Siz bu duruma ne diyorsunuz?
İsviçre' de Vatandaşlara ve Yabancılara 2500 CHF ( 9256 TL) Verilmesi Referandumuna ve Bu Teklifin Reddedilmesine Ne Diyorsunuz?
Siz bu duruma ne diyorsunuz?

Aynı referandumu Türkiye yapsaydı, sanırım tam tersi sonuç çıkardı, neden, bize daha çocukluğumuzda bile yırtmanın eğitimi veriliyor, hazır geliyor herşey, çocuk lise üniversite zamanı, telefonun kralını, lebtobu vesaire , çalışmak için lüzum kalmıyor, mücadele edilmeden elde edilenler 25 yaşına kadar devam ediyor, tabi bu arada, çocuk, barınma ve yaşamak için ailesinden her desteği aldığı için, amaç bile edinmiyor. Tabi kırsal kesimde durum farklı, onlar amaçlarıyla büyüdükleri için, şehirdeki çocuklardan çok daha başarılı bir okul dönemi yaşıyorlar. Daha 13 yaşlarında hem çalışıp hem okudukları için, tembellik hastalığınada yakalanmıyorlar.
Malesef oralarda 18 yaşlarında hayata atılan gençler, mücadele etmeyi öğreniyorlar ve o sisteme göre eğitim alıyorlar. Her işin en rahat şekilde yapılmasının yolunu ararlar ama asla işten kaçmazlar. Sonuç aldıkları eğitimin aksi bir yaşam, onlara ters geldiği için, büyük ihtimalle hayır dediler.
Aynen öyle. Bu göçmen dalgasının olduğu dönemde ülkeleri göçmenlerin hedefi olmasın, göçmenler ülkelerinin zenginliğini sömürmesin diye ve bu teklif ülke insanlarını tembelleştirir, ileride de devlet bütçesine 25 Milyar İsviçre Frangı yük olur diye reddetmişler :) Ben de böyle bilinçli bir halk isterdim :)
Bizimkiler istemez. Böyle bilinçli halk kendini alenen soydurtmaz da ondan :)
ben bu haberi daha once gormustum bana gore gereksiz gormuslerdir yani hani ihtiyac yok ki ne geregi var zaten issiz yok herkezin en dusuk maasi bile bizim hayalimiz kadar niye evet desinler ki :)
Aynen öyle :) Zaten İsviçre' de işsizlere sosyal yardım var. Bu hayatları herkese verecebilecekleri bir para imiş. Örnek veriyorum 1 yıl da 1 ay çalışan işçi tekrar işinden çıkıyor ya ona yıl boyunca devlet bakıyor bunda ise o işçi artık devlet tarafından hiç rahatsız edilmeyecek ve ömür boyu bu maaşa güvenerek çalışmayabilecek. Örneğin ben hayatım da hiç çalışmadım sanatla, şunla bunla, kitap okumakla, şiir yazmakla ilgileniyorum diyecek ömür boyu çalışmadan yaşamını sürdürebilecek :)
Zaten adamlar isci aramiyor sanat adami bilim adami ariyor gecim derdi vs yokki almanyada da ayni sistem calisma 1 yil boyunca maas veriliyor ustune yetmez ise kira yardimi var saglik sigortasi falan soylememe bile gerek yok tabiki yatiyor hayat bu adamlara guzel bizim burada hayallerimiz kisitli sadece gecim derdi :)
Aynen öyle. Değerini bilmezler ama. Türkiye' de deniz varmış, güneş varmış sanki denizle güneşin keyfini çıkartan bizleriz. Adam yine tur satın alıyor ta Avrupadan Türkiye' ye gelip otelde her şey dahil bir hafta tatil yapıp sonra Türkiye' deki evine ya da akrabalarına gidiyor biraz da orada kalıyor sonra Avrupaya geri dönüyor :)
İsviçre' de asgari ücret Net 5600 İsviçre Frangı yani 20734 TL ( Yirmi Bin TL ) Yani adamlar ne kadar zengin sen düşün. Orada birkaç sene tecrübelenince, dil olarak uyum sağlayınca asgari ücret almanın imkanı yok çünkü orada sadece her 100 kişiden 10' u filan asgari ücret alıyor. Yani oraya giden göçmenler dışında hemen hemen kimse asgari ücret almıyor. Orada doğsa idin belki 7500 İsviçre Frangı alacaktın :)
Saçmalık çünkü İsviçre'de devletin verildiği para çalışmaya başladığın an senden geri alınıyor ekonomisi çok iyi bir ülke ve zeki bir ülke kimse oturduğu yerden para kazanamaz..
Zaten bu referandum olumlu sonuçlanmamış. Avrupada Sosyal Devletin kuvvetli olduğu ülkelerde oturarak para kazananlar var ama :) Çalışmamak için iş başvurularında bile her hafta yanlış, yazım hatası olan CV' ler gönderiyorlar :)
O kadarını bilemem yani İsviçre'yi çok iyi biliyorum sağlam ekonomisi ve kanunları var kimse yattığı yerden geçinmiyor yani öyle her referandumda kolaylıkla geçmiyor..
Almanya dersen ok derim çünkü orada insanların sosyal hakları çok daha fazla devletin imkanları gerçekten güzel..
Belçika' da Almanya' ya benziyor. Fransa nasıl? Benim Fransa hakkında pek bilgim yok. Orası da Almanya gibidir diye düşünüyorum ama tam da bilmiyorum. Fransa nasıldır?
Bildiğim kadarıyla oranında sosyal hakları Almanya'ya benziyor ben birkere tatile gittim tatil için güzel ama yaşamak için berbat bir yer duyduğuma göre Belçika'da öyle neden araştırmamı yapıyorsun?
Dünya Hakkında çok meraklıyımdır, Sorularımdan ve Bencelerimden anlayabilirsiniz. Siz de daha önce bir soruma cevap vermiştiniz. Oradan biliyorum sizi :) Siz hangi ülkede yaşıyordunuz?
Hangi ülkede yaşadığımı paylaşmak istemiyorum yani sanal ortamlarda kendi özel hayatım hakkında konuşmayı pek sevmiyorum açıkçası güzel araştırma yapmanız sanırım en güzel ülke Norveç bulunduğum ülkeyi sevmesem hiç durmam gider orada yaşarım..🙂
Hım büyük ihtimal sevilecek bir ülkede yaşıyorsunuz :) Tahmin etmeye çalışıp sizi zorlamak istemem :) Norveç çok soğuk bir ülke. Soğuğu doğal güzellikleri unutturacak cinsten. Bence refah seviyesi - doğal güzellikleri ile İsviçre ve ABD' nin Florida, San Francisco' su en güzel yaşanacak yerler arasında :) İnsan sırf güzellik ve iklim ararsa Avrupanın Akdeniz' e kıyısı olan şehirleri İtalya' nın pek çok (Toscana bölgesi, Verona ) şehri, İspanya Barcelona, İbiza, Fransa Marsilya, Nice' de bunlardan birkaçı :)
Fransa nice bulundum ki tatil bölgesi olmasına rağmen hoşuma gitmedi İtalya'dan Yen'i döndüm ve çok hoşuma gitti veronaya yakın bir yerdeydim çok beğendim hatta ilerde emekli olursam burda yaşayabilirim bile dedim Amerika'yı hep merak etmişimdir..🙂)) seneyede İspanya'ya gitmeyi düşünüyorum bakalım konu biraz fazla uzadı kusura bakma iyi geceler..🙂
İyi gezmişsiniz :) Sorularda tekrar sohbet etmek dileğiyle :)
Aynen hoşçakal..🙂
Teşekkür ederim..
Ülkemizde olsa kesin evet oyu yüksek olurdu :)) tembel bir milletiz ne yazik ki. Oturdugumuz yerden para kazanalım istiyoruz.
Oturduğunuz yerden para kazanmak istediğimiz doğru ama oturduğumuz yerden para kazanıyor muyuz: bu konuda şüphe içindeyim.
Türkiye' de haftalık çalışma saati olarak 50 saati geçenlerin oranı %43 ile 35 OECD Ülkesi arasında 1' inci. Haftada en uzun çalışan ülke olarak bize en yakını Meksika, orada da çalışanların sadece %29' u 50 saatten fazla çalılıyor.
Yani hiç çalışmadan para kazanmak istediğimiz doğru ama bu isteğimiz ancak hayallerde kalıyor.
bknz: devlet memurları :)
Diğer ülkelerde de devlet memurları aşağı yukarı aynı şekilde çalışıyor :) Almanya' da da Belediyede çalışan bazı memurların 7.5 saat çalışıp oturduğu yerden iş yaptığını biliyorum :)
Haa bize mahsus değil yani :)
Cevap
8Cevap
Bizde dünya lideri sayın rte var. Isvicre bizi zaten kıskanır. Duble yollarımız koprulerimiz trenlerimiz metrolarimiz var. Dünyanın şu anda en itibarlı ülkesiyiz. Bir çok ülkeye vizesiz ve hatta nüfus kagidiyla girebiliyoruz.. Sen ne diyorsyn he heyyy.. Bu arada batı özentisi ismini de değiştir. Gayfe can yap.. Sana bu yakışır.. 😊🎼🎼🎼🎼🎼🎼🏄
Hülogggggggg ! :D
Abi işte gerçek vatanseverler yahu. Bizimkiler olsa, 50 TL için birbirini öldürür. Adamların aslî amacı, topyekün ülkeyi ve beraberinde toplumu kalkındırabilmek. Bu kadar onurlu insanlar işte.
Aynen, öyle :)
"Sosyal demokrasi cokuyor!" cigirtkanligi yapmak istemiyorum ama, sermayenin karsi saldirilari basladi diyebiliriz, ozellikle Isvec'te. Isvicre icin de durum cok farkli degil her ne kadar Isvec ile tam anlamiyla ayni yapiya sahip olmasa da. Sosyal refah devletini zaman zaman durduran bu tur milliyetci cikislar oluyor Avrupa'da.
Sen bu teklife ne derdin? :)
Ozellikle Ortadogulular'in Amerika, Kanada, Avustralya vs ulkelerin sosyal imkanlarini iligine kadar somurup, bir de ustune "olm varyaaaaa, ne guzel dolandirdim Amarigan devletini" diye arsizca ovunmelerine cok sahit oldum. Insan gibi is buluncaya kadar alip, is bulunca da bunu devlete beyan etseler evet derdim. Ama biliyoruz ki boyle olmayacak.
Ben İsviçre Halkının özenilen bir halk olduğunu düşünüyorum. Devlete 25 Milyar İsviçre Frangı yük olacaklarını ve mültecilerin hareket halinde olduğu şu günlerde dikkat çekeceklerini, ülkeye geleceklerini düşünerek reddetmişler. Bence oldukça mantıklı bir halkları var :)
Çalışmayan demir paslanır insanın doğasında var bir işe yarama isteği
Aynen :) Orası için bile yüksek bir meblağı herkese vereceklermiş ama referandumda reddedilmiş :) Zaten bunu duyan göçmenler İsviçre' ye gitmek için her şeyi yaparlardı. Bu göçmen akını sırasında böyle davranmaları akıllıca :)
Doğrudur :)
İşsizlik orası %10 ü geçtiğinde,
Asgari ücrete talim ülkenin yarısı var ise kabul ederler :-)
Ama işsizlik %7 asgari ücrete talim kişi sayısı %25 in altında... Daha ne istesinler? :-)
Aynısı türkiyede yapışsa % 77 evet çıkardı üstünü bilmem ama altına düşmezdi. Hadi 600 chf olsa yine anlarımda 2500 chf abartmışlar yunanistandan beter olurlardı.
Refah ülkesi onlar :) Onların siyasetçileri sabahtan akşama kadar halkın kafasına kafasına vurup "Bizim dönemimizde siz halkımız için şunu yaptık, bunu yaptık" demeyi hak ediyorlar ama yapmıyorlar. Bizimkiler ise yapmadıkları şeyleri bile meydanlardan söylüyorlar. Artık gına geldi.
Zaten türkiyede yapılan bir şeyin surata bukadar ve bu denli vurulduğunu akpde gördüm eskiden böyle bir şey yoktu.
Aynen. Başkası yönetse çok iyi olacağının garantisi var mı diyorlar eyvallah ama başkası en azından hergün meydanlara / TV' lere çıkıp yaptığı / yapmayıp yapmış gibi gösterdiği şeyleri büyük bir lütufmuş gibi halkın kafasın vura vura anlamaz.
O kötüleye kötüleye bitiremedikleri ecevit döneminde sen böyle şeyler gördün mü? Çocuktum hayal meyal hatırlıyorum hiç böyle yalan dolan böyle pervahsızlık ben görmedim 8-10 yaşlarında sürekli tv izlediğim için iyi hatırlıyorum.
En basiti fetoyu öve öve bitiremiyorlardı. Şimdi etmedikleri hakaret küfür yok. Böyle bir zihniyetle ülke zaten gelişemez.
Doğru diyorsun :)
valla nediyebilirim adamlar aşmış kendini ben imreniyorum şahsen.
Birde bizim ülkeye dönde bak.
Aynen, farklı bir Dünyada yaşıyorlar. Sen ne oy verirdin? Adamlar bu teklifi reddetmişler :)
Bu ne ya cidden o kadar kaldiramazlar bence
Bence kaldırırlar çünkü İsviçre' de asgari ücret Net 5600 İsviçre Frangı yani 20734 TL ( Yirmi Bin TL )
Nasıl yani? Bu parayı kendi vatandaşlarına ve ülkede izinli olarak en az 5 yıl yaşayan tüm yabancılara şartsız olarak bu parayı veriyorlar :)
Teyzen iyi yerde yaşıyormuş :)
Bizde olsa önce suriyelilere verirler 😒
Biz de olsa yine bize vermezler diyorsun :) Aahahah 😂
Önce onlar oy alacaklar onlardan 🤔
İyiymiş :) Sen olsan bu referandum teklifine ne oy verirdin? :)
Bizim ülkemizi ele alırsak hayır derim. Ülkenin o derece durumu yok. Ama İsviçre'de olsam evet derim. Çünkü ekonomik şartları bunu kaldırabilir.
Yine de %77 ile "Hayır" demişler. Bu referandum öncesi bu teklife Evet denilmesi gerektiğini söyleyenleri de Hayır denilmesi gerektiğini söyleyenleri de medyada, kitaplarda, kitle iletişim araçlarında tarafsız olarak dinleyip reddetmişler. Ülkeye yıllık 25 Milyar İsviçre Frangı ek yük olacağını ve Dünyada göçmen akımının çok yüksek olduğu şu günlerde ülkelerinin göçmen akınına uğrayacağı düşüncesi ile reddetmişler. Bence oldukça gerekli ve yeterli sebepleri var :) Ne dersin?
Mantıklı. ☺
Akil, mantik, egitim.
Katılıyorum :) İsviçre' nin insanları bile "Bugün bu referandum bizim için iyi olarak gözükse bile yarın ülkeye mali yük olur" diyip reddetmişler :) Biz de olsa 3 tane kira alan adam devletten yardım kolisi almaya çalışır :) Ufak çakallıklar yapıp mutlu olan insanlarımız var :)
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar