Yoksulluk nafakasının yoğun şekilde gündeme gelmesinin üzerinden 2 yasama dönemi geçti. Gözler Meclis’in yeni yasama dönemine çevrilmişken konu AK Parti toplantısında yeniden gündemdeydi. Adalet Bakanlığı’nın ‘2- 6 yıl arası süre sınırı’ önerisini AK Partili vekiller desteklemezken, nafaka süresinin davanın durumuna göre hâkim inisiyatifine bırakılmasını isteyenler çoğunlukta. Şüphesiz konunun 2 tarafı var. Hem kadınlar hem de ‘nafaka mağdurları.’ Siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında.
Mahkeme kararı ile taraflar boşandıktan sonra kişiye bakabilecek ailesi kardeşi veya Bi akrabası yok ise kişide kendine yetemiyor ise normal Bi insanın geçinebileceği miktarda bu yaklaşık 1000-1100 TL dir para ödemesi yapılır bu kişi hayatına devam edebilsin diyedir ve resmi olarak süresizdir yani ölene kadarda olabilir ancak bu bir hatadır çünkü boşanan bayan evlenebilir ve nafaka ve eşi ile geçinmeye çalışabilir buda boşanan erkeği zora sokmak için kötüye kullanmaktır erkek bu durumu fark edip dava açarsa nafaka ödemesi durdurulur ve evlenen bayana tazminat davası açılır aldığı tüm para geri ödenir bunu devlet hazineden ödeyip bayana haciz verebilir ya da bayanı erkeğe nafaka ödemeye zorlayabilir ama bunu hiçbir aman yapmazlar ortalıkta kadına şiddet var kadını taciz etme var erkekler hakediyor var peki soruyorum bayan nafaka almak için boşanma davası açarsa Bi sorun yokken para avcısı diye tabir edilen biriyse nolcak erkek zora düşecek devlet yanında durmayacak böyle durumlar çok oluyor Bi akrabam ismini vermiyim 4 ay evli kaldı eşi dava açtı bana bakamıyor dedi mahkeme nafaka kararı verdi aylık 1800 TL civarında olması lazım yanlış hatırlamıyorsam akraba 4 yıl ödeme yaptı durumu öğrendim gizlice gidip akrabayı alıp mahkemeye gidip şikayetçi olduk olur olmaz hemen polise gidip takip kararını verdik polis sivil ekiple takibe aldı 3 yıl önce evlendiği ve hayla nafakayı aldığı ortaya çıktı mahkemeye çağrıldı duruşma oldu ben şahitlik yaptım bayan itiraf etmek zorunda kaldı avukat indirime itiraz etti hak arama için hakimde insaflı çıktı ödenen miktarın hesaplanması ve bugünkü miktarının 1.5 katı olarak tazmin edilmesine karar verdi akraba okadar zorda kaldı ailesine bakamadı yeri geldi gitmesi gereken yerlere gidemedi annesinin cenazesi dahil annesinin mezarını 3 yıl sonra buldu düşün bu zarırı da tazmin ettirdi hakim tabi kadın ödeyemeyeceğini söyledi hakim duruşmayı ertelemedi adli mercii kararı ile kadına kredi hesabı verildi adına kredi verildi para akrabaya verildi kadın şimdi krediyi ödüyor madem parası yok krediyi nasıl ödüyor
Bak şimdi evlisin galiba diyelimki boşandın eşin sana nafaka ödüyor ama kendisi ailesinin yanına döndü kardeşi ile beraber ailesine bakıyor Bi yandan eğer sen evlenirsen ve nafaka almaya devam edersen devlet bunu fark ederse nafaka durdurulur ceza ödersin sebebi ise ailesi ve kardeşleri varsa çocuğu ile kullanabileceği parayı sana verip zorda kalması olurdu ama dert etme 5 yıldan önce ayrılmazsın sen
32 yasindayim üniversite mezunuyum ve bir sürü sertifika var ama ben ise giremiyorum is bulamıyorum sanki is isteyince bulunan bir sey bulununca aldığın maas bir şeye benziyormuş gibi is bulmaktan bahsetmeyin
Bu konuda genis düşünülmeli. Nafaka kadar basiniza tas düşsün. Ne dert ettiniz. Tamam edin ama ederken bazi seyleri goz ardi ediyorsunuz. Kadin çalışıyorsa cocuk yoksa nafakaya gerek yok. Kadin çalışmıyor cocuk yoksa yine gerek yok belli noktada. Kadın çalışıyor ve cocuk varsa cocuga nafaka ödenmeli. Kadin çalışmıyor cocuk varsa ödenebilir ikisine de. Burda inisiyatif kadina verilmeli. Calismayan kadına sorulmalı. Eger istiyorum ihtiyacim var ben okumamisim, iş bilmem, calismayi bilmem hayatimda calismadim derse zor duruma dusurmemek gerekir. Yani kadin isterse verilmeli burda. Ama derseki benim elim ayagim tutuyor gider çalışırım onun parasina ihtiyacim yok sadece cocuguna versin ben istemiyorum derse ona göre yol izlenir. Onun dışında kadinin durumu önemli. Ailesi kadını kabul eder mi etmez mi boşandıktan sonra. Kadının saglik durumu iyi mi? Calismayan kadin olsa bile çalışamaz durumu olabilir, hastaligi olabilir bu durumda da kendisine ve cocuguna nafaka vermek dogru olur. Calisamayacak ve cocugu olan kadina suresiz nafaka verilir. Digerleri duruma gore sureli olabilir. Kadin ben is bulurum çalışırım derse o kadin is bulana kadar ortada kalmasin diye bir sure ödeme yapilabilir mesela. Ya da devlet o kadina bir sekilde yapabilecegi işler verebilir. Burda kesin ifadeyle odensin ya da odenmesin demek hic dogru degil. Burda ailenin, kadinin durumu, cocuklarin durumu, cocugun yaşı, her sey önemli. Esit olmak adalet degildir. Simdi esit olsun diye sureli nafaka cikarirsiniz calisan, maasi olan kadina sorun olmaz ama okumamis ortaokul mezunu, saglik sorunu olan calisamayacak durumda olan kadina zulüm eder olursunuz. Burda esitlik degil adalet onemli ama nerde benim ulkemde bu kavramin önemi. Insallah kararlar alınırken bir tarafi memnun edeyim derken diger tarafı ortada bırakmazlar. Ortaokul mezunu bir kadin ne yapsin bu saatten sonra. Annem ortaokul mezunu. Saglik sorunu var icerde yatiyor. Onceden dag gibi olan kadın artik oyle degil. Babamla boşansa ne yapacak tek başına. Anne babasi vefat etmis. Gidecek baska yeri yok. Nafaka da vermesinler anneme mahkemede, napsin simdi. Calisabilecek durumu da yok sagligindan dolayi. Nafaka nafaka diyorsunuz ama bazi kisileri zor durumda biraktiginizi bilmiyorsunuz. Annem gibi olan kadinlarin ortada kalmamasi icin bu sistemin adaletli olmasi gerekir. Mahkeme annemin durumuna göre suresiz nafaka vermeli mesela. Simdi nafakayi keselim, nafaka sureli olsun diye kesin bir sonuc cikarsa bu olmaz. Kadinin durumuna göre (saglik durumuna, meslek sahibi olup olmamasina vb durumlarina göre) hareket edilmeli diye dusunuyorum ben.
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
25
Cevap
41
Cevap
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Bir başkasının sırtından yatarak geçinmeye dönmemesi için süreli diyorum.. Almanya modeline geçiş yapacak gibiyiz. Onlarda her fert kendi kendini geçindirmek için çalışmak zorunda. Bizde olaya başka bi bakış vardı yıllardır bunun değişmesi kanaatindeyim. 1 yıl bile olmamış evleneli boşanıyorlar ama bi tarafın nafaka alması gerekiyordiyelim, bu kadar az süre evli kalmalaeınım bedelini kadın veya erkek hiç farketmez hayat oyu karşı tarafa nafaka vererek geçiriyor. Eşlerden biri diğerinin emeğinden geçiniyor yani.. Boşanan eşn külfet gerçekten
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Valla şöyle bişe var. Ben süreli olmasını isterim.. karşı tarafın mağduriyeti filan. Ama çocuk varsa cocuk için süresiz nafaka verilmeli, yoksa baba denilen garip yaratık çocuğunun hiçbir ihtiyacına kuruş harcamak istemiyor. Neyse orayı geçelim kadın için gelelim. Adam kadınla evleniyor. Boşanınca kadının gidecek yeri yok. 3 tane çocuğu var çalışacak durumu yok.. bu durumlarda yinede her 1 yılda bir kere kontrol edilecek nafaka devam etmeli. Şimdi bu kadın 3 çocukla hangi işe girebilir ki? Ama zaten çalışıyordur. O kadına nafaka gerek yok. Şöyle birşeyde var. Bazıları evleniyip nafaka alma derdinde ama bunu tutupta 4 bin maaşı olan adamla evlendiklerinde yapmak istedikleri birşey gibi algılayan zihniyete bişe demiyorum zaten. Adam milyonerdir. Kadın evlenmiştir çok bellidir nafaka içindir ama adam zateb 4 bin maaş alıyor kadın bunun vereceği 300-400 için neden evlensin geriz. ekalılar demekten edemiyorum.
1 haftalık evli ile 10 yıllık evli kadın bir tutulmamalı. Evliliğin süresince, kadının eğitim, istihdam durumları göz önünde bulundurularak ve doğumları hesaplanarak nafaka süresi belirlenmeli. Hem erkeğe hem kadına bence bu yol daha adil gelecektir.
Kardes guzel konuya değindin. Mehir islam dininde eger ileride bosanma olursa bu meblag kadina verilir. Ayrildiktan sonra bir muddet daha kendi gecimini saglamasi için. Bu zamanki kadinlara verdiğin zaman ilk isleri gidip iphone almak oluyor. Evet lagaluga arkadasin da dedigi gibi 1 hafta evli ile 10 sene evli biri ayni olamaz. Hem bir de ayrildiktan sonra bu kadinin kendi ailesi yok mu? Sirf ayri evde kalacak diye de erkeğe zulüm edilemez. 2. 6 sene süre cok cok fazla. Ennn fazla 6 ayi gecmemesi lazim bana gore
@Musti423 Yaşadığım yerde örneklerini çok gördüm ve duydum. Kadın boşanmak için evleniyor ya da boşanıyor ayrı eve çıkıp sevgilisi ile yasıyor ama eski eşinin de nafakasını alıyor.
Bazıları da var ki nafakayı sadece çocuğuna harcıyor kurusu kuruşuna...
Aminnn. Iste bu sevgilisiyle yasayanlar var yaa bu eski kocayi deliye ceviriyor ve TV de bir koca cinayeti daha pardon bir kadin cinayeti daha. Kadinin eski deli kocasi geldi karisinin bogazina bicak salladi. Haberlerde hic isin ic yuzunu söylemezler. Millet de hep erkeklerin kötü ve saldirgan oldugunu düşünür. Yazik degil mi o adama 😔😔
Eli ayağı sağlamsa çocuğu yoksa verilmesin. Neden erkek boşandığını birine bakmak zorunda ne mecburluğu var. Çocuğu varsa zaten baba adamsa çocuğu için gerekli eğitim masraflarını karşılar. Adam değilse zaten çocuktan da uzak dursun parasını vermesin.
Nafaka bence çok küçük düşürücü bir durum birine muhtaç olmak demek buda hiç iyi değil çocuk için bilmiyorum kendi çocuğu yardım yapabilir ama kadın kendi parasını kazansa inan daha mutlu olur ne muhtaç olur ne paragöz ve boşandığı halde para alması ayrı saçma artık bitmiş gitmiş ne diye yük olunuyor
Bence süreli olmalı. Hakim bu konuda inisiyatifte kullanabilmeli. Örneğin evlilik süresi,çocuk durumu, nafaka talep eden kişinin maddi kalkınma gücü gibi durumlara göre belirlenmeli. Aksi takdirde boşandığı eşine ömür boyu nafaka ödenmesi mantıksız bir durum. Adamada yazık günah.
Bana göre nafaka boşanan iki kişiyi ilgilendiren konu. Mahkemenin biçtiği miktar komik olabilecek kadar az mesela. İnsanlar kendileri biçebilecek kadar muhakeme yapabilmeli mesela. Çocuk varsa iki taraf kendi çıkarını düşünmeden, mesela çocuğu ve çocuğun yaşadığı yeri başkalarına muhtaç olmamasını düşünebilmeli. Devletin işine kalırsa iş, devlet zaten ‘simit ve çayla da ölmezsiniz’ muamelesi yapmıyor mu?
Ne erkek köle, ne kadın kole.. süreli olabilir kanımca. Kadın onur oyu nafaka alaca neyi hakedebilir? Can kurtaranlar bile ömür boyu mukaafat verilmiyorken , boşanan kadına neden verilsin. Kadın önemli ama boşanmış. Veya yaş sınırı koyacak erken hosanana. az., geç yaşlı bosanana çok. nafaka.. karışık. bir konu ama. isin aslı bence. omur boyu nafaka resmen erkeğin üstüne yuktur
şimdi ben dahil tüm kadınlar bana kızacak. ama, nafaka diye bir şey olmasa daha iyi olmszmıydı. ı zamma tüm kadınlar çok sık eleyip karar verirler si. belki de boşanma oranı çok düşük olurdu
Nafaka diye birşey olmamalı. Ha çocuk için tamam, ancak erkek ya da kadın başının çaresine ya bakabilmeli ya devlet sahip çıkmalı. İnsanlara böyle yükler yüklenilmemeli.
Kesinlikle süreli olmalı. Evlilik süresi baz alınarak yapılmalı. 1 ay evli kalmış birisi ile 10 yıl evli kalmış birisi arasında fark var. Ayrıca ayrılma sebebi de göz önünde bulundurulmalıdır.
Kimse bu sömürü sistemine süresiz şekilde mahkum olmak zorunda değil. Adamın çocuğu yok, yeni evlenip anlaşamayip boşanıyor ve süresiz olarak nafaka ödüyor. Nerede adalet?
Elbette ki süreli hatta evlilik süresi kadar olmalı. Tabiî ki bu sadece kadına verilen nafaka için. Çocuk için verilen nafaka çocuklar iş bulana veya evkenene kadar olmalı.
Şimdi eğer kadın kendi ayakları üzerinde duramıyorsa ve eşinin durumu yeterliyse süresiz, eğer kendi ayaklarının üzerinde durabiliyorsa ve eşinin durumu yoksa süreli olmalı bu benim fikrim.
Devlet fon oluştursun, boşanan ve mağdur olana o fondan yardım yapılsın, herkes yoluna baksın. Çocuklar içinde kimse kimseye dava açmasına gerek yok, onu devlet takip etsin.
Bugün bi yorum gördüm, tabii ki kadın gizli üye. Aynen alıntıdır" 3 defa boşandım, hepsininde canına okudum, yine olsa yine yaparım" nafaka ve tazminattan dolayı söylüyor... bu da doğru değil. Ne yapmalı sence?
Her yasanib mağduru vardir her türlü magdur olani olacak bence doğru olan evlilikte edinilmiş malların yarıya bölünmesi ve evlilik suresi kadar nafaka odenmesidir
Diğer sorularda da yazmıştım gene gene yazmak istemiyorum şu anımı anlatayım İsveçte boşanıldığında kadına ömür boyu para veriliyor dediğimde gülmüşlerdi ben utanmıştım ülke adına
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Egr arada cocuk warsa 18 yasina kadar egitim we saglik masraflari devlet tarafindan karsilanmali sadece erkege yüklenen bu yük cok sacmadir , bakima muhtac olan bireyler devlet güvencesi tarafindan güwen altina alinmalidir
süreli olmalı. ve bence kadın çalışabilecek durumdaysa verilmemeli bu haksızlık
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Yeter artık ya yeter o zaman çocuğunuzu siz alın bakın da kadına vermeyin bıktık artık bu konudan sanki kadın nafakayı üstüne başına harcıyor veriyorsan zaten çocuğun için veriyorsun daha ne başa kakıp duruyorsunuz
Biz burada fikir-alışverişi yapıyoruz. Siz nie bu kadar alındızın anlamadım? Ne bu şiddet ne bu celal. Bende size birşeyler söylemek isterdimde hemcinslerinize ayıp olur.
@Rafayelll erkekler kadinlarin is hayatinda olmasina karsi bazi patronlar sirf bu yuzden kadin eleman almiyo ise kadin dusmanlari var bu memlekette, sirf evlenmek icin okulu birakan kac kadin tanidim ben biliyor musun? Kadinin tek teminati bu maalesef bende bayilmiyorum bunu soylemeye ama gercek bu belki siz bu olaylari cok duymuyosunuz ama ben gunde kac tane oyle kadin taniyorum.. okulu birakip evlendigi icin ailesi ona kusen bu yuzden arkasinda hic bir destegi olmayan kocasinin da bunu firsat bilip her gun dovdugu kac cefakar kadin tanidim? Sayisiz..
FEMEN, 2008 yılında Anna Hutsol tarafından kurulmuştur. Anna Hutsol grubu kurduktan sonra, Femen grubunu ülkelerindeki aktivist kadınlarından azlığından ve erkek odaklı olan Ukrayna toplumuna olan tepkilerinden dolayı oluşturduğunu açıklıyor.