Hatay’da yıkılan 3 yıllık Güçlü Bahçe City binası var.
Müteahhidi, Servet Altaş diye bir adam. Soranlara “Bana binayı soramazsınız” demiş.

Hatay’da yıkılan 3 yıllık Güçlü Bahçe City binası var.
Müteahhidi, Servet Altaş diye bir adam. Soranlara “Bana binayı soramazsınız” demiş.

Adam doğru söylemiş. Suçlu o değil ki! Müteahhit binayı yapar. Sonrasında MİMARLAR VE MÜHENDİSLER ODASINA BAĞLI MÜHÜLÜ/ KAŞELİ mimarlar çizimini ve Mühendisler yapı denetim testini (deprem dayanıklılık) ALIR. Yapı denetim testi şu şekilde olur. Binadan parça alınır ve bu parça teste sokulur ve test sonuçlarına göre depreme dayanıklıdır belgesi verilir. Bu belge olmadan İSKAN alamazsınız, yani binaya ruhsat verilmez ve oturamazsınız. Eğer ki, binanın zemini kayarsa suç müteahhit'in yani inşaat firmasıdır. Zemin etütü yaptırmadığı içindir. Ancak, bina yıkılırsa/ kolonlar taşımazsa suç SAHTE EVRAK düzenleyen/ Binadan parça olmadan test yapmış ve olumlu sonuçlanmış gibi evrak düzenleyen DAHA FAZLA PARA KAZANMA ARZUSUNDA OLAN MİMAR ve MÜHENDİSLİK FİRMALARININDIR. Eğer ki işlerini para için değil de, sorumlulukları için yapsalardı, o binanın depreme dayanıksız olduğunu görürler ve İSKAN RAPORU almalarını engellenirdi. Tabi bu durumda, hiç bir müteahhit onlara yapı denetim raporu için gitmezdi. Yapı denetim raporu özel sektörün elinde (mimarlik ve mühendislik firmaları) olduğu süre zarfında bu ülke bu tabloları çok yaşayacaktır.
Bazı firmaların hem inşaat hem mimarlık ve mühendislik firmaları var.. yani körler sağırlar birbirini ağırlar olayı. Kendi yaptıkları işi kendileri denetlemiş oluyorlar. Bu tarz özel sektör kurnazlıkları insanların hayatlarına mal olmaktadır. Çözüm nettir; Yapı denetim raporu sadece devlet tarafından verilebilir olmalıdır.
Her yerde okunmus insan istenirken, doktorun yaninda calisacak sekreter bile, eczanede eczacinin yaninda calisacak kisiler bile artik okuyarak,2 yillik onlisans bölümünü bitirerek ve kpss den atanarak göreve baslarken, müteahhit dedigimiz kisiler neden bunun okulunu okuyup, bir suru belge/sertifika alip bina dikme yetkisi verilmiyor.
Canımızı, sagligimizi bile 10 yil okumus uzmanlara emanet ederken bu da can degil mi? Mimari, muhendisi okuyup diploma alırken bunlarda niye yok? Tamam insanin vicdani yoksa ne kadar okursa okusun yine malzemeden de calar, baska islerde çevirir ama bina dikmek bu kadar kolay olmamali,18 yasini doldurmuş biri basitce bakanliga başvurup bunun iznini almamali.
Hem bolumu olup okunmali, hemde bir suru sertifika istenmeli. O diplomaya ve sertifikalara sahip olamayanlara kesinlikle izin verilmemeli. Denetim olmalı. Devlet hemen öyle onay falanda vermemeli. Eczaci bile bugun dükkan acarken bir suru prosudure maruz kalıyor, oyle hemen dukkanda acamiyor uzeine 5 yil okumus oluyor ama muteahhitsen istedigin yere dik evi, eğitiminde onemli degil.
Bir muteahhit her turlu eğitim almali. Ozellikle bu fay hatti gecen yerleri bilmeli, cografyayı iyi bilmeli. Prof olan deprem uzmanlari, insaatla ilgili uzmanlar olmadan insaat dikme yetkisi verilmemeli.
Bizim oturdugumuz evde tam bir muteahhit harikasi. 8 katli,3 bloklu bir site. Adam asansoru 1. kata degil. 2. kata yerlestirmis. Millet asonsore binmek icin once merdivenleri cikip ordan biniyor. Boyle bir tasarim olabilir mi?
Zaten evimiz saglam degil kimse güvenmiyor. Deprem bolgesinde degiliz, cevre illerdeyiz bizde hissettik, az bir sallanti bile ufak tefek yariklara neden olmus. Allah korusun, Allah yardimcimiz olsun.
Apartmanin cogu evi bosaltti ilk 2 gun sonra geldiler. Kimi 2 katli olan kardesinin evine gitti, kiminin burada 2. evi varmis mustakil oraya gitti, kimi villasina gitti. 2. evi olmayanlar olarak kaldik ortada oylece. Bu dunyada gercekten paran olacak.
Ayrica artik şu sacma sapan siralama sinavi kaldirilmali. Cocuk sayısaldan tıp isterken puani muhendislige yetiyor diye muhendislik okuyup, mezun oluyor mesela. Tum bolumler boyle.
Meslegini sevmeyen yapamaz. Ne zaman bu turk cocuklari ve gencleri sevdigi ve yetenekli oldugu alana gore yonlendirilecek? Herkes doktor, savci olmak zorunda degil bunu anlamamiz lazim artik.
Bir meslek sevmeden yapilmaz, eşi boşanır degistirirsin ama meslegi kolay kolay degistiremezsin, bir ömür seninle o meslek. Atanma kaygısıyla, matematik kaygisiyla bolum okunmaz ve secilmez, secilmemeli.
Baligi uçmaya zorlamayi birakmamiz lazim artik. Kimin neye yetenegi varsa o bolumu okusun ve bunlarla ilgili ogrenciler araştırılsin, teste tabii tutulsunlar. bununla ilgili dunyada yapilan bir suru yetenek belirleme yontemleri var.
Matematige ilgisi olmayan cocuklari zorlamayalim artik. Benim puanim buna yetiyor diye bolum sectirmeyelim artik. Cunku bu sekildeki bir sistemin muhendisi de iyi olmuyor, mimari da, öğretmeni de. Hicbir meslek iyi olmuyor ve severek hakkiyla yapilmiyor.
Cogu kisi sadece para ugruna katlaniyor o meslege, psikolojik siddetine falan. Yapmayalim artik. Cok yetenekli gençlerimiz bu siralama sinavi yüzünden heba oluyor. Bize gurur yasatan mete gazoz. Bir röportajında ben universite sinavinda baraji bile gecemedim dedi. Ama cocuk tum dunyanin gozu onunde 1. oldu. Ya bu yetenegi kesfedilmeseydi, ya severek yapmasaydi bu işi, sporu? orada burada gezen, iyi kotu gecinmek icin belki devlet memuru ya da esnaf falan olacaktı belki de.
Siralama sinaviyla mimar olunmaz, ogretmen olunmaz, hicbir sey olunmaz, olunmamali. O meslegini sevmeyen ve sirf tatili iyi, maasi iyi diye yapilan ogretmenlik meslegi nice öğrencinin hayallerini, ozguvenini yikiyor mesela. Cunku ogretmenlik sofatina uymayan o kadar insan var ki. Artik bu sekilde meslek secimi bir kenara birakilmali. 5 şık arasindan dogru seçeneği isaretlemekle meslek secilmez, secilmemeli.
Çok güzel yazmışsınız ama birazda vicdan insanlık lazım okumak yetmiyor maalesef ama çok haklı bir yazı olmuş
@Adin_berenn evet onu da belirttim yazimda. Diploma da yeterli kalmiyor vicdan, ahlak lazim. Insanlarin kimse gorup takdir etmese bile en iyisini yapmasi lazim. Kimse gormese bile o sivayi bile en iyisinden secmesi lazim. Bu kadar uzun yorumumu zaman alip okudugunuz icin tesekkur ederim. Degerli zamaninizi aldim, helal edin😊
Helal olsun ne demek teşekkürler herkes adına bu güzel yazı için
Planı projeyi bilen yaptığı konuttan her şeyi kısan kırpan birine nasıl hesap soramazmışız? Her türlüsü sorulur onca insan göçük altında kaldı. Bir de 3 yıllık bina. Bu dünyada kurtulursa kurtulsun. Bu dünyanın bir de öbür dünyası ve bir hesabı var. Allah böylelerine hidayet versin. Hidayet nasip etmeyecekse de nasıl biliyorsa öyle yapsın.
arkadaşlar biraz telepati yapalım herkesin sinirleri gergin, ama ön yargıdan uzak durulmalı, o bölgede sağlam bina kalmadı, her şey kuralına uygun olarak yapılmış olabilir, bunlar teknik konular, artık eskisi gibi inşaatlar müteaahtilerin insafına teslim edilmiyor, acayip yönetmelikler ve otokontrol sistem var. herkes önüne geldiği gibi inşaat yapamıyor yani, mimar mimariyi çizer, belediye y. denetim, kontrol eder, inşaat müh, jeoloji raporu zemin etüdleri gelmeden, projeye başlayamaz, zemin etüdünü yapam bile kontrol ediliyor, bina ruhsat almadan belediye ve diğer kurumlardan çok sıkı kontrolden geçiyor, ruhsatı aldıkdan sonra, ayrı bir kontrol başlıyor , şantiye şefi, yapıdenetim kurululşları vs dah, l inşaatın her aşamasında kontrolden geçiyor, (beton kalitesi , demir kalitesi vs). tüm bunların maliyetini müteahhit karşılıyor, her müteahhit teknik eleman olmayabilir , ama teknik elemanlarla çalışmak zorunda yönetmelik böyle. müteaahit finans olayını daha çok yönlendiriyor, ancak teknik konuya çok hakim olamayabilir, çünkü bizim ülkemizde paranın olması müteahhit olman için yeterli, yani demek istediğim şu, ön yargıdan uzak duralım birini günah keçisi seçke hakkaniyetli olmaz, o bölgede sağlam bina kalmadı, depremin şiddeti okadar fazlaki dünyanın gözü bölgede, üstelik ayn günde iki aynı şiddetde deprem. bana göre asıl sorun o bölgede yüksek konuta izin verirlmemesi gerekirdi, çünkü bölgede daha önceki yıllardada çok şiddetli depremler yaşanmış. bana göre bundan sonra ne yapılacak, hep birlikde görücez. çok zor günler geçiriyoruz çok kötü gerçekden. eşine nadir rastlanan bir durum. umarım ulus olarak altından kalkabiliriz. ama istanbulada hazırlı olmalıyız. ama nasıl?
Şimdi birincisi ağzından çıkan o küfüre dikkat et. Farkındaysan ben argo dahi konuşmuyorum. bu senin çok bilgili olduğunu göstermez. Yarasi olan gocunsun madem çok haklısın.. başta diyorsun ya müteahhitlere suç yüklemek olmaz bilmem ne diye.. sonra arkasına kendi ağzınla o haysiyetsizslerin insanları çalma çırpma yaparak nasıl kandırdığını anlatıyorsun! Madem her şey bir mekanizmayla işliyor o zaman o şerefsizlere bu rahatlık nerden geliyor da hâlâ eksik malzemeyle insanlari dolandırma peşindeler? Madem onların elinde olmadan binalar yapılıyor ya da yaptırılıyorr o zaman niye milyonlarca insann o müteahhit olacak itler yüzünden parasını peşin ödedikleri binaya giremiyorlarr?
Madem çok bilgilisin biraz da sen araştır. Ha dediğin gibi katıldığın noktalar vardır elbet saygı duyarım. Fakat ben çocuk değilim! her şey apaçık ortada. O kadar
O söylediğin prosedürlerin hepsi para ile es geçiliyor, ayrıca arkamıza bir bina yaptılar daha bir iki yıl oldu, bir sabah 4 gibi uyanmıştım baktım temele kum döküyorlardı. Bir değrem olsa üzerimize düşecek o bina belki. Biz tek katlı ev yaptığımızda bile 14 temel demiri kullandık.
@EndArYa bak sana yaşın genç olmasına ragmen cevap yazdım anla diye ama belliki sabit fikirlisin, senin türündeki insanlar hem yaşı itibari ile hemde önyargılı olmaları itibari ile birşeyleri anlamak istemezler çokda önemli değil ben burada uzun yazdımki belki bu vesile ile birileri okurlar bir faydam dokunur. yoksa senin sığ düşüncelerinin benim neznimde hiç kıymeti yok bilesin.
Telepati değildir o empatidir telepati olsa duramazsın
@melissakübra söylediklerinde haklısın bu ülkemizde maalesef realite kimse inkar edemez, işin içine para girdiğinde bütün kapılar açılabiliyor, işde tam yaranın merkezine parmak basmışsın. tbr ederim. para oldumu bataklığa imar çıkar, fay üstüne çıkar,2 katlı olması gereken 10 kat ya da daha fazla yapılabilir vs vs. bu gerçeğimiz herkesin bildiği bir şey, sonuç ne millet olarak halk olarak biz ne yapıyoruz, kimse kusura bakmasın özeleştiri yapmamız lazım yoksa daha çok yaşarız,
@G_Hakikat iyi yanından düşünelim demekki dikkatli okumuş herkes :) kelime hatalarımız yakalandığına göre. aslında nokta vigüllerdede baya bişiler varda bu en büyüğü tabi geleceği tahmin etmek mantıksızdı.:)
Cevap
65Cevap
O adamlar tutuklanmalı en büyük ihmal onların.
Müteahhit doğru söylemiş. Yapı Denetim şirketlerine sorulacak. Örnek... Diyelim ki cebinde büyük miktar para var... İnşaat yapmak istiyorsun... Çimentodan anlıyor musun? Hayır... Demirden anlıyor musun? Hayır.. Jeolojiden anlıyor musun? Hayır. Mukavemetten anlıyor musun? Hayır... Kim anlıyor.. Kim uzman.. ? Yapı denetim şirketi... Mühendis, mimar, jeoloji mühendisi... Sen müteahhit olarak parayı yatırırsın.. Kaliteyi onlar belirler... Müteahhitin "görevi" en düşük maliyetle üretmektir... Peki ya diğerlerinin görevi? Yapı denetim görevini yaptı mı? Hayır.. Mühendis görevini yaptı mı? Hayır... Mimar görevini yaptı mı? Belki... Kim Suçlu? Tıpkı bir sinema filmi gibi düşün... Film kötü ise sorumlusu yapımcı mı? yönetmen mi? Senarist mi? Yapımcı sadece finanse eder.. Ama kaliteli bir film için yapımcıya hiç ödül vermezler.. Ama kazancın en yükseğini alır... Tıpkı müteahhit gibi..
Bence adam haklı!!! Hemde çok. Ona neden sorulsun ki adam ev yapmıyor ticarethane işletiyor. Nerden kıssa ona kar kalır. Peki buna izin veren bunu kontrol etmiyen sen burada ne iş yapıyon hemşerim demesi gerekenler nerde? Bu ülkede kimse haksız değil ölenler dışında...
Müteahhitlerin bilgisi dışında kovanlar kesilmişse müteahhitinde yapacak bir şey yok ki. Maalesef insanlarımız kendine yer açmak için başkalarının sağlığını hiçe sayabiliyor. Ben müteahhit suçsuz demiyorum belki malzemeden de çalmış olabilir. Bunu denetleyen yapı denetim firması onu da göz yummuş da olabilir. Ama dediğim gibi altındaki dükkan sahibi kolonda kırmış da olabilir. Maalesef insanlarımız canından çok cebini düşünüyorlar.
Türkiye'de ne zaman deprem olup binalar yıkılsa hemen müteahit suçlanıyor da 2001'den sonra Yapı Denetim oluşturuldu ve Yapı Denetim firmalarından en az 2 yıllık İnşaat teknikerleri çalışıyor. Bina yapılırken bu firmalar proje uyulup uyalmadığını demirin eksiksiz yapılmasını ve betonun sağlamlığını kontrol etmekle yükümlü burada son 15-20 yıllık yıkılan binalarda en müteahit kadar belediyeler ve projenin yapı denetiminden sorunlu insanlarda suçlu.
Sadece Türkiye'de Avrupa'nın 10 katı Müteahhit var. Bu her şeyin cevabı aslında. Beton sevici hükümetin teşvikleriyle, Kuyumcu Müteahhit, Galerici Müteahhit, Nakliyeci Müteahhit vb. bir çok iş bilmeyen ve sektörle alakası olmayan girişimciler var. Düşük maliyet ve fahiş fiyatlarla satılan, ruhsatı genelde rüşvetle alınmış ya da dıdısının dıdısından ricacı olunarak alınmış bir sürü bina. Sonuç ortada.
Doğru demiş. Zaten senin yani vatandaşın sorması değil mi sorun. Sen sormayacaksın yetkililer soracak. Bu şeye benziyor. Adam ailenden birini öldürüyor. Hakim karşısına çıkıyorsunuz. Hakim diyor serbest. Sen öldürene diyorsun ki ya Allah aşkına gitme sen kal burada.
Yapı denetim kanunu sayesinde sorumluluk çalan müteahhitlerin değil yapı denetim firmalarının sırtına yıkılmış durumda. Adam bana soramazsınız demekte haklı kanun önünde. Tek sorun Türkiye bir hukuk değil kanun devleti.
Yazacak o kadar çok şeyim var ki. Küfür etmeden durmak çok zor çok. Kime sorucaz ya sana sormazsak? Kime sorucaz s. refsiz? İnsan olan vicdan azabından kendine sıkar yaptığın bina yıkılmış hâlâ dertleri üste çıkmak
O adamlar tutuklanmalı en büyük ihmal onların. Dilerim bunu onlarda yaşamadan ölmesinler. 🙏🙏🙏
Doğal felaket kabul fakat insan hataları da var bunlarda cezalandırılsın artık. Bir daha kimseye bir şey olmasın.
Kurtarılmayı bekleyen kardeşlerimiz bi kurtarılsın öyle bir sorulacakki.. Savcılar görevlendirildi inşallah layığıyla yaparlar vicdanları alır bu manzarayı. Ve tüm müteahhitlerin mimar ve mühendislerin yurtdışına çıkışı yasaklanmalı.
Ananin a mina mi sorucam o r o s p u cocugu ya bu serefsizlerin hepsinin ruhsatlari ömür boyu iptal edilmeli 2. Ve 3. Derece yakinlarinada yasak gelmeli
Kesinlikle
Kime sorcaz len o zaman. Açıklamaya bak o siteyi yaptıran sensin parayı basıp ustasını, mimarını ayarlayan sensin. Kurtuluşun yok neyi sormayacak insanlar.
Mal varlığına el konulup şahsa 2 adet ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi gerekir. O kadar kişinim katili katilleri hiçbir şey yokmuş gibi yaşamını sürdürmemeli
Binayı sormuyoruz zaten şeŕefsiz, ölenlerin hesabını soruyoruz. Deyip güzel bir dayak atsınlar sonra da hapise atsınlar. Birde orada güzel bi dayak yesin.
Tanimam etmem ama belki gercekden duzgun bi sekilde yapilmistir siddetden dolayi yikilmistir cunku yuksek bir siddette deprem oldu ayrica hatayin fay hatti ustunde olmasida 2 kat artirdi bu siddeti
Haklı olabilir yapı denetimi yapan belediye suçludur, müteahhit çalmışsa buna fm yumulduğu anlamalıyız.
Kesinlikle hesap sorulması lazım ve haklarında soruşturma açılması gerek!
Mümkün oldukça cezalar ağır ve caydırıcı olması gerek. Bir sürü can kayıbı var ve bir daha böyle bir kayıp yaşanmaması adına önlemeler alınması gerek!
Nasıl soramayız ya kime soracağız yoldan geçen hiç alakası olmayan adama mı? Rant peşinde para peşinde koştunuz. Katilsiniz!
anasına soralım o gece niye başın ağrımamış diye, ya da babasına soralım o gece hiç mi nöbetçi eczane yoktu diye.
Bu tarz bir yoruma cevap yazacağım aklıma gelmezdi ama ağzına sağlık diyesim var.. sen gel o kadar insanın canına sebep ol, sonra bana soramazsın de. Nasıl bir vicdan, ve ya nasıl "insan" bunlar.. olmayan yüreğinin de, vicdanın da Allah karşılığını verir bu ve bunun gibi, sebep olan herkesin.. er ve ya gec olur, mutlaka olur.
@Just_Peace_of_Mind bunu konuşturanlarda kabahat direk cinayete sebebiyetten hakim karşısına çıkaracaksın.
Tabiki de öyle ve sadece bu değil, bunun gibi sebep olan herkes araştırılıp bulunmalı cezası verilmeli, ihmalsizlik, sorumsuzluk vicdansızlığın nelere sebebiyet verdiği.. bir insanın bile isteğe canına kıymakla, bunun ne farkı var kii
Cezalarını versinler ki, sevdiklerini kaybeden insanların birazcık da olsa yüreklerine su serpilmiş olsun, en azindan bunu yapsinlar
@Just_Peace_of_Mind aynen öyle yani 1-2 canda değil binlerce insan bu tipler yüzünden hayatını kaybetti ya hiç mi insanlığı yok bunların. normal bir binanın devrilmesi lazımken çatısıyla aynı seviyeye geliyor kolon temel yok binalarda bu kadar mı kansız bunlar.
Yok hiç bir şey yok çünkü vicdan, insanlık, sorumluluk, hak nedir bilmezler.. ki "insan" olan zaten en başından beri işini ciddiye alır, benim ihmalsizliğim, hak yemem nelere sebebiyet verir diye düşünür.. çok gec, hala "bana binalara soramazsın" diye biliyorsa, bu kadar felakete rağmen hala umarsamazca konuşabiliyorsa, daha fazla ne söylenirki..
@Just_Peace_of_Mind böyle insanların yaşamaya hakkı yok gerçekten, başkasının canına kast etmeye çalışan insanların yaşamaması gerekiyor.
Evet,, cezası mutlaka olmalı, cezasını vermeliler en ağırından.. bu faciayı yaşayan insanlara bunu borclular.. bir de bir şey söyleyim tam hatırlamıyorum da şöyle bir şey karşıma çıkmıştı bir keresinde,, insan sevgisi olmayanı doktor, hak hükuk nedir bilmeyeni avukat... ve s. yapıyoruz gibisinden.. çok doğru bir şey, insanın mesleğine işine sevgisi, ciddiyeti olmalı mutlaka, sırf daha fazla nasıl para kazanırım, ne yapıla bilir bunun için "kirli" düşünüldüğü sürece insan canının da, hayatının da bir kiymeti kalmaz artık.
@Just_Peace_of_Mind Aynen öyle pembeli.
Pembeli derken?
@Just_Peace_of_Mind Üyeliğinin rengi pembe ya, ondan ötürü pembeli dedim.
Tamam şimdi anlaşıldı:) kafada düşünmekten adım atacak yer olmayınca, bazen basit şeyler bile biraz gec algılanıyor kusura bakma
@Just_Peace_of_Mind Sorun değil bende bir an öyle sert tepki verince dedim ne oldu ne anladı yani :)
Yok yanlış bir kelime gibi de algılamadım da ama çözemedim de bir an pembeli ne) bu uygulamayı da tam çözemiyorum hala hem de bu yüzden biraz
@Just_Peace_of_Mind Evet başlarda zorlanman normal biraz farklı bir konsepti var pembeli arkadaşım.
Farklı ve çoğu zaman da saçma.. bir çok soru düşündürüyor, soran kişi kendisiyle mi dalga geçiyor, yoksa burdakı insanlarla mi
@Just_Peace_of_Mind İkisi de var aslında, burası çok değişik bir yer. Cidden çok fazla sıkıntılı insan var dikkat et.
Biliyorum, daha kısa çok fazla zaman geçmed ama bunları anlamam için yetti.. sana ilk yorumu yazdığımda da zaten söylemem bu yüzdendi, bu tarz yorumlara cevap yazmam diye genelde... burada zanan geçiren insanların çoğu dar düşünceye sahip, basit görüşlü ves..
Ve teşekker ederim uyarın ve düşüncen için🙏
@Just_Peace_of_Mind Açıkçası ben bunu buraya özgü değil ortadoğuya özgü buluyorum yani buranın insanın cehaletinin sebebi burası değil, yaşadığımız bölgeden dolayı. Ortadoğu insanı hiçbir şeyi araştırmaz, hiçbir konuda bilgi sahibi değildir fakat her konuda fikri vardır. Sorunun sebebi bu yani, bunu instagram'da da twitter'da da başka platformlarda da görebilirsin.
Ben teşekkür ederim umarım daha çok karşılaşırız site içerisinde :)
Bunlar deprem kader diye kendini avutan mahlukatlar normal yani böyle konuşması devletin yapımı sırasında müdahale etmediği şeyi adama soramayız.
Sanada hesap sorulacak tayyip **nede hesap sorulacak **uspu çoçuğu mütehit senin peygamberin olacak çöl faresi muhoyu **keyim
Bunları ve koruyucuları olan herkesi, taa en tepeden en alttakine kadar baştan aşağı s****k lazım.
Bence dava açılmalı, hesap sorulmalı. Maddi manevi tazminat ödemeli ve bir daha bu işi yapması engellenmeli.
Kapa ceneni otur asagi demis yani dengesiz herif okadar can gitti sorumlusu kim peki hm? vicdansiz pislik
Eğer müteahhit hatası varsa elbette ona sorulacak. Böyle pişkince cevap veren birisi bence masum değildir.
Doğru ona sormayacaksın anasına soracaksın bu çocuğu yaparken neden vicdan ve karakter koymadınız malzemeden çaldınız diye
Ona ve denetleyenlere hesap sorulmalı. Bir tane değilki kaç tane yeni bina var yıkılan. Market yapmak için direkleri kesilen binalar var.
Ülkem insanı o kadar yozlaştı ki amaç işini iyi kaliteli yapmak değil, nasıl daha fazla para kazanırım derdinde herkes.
Bir taraflarına sormak gerekti o yapmadı ki binayı bir tarafından savma yaptı o yüzden bir taraflarina sormak gerekti
Adam da suç yok ki elini kolunu sallayana denetim yapmadan onaylayan kişilerin suçu
Hep Türkiye'de şöyle bir mantık var herkes öyle yapıyor. Öyle olunca aklanmış oluyorlar sözde tabii
Pişkinliğe bak. Adam aynı Müge Anlı’daki Sinan. Yuh diyorum.
Anasına soralım, böyle bir p1çi nasıl doğurdun diye.
Ne soralım yavuşak, havalar nasıl işler nasıl mı diyelim!!!
Allah belasını versin onunda onu denetleyeninde
Kime sormalıymışız peki mutahit kime sorun demiş?
Alışkınlar kader deyip yeni mezarlar inşa etmeye tabi binayi sormayın derler
La bina onun degil mi, yapmak icin o ugrasmamis mi her sey o ayarlayip bulmamis mi baska kime soracagiz la havla.. Acun mu la bu her ise ozel iscisi falan var?
Suç neydi? Suçlu kimdi? Köşe kapmaca başlasın :)
Müteahit suçlu olursa, izin veren takip eden belediye de suçlu olur , belediye suçlu olursa valilik de takip etmediği için suçlanır , bu sinsile en başa kadar gideceği için , tek suçlu 80 milyondur
Türkiye şaşırmam. Şu olayın aynısı Çinde Amerikada olsa adamı katlederlerdi çoktan.
İnşallah bı köşede yakalayıp lime lime parça parça ederler
Bazı geri kafalılar savunma peşindeler...
Hepsi bedelini ödeyecek. Ya burada ya ahirette.
O binayı başka bir şey yapmak lazim o sorunca binayı ne yapıyor diye bize bina soramazsin diyecen
Ona öyle bi sorarim ki zaten ağzının yüzünün yeri değişir valla
Evet binayı soramayız çünkü bina yok. Enkaz var. O yüzden direkt dalarım ben
Hangi cesaretle bunu diyebiliyor? Böyle hırsızlar cezalandırılmadıkça aynı senaryolar tekrar yaşanır
O öyle desin sorması gerekenler sorma değil adamı öttürür bile
kime sorulcakmiş..
Yapanda! Müsadeyi verenden başka
Yaptg şeyin sorumlulugnu almak istemiyor tbik pislik vebalini öder öldükten sonra
sana mı soramam?
seni çukur kazıp içine gömerim dingil.
paraları alıp cebine istiflerken sen birine sordun mu ?
Böylelerinin tüm mal varlığına el konmalı 👍
anasına sormak lazım nası çıkardın böyle bi mahlukatı diye
Tutup assınlar, madem soramıyoruz, o zaman sormamıza gerek yok direk konuya girelim
Yapi denetim sorumludur sonrasinda muteahhide sorumluluk dusuyor oyle yapi denetimden gelen adamlara para koyup cebine yol alamaz kimse bak kac bin kisi yazik gunah degil mi
Bal gibi de sorarız yaptığı adam öldürmek. Malzemeden çalmak yerine adam gibi mühendis getirtsin hesaplatsın alsın malzemesini
Oldu paşam kime soralım binayı binde kasiyer çalışanlarınamı?
İşte bu mütehitlerinde pişkinliği yok artık dedirtiyor bunun gibi birçok haber okudum bişey diyemiyorum artık kelimeler yetmiyor 🥺☹️
bu şr. size edilecek çok büyük küfürler warda buraya yazamıyorum.
Şu mütahitleri ibret olsun diye
Hayat meydana boyunlarından asmak lazım !
Kime soracağız? Bakkala mı yoksa pazarcılık yapan adama mi?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?