Eylül’de yüz yüze eğitim başlayacak ve öğrenciler şimdi üniversite tercih döneminini beklemekte. Aşı olmayanların kampüse alınmayacağı ile ilgili bazı özel okullarda mailler dolaşıyor. İlgili mailde, "Girişimlerimizde QR kodu okuma sistemi yerleştireceğiz ve iki doz aşısını olmayan hiç kimsenin kampüsümüze girmesine izin vermeyeceğiz" ifadeleri yer alıyor.
Haliyle sosyal medyada büyük bir tepki patladı. Aşı konusunun insanın bireysel tercihi olduğu için bu tarz katı kuralların alınmaması gerektiğini söyleyenler var. Tam tersi düşünenler de yok değil. Toplum sağlığını riske atmamak için aşı olmayan insanları sosyal alanlara almamanın doğru olduğunu düşünüyorlar.
KScanlar bu konuda ne düşünüyor merak ediyoruz. Aşı olmayanlar üniversite kampüslerine girmeli mi? Görüşlerinizi bekliyoruz. 🧐Aşı olmayanlar üniversite kampüsüne alınmayacak.
Aşı olmayanlar kampüse alınmamalı.
Aşı olmak kişinin kendi tercihi olduğu için kampüse girmeliler.
Kampüslere giriş için, aşı zorunluluğu getirmek ve aşı yaptırmayan öğrencilerin kampüslere alınmaması, kişinin iradesi dışında tıbbi müdahaleye mecbur kılınması ve eğitim ve öğretim hakkının kısıtlanması anlamına gelecektir.
Peki bugün için bu mümkün mü? Dilerseniz mümkün olduğu kadar kısaca ulusal ve uluslararası mevzuat kapsamında konuya bakacak olursak;
Anayasamızın 42. maddesinde, "Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz." hükmü yer almaktadır.
Anayasamızın 17. maddesinde, kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı başlığı altındaki düzenlemeye göre; " Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz, rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz."
Madde metninden açıkça anlaşıldığı üzere kişinin rızası olmadan vücut bütünlüğüne müdahale etmek için sadece tıbbi zorunluluklar yeterli olmayıp, bu konuda yasal düzenlemenin de varlığı gerekmektedir.
Yine anayasamızın 13. maddesinde, temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması başlığı altındaki düzenlemesi şu şekildedir. "Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak KANUNLA sınırlanabilir.Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ÖLÇÜLÜLÜK ilkesine aykırı olamaz."
AİHS 8. maddesinde ise, hakların sınırlandırılmasının YASAYLA öngörülmüş ve demokratik bir toplumda ulusal güvenlik, kamu güvenliği, ülkenin ekonomik refahı, düzenin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması için gerekli bir tedbir olması durumunda söz konusu olabileceği düzenlenmiştir.
Anayasa mahkememizin bir çok kararında değinildiği üzere, devletin, yetkisi altındaki tüm bireylerin yaşam hakkını ve sağlığını, kişinin kendisinden veya diğer bireylerden gelecek tehlikelere karşı koruma noktasında, pozitif koruma yükümlülüğü vardır.
Bu veriler ışığında değerlendirme yaparsak;
Zorunlu aşılama noktasında ileri sürülen meşru sebep olarak toplum sağlığının korunması gösterilmektedir. Ancak aşı noktasında bu zorunluluğun getirilmesi için;
1- Tıbbi zorunluluk olması gerekir. Covit-19 açısından uzmanların genel görüşünün hastalığın tıbbi müdahale gerektirdiği yönündeki görüşleri karşısında tıbbi zorunluluk şartının gerçekleştiği söylenebilir.
2- Ölçülülük ilkesine uygun olması gerekir. Bu ilkeyi, devletin yapacağı müdahale ile korunan kamu yararı ve bireyin kısıtlanan hakları arasında adil bir dengenin kurulması olarak tanımlayabiliriz. Ölçülülük ilkesinin sağlanabilmesi anlamında bu ilkenin 3 kriter ile test edilmesi gerekir.
Elverişlilik; Bugün itibari ile covit-19 aşılarının büyük oranda hastalığa karşı koruma sağladığına dair uzmanların büyük çoğunluğunun görüş belirtmesi karşısında hastalıkla mücadele konusunda aşının, elverişlilik şartını karşıladığı söylenebilir.
Zorunluluk; Yine bugün itibari ile aşı dışında alternatif bir tedavinin bilimsel olarak genel kabul görmemesi karşısında zorunluluk şartının da gerçekleştiği söylenebilir.
Orantılılık; Elverişlilik ve zorunluluk şartları gerçekleşse bile aşı uygulanacak kişi açısından, aşının kişinin hayatı ve sağlığı üzerinde bir tehlike yaratmaması gerekmektedir. Bu şart açısından, haddi aşıp, tıp bilimi açısından söz söylemeden, halihazırda aşı uygulaması esnasında alınan ONAM belgelerine bakarsak, orantılılık ilkesi açısından sağlık ve hayati tehlike açısından bir taahhütte bulunulamadığını gerçeği karşısında bu şartın hukuken gerçekleşmediği kanaatindeyim. (Bu konuda elbette son söz tıp alanında çalışan bilim insanlarınındır)
Tüm bu şartlar gerçekleşse dahi gerek ulusal mevzuatımız ve gerekse AİHS 8. maddede yer alan düzenlemeler karşısında söz konusu zorunlu aşı uygulamasından bahsedebilmek için konunun kanunla düzenlenmiş olması gerekmektedir. Halihazırda zorunlu aşılar noktasında referans alınan umumi hıfzıssıhha kanununda yer alan hükümlerle Covit-19 aşısının zorunlu kılınması mümkün değildir.
Tüm bu açıklamalar ışığında;
Bugün için öğrencilerin aşı yaptırmadan kampüse alınmamaları, eğitim ve öğretim hakkının kanunsuz ve aşırı kısıtlanması anlamına geleceği ve hukuken mümkün olmadığı yönündedir. (Okuyucuların aşı karşıtı olduğum gibi bir fikre kapılmamaları için 2 doz aşımı da yaptırdığımı buraya not düşmek isterim.)
Bu tarz şeyler 2 kategoride değerlendiriliyor ister istemez. 1. etik mi değil mi? 2. kanun olarak doğru mu? Etik olarak bakıldığı zaman bir grubu tercihlerinden dolayı soyutlamak, toplumdan aforoz etmek ya da fişlemek asla kabul edilemez. 2. olarak da kanuni yönden de doğru olmamalı ki bu da kişilik haklarına saldırıdır. Ama aşı olan insanlar için de bu kabul edilebilir mi bilemiyorum tabi.
1) Üniversiteye gelmiş bir birey topluma karşı sorumluluklarını bilmesi gerekir ve o yüzden aşı olmalıdır. 2) Aşı olmak istemeyen biri kendi tercihini vermiştir ve herkes karar alma da özgürdür istemediği bir şeyi yapmaya kimse zorlayamaz.
Hangi açıdan baktığınıza göre değişen bir durumdur
Aşı olanlar zaten covid19'u kapsa bile zerre anlayamayacağı için, aşı olmayanların sorun çok da şapmaya gerek yok. Tercih meselesi ve üniversiteler her konunun tartışıldığı, her görüşe asgari de olsa saygı duyulduğu yer. Bazı Fabrikalarda aşı olmayanlar işten çıksın kimseyi rşske edemem diyormuş onun bir mantığı var az da olsa.
Bu konu üzerinde sınıf grubumuz arasında da konuştuk. Zorunlu ya da zorunlu değil iddeasında bulunanlar oldu ve de aşı olmayı tercih etmek istemeyen kişilerde oldu.
Birincil olan sağlık diye düşünüyorum. Ardından eğitim hayatımıza devam etmek için elbette önlemler almamız gerekiyor ama bunun zorunlu olması bir kesim tarafından red edilir.
Ülkemizde ve hatta tüm dünyada açıya bakış açıları farklı. Aşı olmak isteyenler, istemeyenler ve kararsız kalanlar. İçeriğini tam anlamı ile bir uzman doktor kadar inceleyemeyiz fakat alabildiğimiz en doğru bilgiler ile bu aşıyı zamanla öğrenciler olmalı.
Bir iddeaya görede üniversite öğrencilerinin aşı olması zorunlu olmayacak ancak toplu taşımaya aşısız kişilerin binmemesi gibi durumlarla mecbur bırakılacağı konusu.
Ben öncesinde covid-19 geçirdim. Olmayı düşünmüyordum fakat eğitim nedeni ile kendime göre en uygun gördüğüm aşıyı yakın vakitte olmayı düşünüyorum.
Aramızda ne kadar çok cahil var. Cehalet en büyük salgın. Araştırıp okumayan insanlar ne denirse ona inanmak zorundalar. Zehri aşı diyerek çok kolay yutturuyorlar mesela. Oysaki bir akşam da uygulanması için gerekli acil kullanım olayı veya ruhsat gibi belgelerin hiçbiri yok henüz. Neden yok çünkü ileride aşılardan kaynaklı sorunlar yaşandığı zaman kimse sorumluluk almayacak "olmasaydınız kardeşim siz de" diyecekler. Asıl proje aşılamak korana sadece bir ön çalışmaydı. İnsan nüfusu artık dünyaya sığamayacak hale geldi kaynaklar bize yetmeyecek bu yüzden bazılarımızın ölmesi gerekecek işin iç yüzü böyle
Böyle bir ayrımı ben destekliyorum. Olaya hukuki boyuttan bakmakta ahmaklıktır. Sonuç olarak küresel bir salgın var ve toplum sağlığını tehlikeye atıyor. Normal bir sosyal yaşantımız yok ve pandemi dönemindeyiz. İşte mesele sadece Anayasa ezberlemek değil. Nasıl savaş döneminde kanunlar değişiyorsa pandemi döneminde de yaptırımların getirilmesi gerekli. Sadece eğitim alanında değil, tüm sosyal alanlarda kısıtlamalar getirilmelidir. Çünkü bu kişinin bedeni değil bir toplum sağlığı meselesidir. Bu ayrımı yapamayan insanda ister avukat olsun ister doktor olsun cahildir.
Yok canım e bişey diyeceğim aşı sizi koruyorsa aşı olmayanlardan ne istiyorsunuz? E siz gidin tüm dozları olun bu aşı neden var sizi korumayacaksa niye var? Koronayı engellemiyorsa neden aşı oluyorsunuz o zaman? Engelliyorsada aşı olmayanlardan niye korkuyorsunuz e siz aşılısınız korkuyorsunuz size artık istesenizde hastalık gelmez niye tedirginsiniz o zaman hiç mantıklı değil. şu an mesela ben sizin giyiminize karışsam örneğin alkol sıgara kullanıyorsanız buna karışsam diyelim ki bana demez misiniz kardesim sanane benim hayatım ben böyle seviyorum ya da benim bedenim ne giyeceğimi sana mı sorcam demez misiniz? Buda onun aynısı işte alkol mesela hem size hem cevreye zarar neden sarhoş olduğunuzda bir kazaya sebebiyet verebilirsiniz buda toplumu ilgilendirir ama size karışma hakkım yok değil mi? Ben bedenime ne olduğu belirsiz bişeyi çalışmaları tamamlanmamış birşeyi enjekte etmek istemiyorum kimisi çip vs diyor benim derdim çip falan değil benim derdim en son bulunan aşı bile yıllar almış ve pandemi başında tüm doktorlar bilmişler aşının yıllar sonra bulunacağını söylediler bunlara rağmen birde piyasaya 5 6 aylık aşı sürüldü ne var içinde bilinmiyor adamlar bakın aşı güvenli söz bir ay içinde bir ölüm olursa aşıdan mi değilmi bakıcaz araştırcaz demiyor aşı olanların arkasında değil yani kimse daha çok şey sayabilirim bir çok açık var. Özetle biz özgür bir ülkedeyiz değil mi herkes her istediğini yapıyor değil mi bu beden benim ve bunun üzerinde kimse hak sahibi olmaz Allahtan başka. Siz olun korunun virüsten daha ne istiyorsunuz anlamıyorum ki aşı virüsten korunmak için değil mi ne diye korkuyorsunuz o zaman
@cnscbn İlk üç cümlen yersiz olduğu için devamını okuma gereği duymadım. Tek tavsiyem aşıyla ilgili kulaktan dolma bilgilerle değil, kendin okuyarak ve çözümleyerek edindiğin bilgilerle hareket etmen olacaktır. İyi günler.
Zaten kendim okuyarak ve bakanın kendiyle doktorların kendileriyle çelişmeleri sonucunda buraya geldim nedense zaten ne zaman aşıyla alakalı biriyle konuşsam kaçıyorsunuz savunacak bir yan yok çünkü 🤭 neyse iyi günler sizede
@cnscbn Savunacak bir şey olmadığı için değil. Ben sana ne kadar anlatırsam anlatayım sen beni anlayabildiğin kadarsın. Bir bardağa bir bidon dolusu su girmiyor.
Senin bedenin senin tercihinse, universitenin de bilim insanlarına danişarak söykediği "aşı olan makul çoğunluğu riske etmemek adına asısızları okula almayacağım. Beim kampüsüm, benim tercihim" demesi de bir tercihtir. Halk saglığı adına doğrudur. Hatatta da her seyin riski vardır.
🤣 Ozaman halk sağlığı için akol ve uyuşturuca yasaklasın hatta gece dışarı çıkılmasın çünkü sizin gibi insanlar içip içip birilerinin canını yakıyorlar kimse kusura bakmasın bu ülkede nasıl ki açık bayana karışmıyorsak ne istediğini giyiyorsa o beden onunsa size bana karışamazsınız hem kardesim hani siz aşı olunca korunmuyormusunuz hastalıktan biz sizi niye riske atalım ki aşının amacı virüsü yok etmek değil mi eğer siz aşıya rağmen tehlikedeyseniz ne diye aşı oluyorsunuz ki 🤣 kusura bakmayında denek olmuşsunuz haberiniz yok 🤭
@cnscbn Alkol kişiyi bağlar; başkasına zararı yok. Uyuşturucu zaten yasak toplu yerlerde. Bunlar hep bireysel tercih çünkü zararı tamamına yakını kişiye ait ve bulaşmıyor. Aşı dediğin şey bir zırh değil ki. Koruyucu antikorun oluyor; hastalığı daha hafif geçiriyorsun ve aşı olsan da mikrop kapmaman daha iyi.
Hiçte kişiyi bağlamaz ulu orta içip arabaya binip çok can yakıyorlar yolda yürürken kafa güzel gelip rahatsız ediyorlarmsadece beni değil bir çok kızı böyle yapıyorlar bunu çok yaşadım gitsin evinde içsin ayılana kadar çıkmasın o zaman o onun bedeniyse buda benim bedenim kimse de karışamaz bedenime ne olacağına da bi tek kararı ben veririm ameliyat ederken bile bir sürü prosedür imzalıyoruz rızamız olduğuna dair niye çünkü beden benim ama aşı olunca bana bişey olsa arkamda durup savunacağım hiçbir şeye izin yok kusura bakmayın siz olun aşınızı korunun o zaman bizimle alıp vermediğiniz ne adı üstünde aşı neden bulundu hastalığa başıklık kazandırmak için eee o zaman mantıken aşı olanlar kolay kolay bir daha hasta olmazlar o zaman korkacak ne var bunu bile sorgulamıyorsunuz bundan önceki tüm aşıları oldum ama bunu olmayacağım çünkü çok fazla açık var
@cnsc Halk sağlığı ne demek, bulaşıcı hastalık nedir, nasıl savaşılır bunlarla ilgili bilginiz yok sanırım. Bireysel adi suçlar oradaki üç beş kişiyi ilgilendirir; elbette çok kötüdür, cezası büyük olmalıdır ama onun çözümü, tedavisi farklıdır. Bulaşıcı hastalığı olan birisi ise bir günde bin kişiye zarar verebilir. İkisi arasında hiçbir bağlantı yoktur. Neyse siz aşı olmayın. Yarın öbür gün nikah salonuna, hastaneye, devlet dairelerine, uçağa, otele alınmazsanız; ''benim vücudum, benim tercihim'' diye bağıra bağıra eve dönersiniz. Olacak da bu. İyi günler.
Madem öyle içeriğini açıklasın devlet madem öyle bana güvence versin aşıdan sonra 1 ay içinde bişey olursa basın bakalım aşıdan mı değil mi 5 ayda çıkmış bir aşıdan bahsediyoruz doktorlar pandeminin başında 1 yıldan fazla sürer diyorlardı şimdi gelmişler sanki onu diyen onlar değilmiş gibi savunuyorlar farkında değilsiniz ama büyük bir oyun dönüyor bir doktorun dediği bir dediğini tutmuyor tvlerde ben aşı olmayı düşünmüyorum diyen doktorlar işin bütün boyutlarını geçtim içinde haram olan madde varsa ne olcak bu beden bana Allahın emaneti ve ben içinde ne olup ne olmadığını bilmediğim bir şeyi vucuduma alamam adamlar inekler gaz çıkarıyor diye öldürüp yerine yapay et getirmeye çalışıyorlar bizi vuracak yer arıyorlar şimdi elin yavuru bana göre benim iyiğim için mi aşı bulacak yok canım
@cnscbn Doktorların %95'i aynı şeyi söylüyor. Sen %5'e inanmak istesen senin tercihin. Şifa niyetiyle ve toplumda kul hakkına girmemek adına aşı yaptırıyorum. Haram madde konusunda fetva veremem ama sen yediğin içtiğin her şeyin içeriğini biliyor musun?
Evet yediğim içtiğim her şeye bakıyorum paket un alınmıyorum mesela evde ekmeğimi kendim yapıyorum güvendiğim yerden un alıp o paket unlarda l stelin var bi araştır bakıyım neymiş diğer ürünleri saymıyorum bile yağımı sütümü herşeyimi güvenli yerlerden helal sertifikası olan yerlerden alıyorum mümkün mertebe en iyi şekilde yiyip içiyorum verdiğiniz % deler kesinlikle öyle değil pandemi başında tüm doktorlar tvlerde aşının 1yıldan az sürede bulunmasının imkansız olduğunu söylüyorlardı bi dönüp izleyin derim o yayınları şimdi ise ağız değiştirdiler herkes birilerinin piyonu fark edin lütden doktor doktor diyorsunuz o doktorlrın insanlara komisyon karşılığı ilaç yazdığını biliyor musunuz? Ellerine çanta takim elbiseli genelde biri kadın biri erkek olmak üzere herkes sırada beklerden birden gelip hurra doktorun odasına giydirip uzun uzun konuşuyorlar bir seferinde bizzat yanımda konuşuldu o insanlar ilaç firmaları şu kadar ilaç yaz bu kapar para diye anlaşma yapıyorlar mesela 10 tane çocuk doktoruna gidelim birisi aptamil olan bebek mamasını birisi bebelac mamayı birisi sma mamayı önerir ve hepsi sözde çoookk iyi mamalar yani herşeyin ticaret olarak döndüğü bu dünyadan pek de bi güvenli bişey beklemiyorum
Anayasasız iş yapıyorlar. Benim eğitim hakkımı engelleyemez. Tamam okumuyorum desem evden de çıkmasam bunlar yine "aşı ol!" Diyecekler yani amaç sağlık değil amaç yönetmek. Başkasının aşısı benim sağlığımı etkilemiyorsa kişinin yaptırdığı aşı yalnızca kendisi içindir. Aşı olan da virüse yakalanacağına göre aşı mantıksız. Bir gün biontech olmayın diyor bir gün 3 yıl içerisinde 3 4 kat ölüm artışı diyor.. neyine güveneyim?Kandırabileceğiniz insanlara yapın, ben olmuyorum.
Kampüse almamak biraz abartı olur ama ortak yaşam alanı olan yurtlara almayabilirler. Kampüste sosyal mesafeyi koruyup, maskeyle gezebilirler ama başkalarıyla aynı odada kaldıkları yurtlarda böyle bir şey mümkün değil bu yüzden de salgının yayılmaması için aşı olmayanların tedbirlere uyamayacakları yerlere alınmamaları gerekiyor.
Aşı olurken imzalattıkları şeyi imzalatmasınlar o zaman :) Bu şey demek oluyor aslında bir nevi; malzemeleri biz vereceğiz, yemeği yapacaksın. Malzemelerden dolayı başına bir şey gelirse sorumlu biz değiliz. :D
Soruya dönecek olursak, hukuken böyle bir dayatma yapamazlar ama, yapacaklar :)
Hastayı olabilecek tüm risklere karşı aydınlatmak zorundalar. Bu sadece aşıda olan ya da yeni birşey değil en basit ameliyatta bile kağıt imzalatıyorlar, endoskopi, kolonoskopi hepsinde var bunlar. Asıl hastayı aydınlatmazlar ise ortada kötü bir tablo oluşur çok yanlış düşünüyorsunuz
Ben aşı olmuyorum hadi beni kampüse almasınlar hodri meydan. Onlar kim ya benim okuma hakkımı elimden alıyorlar. Birileri iplerini gevşek bırakmış olacak ki gevşek gevşek konuşuyorlar. Vücut dokunulmazlığım var mı var. Aşı olup ölürsem tüm mesuliyet onlara mı ait hayır. Ben denek değilim, gidip kendilerine kobaý bulsunlar. Adamlar ekranda alanen 3 yıl içerisinde ölüm oranları kat kat artacak aşıdan dolayı diyor ama üstü kapalı.
@aburcuburmutluluk İstediler bebeğim okula almadılar ama benim gibi düşünen arkadaşlarımla toplanıp gittik orada bizi içeriye almadıkşarına dair görüntü ve ses kaydı aldık sonra dilekçelerimiz hazırdı onları da alıp emniyet müdürlüğüne gittik ve emniyet müdürlüğüyle yapılan konuşmalar sonunda pcr kaldırıldı. 😌
@aburcuburmutluluk Amin amin inşaAllah zorunlu olsa bile senin gibi düşünen öğrencileri bulabilirsin yeşil bileklik takarak ve instadan twitterdan aşılmaz ünlüler sayfasını takip ederek kendi okulunun topluluğuna da girebilirsin. Bende ilk başta kendimi tek sanıyordum ama değilmişim.
Herkesin konuyla ilgili atladığı bir nokta var. Aşı olmak bulaşmayı engellemiyor, aşı olmak, aşı olanın vücuduna virüs girerse hastalığı minimum etki ve semptomla atlatmasını sağlıyor. Çünkü aşı olmanın amacı vücutta hastalığa karşı antikor oluşmasını sağlamak. Aşı olan olsun, herkesin kendi kararı ama aşı olmamak da bir tercihtir ve buna saygı duyulmalı.
Hani isteğe bağlıydı bu aşı.. Öğrencinin gözünü kampüse almamakla korkutmaları çok yanlış bir şey, zaten eğitim sistemimiz yerlerde sürünüyorken birde kampüse alınmamak neyse ben bir şey demiyorum.
Bu tercih meselesi değil biz de keyfi aşı olmuyoruz, önce kendi sevdiklerimiz ve kendimizi korumak sonrada etrafımızdakiler korumak için oluyoruz. Yani hem ayranım dökülmesin, hem G*tüm S*k*lmesin ile bu işler yürümez, kısacası ben aşı olduysam onlar için ve halada maskemi takıyorsam aynı hasasiyeti karşıdan beklerim...
kardeşim tamam da aşının %100 koruduğuna dair kanıtların var mı? yok. o zaman 'çevremi ve kendimi korumak için aşı oldum' cümlesi de yanlış. çünkü ne kadar koruduğu bilinmiyor. ayrıca içinde ne olduğu da bilinmiyor. ilerleyen zamanlarda belki de vücutta başka şekilde sıkıntılar yaratacak. yani 'aşı oldum bitti, herkes olsun ya' kafasından çıkın. aşı olunca tamamen korunmuş olmuyoruz. böyle insanları biraz koyun sürüsü gibi görüyorum artık.
@suedaakaaa Aşıdan başka bir çareniz varsa söyleyin onu yapalım. Kimse sşı %100 koruyor ya da sifir yan etki var demiyor zaten. Yapılan çalışmalar sonuvunda varılan sonuç bu ise buna uymaliyız. Toplum saglığı kişilerin şahsi düşüncelerine, acabalarına birakılmayacak kadar önemlidir!
Aşıdan başka çare var. Kendini adam akıllı korumak. Gerekmedikçe evden çıkmamak, kafelere vırta zırta gitmemek vb şeyler. AYRICA aşı oldu diye maske takmayan insanlar var. Çok sağlıklı cidden.
@suedaakaaa içinde ne olduğunu bilmediğin için aşı olmadığını söylemişsin, sanırım görünce anlayacaksın ama belki anlarsın diye atıyorum buraya linkleri içeriklerinin aşını ol diye... Sinovac aşısının içerisindekiler = Antijen: Viral vektör tabanlı bir aşı olan Sinovac aşısında aktif bileşen olarak etkisiz hale getirilmiş Covid-19 virüsleri yer alır. Bu virüsler hastalık yapma yeteneğini kaybetmiş olduğundan vücut açısından enfeksiyon riski oluşturmaz. Fakat antijen olarak algılanması nedeniyle vücut tarafından antikor üretimi gerçekleştirilir ve bu sayede bağışıklık gelişir. Alüminyum hidroksit: Adjuvan (yardımcı) madde olarak aşıların içerisinde çok uzun yıllardır kullanılan alüminyum hidroksit, aşı içeriğindeki virüslere karşı vücudun verdiği yanıtın artırılmasını sağlar. Sodyum klorür: Tuz olarak da adlandırabileceğimiz sodyum klorür, aşının yoğunluğunu vücut sıvılarına uygun şekilde ayarlayarak en iyi şekilde yayılmasını sağlar. Sodyum hidroksit: Aşı içeriğinin uzun süre saklanabilmesi için gerekli pH dengesinin ayarlanmasını sağlar. Monosodyum ve disodyum hidrojen sülfat: Aşının antijenik özelliğini kaybetmemesi için kullanılan maddelerdir. Su: Aşı içeriğindeki maddeler su içerisinde çözülerek vücuda enjekte edilir.
@suedaakaaa Biontech aşısının içerisindekiler= Her aşıda etken maddeler, antibiyotikler veya başka türden bileşenler bulunabilir. Pfizer-BioNTech COVID-19 Aşısı, içeriğindeki en önemli bileşen mrna’dır. Biontech aşısı, mRNA veya haberci RNA olarak bilinen bir teknik üzerine kuruludur. Mrna tabanlı aşılar, COVID-19'a neden olan canlı virüsü kullanmaz ve mRNA, DNA'nızın bulunduğu hücrenin çekirdeğine girmez. Bu aşı sadece, hücrelerinize 'spike protein' denilen proteinin, zararsız bir parçasını yapma bilgisi taşır. Bu protein, COVID-19'a neden olan koronavirüsün yüzeyinde bulunur. Bu aşı aracılığıyla mRNA enjekte edildiğinde, hücreleriniz onu, bu sivri uçlu spike proteinini yapmak için kullanır. Daha sonra talimatlar bozulur ve yok olur. Talimatlar doğrultusunda yapılan protein parçası hücre yüzeyinde görüntülenir ve gerçek koronavirüse maruz kalınmış gibi bağışıklık sisteminizi ona karşı antikor üretmesi için uyarır. Bu sayede vücudunuz, gerçek virüs ortaya çıktığı zaman kendini nasıl koruyacağını öğrenmiş olur.
Mrna’ya ek olarak Biontech aşısı, lipidler ((4hidroksibütil) azanediil) bis (heksan-6,1-diil) bis (2-heksildekanoat), 2 [(polietilen glikol)-2000]-N, N-ditetradesilasetamid, 1,2-Distearoyl-sn-glisero-3-fosfokolin ve kolesterol), potasyum klorür, monobazik potasyum fosfat, sodyum klorür, dibazik sodyum fosfat dihidrat ve sukroz bileşenlerini içerir.
üstte iki aşının da içeriklerini ulusal olarak onaylanan ve türkçe bir şekildede bulabildiğim medicalpark tan aldım, link bırakmıyorum çünkü levelim yetmiyor ama araştır sonrada aşını ol artık içeriğini biliyorsun...
@suedaakaaa alıntı üstteki 2 kısım kısacası ctrl c ctrl v yaptım, yan etki konusuna gelince başın ağrıyınca kullandığın ilaçtaki yan etkilerden çok ta bir farkı yok özellikle sinovac için çünkü bu aşı türü yıllardır kullanılan aşı türü, tetenoz aşısı olduysan tetenoz aşısı haricinde yan etki yapamıyacak bir aşı türü... (bana doktorumun söylediklerine göre söylüyorum tibbi bakımdan daha ileri birisi arkadaşa açıklarsa veya söyledim yanlışlar varsa düzeltirse sevinirim...)
Burada söz konusu bireyin sağlığı değil toplum sağlığı. Ben öğretmenim öğrencilerime ve çalışma arkadaşlarıma karşı sorumlu olduğum için sıram gelince hemen aşımı yaptırdım. Yoksa bana kalsa ben de düşünebilirdim. Bugüne kadar hiçbir grip aşısını yaptırmadım. Ama bu sefer durum başka dünyanın savaştığı bir hastalık var.
Doğduğumuzdan beri aşılanıyoruz. Ne vuruyorlar bize haberimiz yok. Aşı sebebiyle önceki yıllarda gelişmesi bozulan çok kişi tanıyorum ve güvenemiyorum. Bende zararı olmasa bile çocuk olunca anormallik olursa? korkunç. İnsanlara aşıyı dayatmayın. Fakülte de çok lazım değil almayan almasın. zaten 4 ünv var geleceği olan gerisi boş. Kasıntı ve boş hocalardan bıktık belki böylesi daha iyi olur.
2 yıldır aşısız şekilde nasıl virüs kapmadiysam bundan sonraki süreçte de kimse beni aşıya zorlayamaz, ya da kısıtlama getiremez. Asi olup ahkam kesenlerin çoğu virüs gevirmis ya da dikkatsiz insanlar. Herkes benim gibi dikkatli olsa asi ol diyebaski kuran insanlarla bu hale dusmezdik.
öyle şey mi olur ya isteyen olur isteyen olmaz. Hem aşının içeriği dahi paylaşılmıyorsa tonla komplo teorisi ortalıkta dolanıyorsa bakanlıksa aşı ile ilgili bir güven ortamı dahi oluşturmamışsa mevzuya şüpheyle yaklaşılması çok doğal. Kimsenin eğitim hakkı zaten elinden alınamaz. Aşı olana para verecez deseler yine olmam. Güvenmiyorum.
Resmen aşı olmak insanlara dayatılıyor. Devlet de zaten aşı olmamızdan tarafta, ama gel gör ki vücut dokunulmazlığımız var bu yüzden biz istemeden aşı falan yapamazlar ama aşı olmayanlara kısıtlama uygulayarak resmen aşı olmaya dayatılırlar. Benim düşüncem bu yönde.
Anayasadan bir haber bir hükümet anayasanın hükmünü yok sayarak suç işlemesi olağan bir durum. Aş olmayanı kampüse almamak anayasal bir hak değil ama aşı olmadığı için kampüse alınmayan öğrencinin mahkemeye suç duyurusunda bulunması anayasal haktır.
Neden böyle mecburiyete birakip geberdigkn zaman kendin istedin kosulunu yaratiyorlar ANLAMIYORUM... polisi askeri herkesin kapisina dayat kimlik kontroluyle sokak kopeklerini aşıladiklari gibi insanlari aşilasinlar... bitsin bu or... spu siyasiyeti...
Böyle bir karar alınacagını düsünmüyorum ama bu zorlamanın altında yatan nedenleri insanlar biraz düsünmeliler hayır mesuliyetin bana ait oldugu ölsem yargıya tutulmayacak bu insanların neden üzerimde bir zorlaması var? Ama kimse sorgulamaz kurbanlık koyun gibi ası olmaya gidip sıra sıra dizilirler
Herkesin kendi kararı. Bazı insanlarla kararları uyuşmuyor diye aşılı olmayanlar kampüslere alınmayacak demek nasıl bir ayırmacılıktır? Özgür bir ülkede yaşıyorsak insanlar kararlara saygı duyup aksine hareket etmemeli. Aşı zorunlu olsaydı haklı olabilirlerdi lakin aşı zorunlu tutulmadı. Yazık.
Aşı olup olmamak tercih meselesi değil aşı olup kendini ve seni koruyana karşı yapılan bir saygisizliktir bana göre ben aşı olup seni koruyacam benden sana bir zarar gelmeyecek sen aşı olmayacaksin bütün yıl ben seninle aynı sınifta ayni yurta ayni havayi soluyucam sence mantiklimı neden bu aşı olmama aşkı?
Devlet bu münakaşayı isterse sonlandırabilir lakin aşılardan doğacak sağlık sorunlarının sorumluluğunu üzerine almıyor yani taşın altına elini koymuyor bu sebeptende aşıların güvenilirliği tartışma konusu olarak manipülasyonlara açık hale geliyor Aşı olmak istemeyenlerinde ciddi haklılık payları var
Aşı olan korunuyorsa neden aşı olunmayandan korkuluyor ki hani özgür ve hür ülkedeydik? Ben şurda bir kadının giyimine karışsam bana derler ki onun bedeni onun kararı e aşı olup almamakda böyle değil mi beden benim karar benim zorunlu yapmaları çok saçma zaten bana amaçlarının farklı olduğunu düşündürtüyor
Kimse kimseyi riske atamaz. Kişisel tercihler sadece kişileri ilgilendiren konularda yapılır. Senin tercihin beni etkiliyor ise toplumu etkiliyor ise orada kişisel tercih hakkı olamaz. Halk tehlikeye atılıyor. Kimsenin toplumu riske atma hakkı yok. Yaptırımlar olmalıdır.
BAŞTAN SÖYLEMELİYİMKİ ŞUANDA VİRÜSLE MÜCADELEDE EĞER EN ÖNEMLİ SİLAH AŞIYSA (veya böyle olduğu düşünülüyorsa) AŞI OLARAK BU SAVAŞA DESTEK OLMALIYIZ AMAAA Ben bu kararı doğru bulmuyorum, bu karar doğrudan kişilerin temel haklarını kısıtlayıcı bir karar olur bir insan kendi bedenine bir ilacı alıp almamakta karar verme hususunda özgür olmalıdır, zorlanmamalıdır en nihayetinde
Hukuken böyle bir zorunluluk getiremezler asla. ''Madde 42 – Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Eğitim ve öğretim hürriyeti, Anayasaya sadakat borcunu ortadan kaldırmaz.''
Siz oluyorsunuz diye biz olmak zorunda değiliz bu sizi ilgilendirmez tıbbi kararlar bize aittir. Sanki hayatınız 4/4 güllük gülistanlık yapacağınız hiç bir şey mutlusunuz hiç bir işiniz yokta milletin hayatına karışıyorsunuz. .
@Hsjsksoso ben de güvenmiyorum ne üdu belirsiz bir aşıyı kendi vücuduma enjekte edeyim ki coronavirüs öldürmez aşı öldürüyor aşıyı Dünya nüfusunü azaltmaktan için ürettiler Afrika daki milyonlarca çocuğu ve kadını kısırlaştırdılar
Ya bide net bi sekilde bu aşının çözüm olup olmadıklarını bile bilmeden onca insanin hayatini tehlikeye atıyorlar , sorumluluk dahi almadan. Korkuyorum zorla yaptirorlar diye , hiç istemiyorum bu saçma şeylere dahil olmayı yaa
@Hsjsksoso zorla yapabilme hakları yok isteğe bağlı Allah korusun öyle bir durum olmasını ben de istemiyorum dün Fahrettin Koca aşı olmak istemeyen vatandaşlarımızı zorlama gibi hakkımız yok demişti bugün öyle der yarın da başka söylerler Rabbim bizi bu aşı illetinden korusun
saçmalık kimse kimseye zorla aşı yapamaz üstelik tedavi ettiğine dair bir kanıt bulunmayan aşıyı hiç zorlayamaz.. dünyaya bakın siz avrupaya vs çoğu halk aşıyı red ediyor sizse korkuya kapılmışsınız
Aşı olmak, olmamak benim tercihimse bana baski yapamazsiniz canlarım. Eylul de okuluma dönerim. Aşı olmayı da düsünmüyorum. O kadar kafaya takıyorsanız aşının içindekileri açıklayın detaylı şekilde.
Sanırım yediğin, ictiğin her şeyin, makyaj malzemelerinin tüm iceriğine hakimsin. İleride ne zarar vereceğinı bilmediğinden cep telefonun da yok muhtemelen. Bu nedenle aşı olmaman da mantıklı.
Ya cidden a sevenlerin beyni var mı şüphem var ulan akilsizlar Avrupa asi olana 150euro bilmem ne haklar taniyo bizim hükümet Avrupa'da asi olanlardan ücret alındığını iddia ediyor ve ve aşı olan kişiler aşı olmadan hemen önce imzaladığıniz kağıdı hiç açıp okudunuz mu he ne haklar varmış yazıyor orada ya malları
Aşı olmadı diye almamak mı? Kişinin eğitimine ket vurmak demek. Belki bir sıkıntısı var vücudunda vurdurmak ve yan etkilerini bedeninde hissetmek istemiyor. Saçmalık
İyice işin şeyini çıkardılar yani. İnsan haklarına aykırı bu yaptıkları. Zorla hayvan aşılar gibi insanları aşılamakta nedir ya? İsteyen olur, istemeyen olmaz bu kadar basit. Ülkede kaos mu çıkarmak istiyorlar nedir yani anlamadım gitti.
Sacmalik kimsenin vucuduna kimse mudahale edemez. E etmiyoruz ki diyeceklerdir bu e postalari dolaştiran sahislar, zorunda birakmak da dolayli yoldan karismaktir ki insan haklarina aykırı. Sacmalik tamamiyle..
Neticede öldürücü bir virüsten ve onunla mücadelenin unsurlarından bahsediyoruz, üniversitelerin personel ve öğrencilerini korumasından doğal bir durum olmayacağından açıkçası aşı olmayanların alınmaması çok daha uygun olur
Aşı olmak tercih meselesi olmalı aşı olmadı diye eğitimden neden uzaklaştırıyorlar. Eğitim herkesin hakkı aşı olmayan öğrenciler de kampüslere alınmalı...
Aşı onsm kagidinda bunun ruhsatli. olmadigi, 3. Fazda oldugu, ileri dönem yan etkilerinin bilinmediği yazıyor. Kimsenin egitim hakkı, bedeni ile ilgili risk almadi diye engellenemez
Herkes aşı olmak zorunda değildir, çünkü bu kişinin 𝘬𝘦𝘯𝘥𝘪 bedenidir. Ne isterse yapmakta özgürdür, eğer bir endişe var ise, tedbir almakta (maske vesaire) zorlayabilirler elbette.
Aşı olmak kişinin kendi tercihi bir insanın okuma hakkını elinden almak kimsenin haddine değil hukuken dayanağı yoktur. Aşı korusaydı ingilterede vakalar artmazdı.
Bu haksızlık. Onca seneni verip hazırlık yapıyorsun veya kazanmışsın corona öncesi ama aşı yaptırmadığın için ne üniversiteye kayıt yaptırabiliyorsun ne de corona öncesi başladınsa devam edebiliyorsun.
Kişinin kendi tercihi aylar süren ve aşısız giden süreçte tüm herşeyi görmezden gelip sırf şu an aşı var diye aşı olma tereddütü yaşıyan insanları ötekileştirmek acımasızca, bence insanların kaygılarına saygı duyulmalı.
Tabii ki alınmamalı ben aşı oldum aşı olmayanları nerden bilip tanışıcağım yani saçmalık zaten aşı zorunlu olmalıydı ayrıca illa kampüsle de sınırlı olmamasi lazım bunun her yer için geçerli olmalı
Herkesin kendi tercihi. Eğitim hakkı kimsenin elinden alınamaz. Daha aşının güvenilir olup olmadığı bile belli değil. İnsanların her ne olursa olsun, terör vs. olmadıkça yasal haklarını elinden almak hangi kanunda yazıyor?
İyi de bu kişisel özgürlük ve tercih kapsamına giren bişey değil ki... Zararı sadece kişinin kendisine olan bir hastalık olsa neyse ama diğer insanlara da bulaştırabilir, hayatlarının bir dönemini çalabilir hatta ölümlerine sebep olabilirsiniz.
@isimsizüye045 Salgınlarda sadece kendini değil diğer insanları da düşünmek lazım diyorum genel konuşuyorum. Mantık ve insanlık olarak doğrusu bu. Karışmıyorum fikrimi söylüyorum.
sonucta bulaşıcı hastalık ve tek korunma ası ben ası olurken kendimi korurum o ası olmaz kendini korumaz ama salgını tetikleme riskine karsın bence ası olunmalı
Bence kampüse alınmayıp eğitim haklarının ellerinden alınmaması adına uzaktan eğitime devam etmeliler. Aşı olanlar da kendilerinin ve yakınlarının sağlığını düşünerek riskleri göze alıp aşı oluyorlar.
Herkes aşı olma konusunda kendi iradesi tasarrufu altındadır. Aşı olmayanlara kampüse giremez diye dayatmamak lazım. Aşı olmayanların haklarını elinden almak doğru değildir bence. Belki aşıyla alerjisi vardır kişinin. Zaten ülkede kurallara dört dörtlük uyulmuyor ki.
Aşı karşıtı değilim ama aşı olayını çok abarttılar. Aşı olmak ya da olmamak insanın kendi tercihi. Anlıyorum pandemi sürecinde insanları aşıya teşvik etmek gerek. Ama bu şekilde değil. Tıbbi durumu aşı olmaya müsait olmayan insanlar var.
Asimi oldum... Ne kadar guvendim. Tartisilir tabi ama oldum... Ama aşı olmak ya da olmamak kendi tercihi olmali insanin.. Ve eger siz bize yaptiginiz aşıya guveniyorsaniz.. Biz koruma altindayiz.. Aşı olmayan dusunmesi gerekmemi bana gelirse atlatamam diye...
Aşı olmamak sizin tercihiniz olabilir ama virüsü başkalarına bulaştırma riski oluşturacağınız için kampüse alınmama kararının doğru olduğuna inanıyorum. Başkasının hayatını ilgilendiren kararı veremezsiniz
@Kırlariçindebikız Aynen. Aşı olan kişinin de olmayan kişinin de aynı derece taşıyıcı olabileceğini unutuyırlar. Aşı hafif geçirmeyi sağlıyor sadece. Aşı olan kişi de yine taşıyıcı olabilir. Yani aşı taşıyıcılığı yok etmiyor.
Aşı olmayanlar kampüse alınmamalı bence sonuçta herkesin yapması gereken birşey. Herkes Corona bitsin istiyordu eee bir zahmette artık herkes aşısını olsun
Insanların imkanlarını hayat şartlarını elinden alarak bir yere varamazlar etkiye tepki misali bunun ne gibi sonuçlar doğuracağı seneler öncesinden planlanmış düşüncesi korkutuyor bizi
türkiyedeki herkez grip aşısı olmadan ben korona aşısı olmam madem hastalıkları gerekçe gostererek zorunluymuşuz gıbı bır algı yaratılıyor öyle yemeğe böyle salça
Merhaba,
Kampüslere giriş için, aşı zorunluluğu getirmek ve aşı yaptırmayan öğrencilerin kampüslere alınmaması, kişinin iradesi dışında tıbbi müdahaleye mecbur kılınması ve eğitim ve öğretim hakkının kısıtlanması anlamına gelecektir.
Peki bugün için bu mümkün mü? Dilerseniz mümkün olduğu kadar kısaca ulusal ve uluslararası mevzuat kapsamında konuya bakacak olursak;
Anayasamızın 42. maddesinde, "Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz." hükmü yer almaktadır.
Anayasamızın 17. maddesinde, kişinin dokunulmazlığı, maddi ve manevi varlığı başlığı altındaki düzenlemeye göre; " Herkes, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz, rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz."
Madde metninden açıkça anlaşıldığı üzere kişinin rızası olmadan vücut bütünlüğüne müdahale etmek için sadece tıbbi zorunluluklar yeterli olmayıp, bu konuda yasal düzenlemenin de varlığı gerekmektedir.
Yine anayasamızın 13. maddesinde, temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması başlığı altındaki düzenlemesi şu şekildedir. "Temel hak ve hürriyetler, özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasanın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak KANUNLA sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasanın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve lâik Cumhuriyetin gereklerine ve ÖLÇÜLÜLÜK ilkesine aykırı olamaz."
AİHS 8. maddesinde ise, hakların sınırlandırılmasının YASAYLA öngörülmüş ve demokratik bir toplumda ulusal güvenlik, kamu güvenliği, ülkenin ekonomik refahı, düzenin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması için gerekli bir tedbir olması durumunda söz konusu olabileceği düzenlenmiştir.
Anayasa mahkememizin bir çok kararında değinildiği üzere, devletin, yetkisi altındaki tüm bireylerin yaşam hakkını ve sağlığını, kişinin kendisinden veya diğer bireylerden gelecek tehlikelere karşı koruma noktasında, pozitif koruma yükümlülüğü vardır.
Bu veriler ışığında değerlendirme yaparsak;
Zorunlu aşılama noktasında ileri sürülen meşru sebep olarak toplum sağlığının korunması gösterilmektedir. Ancak aşı noktasında bu zorunluluğun getirilmesi için;
1- Tıbbi zorunluluk olması gerekir. Covit-19 açısından uzmanların genel görüşünün hastalığın tıbbi müdahale gerektirdiği yönündeki görüşleri karşısında tıbbi zorunluluk şartının gerçekleştiği söylenebilir.
2- Ölçülülük ilkesine uygun olması gerekir. Bu ilkeyi, devletin yapacağı müdahale ile korunan kamu yararı ve bireyin kısıtlanan hakları arasında adil bir dengenin kurulması olarak tanımlayabiliriz. Ölçülülük ilkesinin sağlanabilmesi anlamında bu ilkenin 3 kriter ile test edilmesi gerekir.
Elverişlilik; Bugün itibari ile covit-19 aşılarının büyük oranda hastalığa karşı koruma sağladığına dair uzmanların büyük çoğunluğunun görüş belirtmesi karşısında hastalıkla mücadele konusunda aşının, elverişlilik şartını karşıladığı söylenebilir.
Zorunluluk; Yine bugün itibari ile aşı dışında alternatif bir tedavinin bilimsel olarak genel kabul görmemesi karşısında zorunluluk şartının da gerçekleştiği söylenebilir.
Orantılılık; Elverişlilik ve zorunluluk şartları gerçekleşse bile aşı uygulanacak kişi açısından, aşının kişinin hayatı ve sağlığı üzerinde bir tehlike yaratmaması gerekmektedir. Bu şart açısından, haddi aşıp, tıp bilimi açısından söz söylemeden, halihazırda aşı uygulaması esnasında alınan ONAM belgelerine bakarsak, orantılılık ilkesi açısından sağlık ve hayati tehlike açısından bir taahhütte bulunulamadığını gerçeği karşısında bu şartın hukuken gerçekleşmediği kanaatindeyim. (Bu konuda elbette son söz tıp alanında çalışan bilim insanlarınındır)
Tüm bu şartlar gerçekleşse dahi gerek ulusal mevzuatımız ve gerekse AİHS 8. maddede yer alan düzenlemeler karşısında söz konusu zorunlu aşı uygulamasından bahsedebilmek için konunun kanunla düzenlenmiş olması gerekmektedir. Halihazırda zorunlu aşılar noktasında referans alınan umumi hıfzıssıhha kanununda yer alan hükümlerle Covit-19 aşısının zorunlu kılınması mümkün değildir.
Tüm bu açıklamalar ışığında;
Bugün için öğrencilerin aşı yaptırmadan kampüse alınmamaları, eğitim ve öğretim hakkının kanunsuz ve aşırı kısıtlanması anlamına geleceği ve hukuken mümkün olmadığı yönündedir.
(Okuyucuların aşı karşıtı olduğum gibi bir fikre kapılmamaları için 2 doz aşımı da yaptırdığımı buraya not düşmek isterim.)
Herkese sağlıklı günler dilerim.
Meslektaşımdan yerinde ve güzel bir açıklama.
Ohh elinize kolunuza sağlık çok güzel yazmışsınız vallaha bravo❤️🌺
Bu açıklama biraz olsun rahatlattı. Daha doğru düzgün test edilmemiş bir aşıyı olmak istemiyorum, buna mecbur bırakılmakta istemiyorum.
@Cagkes o aşıyı olmassan iş de vermeyecekler işverenler iş başvurusunda aşı belgesi istiyorlar her şekilde mecbur bırakacaklar
@serdaryildirim5631 şu an çalışmıyorum. Bir yıl daha çalışmadan idare edebilirim. Umarım bu saçmalık biran önce biter.