Bugün saat 15:00'te aşı karşıtları İstanbul Maltepe miting alanında toplanacaklar. PCR testi zorunluluğu ile birlikte aşı yaptırmam cümlesi de zora girdi haliyle.
Sizce kim haklı? Aşısını yaptıran mı, yaptırmam bana zorla aşı yapamazsınız diyen mi?
İstemeyen aşı olmasın, kimseye zorla aşı yapılamaz buna bende katılıyorum ancak; Ülkede her gün bir uçak dolusundan fazla insan hayatını kayıp ediyor, dün İngiltere de günlük vakasıyla ülkemizi karşılaştırdım hayretler içinde kaldım. Adamlar günde 50 kişi kayıp ediyor nasıl bunun önüne geçeriz engelleriz diye tartışıyor. Bizde tam tersi kalabalık ortamlara izin veriliyor. Şimdi ben soruyorum, o hastalığa yakalanmış olan aşısızlar da o mitinge katılacak mı? Evet. Okullar sene sonuna kalmaz yeniden kapanacak mı? Evet. Ya bir düşünün ya! Bir düşünün Allah aşkına, şehrinizde Eğitim araştırma hastanesi varsa gidin yoksa Devlete gidin sorun bakalım yoğun bakımda yer var mı? Hatta bırak yoğun bakımı özel hastanelerde bile vakalar dolu. Aşı olun veya olmayın bir şey demiyorum ancak kendinizi diğer insanlar koruyun mesafenizi koyun, size bir şey olmasa bile karşınızdaki insanın canına kast etmeyin. Aşı olmak istemeyenler salak değil bunu da bilin lütfen, hakaret etmeyin kimseye...
Madem aşı korumuyor ya da hafif atlattırıyor niye vuruluyorsunuz? Neden hastanelerin gerçek aşılı aşısız oranları açıklanmıyor? Neden sürekli yeni varyant buluyorlar ama çaresi hep güvenmedikleri aşı? Aşının açıklaması zaten hastalığa bağışıklık kazanma değil miydi? Sağlamken 8 tane saçma hap içsem ne olur? Amerikada buna neden aşı değilde gen tedavisi diyorlar? Bizim algılarımız neden tamamen kapandı? Maske ve aşı koruyorsa neden takmayan ve yaptırmayanlar tefe koyuldu? Yaptıkları her şey belirli bir plan dahilinde olduğu ortaya çıkarsa sağlığınızı tamamen ve düzelmez bir şekilde bozduğunuz için mutlu olur musunuz? Bence bu kadar soru yeter. Bu ve Gerisi aşı karşıtlarına karşı çıkan koyunlara yetmez yinede zaten
Konunun aşı değilde insan bedenine kendi isteği dışında müdahaleye izin vermek konusu olduğunu anlayın artık. Bugün bana yapılan, yarın senin karşı çıktığın başka bir şeyde yapılacak. Uyanmazsak çok kötü şeyler olacak 😔
Şimdi ortada bulaşıcı bir şey var bu şartlar altında eylem yapmak akla uygun değil. Yok sen aşıya karşıysan ilim ehli adamlara ulaşın bağımsız bilim kuruluşları vs halk olarak onları göreve çağırın aşı dışında birşeyler üretmenin alt yapısı hazırlasın ama buda yok.
Kusura bakmayın aşı olmuyorsanız kısıtlı yaşam alanı oluşturun kendinize.
Aşı karşıtlarının dolduruşa getirdiği yengemin teyzesi iki gün önce vefat etti. Psikolojik sorunu olan 17 yaşında oğlu vardı ve annesinin varlığı o çocuğa çok destek oluyordu ne olucak şimdi bu çocuk? Kim üstlenecek bunun vebalini?
Bilim aşı olun diyor bizimkiler olmayacaz diyor. Peki aşı olmamaya karşı delilin ne? g. tünden başka delili kaynağı yok.
Ben evden çıkan birisi olmamama rağmen aşı oldum kimsenin vebaline girmemek için olmayan kendi bilir
Aşı istemem demek normal miting yapmak ve buna izin verilmesi anormal Bir protesto için 20 kişi bir araya gelse polis gelip yasak diyor bu tür mitinglere de izin verilmemeliydi bugunku gibi olanlara yani
Eğer Türkiye Vatandaşıysanız, Uçakla seyahat etmek için Aşı Kartınızın olması ya da PCR testinizin olması gerekmektedir.
Eğer Türkiye Vatantaşı değilseniz, Uçakla seyahat etmek için Aşı kartınızın veya PCR testinizin olması gerekmiyor. Bu ikisi olmadan da seyahat edebilirsiniz.
Sonuç ; Aşınız olsa bile, aynı uçakta aşı olmamış veya PCR testi yaptırmamış bir Turist ile aynı uçakta seyahat edebilirsiniz.
Geçenlerde Pegasus bu konu hakkında açıklama yaptı ve bunun İçişleri Bakanlığı talimatı olduğunu söyledi.
ben aşı oldum iki doz biontech aşısı aşı olmayanlar için ben çokta bir yorum yapamam fakat virüs vakaları arttı ve ölümlerde artıyor bu yüzden virüsün bu ülkeden gitmesi için fedakarlık lazım çaba lazım sorumluluk lazım buna dikkat edilmediği zaman sonuç ölümcül covit 19 çok sinsi vede tedavi olunmazsa ciddi felaket demek aşı olmayana saygı duyarım fakat ben yinede aşının tam yerlere gitmediğini düşünüyorum vatandaş ikna edilmeli teşvik edilmeli onlarla konuşulmalı hastalığın ölümcül olduğunu hatırlatılarak güzel bir empati oluşturulmalı baskıyla yasakla ancak aşı olunması imkansız
Aşı olanları da görüyoruz ve ne hikmettir ki geçen sene kimse aşı olmamışken vakalar bu kadar patlamamıştı. İnsanları salak yerine koyuyorlar. Sürekli 1 dozdur, 2 dozdur, 3 dozdur diye diye insanları aşıya mahkum etmeye çalışıyorlar. Sağlık bakanının geçen seneden bugüne kadar yaptığı tüm açıklamalara zaten bakılsa ortada neler döndüğü anlaşılacak. Bugüne kadar aşı olmadım şimdi kendi bedenim üzerinde hak iddia etmesi gereken benken, eğitim ve öğretim hakkına sahipken sanki ben bir hiçmişim gibi üniversitem benden aşı ya da pcr testi zorunluluğu istiyor. Sanki eğitimleri o kadar şukela bir eğitim ki bizleri buna mecbur kılıyoŕlar. Beni aşıya mahkum eden kimseye hakkımı helal etmiyorum, Allah bildiği gibi yapsın. Yarın bir gün tüm gerçekler gün yüzüne çıkınca aşı olanların yüzünün alacağı hali merak ediyorum. Toplumu uyutmaya devam etsinler.
Geçen sene vaka sayıları tam açıklanmamıştı ve 30 k ları gördü, yeterince aşılama verimliliği oldu sanki de aşı işe yaramadı muhabbeti. Avrupada yarıyor? Aşı yayılmayı önlemez yine kapma şansın var. Aşını olunca yine maske takıp dikkat ediceksin. Beyne vücuda verebilecek muhtemel zararları önler.
Bu ölümler dikkat etmeyenler ve aşı karşıtları yüzünden oluyor kimse kusura bakmasın. Pcr testine hayır aşıya hayır ama kapanma da işe yaramıyor. Toplum sağlığı tehlikeye giriyor, bir sizin mi hayatınız değerli. Tüm Avrupa Amerika vs bu aşıyı yaptırdı. İnan onlar halkına bizden daha çok değer veriyor ve bilim sağlık konusunda da daha ilerideler. Zarar verecek aşıyı tüm ülkeye neden yapsınlar!
Başlarım insan haklarına, özgürlüklerine onların.. Toplum sağlığını ciddi derecede tehdit ediyorlar. Devleti de anlamış değilim yap zorunlu aşıyı bak nasıl olacaklar pcr falan hikaye.
Aşı yaptırmayana saygı duymayanın hiç bir şeyine saygı duymam boşuna beklemesinler ben istemiyorum ve olmuyorum kime ne madem aşı koruyor yaptıranların korkmasına gerek yok herkes haddini bilmeli eğer gerçekten zorunlu olsaydı ve onlar sorumluluk alsalardı yapardık. Zorunluluk yok ve tercih hakkım var. Olmuyorum kardeşim sanane
Aşı olmayan bir insan bu virüsü ne kadar yayiyorsa aşı olanda aynı derecede yayıyor. Şunu bir anlayamadık gitti🤦♀️ Aşı olanın toplum için bir faydası yok sadece kendi şahsını korumaya almış oluyor. Aşı olanların virüs varyantlarini daha güçlü hâle getirdiğinden de bahsedelim mi? Ya da aşı oldum bana bişey olmaz diyerek kendini salan kişilerin topluma verdiği zararları da konuşabiliriz..
Herkesin kendi kararı, ama bu şekilde bunu duyurmaya çalışmak hata. O alana toplanacak insanlara virüs bulaşırsa bunun sorumluluğunu kim alacak? Onlar sağa sola bulaştırdıklarında bu vebalin altından kalkabikecekler mi? Yaptırmayan yaptırmasın ama bu saçma sapan eylemlerden uzak dursunlar.
Bütün tv ve radyolarda aşıya teşvik var, ak parti surekli miting toplantı yapıyor onlara bulamıyor da aşı karşıtları mi insanları riske atıyor. Bi şekilde neden aşı olmak istemediklerini duyurmak ve toplu taşıma ve bazı alanlara getirilen yasakların ne kadar sacma olduğunu duyurmalari lazım, eşitlik bunun neresinde
Sende tv'de radyoda, sosyal medyada yap, çıkıp böyle aktivitelere ne gerek var. Adamlar açık açık söylüyor kalabalık alanlarda hızla yayılıyor diyor. Akp kongre yaptı doğru mu dedik? Böyle sesini duyurursun, hastalığı kapar eve gidersin aşı olmasına izin vermediğin çocuğunu öldürürsün, oturur sonra keşke dersin. Ben keşke dememek için bunun yanlış olduğunu düşünüyorum ve düşüncemi açıkça belirtiyorum. Sana aşı ol demedim, herkes aşı olmalı demedim, aşısız, korunmasız insanların böyle bir alanda toplanmasının yanlış olduğunu söyledim, kısa zaman sonra da bunu göreceğimizi biliyorum. Aynen akp o kongreleri yaptığı zaman söylediğim gibi, bu insanlar hasta olacak, bakalım kimler ölenlerin sorumluluğunu alacak.
Ya bırakın bu kadercilik ayaklarını, tedbirini alma, yolun ortasına atla sonra vadem dolmuş, olur mu böyle şey yapmayın. Aşı olmuyorsan olma ama bana ölürsek kader, öylede öleceğiz böylede öleceğiz, vademiz yetmeden ölmeyiz demeyin. Açıkça tedbir al diyen Allah öteki dünya da hesabını sormaz mı? Madem vadesi gelmeden insan ölmüyor, aşı olanlarında vadesi gelmeden ölmeyecekler, o zaman risk almaya gerek yok. Acısız ölmeyi tercih edin o zaman. 🤣🤣
Ben mutsuzsunuz da demedim, isteyen istediğini yapar. Sadece madem bunu seçiyorsun sonuçlarına da ses çıkarmayın diyorum. Sizinle aşı olanların hayatları kısıtlanmaya devam ediyor hala maske takmak zorundalar, çünkü kendileri sıkıntı yaşamasa da bulaştırma riskleri devam ediyor. Siz de aşı olmuyorsanız tribün, sinema ve tiyatrolara girmemeyi kabul edin ödeşmiş olunsun. Onlar aşızız olanları korumak için maske takmaya razı oluyorlar, sizde onlara yardımcı olmak için bir kaç yasağa uyun olsun bitsin. 🙂🙂 İyi günler.
Valla bu aşı paralı olsaydı millet hem para verir hemde aşı olurdu Türk milletine bedave sigara içki ver gider alır Sıraya bile girer Gel gelelim aşı ol de Aşı olmaz Aşı olmak istemiyorsa kendisini izole edecek, markete manava kalabalık ortamlara cafelere restorana uçağa toplu taşıma araçlarına binmeyecek Ben salakmıyım arkadaş aşı oluyorum Hem kendimi koruyorum hem yayılma hızını düşürüyorum hem saglık calısanlarının iş yükünü hafifletiyorum hemde sosyal hayatıma devam ediyorum Valla aşı olmayan virüs kapıp hastaneye gidiyosa bakmasınlar bile Sonunu kendi hazırlıyorsa devlet ne yapsın Yani bu aşı olmayan evden çıkmasın izole hayatı secsin ne yaparsa yapsın
Yaptıkları aşilarda sorumluluk kabul etseler eyvallah diycem ama hem milleti zorunlu kılip hemde bütün sorumluluğun bizim üzerimizde olmasi gibi bir sacmalık söz konusu. Ya zorunluluğu kaldirsinlar ya da sorumluluğu kabul etsinler bunlar ne emmeye ne gömmeye geliyorlar
Yapılan aşılar sonucunda kimse ne doktoru ne aşıyı bulanı ne de devlet herhangi bir sorumluluk almayacağını apaçık belirtiyor. O dangalak dangalak konuşanlar aşı sonrası kalp krizi oranlarının ne kadar arttığını hiç araştırmışlar mı? 2 doz yeterli derken 4. dozun çıkması hiç mi garibinize gitmiyor. Bir sağlıkçı olarak yan etkinin çok uzun süre sonra da oluşabileceğini, vaka sayılarının yüksek olmasını aşı yokken maskesiz çıkanlara aşı varken aşı olmayanlara yüklemek ne büyük saçmalık. Sen yerli üretimine bile güvenemezken bütün dünyanın düşman olduğu bir ırka sahipsin biraz gözünüzü açın.
Ya tamam asi yaptırmak istemiyorsunuz pcr testini yaotiricaksiniz o zaman herseye de karşı çıkmanın anlami yok okullarda pcr testi yaptıranlardan 10 kişi pozitif cikti o olmazsa o mecbur olacaksınız bu sadece Türkiye de değil heryerde böyle Avrupa'daki kuafore restorana giderken bile. pcr testi yapiliyor Bi zahmet yaptırın asi olmuyosaniz
Karşıt olunda neye olursa olun demi olmayın asi istemiyorsunuz olmayın ama asi olanlara da saygı duyun kurallara karsi gelinde ne olursa olsun ama kendi sağlığınız bile olsa bu çıkıntılı yapmak farkli kılıyor sizi cunku
Ben sana asililar corona olmaz bulaştırmaz dedim mi demedim asi sadece kişiyi koruyor bunu biliyorum dediğim gibi otorite ben değilim Fahreddin kocaya sorun diğer soruları benim demek istediğim sırf aşıyı ya da pcr testini çoğu kişi sırf karşıt olmak için yaptırmiyolardi umarım anladin
Zaten cok mantiksiz bunlarin amaci asi yav aylardir anlatiyorum bende corona oldum bogaz agrisi cektim ilaclari yuttum 1 gece 1 sabah 8 8 yutmustum nefes darligi ve titreme oldu bende sonra biraktim ve iyilestim o kadar buyutulecek bir virus yok ortada yemin ediyorum olsaydi ben ölmustum bu zamana kadar zaten azcik kossam hasta oluyordum bagisikligim cok dusuk ona ragmen atlattim fakat asiya hayir asilarin icinde ne oldugu belli degil kimse zorla yapamaz ben saglikli birey olarak asi yaptirmam testte yaptirmam bastan asagi celiski var bu iste azcik sorgularsaniz anlarsiniz
Sadece yaptiran kisiyi koruyor isteyen kendisine yapilmasina karşı olabilir.. bu çok anlaşılır.. aşı olan milyonlarca kişi zorlama ile oluyor bu arada... o yüzden olun da kurtulalim diye bir durum da söz konusu değil... neden karsisiniz diye yargilamak da kimseye düşmez...
Aşı olmanin toplum sağlığına katkisi ile ilgili bir tane kanıt yok iken bunu halk sagligina baglamak yalan söylemek demek. Çünkü bütün bilim insanları bas bas bağırıyor, aşı olanlar supet bulastirici oluyor maskenizi takmaya devam edin. Aşı olmanin tek faydasi hastanelerin boş olmasi.. isteyen olur istemeyen olmaz.. iki ayda bir degisrn virüsün aşısi mi olur?
İstemeyen olmayabilir bu da normal bir sey hem aşı konusunda adam insan gibi açıklama yapmıyorlar hem de zorunlu oluyor nasıl oluyor aşı koruyor mu hayır o zaman neden olacaksın bundan bie kac sene sonra ne olacagini olmayacagini biliyor musun hayır tabiki de ama pcr testine gelince yaptirsinlar bie zahmet
Bu özgürlükten öte bir durum. Bu konu siyasilere karşı inat yapmak için koca bir ülkenin sağlığı ile oynamak. Yeter artık her konuyu siyasete bağlamayın , siyasi düşüncesi ne olursa olsun şu dönemde hepimiz el ele vermeliydik. Ama yine ve yine siyasi inatlar... (Herhangi bir siyasi düşünceye sahip değilim. Sakın beni herhangi bir partiye yamamayin. En nefret ettiğim durum.)
İnsanın kendi bedeni. Sokturmak istemiyo olabilir. Sen aşını yaptır vücuduna bişi girmez tamam mı bebiş?
8
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Bende istemeyerek oldum dün çünkü haklarım kısıtlandı her hafta iş yerim test sonucu istiycek her hafta sonu hastaneye gidip 2 saatimi ayakta geçirmek adil mi😡 avmlere alınmıyorlar AVM tur atmaya giderdim bazen o bile engel oldu eee mecbur yaptırırdık. Sadece zorunlu mecburiyet çünkü TC başkanı kısıtladı halkının yaşamını
Ben aşı oldum.. Ama kimse kimseye zorla dayatmamalı.. Ben sağlığım için endişe etmemek için olmak istedim. Başkası sağlığı için endişe etmemek için olmak istemeye biliri.
Ben aşılarımı oldum ancak çoğu aşı karşıtını da anlıyorum devlet güvence vermesi gerekirken aşı olandan güvence alıyor bu da ister istemez ileride yan etkiye maruz mu kalacağız sorusunu getiriyor.
Öyle hak olmaz olsun, birde bir araya toplanacaklar pesss ! Hâlâ cahilus gibi meydanda toplanıp virüsün artışına sebep olanlar hangi haktan bahsediyor insanların vebaline girerek mi?
Aşı yaptırmak insanların isteğine bağlı olmalı. Seçim hakkı verilmeli insanlara. Aşı yaptırmayan birinin çalışmasına izin vermemek onun sağlığını düşünmek değil.
Olan da tasiyici, olmayan da. O halde sahsi olarak sagligimizi koruma hakki sahsidir. Isteyen olur, istemeyen olmaz. Avrupa ulkelerinde boyle bir zorunluluk yokken Afrika dan sonra simdi de Turkiye kobay ulke oldu resmen
Aşı olmamak isteyen insanlara saygı duyuyorum ancak hem aşı olmayayım hem olmuş gibi yaşayayım diyenlere duymuyorum. Aşı olmayan kişilerin birtakım kısıtlamaları kabul etmesi gerekiyor çünkü bu durum sadece kendilerini ilgilendirmiyor.
Amcam aşı oldu ve alerji sebebiyle öldü. Aşının alerji yapabileceğini zaten biliyoruz ama sorun şu, hastane kabul etmedi başka hastaneye yönlendirdi. En son özele gitmek zorunda kaldık ama yetmedi zaman. Aşının arkasında durmuyorsun en azından vücudun tepkisine hizmet ver, hasta kabul etmemek nedir
Azerbaycanda her gün bir öğretmen hayatını kaybediyor. Aşının faydasını göremiyoruz. Bakıyorum Türkiyede de aynı durum. Aşı olun diye baskı yapmaktansa doktorlar bir kere çıkıp şu aşıların içeriğini anlatsınlar, yan etkilerini söylesinler. Eğer insanların sağlığını düşünüyorlarsa...
@Ziya007 vaka sayısı 25bin ölümler 250+ olmuş, aşı yokken bundan kötü değildik. Diğer ülkeler aşı yaptıkça vaka artsa bile ölümler azalmıştı, bizde ters gidiyor olaylar. Mayıs ayında 120milyon biontech aldılar, 50milyon sinovac var. Ellerinde kalmasın diye kime vuracağını şaşırdılar
Ben ülkemizdeki ölüm sayılarına bakıyorum, aşılar yapıldığından beri durum daha kötü. Bu yıl aşılamanın başlamasının ardından büyük sanatçılar, öğretmenler, doktorlar, diğer meslek gruplarından insanlar hayatını kaybetti. Hatta geçen hafta tıp görevlilerinden birinin akrabası hayatını kaybetti. Bu kadar şeyden sonra insanlar tabii ki aşıların etkisinden şüphe eder.
O haberi ben de okudum. Biontech asla olmam zaten. Testlere dayanamycak gibi olursam Turkovac yaptıracağım. Üniversite öğrencisi olduğum için haftada en az iki kere zor gelebilir.
Yapsınlar bakalım yürüyüş sonra hepsi karantinaya alınsın vaka sayısı yine yükselsin ondan sonra da aşı bi işe yaramıyor deyip yine aşıyı falan suçlasınlar
Aynen, sonra dediğin gibi vakalar arttı aşı işe yaramıyor dicekler. Ya da eğitim online olsun falan. Binlerce kişi toplanarak en büyük zararı siz veriyorsunuz zaten
Aşısızlar yüzünden maske takmıyoruz. Aşı olanlar da koronayı bulaştırıyor. Aşı sadece hastalığı kolay atlatmaya yarıyor. Zorunlu olması, pcr testi özellikle saçmalık. Ondan dolayı aşı oldum istemeye istemeye
ASıl risk, bir grup aşısız insanın toplanması. Maske mesafe hak getire olacak eminim Neden izin veriliyor anlamış değlim PCR testleri yapılmış mı mesela hepsine. ne hakları var insanları riske atmaya?
Ne asiyimis aw oyun cok buyuk diyoz anlamiyorsunuz asi bir oyundur daha kendileri sorumluluk almiyor siz nasil bu kadar akilsiz cahil olabiliyorsunuz NASIL
Aşı toplum sağlığıyla değil kişinin kendi sağlığıyla alakalıdır. Çünkü aşı olan artık bulaştırıcı değildir tezini doğrulayan bir çalışma yok. Aşı olsan da bulaştırabiliyorsun
Öyle bı mıtıng burda almanyada da yapdılar bılmem kac tane polıs gelmıştı nolur nolmaz kavga çıkar dıye polıs olmasa dalıcakdım oraya da yatıp kalkıp onca polıse dua etsınler
Aşılar yüzünden virüsün varyantları çoğalıyor. Yahu bu doktorlar demiyor muydu fazla antibiyotik kullanırsanız hastalığınız antibiyotiğe karşı dirençli olur. Aynı şey.
Benim burada vurgulamak istediğim nokta fazla ilaç kullanımı 1. doz 2. doz 3. doz sabah dozu akşam dozu hatırlatma dozu antibiyotiklerin ne üzerinde etkili olup olmadığını bende biliyorum örnek olarak verdim zaten.
Hükümet bir değişiklik yaparak ya da ohal ilan ederek bunu çözer salgın da aşılanmak zorunludur maddesi eklensin yaptırım uygulanır densin o zaman bu iş çözülür.
Bana kimse aşı yapamaz gerekirse her gün PCR veriririm aşı istemem maskesiz dolaşmıyorum mesafeye hijyene dikkat ediyorum olanı da ben zorlamadım aşı ol diye tercih meselesi
İnsanları bir şeye zorlamak manasız. Güven duymuyorlarsa hakları.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
aşılar, mikroorganizmaların bulaşmasını ya da bulaştırılmasını engellemez ki, gerçekten işe yarıyorsa olan kişiyi ölmekten kurtarır, o kadar. bu nedenle, bedene zorla müdahale saçmalıktır
Neden aşı deyip duruyorsunuz? Aşı ruhsatı alınmamış içinde 16 farklı kimyasal barındıran ve bağışıklık sistemi zayıfladığı anda insan vücudunun içine edecek olan bi karışım.
Anayasa 17. Madde göre beden hakkında kişi karar verir. Corona aşılı olanda pozitif oluyor bulaştırıyor aşısız da zorlama olmamalı. Toplumda aşısız kişiler bulaş yapıyor algısı var ma coğunluk aşılı bulaş yapıp hastanede yatanlar
Olaya yanlış yerden bakıyorsunuz. Vaka artış sebebi bir anda fazla saldık. Bir konser oluyor bütün il bir yerde toplanıyor , insanlar balık istifi gibi. Yoğun bakım hastalarının %93 ü aşı olmayanlardan oluşuyor. her şey ortada aslında.