https://www.gazeteduvar.com.tr/musiad-baskani-mahmut-asmali-turkiyede-is-begenmeme-gibi-bir-durum-var-haber-1564236

Dünyanın hiçbir ülkesinde yıllarca emek verip üniversitesini okuduğu bölümde iş bulamayınca niye başka bir işte çalışmıyorsun, başka işleri beğenmiyorsun diye ahmakça bir tepki almazsınız tabi bizim ülkemizdeki bazı kişiler dışında.
Eğitim ve çalışma hayatı, düzeni devlet tarafından belirli yapıya, planlamaya tabi tutularak düzenlenir. Her şehre üniversite açıp içi boş eğitim sistemi oluşturursan ve üzerine bir de her üniversitede her bölümü açıp mezun sayısını katlamana rağmen o insanlara istihdam sağlayamazsan bunun suçlusu o bölümden mezun olan kişi değil planlamayı düzgün yapamayan kişidir.
Herkes nitelikli eleman az diyor peki niye kimse yetiştirmek için çabalamıyor, neden gelen stajyerlere bedava amele muamelesi yapılıyor o zaman?
Bunu yapanlar da bunun gibi boş konuşan iş sahiplerinden başkası değil.
Suriyelilerden çok memnun ise bu arkadaş bu ülkedeki yatırımı varsa çeksin gitsin Suriyede iş yapsın bizim ülkemizde bizim insanımızı 3 kuruşa çalıştırıp köle muamelesi yapıp bir de utanmadan böyle konuşmasın.
İki bölüm bitirdim, ingilizceyi ana dilim gibi biliyorum, ispanyolca öğreniyorum, yüksek lisans yapıyorum, zaten katıldığım kursun eğitimin haddi hesabı yok. Ben şimdi nasıl iş beğeneyim? Adam bana diyor ki maaşını elden vereceğiz, asgariden 1.000tl az. Adam bana asgari ücreti bile layık görmüyor ki. Ötekine gidiyorum o da diyor ki; mesai ücreti vermem çok iş olur eve götürebilirsin, müşterilere otobüsle gideceksin ama yol parası vermem, sürekli şık görüneceksin ama maaş asgari ücret.
Daha bin tane sayarım böyle. Ne yapalım nerede çalışalım? Statümüze göre iş söylesinler başvurayım yarın başlayayım hemen.
Nüfus kağıdı bile olmadan gelen mülteciyle beni nasıl bir tutuyorsun? Devlet olarak sen yetiştirdin beni. Senin kurumlarında okudum, özel okul görmedim, kendi kendimi geliştirdim. İnsan gibi yaşamaya hakkım yok mu?
Şaka gibi ya
Ne işi bu?
Saçmalık ya 😄
Evlenmene be giyimine neden karışıyor
Güzel giyinme tanımını öyle mi yapıyorlar 😄
Ben de diyorum bazı firmalarda satışçılar vs neden hep mini etek giyiyor
Meğer direkt şirket istiyormuş
Sanki kendi beğenirdi. Hani iş velev ki insanlar iş seçiyo beğenmiyo, e bu onların en doğal hakkı? Bizler köle veya ötelenecek şeyler değiliz. Herkes tabi kendi uygun gördüğü işte çalışmak ister neden kapasitesinin altındaki bi işi kabul etmek istesin veya maaşı düşüktür, çalışma şartları kötüdür. Yani insanları buna muhtaç etmek utanç duyulacak bir şey değil ama iş beğenmedi diye yargılamak normal öyle mi? İnsan biraz utanır bu açıklamayı yaparken. Halk denilen şey razı geldiğine değil istediğine göre seçim yapabilmeli bunun için de devlet ortam oluşturmalı ve kendi halkını gözeten şeyler yapmalı ama nerdeeee. Zaten neredeyse işverenler kendi kirasını ödeyemeyecek hala iş beğenmiyolar diyo. Yabancılar bizlerden daha azına tamam dedikleri için çalışıyorlar. Tiksiniyorum daha yazamıcam. Yukarıdan konuşmak kolaydır.
Dünya üzerinde en fazla çalışma saatleri sıralamasında 1. Veya 2. yiz. Buna rağmen hala daha kalkınamadığımız gibi açlık sınırında bir ücret alınıyor. Günde 6 saat haftada 5 gün ayarlanacak şekilde olmalıydı. Kimse kendine vakit ayıramıyor sosyalleşemediği için çok mutsuz. Cok fazla çalışmak iş gücüne, verimli çalışmaya, enerji sarfiyatına ve insan sağlığına uygun değil. Ama tabi işverenler insan değil köle arıyor ama biz kabul etmeyince de iş beğenmiyor oluyoruz..
söylenecek daha çok söz var ama avukata verecek param yok..
Cevap
48Cevap
Nerede idi hatırlamıyorum 300 kişilik katıp başvurusuna 3 bin kişi başvurmuş.
Hangi sehirdi hatırlamıyorum 500 kişilik temizlik elemanı başvurusuna 10 bin kişi mi ne başvuru yapmıştı
İşkur un onu sürekli kalabalık. Bu insanlar zaten iş begenmediginden canları sıkılıyor saatlerce boşuna kuyrukta bekliyor
Hı hı aynen aciklamalariniza guluyorum sadece o koltuktan konusmak herkese kolay koltuktan inin normal vatandas gibi yasayin bakalim is mi begenmiyolar tok acin halinden anlamaz bazi yerler taniyorum asgari yukseldi die eleman cikariyor bazi yerler var maasi yatirmiyor bazi yerler var azsgari veriyo da cok sey varda kendimi yoramam anlamicaksiniz cunku gidin insaatta amele adama sorun geciniyomu iisi var gidin cifciye sorun kisin uyuyabiliyomu dondan stresten ben cifci kiziyim yorumda bos yapmayin die belirttim donum basi her hafta verdimiz kimya ficisi 1500 tl kazandimiz yovmiyeye ve ziratciya gidiyor koltuktan konusmak kolay devlet cifciye bakmaz cifci ekim yapmaz tarim ülkeside böyle cöker iste 😊
Haaaa suna gelmisken suriyeli o bu calisiyor diyor ya biz normal yovmiye 150 veriyosak suriyeli 80 e calisiyor 70 e calisiyor zaten cekirdekten yetisme olmadi icin beceriksiz oluyolar ucuz die calistiriliyolar yapabildiklerinden dil
Söyledikleri iş aranan bölümler işçiler genelde.
İşçi arayışı var.
Şimdi genç bir delikanlı bu ülkede 4 sene mühendislik okuyup (hatta ingilizce hazırlıkla beraber 5) dirsek çürütecek; sonra iş beğenmiyor diyecekler bu çocuğa😂.
Akpye oy veren bir genç varsa bilin ki ya Akpden bi para yiyordur bi avantajı vardır ya da AKPLİ SAYKO DAYILARDAN SAYKO TEYZELERDEN DAHA AHMAKTIR.
Genç olup da Akpye oy vermek normal bir şey değil çünkü.
Bu ülkede her şeyi gören eleştiren bir kuşak çünkü Z kuşağı.
Ha bide Z kuşağını beğenmezler, bunlardan bişey olmaz tarzında.
Bizi beğenmeyenlerin hepsi de zaten Oxford mezunu Harvardda yüksek lisans yapmış 5-6 dil bilen insanlardır…😂
Bulamayan iş beğenmiyor diyelim. Açtığın onca üniversiteyi niye açtığını es geçiyorum yahu tonla aile işletmesi battı, kaç esnaf işinden oldu? Kaç insan işinde küçülmeye gitti, kaç insan çocuğuma kalır diye aldığı evleri arsaları değerinin çok çok altında hiçe sattı. İnsanlarım emekleri gitti hala iş beğenilmiyor diye dalga geçiyorsunuz. Asgari ücretle çalışanların oranı %41 altında çalışanlar bilinmiyor bile. Hala nasıl böyle konuşabiliyorsunuz ya. Hadi o konuşur tuzu kuru. Sıradan halk görüşlerde nasıl buna hak verebilir.
İş beğenmemek, iş seçmek işçinin hakkıdır. İşçi sınıfını sadece daha da fakirleşeceği, sadece emek gücünün sömürüleceği işlere talim ettiremiyoruz demiyorlar da. Mahvettiğiniz ekonomiyi düzeltin, enflasyonu düşürün, maaşlara zam yapın ilk önce de ondan sonra emekçilere dil uzatın.
Butik üniversitelerinizden eksik bilgi ile mezun olan bizler tarlada açlık sefalet için çalışmak istemiyoruz tabi ki insanca haklar ve şartlar istiyoruz. Muhasebeci olduğumuz yerde çay ve temizliği yapmak, çocuk bakmak bizim alanımız değil sonuçta ha velevki verdiniz bunu saçma ücretler vererek yaptıramazsınız. Devletin verdiği asgeri ücreti vermeyen işveren var. bankadan yatırıp elden geri alan :D
Üniversite mezunu birisine markette kasiyerlik öneriyorsanız beğenmemekte haklı. Aslında sorun, plansız bir şekilde milyonlarca kişiye üniversite diploması dağıtmış olmaları. Adam makine mühendisliği diploması alınca doğal olarak teknisyenlik vs gibi bir iş yapmak istemiyor.
Ya da öğretmen olarak atamasını yapamadığın bir öğretmenlik mezunu birini kasiyerlik, kuryelik ya da inşaat işçiliği yapmak istemiyor diye suçlayamazsınız. Sorun, bunları devletin planlamıyor olması.
Evet iş yerleri doğru düzgün çalışan bulamıyorlar, buldukları yeterince kalifiye olmuyor veya maaş ve şartlar konusunda anlaşılamıyor. Bunun sonucunda çıkan şey “iş beğenmemek” mi oluyor? Hayır tabii ki. Gitsin eğitim sistemini eleştirsin, 4 yıllık üniversite mezununun iş hayatına geçtiğinde sudan çıkmş balığa dönmesini eleştirsin, iyi mezunlara gidip haketmedikleri, hayatta kalmalarına ancak yetecek paraları verebildikleri ekonomiyi eleştirsin. İş beğenmiyorlarmış, hadi ordan.
Hele Şu Hadsiz Utanmaz Herifin Söylediğine Bak Ulan Böylelerini Ağzını burnunu Yerlerini değiştir diyor kör şeytan Tövbe ya Maaş Durumları iyimi de Herkes Rahat İş bulsun direk çalışsın herşeye zam üstüne zam Maaşlara Gelince az Yapın Sonra utanmadan üste çıkın Türkiye yi bu hükümet batırdı allah herkesin soununu hayırlı eylesin umarım son bulur hayat Pahalılığı
Birisi bu salaqa desin ki Suriyeliler ucuza çalışıyor diye türk halkida ucuza çalışamaz. Birisi bu salaqa desin ki patronlar işçi aramiyor köle arıyorlar o yüzden millet beğenmez ayrıca. Devletin fabrikası mi var ki insanlar gidip çalışsın. Hem kime ne millet iş beğenir veya beğenmez 😎
İşsizliğin nedenlerinden birisi bu evet sanayi sektöründe iş verenler nitelikli eleman bulamamaktan şikayetci... Bir çok insan masa başı iş derdinde devlet memuru olmanın çok iyi oldugunu sanan ciddi bir kitle var.
Ancak birde emeğinin karrşılığını alamama durumu var. İş begenmeme konusu çok ciddi yanlız sanayi ile iç içe oldugumuzdan durumu biliyoruz bazı kendinş yetiştirmiş kişiler var 3-4 farkli iae gidiyorlar her gun.
Hatta birisini taniyorum evde durmaya uyumaya vakti kalmiyor bazen arabada uyuyor.
Öğretmenler atanamayıp inşaatlerde marketlerde çalışıyor.
Marketlerin mağazaların çoğunun çalışanı üniversite mezunu bu kadar cahil açıklama yapılamaz.
Tam olarak hangi işi beğenmiyormuşum mesela?
20 sene okul okudum ben neden beğeneyim inşaat işçiliğini, hayvancılığı, kasiyerliği. Seçme hakkımız olmayacaksa niye farklı farklı bölümler okuduk hepimiz.
Her eline mikrofon alıp kamera karşısına geçeni ciddiye almamak gerek.
Mezun olunan bölümlerde iş bulunamıyor okuyanda kendini daha aşağıda çalışmaya layık bulmuyor herkes haklı kendince
İşsizliğin nedeni bunun gibiler bunun başındakiler emekli olmayıp hala calisanalr oldukça işsizlik tabiki olur yigenim yüksek puanla giremedi dayım yok dedi bende saf saf varya söyle ona dedim😂
Begenmedikleri diye belirttiği işte çalışıp geçim sağlasın ozaman, Beğenilmeyen iş Değil yaptığı iş ve çalıştığı saate göre verilen maaş miktarı Yani Bir nevi Kölelik sistemi.
Bu adamlar nasıl oluyor da böyle çapsız çapsız yazılar yazıyor anlamakta güçlük çekiyorum. Neredeyse 30 yaşına kadar okuyor kişi a101, şok BİM de kasiyer olmak için mi okuyor? Bırakın böyle boş yapmayı da üretim yapın, liyakatli personeller çalıştırın.
Acaba atanamayan sağlıkçılar, öğretmenlerde mi beğenmediği için evde oturuyorlar.
Bu Resimdeki adamın yardımcısı var ya adı Doğan çok yakından tanırım. Ülkeyi kimlerin idare edip ülkenin ne durumda olduğunu buradan anlayabilirsiniz. Kazan kazan sistemi. Kendi personelini asgari ücretle çalıştıran, çalışma saatine uymayanlar, fazla mesai ücreti vermeyenler ahlak dersi veriyor.
Beğenilmeyen işlerin şartları neymis bi incelesinler
Delikanlı gibi o şartları da masaya yatırsınlar
Asgari ücretle geçinebilecek kadar zeki insanlar olsaydık zaten sizinle çalışmadık desin biri şu adama 😂
Çalışmazdık
Oturduğu yerden insanlara sallıyor
İş adamı işte. Ešek istiyor emrinde bolca
burada yaşadığım yerde bir bakan böyle desin yemin ediyorum ülke de iç savaş çıkar. Türkiyede insanlar neden böyle susuyor anlamıyorum
Kim bu devirde iş buluyorda bi de iş beğenmiyecek yok artık
İnsan gibi çalışana iş yok , eşek gibi çalışana iş çok.
Sigortasız çalıştırmak istersen tabii ki iş beğenmez kimse!
Hee milletvekilliği vardıda bizmi beğenmedik yan gel yat at maaşı cebe 😄
Yani diyorki 3 kişinin yapacağı işi tek kişi yapsın 12 çalışarak ve asgari ücretle ki bizde yatimizi katimizi arabamızı vs alalim
Bi söverim o ne diye şaşırırsınız. İşsiz kaldığım dönemde yaşadıklarımı Bi ben biliyorum, size asla hakkımı helal etmiyorum
Kendisi bir gün asgari ücrete o sartlsrda calissin bakalım çalışmayın kimse köle gibi çalışmasın hakkınızı arayin
Şair ne demiş ;
Bana diyorlar ki, şiirlerinde küfür etme, fütursuz
Ben bu kadar o çocugunu, nasıl anlatayım küfürsüz?
Ben de bu halki, ülkeyi soyanlari, onlara oylarıyla destek verenleri, küfürsüz anlatamiyorum.
Böyle ortamlarda eskiden gazeteciler soru sorardı, basın özgürlüğü vardı. Soru sorma hâkkım olsaydı şunu sorardım.
Müsiad'a iş ilanı açsanız, 100 tane temizlikçi alınacak desiniz. Sizce kaç bin kişi başvurur? Diye sorardım.
su bastaki adamlara konusma hakkı verdigimiz icin biz sucluyuz aslında. anlamadıkları olay insanların muhendislik mimarlık fakultelerini onca emekle bitirip a101 de kasiyerligi begenmemesi ahahahahah. bu kadar iki yuzlu oldukları icin sadece acıyorum
Senden mi aliyorlar konuşma iznini
alsalardı boyle hadsiz konusmalar yapmazlardı
2 ve 4 yıllık üniversite mezunu kişi tabi ki kendi alanında niteliklerine göre işe girmek istiyor.
Bu kişi farklı alanda işe girmek zorunda kalınca o kadar yıl okumasının ne anlamı var?
Ülkede iş yok.
İşlerine geldiği gibi konuşuyor.
Örneğin bir öğretmene veya bir elektrik mühendisine kuryeliğin ya da kasiyerliğim nesini beğenmiyorsun git çalış demeye kimsenin hakkı yok.
O kadar zaman öğretmen veya mühendis olmak için okudu bu kişi (örnek veriyorum)
Beğenmiyorlar dedikleri böyle bir şey:
Kendi bir markette filan çalışsın bakalım asgari ücret neymiş görsün
okumayı temel matematik Türkçeyi zor bilen hanzoyu eğitim sistemiyle üniversite mezunu olursa o adam da iş beğenmez tabi. Mal dolu üniler mal
mühendislik bitirdim a101'de kasiyer mi olayım. Boş adamın boş lafları
Onu istiyorlar zaten
3k maaş sigortasız ve günde 12 saat çalışmak isteyen varsa evet iş var zaten o yüzden mülteciler tutuluyor biraz da
Beğenmedikleri iş:
Günde 9saat mesai.
Asgari ücret.
Düşük sigorta.
Haftada 5 gün.
Yol-yemek çalışana ait.
Asgari ücretle it gibi çalıştir sonra iş beğenmiyor. Bu milletin köpekleri olmadiklarini daha anlayamadilar
Kolay yoldan nasıl köşe olurum hesabı yapan insanlar burada sanki 20 bin verdilerde biz mi çalışmadık diyorlar.. sonrada ülkeyi Suriyeli, Afganlı ıraklı bastı diye şikayet ederler. Adam gibi helal lokma peşinde olan yok maalesef.
4 sene okuyan adama amelelik oneriyo yani kral.. ilk basta mesleklere yonelik istihdamlar acinda sonra konusursunuz baskan bey
Asgari ücrete köpek gibi çalıştırırlarsa istemezler tabi aw evladı oturduğu yerden 100 bin kazanıyor gençlere iş beğenmiyor diyor emin ol p oturan gençler senden daha akıllı
yaw bi s.. gitsin. iş varmış. Nerede var iş biz niye görmüyoruz awk.
İnsanları it gibi çalıştırıp üç kuruş veriyorlar buna da iş diyor utanmaz rezil.
ben onu 200 lira yövmiyeyle bi çalıştırıp sqymde bi görsün
Sabahtan akşama kadar it gibi çalıştır aldığın para para değil sizin ben...
Siz insan gibi yaşayacak kadar ücreti verin. Eleman sıkıntısı yaşamazsınız. Sömürülmek istemeyen var ülkede. Çalışmak istemeyen değil.
bir öğretmen öğretmenlik dışında ne iş yapabilir
Öğretmenlik dışında başka bir iş yapmak zorunda kalıyorsa o da başka bir sorun zaten.
işte sonra iş beğenmedi olunuyor... lise mezunu makam şoförü, vekil sekreteri, vekil danışmanı, aöf mezunu ise bilmem ne müdür oluyor. parası olan vekil oluyor ilkokul mezunu olsa kafi... öğretmen oldun atanmak için 3 sınav alanına gir mülakata gir, referansın yoksa elen tekrar hazırlan gir... sonra gençler iş beğenmiyor... sizde haklısınız...
Aynen öyle
Öğretmen misin?
hayır
eski sevgilim öğretmen
Anladım :)
Kendi yalayarak geldiği yeri çok beğenmiş anlıyoruz ama herkesin dayısı yok ve yalaka değil.
Gitsin çalışsın o zaman 3 5 bine sanayide 13 15 saat. İşsizlik açığı kapatsın yiyorsa
Bizi gönderin Suriyeye, Afganistana onlar burada kalsin madem çalışkanlar
Allah bunların belasını versin vallahi bıktık
Bu kadar saçma bir yorum olamaz
Git sen çalış o zaman asgari ücrete
kısmen haklı. cogu iş verende asgari ücrete dünyanın işi yaptırmaya kalkarsa
Alakası yok
Yav bu ülkenin kurumlarının başında bir tane mantıklı konuşan olmaz mı be 1 tanecik
küfür etsem sıkıntı çıkar mı
Çıkmaz et et
@creppypasta ettim
patronlar aç gözlü olmasa herkes işine sahip çıkar
Kısmen haklı ama şunu da açıklamalı eğitim sisteminin iş beğenmemeye yol açtığınıda
Aynen he aynen
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?