Her bölgenin gelirlerinin büyük çoğunun kendine kaldığı, yerel idareciler tarafından yönetildiği bir eyalet sistemi Türkiye'de nasıl olurdu sizce?
Açıkçası Türkiye'nin merkezden yönetilmesi bana göre son derece hatalı. İktidar bloğunun nerelerden vergi alıp, nereleri kalkındırdığı su gibi gün yüzünde açık. Koskoca Türkiye'nin en çok vergi ödeyen illerinden bir tanesi asla istediği yatırımı alamıyor. O ilin ismini söylemeyeyim siz tahmin edin bakalım bulabilecek misiniz?
Türkiye için eyalet sistemi iyi bir seçenek olabilir mi sizce?
Türkiye her şeyden önce eyalet sistemi ile yönetilecek kadar geniş bir coğrafyaya ve büyük bir nufusa sahip değil. Ayrıca çözüm süreci devaö etseydi hükümet başkanlıkla birlikte eyalet sistemini de devreye sokacaktı. Bu demektir ki doğu da Pkk’nın bizzat resmi polisleri olacak, dağdaki teröristler şehre inecek, kendi vergi sistemi ile büyüyüp gelişecekler ve belkide yıllar sonra tam bağımsız olacaklardı. Türkiye’nin yapısına uygun bir sistem değil. Önce ABD gibi bir büyük güç olalım, genişleyelim, kendi içimizde birliğimizi sağlayalım o zamam eyalet sistemi düşünülebilir. Maalesef şu an Türkiye her alanda kötü seyrediyor.
7
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Eyalet sistemi veya federalizmin bize yabancı bir şey olduğunu zannedenlerin olumsuz sonuç getireceğini düşündükleri ihtimaller topluluğu. yüzyıldan daha az bir süre önce buralar eyaletti, federal devletti. osmanlı'nın federatif yapısı yüzünden parçalandığını, dağıldığı varsayımı ise tamamen yanlış maalesef.
bugünkü türkiye'de ise federal sisteme geçildiğinde olacak olan şeyler çok bariz bence; adam gibi verimli yönetilen ve insanların daha mutlu olduğu bir ülke o kadar. hatta orta ve uzun vadede genişleyen büyüyen, gerçek buyuk turkiye
Türkiye'nin federatif sistemde daha iyi yönetileceği ise bariz bence, bunun için gelişmiş dünyaya şöyle bir bakış atmak yeterli. türkiye kadar büyük olup da ulus devlet olan gelişmiş bir ülke yok. hemen akla fransa gelecektir, tabii fransa almanya veya abd'ye göre daha merkezcidir ama türkiye ile kıyaslayınca federasyon bile sayılabilir. bugün ulus devlet denen şey artık sadece diktatörlüklerde ve üçüncü dünyada kalan birşey. yani türkiye'nin bu modelle bir yere gitmesi imkansız maalesef.
Güzel olabilirdi. Batının basbakanlik sistemine ozenildigi gibi böyle şeylere de ozenilebilirse belki az biraz fayda görebiliriz. Ama bu sefer beyimiz bütün şehirlere ulaşamaz hepsini kandıramaz flan yapmazlar yani
Ekonomik olarak mantıklı bir yönetim olabilir fakat siyasi anlamda mantıklı değil. Bölünmeye müsait bir ülkemiz var. Onun dışında Sakarya ili niye Sakarya da değil z,,,😅
Olmasi gereken şey zaten o. Lakin bu neden olmuyor dersen işin temeli tamamen duygusal "$".. Sürüyü komple tek başına sağmak isteyen siyasetçi kesimi buna izin vermiyor. Bilinçli, özgür bir sürü, sağılmaya elverişli olmuyor. Ülkede herkes kendisini ifade edebileceği şekilde bir yönetimi hak eder. Ama bize demokrasi adı altında yutturulan diktatöryal faşist düzende üniter ulus devlet yapısı altında halkın olabildiğince somurulmesidir.
sizin yazdığınız açıdan bakınca çok mantıklı, ama birde kangren saydığımız o bölgeye soralım, hem eyalet olacaklar, hemde kan emmeye devam edecekler ve zamanı gelincede kendi devletleri olmasını isteyecekler
Türkiye eyalet sistemi ile yönetilecek kadar gelişmiş ulusal bilince ulaşamadı henüz özellikle doğu illeri bu konuda çok sorun çıkartır. 80 darbesi sondası kenan evren de eyaletlere bölmeyi düşünmüştü.
Bence mümkün iyi olabilir doğu bölgesinde kalkınmayı hızlandırabilir ben şahsen destekliyorum mevcut hükümet veya sonra gelecek hükümet bu sistemi getirirse ben desteklerim
pkk projesi bu dediğin asla olmasın bugün böyle yarın ayrılık referandumu isterler süslü boyalı sözleri bıraksınlar erkek gibi gerçek niyetlerini açıkça söylesinler bölücü hainler 🙄
Bence eyalet sistemi kötü olmaz italya buna güzel bir örnektir
0
16 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
Her şehrin insanını o şehrin kendi insanı anlar bir kişinin çıkıp tüm türkiyeyi memnun edebileceğini düşünmüyorum ve ülkenin kalkınmasına büyük katkısı olur özellikle uyuşturucu satıcıları kalmaz
her şehrin daha kapsamlı bir asayişi olur ve her şehrin insanı kendi şehri için çalışacağını bilir ve kendi şehrini en iyi yapmak kalkındırmak turizme açmak için çabalar
Adamlar belediye bütçesi ile bile pkk ya ne kadar yardım ettiler, para aktardılar, belediyenin bütün araçlarını seferber ettiler, kendi hazineleri olursa neler neler olur, zaten özerkliğe doğru gitmek ve daha sonra devlet kurmak istiyorlar
@Emre-_- ben bilmediğim bir konuda kesin konuşmayı sevmem pkk da partilerde benim umurumda değil benim umurumda olan bir şey varsa oda bu ülkenin her ferdinin huzurudur eğer cumhuriyetin bir tırnağında bile bir kanama varsa ozaman yüreğin acımıyor bu cumhuriyetin bir ferdi olmadığının kanıtı olur şuanki sisteme bak fakirler fakirleşiyor zenginler basamak basamak yükseliyor
benim alnım secdedeyken yaşıyorum ama alnımı secdeden kaldırdığım da öldüm diyorum çünkü bu ülke başını rahatça kaldıramassın göğsüne aldığın nefes bile temiz gelmiyor. gözlerinle bakmaya bile yeltenemiyorsun
@Emre-_- Eskiden insanlar şeytan taşlarken şimdi insanlar bir birini taşlıyor yani insanlık ölmüş şeytanın uyuması bile yeterli bir sebep eksik çok anayasa kuran olmadığı sürece bu kervan yürümez
Herkes haklıydı haksız insan yoktur sadece dozunu kaçıran vardır. kimsenin burnunun kanamadığı silahların sustuğu ilmin konuştu bir dünya olmayacak burası dünya cenneti kazanmak kolay değil gözlerinize ve dillerine hakim olun nefret söylemi ancak nefreti doğurur
Hitlerin sözünü hatırla bir gün bütün yahudileri öldürmediğim için bana küfredeceksiniz yılanın başını küçükken ezin derler ama yılan bütün dünyaya hakim oldu