt istemekle ilgili. Bu konuyla ilgili argümanın yoksa gidebilirsin yoksa seni de engelleyeceğim. Yeter artık.
Bence hukukçulardan konuyu gün gün takip eden siyasitçilerden daha iyi bilemez kimse burada.
Hakimin dakika 1:24 de söyledigi yazıldı: en son, aile içi şiddet büroları, 6284 sayılı yasa, İstanbul sözleşmesi yasalar önünde erkeğin ikinci sınıf vatandaş olarak tescil edilmesinin belgeleri oldu. (yani sadece İstanbul sözleşmesi değil, 6284 kanunu da buna neden oldu, İstanbul sözlesmesi kalksa da 6284 kanunu devam ettiginden buna neden olmaya devam ediyor.)
Erbakanın videonun başında kanunun nereden geldiğini aktarması: 6284 numaralı bu kanunun İstanbul sözleşmesi doğrultusunda çıkartılmasının ispatı, 1-2 A maddesinde belirtilen gerçeklerdir. Bu kanunun uygulanmasında İstanbul Sözleşmesinin prensiplerine özellikle uyulacağı belirtilmiştir. Yani 6284 numaralı kanun İstanbul Sözleşmesinin bir ürünüdür.
Bu zamanda kimsenin kadını sistematik veya anlık cinsel olarak istismar etmesi gibi bir şey kolay kolay söz konusu olamaz. Yapan olursa en basit bir esnaf dahi iş verip de ekmek yemesine vesile olmaz. Çok çok uçta akıl sağlığı yerinde olmayan ne yaşadığının farkında olmayan okur yazar olmayan biri kanıtlayamayacağı şekilde tecavüze uğraması söz konusu olabilir onun da zaten ailesi yakındadır fark etmeleri gerekir. Bu zamanda normal herkesin elinde telefonu var. Herkes polisi nasıl arayabileceğini biliyor. Hemen hemen her mahallede adli konuda tecrübeli komşular var. Aile içi şiddet büroları var karakollara yakın yerlerde. Kadına şiddet hatları uygulamaları var ve en önemlisi sosyal medya var. Çocuğuna şiddet uygulayan dahi pat düşüyor Tiktok'a dahi, savcılık harekete geçiyor. Hangi zamanda yaşıyorsunuz şaştım valla. Duygu sömürülerin tutsun diye mi engel atıp duruyorsun ahaha bunu söylemezsem olmazdı o yüzden ikinci hesap açtım.
Bir de yani çoğunluğun mantıklı görüşü ortada ve de yaşın yanında kuruda yansın mantığıyla adalet yürür mü. Kimsenin o zaman mahkemeye gitmesine gerek kalmaz gıcığı olan hasmı için bassın parayı iftira için çalışacak kadını taciz tecavüz etti diye yollasın mahkemeye tamam o mantıkta düşünürsek.
Aklı başında sağlıklı insanlar da tecavüze uğruyor. Çocukluktan beri tecavüze uğrayan da var. Çoğu tecavüze uğradığını kanıtlayamıyor. Bu durumda tecavüze uğrayan hir kadından nasıl bir kanıt isteyebilirsin? Toplu hâlde tecavüz edilen bir kadın o kişileri bir daha görmeyebilir. Toplum baskısı sebebiyle, "tecavüze uğramış kız." diye damgalanıp, aynı zaman da kendisini rahatsız edenler olabilir. Tecavüze uğrayanın kolayca şikâyet edebileceğini mi sanıyorsun?
Seni neden engellediğimi biliyorsun. Konu dışına çıktığın için. Seninle konuşmak istemeyen insanlara saygı duyman gerektiğini düşünüyorum.
@DedektifMinnie diğer arkadaşlar gibi sende cok uzatmışsın. Tecavüz kanıtlanabilir bir şeydir. Kişilerin sperm örnekleri tecavüze uğrayan kişiden alınır. Tecavüz vakalarında tırnak izleri, darp vb. zorlamalar sebebiyle mağdurun vucudunda ya da kıyafetlerinde sanıkların/faillerin genleri bulunur. Zaten bu değistirmeden önce kadının beyani esastir durumu tecavüz ve taciz vakalarında düşünülenin aksine öyle işlemiyordu. Şartlar taşıması gerekiyordu ve bazı parametrelere uygun olması gerekiyordu iftiraya yer vermemek için. ▪Şikayetçi mağdurun şikayetini dile getirme süresi ▪Mağdurun sanığı tanıyıp tanımadığı ▪Fail ile mağdur arasında önceye dayalı herhangi bir husumet bulunup bulunmadığı ▪Mağdurun kendi şeref ve onurunu ilgilendiren bir konuda iftira atması için sebep bulunup bulunmadığı ▪Mağdurun beyanlarının hayatın olağan akışına uygun, tutarlı ve çelişkisiz olması ▪Mağdur beyanı teknik delillerle çelişmemelidir ▪Mağdur beyanı somut olmalıdır ▪Mağdurun olayı hemen üçüncü kişilere anlatması:Ifadenin doğrulanmasına olanak tanır
▪Şüpheden sanık yararlanır ilkesinin uygulanması: Ceza muhakemesi hukukuna göre, yargıç karar aşamasına hükmünü kesin bir yargıya dayandırmalıdır. Mahkeme hükmü olasılıklar üzerine bina edilemez. İspatın tam olmadığı hallerde “şüpheden sanık yararlanır ilkesi geçerlidir. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na göre, “kuşkudan sanık yararlanır” kuralı uyarınca, sanığın bir suçtan cezalandırılmasının temel koşulu, suçun kuşkuya yer vermeyen bir kesinlikle ispat edilmesine baglıdır. Gerçeklesme şekli kuşkulu ve tam olarak aydınlatılamamıs olaylar ve iddialar sanıgın aleyhine yorumlanarak mahkumiyet hükmü kurulamaz. Ceza mahkumiyeti, yargılama sürecinde toplanan kanıtların bir kısmına dayanılarak ve diger bir kısmı gözardı edilerek ulaşılan olası kanıya değil, kesin ve açık bir ispata dayanmalıdır. Bu ispat, hiçbir kuşku ve baska türlü bir olusa olanak vermeyecek açıklıkta olmalıdır. Yüksek de olsa bir olasılığa dayanılarak sanığı cezalandırmak, ceza yargılamasının en önemli amacı olan gerçeğe ulaşmadan, varsayıma dayalı olarak hüküm vermek anlamına gelir. O halde ceza yargılamasında mahkûmiyet, büyük veya küçük bir olasılığa değil, her türlü kuşkudan uzak bir kesinliğe dayanmalıdır. Adli hataların önüne geçilebilmesinin başka bir yolu da bulunmamaktadır
Yani pek bir şey değismedi bu yasa değişimiyle bu konuda. Yani sizin de gerekçeniz kalmadı.
@venetor Her konuşup yorum yapan doğruyu bilir demek değil kardeşim. Sessiz hızlı bir oyun videosu bulup sen de notlarından hızlıca okuduğunu montajlayabilirsin. Bu denli seri anlatanlar doğruyu biliyor diye bir şey yok, somut belge bilgi resmi kaynak ve hatta 15 yıllık Hakim görüşü sunuldu bu akışta. Daha ne yapılsın amuda mı kalkmak lazım. Bu meselenin maximumu budur ötesi yok, x youtuber'ın görüşüne ihtiyaç yok çünkü resmi deliller sunulu.
@DedektifMinnie Görüşlere saygın varsa bir defa "senin gibiler benim yorumumdan uzaklaşabilir" gibi tabirler kullanmazsın. Sen kimsin beni nerden tanıyorsun da şu gibiler bu gibiler genelliyorsun? "tecavüzcü'yü açık bir şekilde koruyorsunuz. İnsanları tecavüze teşvik ediyorsunuz." diyorsun hani nerede aç bir daha oku istersen tecavüzden bahseden mi oldu. Erkek olarak adabımız gereği kanun meselesini bel altı meselelere dönüştürmek haddimiz olmaz diye sustuk ama sustukça tepemize çıkardın. Hedef gösteren iddalar öne sürüyorsun bir anda. Kimse tecavüzü mazur göstermez, yasalar kanunlar adli makamlar, tecavüzle ilgi bir o yasa yok zaten yüzlerce yasa var. 6284'e sıra gelene kadar adamı zaten içeri atıyorlar. 6284'ün bahanesiyle kapanan dosyaların istatistiği başka verildi sunuldu anlatıldı. Bunun gözden kaçan yanlarının yarattığı mağduriyet sonucu değiştirilmesi gündeme geldi. Cinsel şiddet söz konusu olduğunda kadının beyanı esastır şeklinde değiştirilirse de tam da bu nedenle iftiraya uğrayanlar itiraz etmeye devam edecektir. Tecavüze yanıt veremedin v. s. diyorsun hepsine veriyorum:
"Her tecavüz edilen kolayca konuşamıyor. Uzun süre korktuğu için susanlar var." ve "Yıllarca yaşadığı istismarı anlatamayan ve bir gün cesaret edip şikayetçi olan kadınlar var." ve "Toplum baskısı sebebiyle, tecavüze uğramış kız diye damgalanıp, aynı zaman da kendisini rahatsız edenler olabilir. Tecavüze uğrayanın kolayca şikâyet edebileceğini mi sanıyorsun?" söylemlerin... >> Tecavüze uğrayan hakkını araması için yakın çevresine haber vermesi konuşması gerekmiyor. Zaten bunun adli uygulamalarıyla ilgili web sayfalarını broşürlerini hiç gördün mü? Kadının her türlü mahremiyetinin gizli tutulması esas alınıyor. Bunun detayını konuştuğu kişiler adli makamların görevlendirdiği bilirkişiler, bilirkişi raporları da sadece Hakimle bilirkişi arasında kalan bir şey oluyor. Koskoca adli makamların karakolların aklından zoru mu var da mağduru teşhir etsin? Alışverişe diye çıkar polise gider derki cinsel şiddet gördüm, o da ön ifadesini alır, sonra adliyeye kendi elleriyle anında götürürler, orada hemen bir adli mağdur danışmanı verilir onlara mahkemeye başvuruları yaparlar kimlikleriyle beraber, dilekçeleri yazılır imzalatılır. İletişim bilgileri tercihleri alınır. İlgilenecek hakim o saatte uygunsa dahi hemen görüştürüyorlar. Yok ben devlet korumasına ihtiyacım var adresime dönemem derse savcı ilgileniyor. Kadın sığınma evlerine sevk ediliyor derhal.
"Tecavüz eden kişileri bir daha bulamayadabilir." ve "Toplu hâlde tecavüz edilen bir kadın o kişileri bir daha görmeyebilir." gibi söylemlerin... >> Tecavüz eden kişinin nereye girip çıktığı kamera kayıtları illahiki çıkıyor günümüzde ve o konumda hangi telefon numaraları dolaşmış hepsi HTS kayıtları denen şeyden saniyeler içinde çıkıyor.
"Tecavüz edip ama serbest bırakılan çok insan var." ve "Kanıtlansa bile üst düzey kişilerdense tecavüz eden o dava kapatılıyor. Halk tecavüze teşvik ediliyor. Bu da daha çok kargaşaya sebep oluyor." >> Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlâl eden kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel davranışın sarkıntılık düzeyinde kalması hâlinde iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir. (Tazminat hariç kişi cezası bu, cezasını çeken çıkar, cezasını çekmeden kimseyi çıkarmazlar yok öyle bir kurum, onlar senin yazdığın delilsiz senaryolar.)
"Çocuklardan da aynı şekilde tecavüz için kanıt isteniyor artık." gibi söylemlerin... >> Arkadaşım, tecavüze uğramış bir çocuğun fiziki olarak kanıtı meydanda zaten bunu da sana burada nasıl olduğunu anlatmaya çalışmayalım istersen. Bu vakalardaki bilirkişi işlerini bir incele araştır oku ondan sonra tartışacağın varsa yine tartışırız problem değil bize.
@NetCevap2 Bu videoyu benim görüşlerimle paralel olduğu için attim. Yoksa kanıt niteliği taşımıyor. Zaten erbakanın kendi söylemleri ve geçmisteki konuşmalar başlı başina celiski ve kanıt içeriyor.
@Venetor Erbakanla ilgili çelişkiler nerede kanıt paylaşırsan sevinirim. Velevki var, biz zaten şahsa münhasır bir konu olduğundan paylaşmadık videosunu, okuduğu deliller konuyla alakalı olduğun için paylaştık. Özgür Özel de aynı araştırmayı yapıp paylaşıyor olsaydı onunkini de paylaşırdık.
@NetCevap2 yoo ben zaten partici anlayışa sahip değilim. Anladım dediğini. Sadece Erbakanı savunduğun icin attım yoksa doğru olan tabii ki delille ispat.
@Venetor uzun bir game demogoji videosunun içinde saniyelik kesitlerinden dolayı ne dediğini tam olarak seçemedim. youtube'dan araştırdım, onda da bir çoğu cümlesi tamamlanmadan kesilen şeyler. neyse sen anlamışsın zaten ne demek istediğimi, diğer görüşlerine katılmadığımı da en baştan yazmıştım, bu konudaki görüşleri vaabında paylaştım sadece.
Tecavüze uğrayan kişilerin adları gizli tutuluyor demek. O zaman bizim haberler de okuduğumuz nedir ya da mahalle de tecavüze uğradığını bildiği için peşini bırakmayanların olduğunu söyleyen kadınlar? Tecavüze uğrayan kadınların adı yazılıyor. Tecavüzcülerin adları saklanıyor. Tecavüze uğrayan çocuklar da susturuluyor. Tehdit ediliyor. Kamera kaydı, o bu şu diyorsun ama üst düzey insanlara işlemiyor bu dediklerin. Tecavüz eden pek çok insan neden serbest bırakılıyor peki? Tecavüz konusunu konuşmaktan kaçtın elbette. İstanbul sözleşmesine girdin. Benim konumla alakalı olmayan bir şey.
@DedektifMinnie hepsi çıkmıyor ki. Kalıntıları kalıyor spermin bir süre. Darp izleri ve genetik izler de kanıtlar. Ayrıca hamile kalman durumunda da başl başına bir kanıt. Tavsiyem cinsel istismarın tespiti ve teşhisi ile ilgili makaleleri okumanız. İnternette adli makamlar tarafindan yayınlanmış birçok makale vat. Sizinki biraz inat.
Bir süre kalması değil benim kastettiğim. Uzun süre kalabilir mi? Kalamaz. Tecavüzün üstünden uzun süre geçtiyse darp izi de olmaz. Tecavüze uğrayan kadınların psikolojik boyutu da ele alınmalı. Tam olarak oradan değiniyorum. Empati yapıyorum. Bu yüzden kolay kolay şikâyet edemeyenler var diyorum. Bu bir inat değil. Bir bir tespit.
Bende biliyorum psikolojik çöküş yaşayıp ya da korkuyla durumu anlatamayan birçok mağdurun olduğunu ama bu sebepleri öne sürerek tecavüzden yillar sonra şikayete gelen insanların mağdur olma olasılığı mağdur olmama olasılığıyla aynı. Birçok bu tür iftira durumları kayıtlara geçti. Adalet çarkları söylemlere ve olasılıklara göre değil , delillere göre hareket eder. Tanık vs. öne süremezse ya da yazılı veya görüntülü kanıtlarla o kisinin ona karşı olan ilgisini kanıtlayamazsa bir şey yapamaz mağdur bu tür vakalarda. Onun için zor olduğu bir gerçek fakat en kısa zamanda şikayetçi olması gerekiyor. Bu konuda mağdurun ne kadar zorluk yaşasada ihtiyatlı ve bilinçli davranması gerekiyor kendi için.
Türkiyede'ki kanunların %70 i kadınlardan yana yerinde bir karar olmuş. Çok istismar oluyordu umarım tez zamanda süresiz nafakayıda kaldırırlar. Bir çok ezilen erkek var. Bazı kadınlar çok zalim
Turkiye adalet sisteminden beklenmeyen hareketler wow
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
resmi gazetede okudum , öyle bir şey göremedim. Hatta kadınların istihdamı arttırılacak gibi şeyler yazıyor bence erkeklerle alakalı iyi şeyler yok, yalan haber şu an için
Mağdur olan bürün kadınlara saygım var ve hepsinin arkasındayım. Ancak bu kanunu kendi çıkarları için kullanıp karşıdaki mağdurların canını yakan kadınları asla desteklemiyorum.