Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, maç, tiyatro, sinema, alışveriş merkezi, kalabalık ve kapalı ortamlarda yapılan toplantı, düğün, kına, konser, kongre gibi etkinliklere aşı olmayanların alınmamasını önerdi. Önerinin, Kabine Toplantısı'nda değerlendirileceği öğrenildi.Bilim kurulunun bu önerisini destekliyor musunuz?
Bilim Kurulu, Kabine toplantısı öncesi aşı olmayanların toplu alanlara alınmamasını önerdi! Bilim kurulunun bu kararı doğru mu?
Burada özellikle hamileler ve kronik hastalığı olanlar öncelikli. Bir biyolojik terör sonucu bu virüsün tüm dünyaya zarar vermesi ayrı ve artık konuşmak bile faydasız.. Artık toplumsal sorumluluklar başrol. Artık konuşmak yerine icraat gerek. Maske, mesafe ve temizlik konusunda rehavet olmamalı. Aşı olma konusu ise keyfi değil stratejik düşünülmeli, belki toplumsal strateji geliştirmek gerek, yine birlik olalım, fikri birlik icraatta birliği bu da virüse karşı zaferi getirir. Soruyorum, bugün hamile kalmak niyeti olan hangi kadın misal, aşı olmadan hamile kalmayı göze alır?
Aşı zorunluluğu yok demediler mi? Şimdi ise aşı olmayanlara kısıtlama mı getireceklermiş yani! Bunu yapabilmeleri için önce aşının güvenliğini sağlamaları gerekir! Aşı karşıtlarına karşı hem saldırgan tavır içinde olup hem de haklarına saygısı olmayanlara da iki çift lafım var! Siz aşınızı olursanız olun arkadaşım. Bize karışma yetkiniz de yok göreviniz de yok! Size ne oluyor? Bir nedeni olmadan aşı olmuyor değiliz ki! Aşı olmayacağız çünkü sağlık açısından güvenilir bulmuyoruz. Aşı olmamak bizim hakkımız! Sizin üzerinize bir şey söyleme hakkınız yok. İnsanların özgürlükleri başkalarının özgürlüklerinin başladığı noktada biter. Siz bizim bu konudaki özgürlüğümüz konusunda söz sahibi değilsiniz. Neyin tartışmasını yapıyosunuz bizim hakkımız üzerinden?
Vaktinde aşı yok, aşı başka ülkelere gönderiliyor diye isyan eden bir kitle vardı. Şimdi aşı var aşı olmak istemeyen daha çok var. Bazı şeylerin fayda etmesi ve bu illetten kurtulmamız için bilime kulak vermemiz gerektiğini anlamayan kanser bir kitle oluştu. Aşı olma zorunluluğu getirilmemeli fakat toplu alanlara alınmamaları gerektiğine fazlasıyla katılıyorum. Bulaş ve taşıyıcı riski yüksek olan aşı olmayan kitle topluluğa girmemeli.
Kusura bakmayın ama bu konuda katılıyorum yani ben aşı oluyorum elimden geldiğim tedbiri alıyorum, zaten aşı olunca Covid olmuyorsun diye bir şey yok, elbette yine bu hastalığa yakalanma riskimiz var ama daha hiç geçiriyoruz ama şimdi hiçbir aşı olmayan insan sağdan soldan virüsü alırsa olur geçirirse çevresini bulaştırır olacak yine rakamlar artacak, üstelik bu sadece bizim ülkemizde olan bir durum değil aşı yaptırmayan diğer ülkelerde de aşı yaptırmayan vatandaşlara kısıtlamalar ve yaptırımlar gelecek bir yerde kusura bakmayın da aşı yaptıranlar yaptırmayan da aynı kefeye konulmasının yani sonuçta bu herhangi bir şey değil dünyada meydana gelen bir pandemi
Aşı olan kişi de taşıyıcı olup hastalık bulaşrırabiliyor. Eğer biri kendi iradesiyle aşı olmuyorsa ve hasta oluyorsa bu da onun tercihidir. Ama taşıyıcılık aynı zaten.
Bakın insanların elbette kendi bedeni hakkında karar verme özgürlüğü var buna saygı duyarım ama toplumla iç içe yaşarken vs hasta olup, insanlara bulaştırma ihtimali mevcutken,
Ben aşılara güvenmiyorum, aşı olmayacagim diyerek, orada burada Fink atarken pozitif olup, başka insanları hasta etme (tedavi vs masrafları çıkartma) hatta ölümüne sebep olma gibi bir hakka sahip değilsiniz.
Toplumdan uzak yaşıyorsa bu kişiler, zaten sıkıntı yok. İstediği gibi asi olmadan devam etsin yaşamına. Ama toplumla iç içe yaşıyorsa nasıl ki senin aşı olmama hakkın varsa, benim gibi hastalıktan sakinanlarinda aşı olmamış, virüs yayma ihtimali yüksek kişilerden uzak kalma hakkım var.
Devlet bunu bir an önce zorunlu kılmalıdır, hatta Almanya da uygulanan, aşı olmamış ebeveynlerib çocuklarıni okula bile almamalıdır.
Bu aşının henüz ilk deneme döneminde hem global hemde yerel anlamda böyle zorunlu tutulması yanlış bence, yeni yeni çıkan delta varyantlarına ;virüsün mutantlı haline aşının engel olmadığını görüyoruz duyuyoruz haberlerden yani bunu en azından biliyoruz.. Aşının zararları hakkında bile çok az bilgiye sahibiz diye düşünüyorum. Aşıyı ben kendim oldum ama zorunlu tutulmasa bu kadar erken adım atmazdım. Ayrıca aşı olunacaksa da herkesin aynı anda aşı olamaması da sıkıntı, sürecin uzaması çözüme çok faydalı olamıyor, virüs bambaşka bir virüs haline geliyor atıyorum ya da koronaya zaten yakalanmış olan (bağışık kişi) tekrar aynı virüsü alıyor ve aşının etkisi de bildiğim kadarıyla geçici...
Doğru onların yüzünden virüs değişiyor değiştikçe aşı etkisiz kalıyor neden biz risk altında olalım kısıtlamalar geri gelsin başka türlü önüne geçemezler hem ben aşı olmam diyecekler hem de ben dışarı çıkacam diyecekler yok öyle bir dünya. Buna kasten adam öldürme denir aşı olmam diye bir seçenek yok virüsün şakası affı yok hala anlamıyorlar mı hastaneye gitsinler baksınlar bir etraflarına ne demek istediğimi daha net anlayacaklar arkadaşımın abisi yoğun bakım da kaldı kaç gündür perişan oldular hastane de.
Aaa ama cümleleri yarım kalmış ben tamamlayayım. " 𝗕𝗶𝘇 𝗮𝘀̧𝗶 𝗼𝗹𝗺𝗮𝘆𝗮𝗻𝗹𝗮𝗿𝗶𝗻 𝗵𝗮𝘆𝗮𝘁𝗶𝗻𝗶 𝘇𝗶𝗻𝗱𝗮𝗻 𝗵𝗮𝘆𝗮𝘁𝗶 𝘆𝗮𝗽𝗮𝗰𝗮𝗴̆𝗶𝘇, 𝗵𝗮𝗸𝗹𝗮𝗿𝗶𝗻𝗶 𝗸𝗶𝘀𝗶𝘁𝗹𝗮𝘆𝗶𝗽, 𝗵𝘂̈𝗿 𝘃𝗲 𝗼̈𝘇𝗴𝘂̈𝗿 𝗶𝗿𝗮𝗱𝗲𝗹𝗲𝗿𝗶𝗻𝗲 𝗸𝗮𝗿𝘀̧𝗶 𝗸𝗼𝘆𝗮𝗰𝗮𝗴̆𝗶𝘇 *aşı olmak mecburi değil isteğe bağlıdır* 𝘆𝗲𝗿𝘀𝗲𝗻𝗶𝘇.
Bu iş çok saçma. Sonuna kadar direnirim yine de aşı olmak istemiyorum. Corona çıktığından beri 1 kez bile olmadım şimdi gidip neden aşı olayım? Bu benim 𝗵𝘂̈𝗿 𝘃𝗲 𝗼̈𝘇𝗴𝘂̈𝗿 𝗶𝗿𝗮𝗱𝗲𝗺𝗹𝗲 verdiğim bir karar. 𝗠𝗮𝗻𝗶𝗽𝘂̈𝗹𝗲 𝗲𝘁𝗺𝗲 𝗵𝗮𝗸𝗹𝗮𝗿𝗶 𝘆𝗼𝗸.
Aslaaaaa İyi niyetli değil bu tavsiye Zoraki olan her şeye karşıyım Aşi olan kendine koruma duvarı örmüş oluyor zaten.. Eee o zaman ne niye aşı olmayan benden korkuyor? İyi niyet yok burada. Bilime güvenin diyen örümcek beyinliler... Hangi bilime? Gotuu başı ayri oynayan bilime mi? Bu covid meselesi çıktıktan sonraki bilim adamı kimlikli soytarilarilarin açıklamalarina bakın bakalim... Tutatsizliklari Zigzaglari Çelişkileri... Göreceksiniz Hangi bilime güveneceğiz Gotuuuu başı ayri oynayan bilime mi Hassssss. tir Hele bekleyin bir Ne poklar çıkacak bunun altindan. Hele bekleyin
S. erefsizler o.. c.. lari asıya zorluyorlar ası olduruyorlar ası seni koruyormu hayir o zaman niye oluyoruz aşinın ne oldugu belli degil zaten onlarin dertleri turistler bu milletin sagligi filan önemli degil turostlerin gelmesi icin zorunlu sekilde aşı yaptırıyorlar insanları
@bowie321 Aşı karşıtlarına boşuna laf anlatmaya çalışma dünyayı kendilerinden ibaret sanıyorlar. Türkiye vatandaşı mı Afgan vatandaşı mı belli değiller cahiliye döneminden kalmışlar
@bowie321 sen kadın mısın ben seni adam insan yerine bile koymuyoruk ki kadın yerind koyacam ergen bozuntusu goren de bir şey sanırlar seni virus alsa da seni götürse bir boştan kurtuluruz
@uncas71 konusmalarindan belli kimin ergen bozuntusu olduğu daha insanla duzgun bir iletisim bile kurmayi beceremiyorsun gelmis burda yargiliyorsun... bunu bilki kadinda insandir ve sen kadinlari aşağilayamazsin
Bence yerinde bir karar. Kim ne derse desin "aşı insanlığın zaferidir". Aşı karşıtlarının en büyük argümanı işe yaramadı noktasındadır; ancak ben işe yaradığının bizzat tanığıyım. Babam, annem ve dedem nezle gibi hastalığı atlatırken henüz o dönem aşı olmamış kardeşim ve ben görece daha fazla belirti gösterip etkilendik. Yani evet hasta olabilirsiniz ancak hafif atlatabilir, başka insanlara bulaşı azaltabilirsiniz. Bu toplumsal bir görevdir.
Zaten 60 bin vakaya bazı ülkelerde ölü sayısı 50 ise aşının başarısıdır. Aşı karşıtı arkadaşlara sormak lazım aşı olmadan önce bu kadar vakaya kaç insan ölüyordu günde biraz geçmişe gitsinler
Evrenin merkezinde kendileri var sanıyorlar. Neden aşılar ile insanlığı yok etmek istesinler ki? Bunun için daha kolay birçok yol varken üstelik! 😂 Ayrıca hep bu örneği veririm; İsrail gibi onlarca yıldır yok olma tehdidi yaşayan, bir insanına karşılık bin insanı serbest bırakan ve insanına değer veren bir ülke bile bugün neredeyse halkının tamamını aşıladı. Bu karşıtlığı covid nedeniyle yakınını kaybetmiş birinin yüzüne karşı yapabiliyorlar mı acaba?
Şimdi burda bu şekil baskı zorlama fişlemenerde özgürlük dedirtir! Düne kadar kovid olanlara 6 ay sonra aşı yapacagiz diyen bilim kurulu şimdi endne hemen asi derdine düştü ne değişti o gunle bu gün arasında? Bu aşı zorunlulugu neden asi sayıları yükseliyor yeni varyentler çıkıyor virüste hani azalacak idi bitecek idi ne oldu asinile virüs şekil degistirmeye başladı.. kovid te oldum digal yoldan tanıdı vücutha aşı olmuşum ha kovid olmuşum
Eğer aşının işe yaradığını hastalıktan korudugunu düşünüp ispat etmişlerse olmayanlara yaptırım yapmalarının mantığı yok zaten çünkü asi olan kişiler zaten korunuyor asi olmayanların bulaştırma riski yok kısıtlamalar kaldığından beri medyalarda virusle ilgili haberlere denk gelmedim ne zaman medya virüs derse insanlar hemen korkularına hapis olmaya başlıyor maske takmayan rahat rahat bir birine sarılan insanlar gördüm tereddüt etmeden ha ne oldu şu Çin'de sokak ortasında düşüp ölen insanlara Türkiye de hiç rastlamadım bilim kurulu bugüne kadar aldığı her kararında sürekli çelişkiye düşmüş durum da insanları korkularıyla zoraki dayatmalarla korkutamazsiniz bırakın da kendi kararlarını kendileri verebilsin her sene gripten ölen insanlar var virüs dedikleri hastalığın gribinal üst solunum yolu enfeksiyonundan bir farkı yok
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Şu gerçeği bir türlü anlatamadım. Aşı olmak virüsün bulaşmasını engellemiyor. Virüs her halükarda bulaşıyor. Sadece aşı olanlar, hastalığı hafif geçirdiği ve büyük ihtimalle hastaneye yatma ihtiyacı hissetmediği için sağlık sisteminin üzerindeki yükü hafifletiyor. Devletler de bu yüzden aşı olmayı teşvik etmeye çalışıyor. Devletin bunu ikna etme çabasını anlıyorum da aşı olanların olmayanlar üzerinde baskı kurma çabasını anlayamıyorum. Sen aşı oldun diyelim, ondan sonra temizlik, maske ve mesafe kurallarını esnetirsen virüs bulaşmasına neden olabilirsin. Yani aşı olanlar da potansiyel olarak virüsü bulaştırma riskine sahip. Bunu anlamak neden bu kadar zor?
Doğru bir karar değil. Özgürlük? Kendi bedenim ve sağlığım için şahsi kararlar veremeyeceğim bir ülkede mi yaşam, sürdürüyorum? Nasıl o aşılar olunurken imzalatılan kağıtlarda tüm sorumluluk kişiye yükleniyor. Olmadığım zamanda ki sorumluluk da şahsıma ait. Asla doğru bir karar olarak görmüyorum.
aşı olup olmamak insanların tekelinde olan bi durum ister olurum ister olmam.çok taze bi aşıya güvenipte belki çok sonraları için kendimi niye riske atayım. ayrıca anayasal olarak böyle bir şey yapmaları hukuka aykırı bi durum da adamların hukuk adalet mi umrunda sjsjsjsj
Eğer aşı olmayanlar sağlık açısından diğer insanları riske atıyorsa doğru lakin hiçbir etkisi yoksa insanların özgürlüklerini kısıtlamak oldukça yanlış.
Bilim kurulundakilerin diplomalarından şüphe etmeye başladım. Velev ki bu kararı aldın düğüne, kınaya, toplantıya giden insanları denetleyemeyeceksin zaten boşuna göz boyamalık karar almış olursun
Daha önceden aşı neden başka ülkelere gönderiliyor, aşı neden bulunmuyor diyenler bugün aşı olmaktan kaçıyor. Buradan bakınca tablo komik görünüyor, kimse kusura bakmasın. Çok doğru karar almışlar, destekliyorum
Özgürlük; yapacağın davranışların sonucuna katlanmandır. Toplumun katlanması değil! Toplum olarak biz sizlerin seçimlerine katlanıyorsak oksijen israfı sizler oluyorsunuz.
Aşının sonuçlarına sen kefil olabilir misin? Daha bu ay aşı olduğu için kalp krizi geçirdi bir tanıdığımız. Cesedini otopsi sebebiyle on gün sonra anca getirdiler İngiltere'den. Siz bana aşının ileride toplumu erkilemeyeceğinin garantisini verebilir misiniz? Siz bunun sonucuna katşanabilecek misiniz?
@LimonluPastanınHüznü Kalp krizi riskini aşıyla bağdaştırdılar mı? Geçin bunları elbet yan etkileri var olacakta. Yan etkiden etkilenene yapacak bir şey yok. Her ilacın yan etkisi var. Zeka küpüsünüz ya aşılar olmasaydı şu an dünyada kaos varı insanları gömecek yer bulunamazdı. Ölüm oranları düştü sevineceğinize, ama yine artacak sayenizde çünkü. İngilterede 54 bin vaya 41 ölüm var aşının başarısıdır bu..
@kibar-bir_bey Benim virüs kapıp ölen insanların sorumluluğunu alma zorunluluğum yok aşı olmamak bir tercih. Onun tercihi olduğu için sorumluluk ona ait. Ben ileride virüsten bana bir şey olursa kendi sorumluluğumu alırım.
@lapadulaa Evet ölüm sebebini aşı ile bağdaştırdılar. Yan etkileri elbette olacak diyorsun ama bahsettiğimiz de bir can. Aşının öldürme oranı %01 bile olsa kimse o %01'lik dilimde olmayacağını bilemez ve kimse aşıdan ölenlerin sorumluluğunu almıyor.
Eğer bulaştırıyorsan o sorumluluk sendedir. Benim babam 2 kalp krizi geçirdi ve aşıdan sonra babamla gittik göl kenarında 1.5 saat yürüdük. Hatta sonraki gün de gittik ve balık tuttuk. Demek ki kalp krizine neden olmuyor. Sen bir örnek verdin, ben bir örnek verdim. Uçak kazasında ölme ihtimalin %0.0001 o zaman uçağa binme. Prize şarj aleti taktığından dolayı yılda 200 bin insan ölüyor. Şarj aleti kullanma o zaman.
Aman bu konu çok önemli aşı olmadık kuduz kopeğiz biz almasınlar bir yere ama otobanlarda yüzlerce tertemiz aşılı afganimiz şehirlere alınsın, cinsel ihtiyaçlarını gidermek için kızlarımıza tecavüz etsin, stres atmak için insanları bicaklasin, güvenliklerini sağlamak için silahlı ve toplu olarak gezsin fakat biz düğüne falan gitmeyelim mazallah birine virüs falan bulastiririz.
Doğru bir karar değil. Aşı olmak istemeyenleri öldürsünler o zaman ne gerek var yaşamasına dimi
Ben 1. Doz biontech oldum, 2. Doz olucam. Devlet, hükümet hiçbir Allah'ın kulu zorla aşı yaptıramaz, teşvik edemez. Devlet milletine zorla aşı teşvik ettirmek için yasaklar getirirse kusura bakma devlet baba.
Ben eğer ki bir gün Biontech yüzünden ölürsem firmada sorumlu değil, devlette, hükümette. Ailem ortalığı ayağa kaldırır yemin ediyorum.
Aşı olmadım olmayacağım da. Madem aşı korona virüsten koruyor, o halde aşı olmamam aşı olanlar için bir tehlike arz etmiyor, neticede onlar "korunuyor". Eğer aşı virüsten korumada yetersiz olduğu söyleniyorsa da ozaman zaten aşı olmamım anlamı yok. Şimdi önümde seçmem gereken iki risk var. Birincisi corona virüsün tarafıma bulaşması ve bu yüzden zarara uğramam, İkincisi ne olduğunu bilmediğim, testlerinin halen bitmemiş ve önümüzdeki dönemlerde ne gibi reaksiyonlar göstereceği bilinmeyen bir aşının tarafıma uygulanması ve bundan doğacak riskler.
Kendi özgür irademle ikinci riski seçiyorum ve kimse bana bu seçimimden dolayı kısıtlama getiremez.
Aşı olmayanın zararı kendine olur. Aşı olana zararı olmaması gerekir. Nasıl olsa aşı korumuş oluyor. Hastalık bulaşmasından korkuyorsan neden aşı oldun ki?
Aaa tamam aşi oldum ben hastalanmam diye birsey yok aşi sadece önlem ama dikkat etmezsen aşi olsanda yine bulaşir ama aşi olmayanlara göre daha az atlatirsin hastaliği ama yinede aşi olanlarda dikkat etmesi lazim
Aşıyla nüfusu azaltmak istiyorlarmış dkdkfkjd Laboratuvar ortamında virüs çıkarttılar bunlara göre (gerçek de olabilir bu tabii) o yetmedi şimdi de aşıyla nüfus azaltacaklarmış. Bu "büyük güçler" bulmuşlar sizin gibi ucuz iş gücünü niye öldürsünler. Offf bıktık ya komplo teorilerinizden.
Insanların ölmesiyle ne ilgisi var? Asi olanlar madem güvende niye başkalarına karışıyorlar , siz de biliyosunuz aşının bir pek de etkili bir çözüm olmadığını. Ayrıca zorla asi olun demeye getirmeleri kadar saçma bişey olamaz!
Aşı olan ve ölen kişinin sorumluluğunu sen çekilecek misin? Tam kapanma bir yana ölüm bir yana. Aşı olduğu için kalp krizi geçirdi bir tanıdığımız. 27 yaşındaydı ve otopsi yüzünden on gün sonra Türkiye'ye gelebildi bedeni.
@LimonluPastanınHüznü E bir kişide yan etki oldu diye aşı mı yasaklansın ne yani? 60 bin vakaya rağmen kimi ülkelerde ölü sayısı 50 ise bu aşının başarısı.
Bir kişi derken? O da bir can. Her insan hayatı önemli. Sadece sayılardan bahsetmiyoruz. İnsan hayatından bahsediyoruz. Aşı olmayan ve korona olan zaten kendi sorumluluğunu üstlenmiş oluyor ama aşı olan ve ölen olduğunda sorumluluğu üstlenen olmuyor.
Bu virüs aşı olanada bulaşıyor aşı olmayanada bulaşıyor. Aşı olanda aşı olmayanda virüs bulaştırabiliyor. Aşı olmak sadece belirtileri daha hafifleştiriyor o kadar. Şimdi aşı olmayanın belirtisi daha ağır olur bünyesine göre... şimdi aşı olur ya da olmayız kimene. İsteyen tıpış tıpış gitsin olsun. Zorlama olmamalı çünkü aşı olmayanın olana karşı bir tehlikesi yok.
Şimdi şöyle bazılarımız da ilaçlar ve alt hastalıklar yüzünden aşı olamıyor. Ve insan öyle bir durumdayken yeterince depresyonun içinde oluyor. Belki bütün bir yılın 1 gününde diyecek ki normal hissetmek istiyorum maskemi takayım ve şuraya gideyim. Bence bu hak ellerinden alınmamalı
Asi olmak zorunda degilim, olmicam da. Bu asiya karsiyim..! Toplu yere almayacakmis, almasin gitmeyiz biz de bu isler baskiyla dayatmayla olmaz..!
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Olmadım, olMak istemiyorum. Ne olduğu belirsiz bir aşı. O halde sosyal devlet anlayışına göre benimde eşit haklara sahip olduğumu unutmayarak adaleti öyle saglasinlar
Aşı sertifikası olmayan giremeyecek 2. doz dan sonra aşı sertifika oluyor
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Kısmen. Radikal bir karar taraftarı değilim. Insanlara kolaylık her durumunda tanınmalı. Mesela en azından 48 saatlik negatif test geçmişi olan dahil olmamalı.
Hayır madem aşına güveniyosun korkun neden? Risk altında olan varsa aşı olmayan oda kişinin kendi bilir aşı olupta hastalık bulaşır ağır atlatırım diyosanda pardonda mal mısın aşı oldu o halde? Ben olmadım sonuna kadar da olmayacağım madem sen gibi korkup yaşayacam olmam en azından kafam rahat olur milete kin kusmam dingl ya sen tedavi ol cidden saldırgan birisiin fazlasıyla öomar
Zihinsel problemin var galiba? Ben aşı oldum sağlıklı bünyem olmasına rağmen. Kız burada toplum bağışıklilığindan bahsediyor. Biz aşı olsak neye yarar siz aşı olanlar hastane yükünü arttırıp kapanmaları getirdikten sonra. Ciddi anlamda zeka problemli aşı karşıtları bu kadar cahilce savunma görmedim.
Haklısınız kardeşim fransa ve Viyana'da olan dostlarım olmadı pzifer olmasına rağmen sen git sinovac ol biontech ol turkovac ol en güvenilir aşıyı bile olmadılar ama siz bu dediğinizi en fazla 1 sene sonra birdaha düşünün derim. Düşünmeye takadiniz kalırsa tabi..
Ana Sayfa > Gündem > Sorular > Bilim Kurulu, Kabine toplantısı öncesi aşı olmayanların toplu alanlara alınmamasını önerdi! Bilim kurulunun bu kararı doğru mu?