Adalet Bakanlığı, meclise nafaka süresini 6 yılla kısıtlayan bir öneri getirdi. Alt sınır da 2 yıl olarak öngörüldü. Buna göre kadınlar sadece 6 yıl nafaka alabilecek.
Nafaka konusunda her daim fikir ayrılıkları olmuştur. Nafakanın boşanmış kadın ve çocukları mağdur etmemek amacıyla iyi bir şey olduğunu düşünenler nafakanın kaldırılmasını veya süreli hale getirilmesini istemiyor. Nafakanın süreli veya sürekli olmasını hakimin karar vermesini isteyen bir kesim de var.
KScanlar nafaka konusunda ne düşünüyor merak ediyoruz. Sizce nafaka süreli mi olmalı yoksa sürekli mi? Görüşlerinizi bekliyoruz.nafaka süreli mi olmalı
Nafaka süreli olmalı.
Nafaka kadınların teminatı, süresiz devam etmeli.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Nafakanın 6 yıl ile sınırlandırılması önerildi. Kadınlara verilen nafaka süreli mi olmalı?
Evet, sınırlı olmalı. Şöyle söyleyeyim ortada çocukta olsa iki insan hayatlarını ayırıyor ve artık bambaşka hayatlara atılıyorlar ve kimin hayatına yeni birileri giriyor kiminin girmiyor. Erkek hayatı boyunca nafaka vermek zorunda olmamalı Nafaka süreli olmalı ve bu en fazla 2 yıl olmalı. Kadın bu 2 yıl içinde kendi gelirini sağlayabilmeli ve sağlayabildiğinde de nafaka kesilmeli diye düşünüyorum. Erkekte ayrı bir hayata başlıyor ayrıldığında belki evlenip çocuk sahibi olacak ve bu dönemde geçinmek bu kadsr zorken hem eski karısına nafaka hem de çocuğuna ve eşine bakmak fazlasıyla zorlayıcı olmalı. Ayrıca şöyle de bir parantez açayım; bu kocamın parasını yerim diye düşünen kadınlar hep nafakaya muhtaç kalıyor. O yüzden bence aklınızı toplayın da okulun, eğitimin ve mesleğin ne kadar kıymetli olduğunu kavrayın. İşi gücü olmayan kadınlar bence evlenmemeli. Böyle olmasaydı nafaka sorunu da bu kadar uzamazdı diye düşünüyorum. Erkeklerle eşit olduğunu savunuyorsak nafaka konusunda da böyle düşünmeliyiz. Kimse bize ömrü boyunca bakmak zorunda değil ailemiz dışında.
Çocuklu ve eşinden ayrılma sürecinde olan bir bayan olarak anneye verilen Nafaka nın süresi olması gerektiğini düşünüyorum sonuçta herkesin kendi hayatı var çocuğu ile sonuna kadar ilgilenmeli kişiler elbetteki ama birbirlerine karşı sorumlulukları da kalmamalı bir kadın da asalak gibi ayrıldığı eşi üzerinden geçimini sağlayıp yaşamaması kendi düzenini kurmalı madem eski eşinin parası ile yaşıyacak neden ayrılıyor bir nikah ya da aynı yatağa girmek mi sorun oluyor kadın kendi ekonomik gücünü sağlayıp kendişe güvenerek hareket etmeli aksi zaten dilencilik ve asalaklık olur
Bence de kesinlikle süreli olması gerekiyor, düşünün ki bu işi ticaret haline getirmiş kadınlar var evleniyor boşanıyor başkasıyla yaşıyor yatıp kalkıp benim paramla mutluluk sürüyor. Çocuğa lafım yok anne baba olarak bir ömür boyu bakmak gerekiyor evlilik durumu olana kadar en azından, ama ayrı olduğum sevişmediğim bir kadına nafaka ödemek saçmalık, birde yeni biriyle evlilik yapacak olsam eski eşime nafaka ödemek adaletsizlik, zaten evlenirken bile tüm masraflar çoğunlukla kadınlara harcanıyor birde nafaka ödeyeceğim oldu. Bence çok güzel inşallah en kısa zamanda yapılır.
Süresiz nafaka yemek, ekmek elden su gölden mantığı ile kafası çalışan bazı insanlar için güzel bir plan şeklinde işleyip ömür boyu rahat bakım anlamı taşıyor ve iyi bir plan olarak uygulanıyor. 3 ay evli kal ömür boyu birisi sana para ödesin. Kebap iş!!! Bir de bunu çoğunlukla erkekler ödüyor. Eşitlik bunun neresinde? Süreli olması gayet doğal bir durum ve zaten öyle olmalı. Bazı insanlar bunu suistimal ediyorlar ve kendi lehlerine kullanıyorlar. Gerekli düzenlemeler yapılmalı ve mağdurların mağduriyetleri giderilmelidir.
6 yıl bile çok gadası en az 1 yıl olmalıdır. İstisnalar hariç tabii ki. Çünkü çoğu kadın daha adamın koynuna girmeden boşanma davası açıp nafaka alıyor.
Nafaka, kadının hayat kalitesini koruyacak şekilde düzenlenmeli.
Konuya hep para olarak bakılıyor ancak kadınların hepsi genç yaşta boşanmıyorlar. Hepsinin mesleği yok maalesef ortadoğu ülkesinden hallice bir ülkede yaşadığımızı unutuyoruz. Ev hanımı bir kadın düşünün ki 50 yaşına kadar dayak yemiş, itilip hor görülmüş. Çocuklarını büyütmüş, şimdi kurtulmak istiyor bu pislikten. Sırf parası yok diye ona mahkum, koca da bunu çok iyi biliyor. Siz bu kadının elinden nafakayı alırsanız ne yapar?
Nafaka dediğiniz şey de... Türkiye'de 2019 nafaka ortalaması kaç para biliyor musunuz? Tam 370 TL :) 370 lirayı da vermeyen, kapıya dayanan, sana ben bakıyorum diye zırvalayan erkekler var bu ülkede. Kadın işe girerse (sigortalı) ya da evlenirse şayet, nafaka zaten düşüyor. Yani siz bir kadının 370 lira için mi tekrar evlenmediğini ya da iş bulmadığını düşünüyorsunuz? Bu para neye yeter?
Adam çalışıp eve geldiğinde ayaklarını uzatıyordu dinleniyordu yiyip içiyordu tertemiz evde. Kadının emeğine ne oldu? Boşandı diye kadınlar mağdur olmamalı; bu yasalar, boşanmak isteyen kadınların elini kolunu bağlar.
Şu da var tabii ki diğer yönden bakarsak, 1 yıl evli kalıp 20 yıl nafaka ödemek... Bu da yanlış. Bence evli kalınan yıllara göre belirlenen bir sistem geliştirmeliler. 6 aylık evlilikle 20 senelik evlilik eşit olmamalı hiçbir zaman.
Bence benzer düzenlemeyi babasından/anasından emekli maaşı alan kadınlar için de yapmak lazım bu arada. Ama o başka bir konu :)
Sınırlı olsun deyince "kadın düşmanı" sınırsız olsun deyince "feminist yalakası" ilan edileceğim için böyle hassas bir konunun toplumun her kesiminin görüşü alınarak geniş bir mutakabat çerçevesinde kararlaştırılması gerektiğini düşünüyorum. Evlilik içi şiddet yaşanmışsa yüksek tazminat düşük nafaka, evlilik içi şiddet olmamışsa düşük tazminat yüksek nafaka formülü üzerinde de düşünülebilir. (Eğer süresiz nafaka sürdürülecekse) Ama süreli nafaka durumunda da kadın istihdamının revize edilmesi kaçınılmaz olacaktır. İşyerlerine belli sayıda kadın çalışan zorunluluğu getirilmesi gerekebilir çünkü 6 yıllık nafakayı biriktirse bile dul bir annnin evlenmesi zor olacağından istihdamı kolaylaştırılmalıdır. Erkeklerin statüsü sağılacak inek kadınların statüsü doyurulacak mide sıfatlarından kurtarılmalı. Kanunlara uyması gerekenler eğitimsiz ve empatisiz olursa en iyi kanunlar bile istenen sonucu vermez. Evlilere huzur ve mutluluk, ayrılanlara empari ve uzlaşı dilerim. Sonuna kadar okuduğunuz için teşekkürler.
bu devirde herşey süreli. sonsuza kadar olan birşey var mı. ticari hayatta. bir de kınıyorum sadece nafaka kadınlar için değildir. ama fiiliyatta kadınlar daha cok kullanıyorlar. ama nafaka kelimesi erkek için de olabilir. fikrim ise şöyle. kesinlikle sınırlı olmalı. arada cocuk yok ise magdur taraf var ise tabi magdur tarafa bir süreliğine para verilmeli. kendisi yeni hayatına hazırlansın diye. işssizlik sigortası gibi. ve bu süre evliliğin süresi ile direk dogru orantılı olmalı. magduriyet boyutu ile de değişim göstermeli. tembelliğe itmemeli magduru. magdur edeni de öldürmemeli. ki yeni hayatına devam edebilsin. asıl soru şu. bir insan bosandıgında. kendini bekarkenki haline tekrar ne zaman döndürebilir. iş arayacak. bulucak düzen oturtacak. ev kurması gerekecek belki. misal evden ayrılan ise magdur bu da dikkate alınmalı. özünde bence herkes çalısmalı. baskasının sırtından gecinmemeli. evlenirsin ayrılırsın. ayrılınca gercekten ayrılmak esas olmalı. bosanma davasında mesela toplu para verip 0 nafaka ile cıkılabilmelide. orda bilet kesilsin yani komple. süre ise bence maks 1 yıl kafi gibi. özel şeylere göre de artabilir. cocuk var ise bakana elbetteki 18 yasına gelene kadar cocuk verilmeli para. ama cocuknafakası. es nafakası ise dediğim gibi 1 yıl 6 ay bu süre değerlendirilebilir. kimse bosanmasın esas olan yuvayı kurtarmak tabi. ama tabi kızlar bunu sevmeyecek. ama elinizi vicdanınıza koyun. evlendin sonra yıllar yılı seni arkandan kovalayan eski eş istermisiniz. ya da kocanız eski eşine para veriyor hala siz 2. eşisiniz. yani sonraki evliliğin rızkınınıda calan bir olay. bekarkenki hale getirmek esas olmalı. psikolojık destek alması gerekirse onu magdur edene kitleyebilirler mesela. üzerinde fikir cimnastiği yapılması gerek bi konu
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Nafaka mutlaka sınırlı sürede olmalıdır. Bunu asla kadınları mağdur etmek ve saygısızlık olarak algılamayın lütfen. Derine inmeden anlamazsınız. Şimdi birçok kadın 10 gün 2 ay 6 ay 1 sene bile evli kalmadan, evlilik için emek vermeden boşanıp ömür boyu nafaka alan insanlar var. Ve böyle niyeti kötü bayanlar hiç evlenmeyip imam nikahı ile evlilik ve aşk yaşıyor. Boşandığı erkek ise eski karısına başka erkeklerle yemesi için nafaka ödüyor.
Hatta ve hatta bildiğim duyduğum kadınlar var. İşi yok. Sadece nafaka almak için kısa ve geçici bir evlilik yapıyor. Evliliğin daha ilk gecesinden sorunlar çıkartıp boşanma davası açıp nafaka alıyor ömür boyu.
Bir evlilikte bir kadın ne kadar evli kalmış ve o evliliğe kaç sene emek vermiş ve kahır çekmiş ise okadar gün ay ya da sene nafaka almalıdır. 30 yıl evli kalan yayı geçmiş bir bayan ne yapabilir ki o yaşta. Ama 1 ay 1 sene evli kalmış bir bayan da ömür boyu almamalıdır. Bu durum boşanmalarında önüne geçip aileyi ve kadını koruyacaktır. Böylece kötü niyetli nafaka düşkünü zengin erkek avcısı kadınlar yüzünden gerçek mağdur olan kadınlarımız kızlarımız ve annelerimiz zarar görmemelidir. Böyle pislik insanlar yüzünden hak kaybına hakeden uğramamalıdır. 1 ay evli kalmış ise alır 1 aylık nafakasını çeker gioer Hem bilir ki boşanırsa 1 ay ve 6 ay için alacağı miktar bellidir
Bu durumda birçok insanımız ve kadınımızın göremediği kötü niyetli bayanların nafaka alma sektörünün önüne geçmiş olur. Karısı ile resmiyette evlenmiş ama cinsellik bile yaşamadan kadının kurnazlığı ile ömür boyu nafaka ödeyen tanıdığım insanlar var. Kadınlar lütfen objektif olun. Haklı hakettiğini alsın. Fazlası helal değildir ve alan kadın beddua ile bu parayı eski kocasından alacağı için hayrınıda görmez. Takdir sizindir. Cennet sizlerin ayakları altındadır. Saygı ile ellerinizden öpüldünüz
2
2 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
@Lord_Hell boş olan nedir ki yaz da bilelim. Boş insan boş laf yapar. Sende olduğu gibi içi boş iki kelime. Boş laf. Ne güzel özetlemişsin cankuş. Dolusunu yazarsan eğer bizde öğreneceğiz dolu kardeşşş
@Lord_Hell Teşekkür ediyorum size, beni kendime getirdiniz, gerçekleri görmemi sağladınız. Bu platformun asıl amacı önce kişi ve kişiliklere saygı sonrada bilgi paylaşımı. Karşılıklı görüş alış verişi. Bu gizli ya da açık olur önemli değil. Bugünün Arif olan bilgesi sizsiniz. Tebrikler
Bazı durumlarda erkekler de mağdur oluyor, hemcinslerim olduğu halde haksız ve sorumsuz kadın topluluğu da çok fazla bulunmaktadır ülkemizde. Hem çoğunlukta acaba bu erkekler neden kadınlara böyle davranıyor diye de pek sorgulamıyoruz malesef. Bazı olaylar nedeniyle birden fazla grubu kapsamak hiçde hoş değil. Ayrıca madem ayrılıyorlar bundan sonraki yalnız geçecek zamanı göze alarak yapılan bir eylemdir bu. Ayrıca nafaka sadece karşı tarafın belli bir süre düzenini oturtması ve hayatını şekillendirmesinde rol oynayan bir mebladır. Eğer süresiz bir nafaka söz konusu olacaksa bu ancak kaybedilen bir uzuv , kasten zedelenmiş bir fiziki kısım (yanma , kesilme, kopma) veya kaybedilmiş bir akıl için olmalıdır aksi taktirde süresiz bir nafaka birçok kadının da erkeği ezmesine ve kötü konuma düşürmesine neden olacaktır kimin hakedip haketmediğini adaleti pek de olmayan bu ülkede kimsenin sonuçlandıracağını sanmıyorum ama madem nafaka kısa dönemlik olacak o zaman yüksek bir mebla olsun iki taraf da rahat etsin. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Evlilik olayının 2 kişinin ortak kararıyla geçekleşmesine rağmen bir boşanma durumunda erkek tarafına ömür boyu bir yükümlülük yüklemek bana saçma geliyor. Erkek kişisi varsa çocuklarının geçimi için kendi üzerine düşen payı öder buna itirazım yok ancak ayrıldığı eşine ömür boyu bir nafaka ödemesini desteklemiyorum. Kadın - erkek eşitliğine de her yönüyle aykırı bir durum.
Nafaka ne demek ve hangi şartlarda nafaka verilir ona bakmak lazım önce,
Boşanma davası sürerken ya da boşanma davasının sona ermesinden sonra maddi olarak zorluğa düşecek olan kişiye (Erkek ya da Kadın) bağlanan ve her ay ödenmesi gereken, miktarı mahkeme başkanı tarafından belirlenen bir miktar paradır. Söz konusu para sadece erkeklerin kadınlara ödediği değil, yeri geldiğinde -ki bu ülkemizde az görülen bir durum, kadının da erkeğe ödemesi gereken bir paradır. Ben şahsen boşanan bir insanın boşandığı kişiye bir ömür boyu bakmasını doğru bulmuyorum çünkü geneli itibari ile bu durum istismar ediliyor. Bana kalırsa nafaka en fazla 2 yıl ödenmeli ve o da sadece erkek tarafı değil kadınlarda eğer işi gücü vesaire var ise onunda ödemesi gerekli diye düşünüyorum. Kadın çalışıyor olmasına rağmen eşinden boşandığı zaman yine nafaka veriliyor bu kadar saçma bir şey olamaz...
Nafaka bence erkeklere büyük haksızlık bazı durumlar hariç. Bence çocuk yoksa kadına verilen nafaka sınırlı olmalı. Bana göre evlilik süresine göre nafaka süresi belirlenmeli. Çünkü bazı kadınlar asalak gibi yaşam tarzını benimsemiş ve buna göre erkekleri zor durumda bırakacak her şeyi yapabilirler para için. Çocuk var ise bu çocuk zaten 2 tarafın ürünü olduğu için imkanlar dahilinde çocuğa 2 tarafta maddi manevi bakacak sorumluluklarını yetme getirmelidir. Eğer çocuk küçükse ve annede kalıyorsa; anne çalışamaz çocuk belli bir yaşa gelene kadar ona da nafaka verilebilinir süreli olarak. Ama 3 ay evli kalıp ayrılan bir kadına nafaka verilmemeli. Öte yandan uzun süre mesela 15 sene gibi bir süre evli kalınmış ve çalışma özgürlüğü elinden alınmış bir kadına belli süreler için nafaka verilmeli. Ayrıca Taraflardan biri diğerini aldattıysa kadın erkek fark etmeksizin tazminat ödemeli.
eşyanın tabiatına aykırı ısteklerde bulunurken bunu yadırgamak dogru degıl.. hep bır pencereden bakmak ıstıyoruz olaya.. evlılıgın suresı ne? bıtıs nedenı ne? bosanan ınsanların bundan sonrakı hayatı ne? ne olur cocuk demesın kımse.. ınsan zaten cocugu ıcın nafaka oder (oda kadın ve erkek ortak olmalı) sımdı senelerce uzlasalım evlılıgı devam ettırelım benım payıma dusen ne varsa ben cekerım yaparım dıyenler yapmam etmem bosanmam ama sanada kan kustururum aynı seyler degıl.. sap ıle samanı ayırmalı her ıkı tarafıda magdur etmemelı.. bır dusunun 30yasında ıkı ınsan! on yıl evlı kalmıslar.. ıkısınede allah omur verdı 90 sene yasadılar 60 sene nafakamı versın kısı dıgerıne evlenmedı dıye! feminizm şart!!!
Ömür boyu nafaka olayının erkekler için adil olmadığını düşünüyorum. Günümüzde geçinmek çok zor. Bir de erkeğin sırtına eski eşinin geçim derdini bindirmek hiç doğru gelmiyor bana. Ayrıca kadınların evde oturup çalışmamasını da doğru bulmuyorum. Çalışan kadının da nafakaya ihtiyacı olmaz şahsen. :/
Niye alt sınır 2 yıl? 2 3 ay evli kalıp nafaka için bosanilan erkekler var. Sirf nafaka icin yapilan evlilikler.. bu adam bunu niye 2 yıl çeksin ki? Bence en fazla 6 yıl fena değilmiş ama 6 yıldan az evli kalanlar ne kadar evli kaldıysa o kadar süre ödesin. Kadının işi varsa süre indirilsin hatta. Adamlar oğullarını elin karıları parasını yesin diye mi yetistiriyor be? Herkes kendi yolunu çizsin, geleceğini garantilemedin de adama mı güvendin? Sadece çocuklu ve dul anneler ömür boyu nafaka almalı bence.
Ortada çocuk varsa ve evlilik uzun yıllar sürdüyse kadın çalışıp ekonomik özgürlüğünü eline alamamışsa ve belirli bi yaştaysa bence ölene kadar olabilir. Ama kesinlikle erkekleri kullanıp damızlık gözüyle görenlere çok karşıyım. Evlilik 2 sene sürüyor vesaire kadına ölene kadar nafaka bağlanıyor. Neden abi yani benimle evli olmayan çocuğum olmayan bi kadına neden sonsuza kadar nafaka ödemek zorundayım Biraz da erkeklerin yerine koymamız lazım kendimizi. yazıktır günahtır yani böyle birşey bence haksızlık. Adamdan boşanıp verdiği nafakayla başka adamlarla eğlenenler var. Bence bu da kul hakkıdır kimse kusura bakmasın. Eski zamanda ve bugün de kadın zor durumdaysa, kendi geçimini sağlayamayacak durumdaysa belirli bir nafaka verilmesi uygun bulunmuştur ve bulunmalıdır bunu bilir bunu söylerim. Kimse kimseyi sömürmesin. keyifli günler.
Kadın erkeğin soyadından çıkmış... Boşanmış bitmiş gitmiş.. bir ilişkiyi erkek Ömür boyu sırtına yük etmek zorunda değil. Kadın çalışıp kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenmeli. Arada çocuk varsa erkek sadece çocuğuna bir ömür boyu bakmaya yükümlüdür.. Bunun için de nafaka olsun olmasın erkek çocuğuna aylık bir bütçe ayırmalıdır..
Nafaka süreli olmalı. Erkek çalışıp para kazanacak, kazandığı para erkeğin kendisine bile yetmeyecek. Buna rağmen kadın hiçbir emek sarf etmeden erkeğin kazandığı paranın 3'te 1'ini alacak. Böyle birşey olamaz. Nafakacı kadınlar nafaka konusunu dibine kadar suistimal ettiler. 1-2 ay evli kalıp kocasını ömürboyu nafakaya bağlayan kadınlar var. Aldığı nafakayı yeni sevgilisiyle kafelerde restorantlarda yiyen kadınlar var. Aldığı nafkayla yeni sevgilisine hediye alan kadınlar var. Kocasını aldattığı halde ödül gibi nafaka alan kadınlar var. Nafakayı ödeyemediği için hapse giren erkekler var. Nafaka olayı kadınların erkeğe uyguladığı ekonomik şiddet haline gelmiştir.
Bi erkeklerin çocuklarına nafaka vermesine saygı duyuyorum. Onun haricinde süresiz nafaka alan kadınların büyük kısmı kul hakkı yemektedir. Yukarıda anlattığım şekilde yasaları suistimal ederek alan kadınlar adidir. 6 yıl bile fazla. Nafakanın süresi 2-3 yıl olmalı.
Bence böyle genelleme yapmak saçma. Hemen bir örnek vereyim: Diyelim ki bir kadın evlendi. Çocuk doğurduğu için veya eşi istediği için işten çıktı. Ki bu sebeplerle işten çıkan birçok kadın var. Sonra adam kadını aldattı ve ayrıldılar. Kadın depresyona girdi, iş bulamadı, hayat kalitesi düştü. Peki neden bu koca sadece 6 yıl nafaka ödesin ki? Kadının hayatını mahvetmiş. Hem işten çıkarmış hem aldatmış. Bu yüzden hakim inisiyatifi önemli. Gerekli görülmeyen yerlerde hiç nafaka verilmemesini bile desteklerim. Ama bazı kadınlar hayatlarını düzene sokana kadar nafaka almalı.
Kocasını aldatıp, kocasının hayat kalitesini düşüren kadınlar var. O zaman onlar da kocalarına her ay 1000-1500 lira nafaka ödemeli. Erkek aldatınca nafaka ödüyorsa kadında aldatınca eşşek gibi çalışarak eski kocasına nafaka ödemeli.
Bence bunu sınırlandırmak çok saçma. Eğer ayrılma neden erkekten kaynakliysa ve kadının geliri yoksa ( çoğu kadın doğum sonrası mesleğini bırakmak zorunda kalıyor ya da eşi calismasina izin vermeyen çok kadın var ) kadın başka birisiyle evlenene kadar ona nafaka ödemeli. Mesela aldattı varsayıyorum , köpek gibi ödemeli o kadına nafakayı. Bu 6 yıl da olmamalı. Ama krsilikli anlasmasizliklar varsa ve iki tarafın da elinde mesleği varsa nafakaya gerek olduğunu sanmıyorum. Ama eğer ki kadının mesleği yine aynı şekilde yoksa 2ila 6 yıl arasında nafaka verilebilir bence de. Düzen kurulana kadar en azından. Yani nafaka işi genel olarak değerlendirilmesinden çok temeline kadar inilmeli ve değerlendirilerek sonuca varılması bence.
Hemcinslerimin en az yarısının süresiz olmalı seçeneğini işaretlemesi beni utandırdı. Aşırı spesifik durumlar olmadığı sürece nafaka kesinlikle süreli olmalı. 6 yılın bile çok olduğunu düşünüyorum. Bir 50 yıl önce olsa anlaşılırdı belki ama günümüzde nafakanın süresiz olmasını savunan tembelin tekidir.
nafaka konusunu çok kötüye kullanan insanlar görüyoruz bu konuda bir düzenleme şart ama süre ama miktar ama süreli miktar bir şeyler olmalı ne kadını mağdur nede erkeği magdur etmek doğru değil her iki tarafı da mağdur etmeden bazı yollar bulunmalı kadının yaşı mesleği eğitim durumu çalışıp çalışmaması gibi konular önemli
Her platforman da kadin erkek eşitliğini savunan kadinlar söz konusu nafakaya gelince çirkefleşiyorlar. Madem eşitiz o zaman kadinlarda ödemeli nafaka parasini. Süresiz nafakayi hic bir zaman desteklemedim desteklemeyecegim. Boşanmışlık varsa hic bir sekilde bag kalamaz. Sonra kadin sikayet ediyor parami vermiyor diye. Kimin parasini kime vermiyor? Çocuk varsa da bu zaman müşterek bir konu ikiside onun gelecegini hazirlamak icin ellerinden geleni yaparlar. O yuzden 6 yil bile fazla. Ya hic olmamali ya da en fazla 1 sene olmali.
Çocuk icin odeniyorsa ki sonucta cocuk her iki tatafin çocuğudur. Baba gerekirse çocuğun ihtiyaclarini karsilamali ki alir da zaten. Ama eski eş icin ödenen nafakaya karsiyim. 1 haftalik evlilige bile insanlar yillarca nafaka odemesi cok sacma. Hani kadın haklari diye car car konuşuyorlar. Peki burada erkek haklari nerede? Kendisine kadinlik yapmayan birine erkek neden nafaka odesin ki? Evlenmeden once nasil hayatini idame ettiriyorsa oyle devam etsin. Yok eger kadin bosandiktan sonra durumu iyi degilse eger bosanmasin. Bizim annelerimiz nasil evlerinde ev kadini oluyorlarsa onlar da olsunlar. Minimum 2 sene bile cok. Dinen de bu sure en fazla 3 aydir. Hadi max.6 ay olsun. 2 sene bile cok fazladır. Dileyen erkek zaten odemesini yapar. Ama esinden nefret eden biri de kalkip bu mecburiyeti ödemesi de erkek haklarina tecavüzdür.
Bu nafaka mevzusunda gerçekler çok çarpıtılıyor. Aslında sadece kadınlar nafaka almıyor erkekler de alabiliyor. Kadınların ekonomik durumları genelde daha düşük olduğu için kadınlar nafaka alıyor. Tam anlamıyla eşitlik sağlandığı zaman zaten bu sorun ortadan kalkacaktır. Kadınlar da yeterli imkana sahip olursa böyle bir sıkıntı kalmaz. Süresiz nafakaya ben de karşıyım yarın birgün benden daha düşük maddi güce sahip bir erkek ile evlenirsem ve boşanırsam ömür boyu nafaka ödemek istemezdim. Bu arada evliyken eşini çalıştırmak istemeyen boşanınca da nafaka ödemek istemeyen adamlar da gelip ağlamasın. Kadınların okuyup çalışmasını sağlayın kendinizi düşünüyosanız
Nafaka bir hak değil, hak edilmesi gereken bir durumdur. Nafaka ödenecek kişinin çocuğun ya da kendisinin engelli (özürlü) derecesi yoksa kadın sağlıklı 2 ayak üstünde durabiliyor (yatalak) ya da tekerlekli sandalye durumu yoksa kısaca hayat şartlarında yaşamak için gereken durumlar yoksa nafaka süreli hak mantıklı.Çünkü sanki bilmiyoruz rahat ve her ay gelen bedava parayı kim istemez. Sırf bu yüzden evlilik yapanlar olduğunuda biliyoruz. İnsanlar o kadar alışmışlar ki birbirlerini sömürmeye biz erkekleride para kasası olarak görüyorlar. Biz o parayı kazanmak için ne psikolojik ve zihinsel savaş vererek kazandığımızın bir önemi yok onlar için. Onlar parayı alsın hadi byby modunda. Hak edilmesi gerekendir nafaka hakkım diyebileceğiniz birşey değildir.
Aileyi oluşturan çiftlerin kanun karşısındaki durumları eskisi gibi değil. Eskiden erkek ailenin reisi ve aileyi geçindirmekle sorumlu vb. idi. Şimdi kadın ve erkeğin ortaklaşa sorumluluğu söz konusu.
Ayrıca eskiden kadınlar iş hayatında çok varlık gösteremiyor, düzenli bir geliri olan sınıfı oluşturmuyordu. Oysa şimdi bir çok kadın üretiyor ve düzenli geliri var.
Bu bağlamda "nafaka", boşanma sonucu hangi taraf mağdur olacaksa, o tarafa ve ancak belli bir süre olmalı diye düşünürüm. Bu taraf kadın da olabilir erkek de olabilir.
Fakat sonsuza kadar da olmamalı. Çünkü artık eski toplum da eski toplum düzeni de yok. Bir süre içinde kişi de mağduriyetini gidersin yani. Boşanmak ve ardından ölene kadar nafaka almak bir geçinme yöntemi olmamalı.
Bu konu uzun süredir tartışılıyordu yurt dışında kulağa mantıklı gelen uygulamalar var bunlardan 2 si şu
- Evli kaldığı süre boyunca nafaka ödenmesi mesela 2 yıl evli kaldıysa 2 yıl ödenmesi - Standart / Maddi durumuna göre toplu para ödenmesi
bence kadına nafaka olayının kalkması daha mantıklı ama değişim parça parça olmalıdır. 1. sınıftayken hocaya bunun oldukça saçma ve eşitliğe aykırı olduğunu kadına nafaka ödenmesinin neden başlandığını sordum
cevabı eskiden doğuda kadınlar boşandıklarında yoğun baskı altında kalıyorlarmış ayrıca kadınları çalıştırmadıkları için herhangi bir işte vasıfları da olmuyormuş
Yani demem o ki eski eskiken kalmış hukukta yeni eskiden üstündür özel de genelden üstündür peki size de bir soru sorayım özel mi önce gelir yeni mi
Nafaka konusunda bu şıklardan ikisine de katılıyorum. Nafaka çiftlerin arasında eğer çocuk var ise bu çocuğun ortak giderleri için Erkeğin de katkıda bulunması İçin en azından 18 yaşına gelene kadar alınmalı. Çocuk ilişkisi yok ise de kadın kendi ayakları üzerinde durmaya başlayabileceği süre boyunca erkeğin maddi durumu da göz önüne alınıp süreli olarak devam ettirilmeli. O kadar art niyetli bir toplum olduk ki sırf erkek sürünsün canı çıksın diye kadınlar ihtiyaçları olmadığı halde nafaka talep edebiliyor. Art niyetli olmamak lazım, eğer nafakaya ihtiyacı var ise kadının ve erkek de madden iyi durumda ise en az 10 yıl vermeli.
Hak eden çocuklu kadına verilir anlarım da erkek parası yemek için evlenen boşandıktan sonra erkeğe aylar ayı milyarlar kitleyen o parayı da sevgilisiyle kıran cart curta harcayan kadınlar var. Bence nafaka ortadan kalkmalı. Bu konuda erkekleri savunurum.
Nafaka olayı tamam kadın dul olabilir ama yine de her zaman saçma gelmiştir. Mesela ikiside bekar olsun erkek ödesin neyse ama adam evleniyor yeni bir hayata başlıyor yine de nafaka ödüyor bu çok saçma ve nafakası kesilecek diye evlenmeyen kadınlar da var yok demeyin öyleler cidden var
ben bir kadınım ama nafakanın süresiz olması boşanan kadınlarda ev lenmemeye sebeb oluyor bir çok arkadaşım var boşanmış eşinden nafa ka alıyor birsürü erkekle geziyorlar nafaka gidecek diye evlenmiyorlar çocuk varsa sadece çocuga verilmeli nafaka
Çoğunluğu erkek tarafından ödenen nafaka olayına istisna durumlar dışında tamamen karşıyım.. Misal kadının çocuğu yoktur ama nafaka alıyordur bence bu aşırı saçma bir yükümlülük. Ama kadının çocuğu vardır velayet annnededir o zaman kadının çalışma durumuna çocuğun ihtiyaçlarına göre en azından anne çocuğunu evde bırakıp işe gidebilir duruma gelinceye dek nafaka verilebilir onun dışında yine velayeti annede olan bir çocuk var diyelim ama bu çocuk artık 15 - 16 yaşlarında o zaman kadının geçinmesi için değil sadece çocuğun ihtiyaçları gözetilerek verilmeli. Haberlerde izledim adam 20 senedir nafaka ödüyorum eski eşimi görsem tanımam diyor yazık günah yani.. Karşı taraf da bulmuş yağlı kapıyı 20 senedir gıkını çıkarmıyor tabii. Uzun zaman önce bu karar alınmalıydı bana göre.. Kimse öf pöf demesin bir zahmet. Bu itiraz eden kadınlara nafaka öde deseler ay uy diyip zırlarlardı..
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Çok bile 6 yıl bile çok 2 yıl bir kadının toparlaması için yeterli bir süre Çocuk olayı bambaşka o zaten babanın görevi Artık yüzünü görmeyeceğim aynı yatakta yatmayacağım sevişip koklaşmayacağım gezip tozmayacağım Hastalıkta yanımda olmayacak vs bir kadına daha ne diye ömür boyu bakacam... Akıl var izan var Herkes kendi yoluna Tabi alışılmış beleşten havadan gelen parayla yaşanılmaya istemezükçüler cırlar tabi Sırf bu nafaka adaletsizliği yüzünden evlenmek istemiyorum Kadında artık kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenmek zorunda... Beleşten yaşamamayı Asalak gibi yaşamamayı öğrenmek zorunda
Kesinlikle süreli olmalı.. 5 sene gibi kısa süre evli kalan ve çocuk olmadan boşanan çiftler var. Bunun için senelerce nafaka ödemek gerçekten saçma.. Her iki tarafta düşünülmesi gerek. Kadının çocuğu varsa ve maddi kazancını sağlayana kadar erkeğin yardım etmesi mecburi olması gerek sadece... Aslında bu anlamda kadınların da biraz gururlu olmasi gerek bence... Diğer türlü çirkeflik alıp başını gidiyor işte...
4
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
1.5 yıl evli kaldım. Şiddetli geçimsizlik, ihanet ve çocuk olmamasına rağmen 8 yıldır 400 lira nafaka ödüyorum. 10 bin lira tazminat için çektiğim krediye de 500 lira toplam 900 lira aylık kesintim oluyor. Hadi şimdi maaşım 3700 lira ama bundan 5 sene önce falan maaşım 2400 lira bile değilken kesintiler sonrasında ben kıt kanaat geçinirken o kraliçeler gibi yaşıyordu. Adalet bu ülkede sadece kadın isminden ibarettir.
Bence her kadın kendi ayaklarının üstünde durmalı. Buda Kadının ayağı kalkması için bir yaptırımdır bence. Hatta kadının bir işi varsa nafaka bile bağlanmamalı. Birlikte yaşam bitmiş. Paylaşımlar bitmiş. Ama adam para ödüyor. Haliyle kadına müdahale etmeyi onun hayatını kısıtlamayı kendinde hak görüyor. Kadına şiddete yol oluyor bence bunlar. Kadınlar. Okuyun. Çalışın. Ayakta durmaktan erinmeyin. Tabi çocuk yoksa. Çocuk varsa da o nafaka kadına değil çocuğa verilmeli.
Adam neden boşandigı kadına omur boyu para odemek zorunda kalsın ki çocugu olur vs vs onu anlarım ama anlasamadıgn hayatinda olmasini istemedigin birinin parasini niye alirsin. erkeklerin yaptigi yeni evlilikleri bile etkiliyor bu durum bence bosaninca cocuk yok ise nafaka kesinlikle verilmemeli
Şimdi eşitlik diye paylaşımda bulunan tüm kadınlar burada nafakayı kesinlikle sıfırlanmasını diretmesi gerekiyor. Diğer türlü insan sorar niye kadın nafaka alıyorda erkek almıyor diye. Şuda var eğer çocuk varsa o çocuğada asgari ücretin değerlemesi ya da babanın ve annenin ortak bir miktarda koydukları para kadar parayı iki taraflı harcamaları gerekmektedir. Tabi bakan kişi ben bakıyorum diyerek birde kendine para istemeyecek ya da asgari ücret sıkalasında isteyecek vs vs
Eğer ortada bir çocuk yoksa evet sınırlı olmalı çünkü kadın erkek eşit diyoruz bu konudada eşit olmalı çoğu erkek eski eşine nafaka ödemekten kendine bir hayat kuramıyor ortada bir çocuk olmadığı halde hemde yani çok düzgün kaliteli kadınlar olduğu kadar erkeği sadece para unsuru gibi görüp kullanamaya çalışanda çok..
hani erkekler ve kadınlar eşitti neden erkek nafaka demek zorunda sonuçta kadında çalışabilen bir birey çocuk varsa bile kime velayet verdiyse o bakmakla yükümlü o zaman velayeti babasına verilen çocuğa kadın nafaka versin lafa gelince eşitlik deniyor
Yol ayrımı kapıya dayanmış ise, belli bi noktadan sonra herkesin hayatına kendi enerjisiyle devam etmesi gerektiğini düşünüyorum... Olaya sadece kadın penceresinden bakılmasını da son derece yanlış buluyorum... Düşüncelerim bi yana, ayrılığın sebeplerine görede düşüncelerimde değişkenlikler olabiliceğininde altını çizmek isterim ;)
Nafakanın süreli olması şiddet olaylarını da azaltacaktır. İşin içinde olanlar bunları bilir bazı cinayetler ve şiddet olayları nafaka yüzünden çıkıyor. Hiçbir olay şiddet ve cinayete sebep olamaz tabiki de ama yıllarca zor şart altında çalışan belirli eğitim seviyesi olan insanlar bu yükü kaldıramıyor. Bir de nafaka alıp sigorta yaptırmayanlar, erkek arkadaşlarıyla yiyenler var. Bu gayet mantıklı.
Başından beri savunduğumuz kadın erkek eşitliğinin sağlanması için kesinlikle süreli olmalı çocuk varsa ortak bakım sağlanır fakat kadının kendi bakımını tamamen erkeğe bağlaması hem eşit değil hem ahlaki değil hem belki bu durumda kadınların ekonomideki yeri de artar. Tabi aslında çok sorun var buraya gelene kadar okutulmayan kız çocukları, hayatı boyunca çalışmaya izin verilmemiş kadınlar, iş hayatındaki kadının 100 adım geriden başlatılması yani nerden tutsak elimizde kalıyor. Umarım gelecek böyle şekillenmez.
bence evliliğe göre değişmeli. bir erkek, karısının çalışmasını istemediyse, ekonomik özgürlüğüne engel olduysa mesela; boşandıktan sonra kadın düzenini kurana kadar, geçimini sağlayana kadar nafaka devam etmeli. ancak şartlar eşitse, nafakaya gerek olmamalı.
Bence en ideali evlilik süresinin 2 katı kadar olmalı. 1 yıl evli kaldıysa, 2 yıl; 5 yıl evli kaldıysa 10 yıl. Şartlar eşitse yani kadının işi varsa ikisi de ödememeli.
süreden çok belli şartlar olması gerek bence. herkes nafaka almamalı. kadın ve çocuğunun çalışma imkanı yoksa orada nafaka olmalı. ama günümüzde boşanmış kadınların belli bir kısmı çalışıyor ve kendi kazancı var. kendi kazancı varken adamdan da ekstra nafaka alıyor. bu yanlış bence
Kadın olarak süreli omalı diyorum. Çocuklara nafaka verilmeli fakat kadinlar boşandığı admdan nafaka almaya devam etmek için gizli imam nikahı ile birliktelikler yaşiyor o adamla eski eşinin paralarinı yiyorlar bu hasizlik. Ayrica calişsin asalakliğı biraksinlar... Evlenip bosanip nafaka bağlatip hayatlarini devam ettirmek rant olmuş...
Ablam 2015 de boşandı nafaka bağlandı ama eşi 2 ay da bir aksatıyor du en son 15 ay oldu hatta 17 ay halen nafaka ödemedi gidiyoruz avukatlara uğraşamayız diyorlar bi şey edmemeyix çalışmıyor alamayız diyor bende derim hapise girsin 3 ay ödemeyince giriyormuş 15 ay oldu ödemiyor dedim avukat sessiz kalıyor nafaka ödemeyince hapşse girme olayınyalan bence sonra ablam işte bu bilendi ne olacak biliyorum
Eğer çocuk varsa anne de baba da sonuna kadar destek olmak zorunda. Normal şartlar altında kadına nafaka ödenmemeli. Ama kadın evlendikten sonra çalışmadıysa, dış dünyadan soyutlandıysa, bir bakıma eve hapsolduysa o zaman düzenini kurana kadar nafaka ödenmeli ama 6 yıl değil.
Eyer kadının bakamakla yükümlü olduğu küçük çocukları var ve bunları kimseye bırakıp çalışamıyırsa nafaka alması haktır bana göre Aksi taktirde çocuklar belli bi erişkinliğe ulaşmış ise sdece çocukların payına düşen ihtiyaç kadarını vermesi yeterli bana göre onun dışinda evin masrafları nı da kadın çalışıp ödemeli
Çocuk varsa sadece çocuğa olmalı çocuk içinde süresiz olmalı. Ama kadın 2 ay evli kalıyor boşanıyor yıllarca nafaka alıyor sırf kesilmesin diye evlenmiyor sevgilisiyle yaşıyor. İş bulup kendi düzenini kurana kadar belirli süre mantıklı gerisi yolmaya soymaya giriyor.
Nafaka tabiki süreli olmalı. Kadının kendine yetebilecek durumu yoksa ve eşinden aldığı nafaka yarıya düşürülüp yarısını sosyal bakanlık vererek bir ömür olabilir. Ancak günümüzde nafaka avcıları yüzünden süreli nafaka daha mantıklı geliyor. Zaten boşanırken herşeyin yarısını veriyoruz. Sonra kadın hayatına devam edebiliyor ama erkek tekrardan evlenme durumunda geçinemiyor. Zaten maaş eve yetmezken ikiye bölünüyor.
Çocuk varsa süresiz. Çocuk yoksa süreli olmalı bana göre. Çünkü çok suistimal ediliyor. Kadınlar dini nikahla başka birliktelik yaşayıp eski eşlerden nafaka alıyorlar. Bir fabrikada da olsa gidip çalışabilirler.
Veya çok yaşlı olup boşananlar olursa onların da süresiz olabilir. Ama gençlere süre verilmeli.
Boşanan kadın yaşlıysa onun kocası olan erkek de yaşlıdır. Yaşlı kadınlar çalışamıyor da yaşlı erkekler çok mu çalışabiliyor? Yaşlı erkekler de yaşlılıklarından ötürü çalısamıyorlar.
Bence nafaka kaldırilmalı nafaka kadına hakarettir ne yani kadın kendi kendine bakamiyorda illa birinden para mı almak zorunda. Nafaka kaldırilmalı herkes kendi çalışsın kendi kazansın ha çocuk varsq zaten bir baba maddi mqnevi bakmak zorunda çocuguna
Maddi durumu iyi olmayan kadınlar için kendine yetebilecek noktaya kadar verilebilir ama bu illaki nafaka olması gerekmez, devletin bir sigorta güvencesi olması lazım.Çünkü çok olaylı bir şekilde boşanan ya da uzun bir süre boyunca eşlerinin reddi yüzünden boşanamamış ve şiddet görmüş çok fazla kadın var! Bunun yüzünden dem dayak yemiş hem de onun parasını mı alacak!!! O yüzden ortada çocuk da varsa devlet tarafından anne ve çocuk için bir yaptırım gerekiyor.
süreli olmalı. bitmiş bir evlilikte neden faydalanamadığı bir insana bakılıyor ki.
kadın gidiyor biri ile imam nikahı yapıyor. eski kocasından da nafaka alıyor. olmaz böyle saçmalık.
belirli süre mağdur olmaması için ödenebilir.
zaten dinen kendisine evliliğin başında boşanma durumu göz önüne alınarak mehir denen para ödeniyor. hem mehir alıp hem sürekli nafaka erkeğe haksızlık
Süreli olması çoktan gerekiyordu iyi bir evlilik zaten devam ediyor kötü de bi imza atıldı diye bosandigin insana para ödemek çok saçma aşırı mağdursa bile devletin guvenceye alması gerekir sadece erkek olduğu için sonsuza kadar nafaka mı olur kız gidecek başka adamlarla da takılıp birde eski eşin parasını yiyecek
Nafaka olayını hep saçma bulmuşumdur. Kadının mesleği yoksa, ortak çocuk varsa süreli nafaka verilebilir mağduriyetin önlenmesi için. Ama zengin koca bulup, ilk fırsatta ondan ayrılıp nafaka ile geçinmeye çalışanlar da var. Hakimler kadınların bu konudaki niyetini takdir etmek zorunda bırakılmamalı ve nafaka süreli olmalıdır. Ama şöyle bir düzenleme olabilir. Çocuk 18 yaşından büyükse nafaka direk çocuğun kişisel hesabına yatırılabilir.
Şöyle bir düşünelim a kişisi c kişisi ile boşansın ortada çocukda yok neden süresiz nafaka ödesin ya böyle saçmalık olur mu? Çocuk varsa bunun için nafaka ödemeli elbet ama yinede süresiz olmamalı sonuçta kendi çocugu bu çocuga bakmak zorunda yani bunu nafaka olarak devletin dayatması saçma birey misal bu ay 500 tl harcama yapr öteki ay 800 tl harcama yapar ama bunu sürekli sen şu kadar nafaka ödeyeceksin demek inanın sistemin zulmü bence
Ülkede her şey o kadar çarpık ki, devletin çalışanına verdiği ücret ortada, tamam versin 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırının 3/4 katı para! ... Ondan sonra istesin nafaka, zaten verdirdikleri nafakalar da hiç bir şeye yaramayan ancak çalışanın (nafakayı ödeyenin) belini büken paralar...
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Neden nafaka veriliyor onu da anlamadım. Çocuğun velayetini isteyen kişi bakmak zorunda. Kadın erkek eşit deniliyor. Ama nafaka istiyor. Kadınların eli ayağımı yok. Şimdiye kadar ben mi baktım, ben mi büyüttüm kadını da ona para vericem. Boşandım nafaka istemedi. Şayet nafaka çıksaydı bir kere bile ödemezdim o şerefsiz kadına hapis yatardım gene ödemem.