Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Gizli Üye(30-35)+1 yılArkadaşlar asgari ücretin artışı refah düzeyini artırmaz , şu an mevcut asgari ücret kötü diyenler var ama neye göre kime göre ve nereye göre? İstanbul gibi büyük şehirlerde en önemli faktör kirada geçinenler için tabiki kira ve kiralar çok yüksek 1 500 TL aşağı kiralık ev yok ama örnek olarak bir mersin bir yozgat bir kastamonu veya herhangi bir anadolu ilinde de kiralar bu kadar yüksek değil ve asgari ücret oralarda gayet iyi bir maaş oluyor , bu da neden? Oralarda genel maaş gözlemlediğim kadarıyla asgari ücret ve ev sahipleri "daha yüksek fiyata kiraya versem kimse evi tutamaz o paraları veremez en iyisi boş kalıp atıl duracağına bu fiyata kiraya vereyim" mantığındalar fakat asgari ücretlere zam gelip dediğiniz gibi 4 000 TL olursa doğal olarak kiralar oralarda da artar bugün olan kira fiyatları olmaz oralarda da artar ama yine de bir İstanbul kiraları kadar yine olmayacağı için yine oralardaki insanlar İstanbul 'dakilere göre asgari ücretle daha rahat geçinir , zaten asgari ücret 4 000 TL olsa İstanbul'da 3 000 TL asağısı kiralık ev bulamazsın , ayrıca kira dışında mal ve hizmet üretimi insan unsuruyla mümkün olduğu için ücret giderleri yükselmesi halinde mal veya hizmetin üretim maliyeti yükseleceği için doğal olarak bu durum fiyatlara yansıyacak çünkü şöyle uç bir örnek vereyim ki kolay anlaşılsın; bir elektrik süpürgesi üretiyorsun ve bunun için 1 işçi çalıştırıyorsun işçilik giderinden başka bir giderin olmadığını varsayalım (tabi onun parçası var vs. ama kolay anlaşılsın diye işçilik giderinden başka giderin olmadığını kabul edelim dedim) asgari ücret 2 324 TL iken maliyetinde 2.324 TL demek oluyor bu maliyete kâr ekleyerek 3 000 TL'ye malı satarken asgari ücret 4 000 TL olursa bu malın maliyeti de 4 000 TL olacağı için malın fiyatının 3 000 TL olması beklenemez doğal olarak malın fiyatı birden bire %50 zam gelir ve 4 500 TL olur , yani asgari ücretin artışı fiyatları artırır yani enflasyon olur üstelik ücretlerin yükselmesi nedeniyle işverenler personel çıkarmaya başlar ve işsizlik de artar bunun adı da stagfulasyondur yani bir ekonomide hem enflasyon hem de işsizliğin olduğu durum stagflasyondur , hem istihdam azalmış hem işsizlik artmış ülke perişan olur ayrıca ülkede 100 kişi olduğunu düşünün bu 100 kişiden 20 kişi 4 000 tl asgari ücretle çalışıp 80 kişi işsiz kalacağına asgari ücret o kadar yükselmesin asgari ücret 2 324 tl kalsın 90 kişi 2.324 tl alsın bu daha iyi bence
00 Yorumla
En İyi Cevaplar
+1 yılİSVİCRE ' DE 4 YIL YAŞADIM
İnan orada hiç yaşamak istemezsiniz.
Ev kirası 1500/ 2000 frank arasıdır.
Sağlık sigorta priminizi kendiniz ödersiniz ve dış dahil, bazı şeyleri kapsamaz.
En düşük ödediğiniz sağlık primi 250 frank + esktra 40 frank daha iki ödeme halindedir. Ayrıca ekstra olarak siz primi yatirsanizda evinize muayene ücretleri ödeme kağıdı olarka posta halinde kesinlikle gelir.
Evler kutu gibidir. Evin büyüklüğüne göre kira daha çok yükselir.
Doğalgaz diye bir şey , küçücük devletin genelinde yoktur ve bir çok şey elektrikle yapılır. Elektrik faturası aylık 250/300 ü bulur.
En kötüsü de adım atsan bile vergi misali neredeyse hafta içi 5 gün illaki bir ödeme kağıdı posta kutusunda olur.
Sene sonuna doğru GENEL , BUYUK BİR VERGİ ODEMESİ YAPİLİR DEVLETE.
SENELİK NE KAZANDINIZSA , eskiden ( bilenler bilir ) Gelir vergisi misali AYLİK MAASİN, ELİNDEKİ ŞUNUN BUNUN BİR KAGİDA DOLDURULARAK , VERGİSİNİ FALAN ORADA ANLATİLANLARA GORE TOPLAR BÖLER CİKARİR FALAN FİLAN, hesap edersin; düşülecek düşülür ve onuda GİDER KUZU KUSU ÖDERSİN.
ORASİ , DİGER AVRUOA ÜLKELERİNDEN daha berbattir. Ne geçen ne gündüzün belli olmaz, uzak uzak yerlere ( eğer dilin, mesleğin var ise ve sansliysan iş buldunsa) çalışmaya gidersin, tren otobüs saatleri arada aktarma yaptığın olur ve eğer geç saatte veya erken saatte gidiş geliş durumları varsa , üstüne bir araba ve aylık sürekli yakıt parası, araba sigortası bakımı çattı curtu da biner.
Eline kalanla da ancak kendi karnını doyurabilirsin. Asgari ücret dedikleri İsviçre de ne olursa olsun BİR AİLEYİ GEC BİR KİSİYE ZOR YETER.
TURKİYE' de ise yukarıdaki bahsettiğim zorlukların tam tersi bir çok şey bedavadir.
SGK primi işveren verir.
Muayene ücreti 8/10 lira devede kulak bile değildir.
Doğalgaz elektrik su , Avrupa'ya göre kat kat kat ucuzdur.
Bir babanın sigortası, on çocuğu olsa dahi hepsine aile olduğu için sağlık imkanı sunar.
Ev kirası İsviçre de (1500/2000 frank ( 16 milyar falan iken) , Türkiye' de Antalya Kepez de bile turimz yeri olmasına rağmen 600/700 liraya temiz geniş apartman dairesi bulabilirsiniz.
Anliyacaginiz , AVRUPADAKİ ASGARİ UCRET EURO, FRANK , STERLİN ( TL ye göre değerli diye zannetmeyin, o sadece Türkiye de karşılığı), Avrupa'da hangi para birimi olsa da OLDUGU GİBİ SOMURURLER, USTUNE DE GOZUNUZUN YASİNA BAKMAZLAR46 Yorumla- +1 yıl
Arkadaş İsviçre gibi bir ülkede yaşanmaz demiş. . cidden şaka gibi.
Bugün Bern de, Zürih de yaşayan onca gurbetçi aile var bu saydıkların bu ailelerin üzerinde ciddi bir dönüş baskısı oluştururdu..
Ayrıca Turkiyede 600 700 tl ye ev bulamazsın. Bulsanda bina eski ve apartman tipidir.
İsviçrede apartman sistemi yok denecek kadar az.. Kaldı ki Tr de asgari ücret 2320 tl olduğu halde 1500 tl kira veriyor. Yani bahsettiğin İsviçreden farksız bir tablo.
Doğalgaz Tr de ucuz felan değil bunu gelen faturada görüyoruz. 300 500 ödeniyor elektrik diyorsun Tr de de doğalgaz kış aylarında 300 ile 500 tl. E asgari ücret bitti.. Bunun daha giyimi mutfak harcaması ve sağlık harcamaları var. Yani senin bahsettiğin bu İsviçre Tr ile aynı seviyede olmalı. Buna kimse inanmaz.
Son olarak İsviçrede halk asgari ücret ile çalışmaz avrupada bile asgari ücret nüfusa oranla yüzde 5 ile 10 seviyesinde vasıfsız insanlara ödenen ücret. Çoğu Avrupa ülkesi vatandaşı asgarî ücret nedir bilmez bile.. Tr de nüfusun yüzde 43 ü asgarî ücret ile çalışır. Buna bu düzey altında çalışan insanları ve Suriyeli Göçmenleri katarsak yuzde 53 60 civarı. O yüzden senin çizdiğin bu gülünç İsviçre tablosunda çalışan asgarî ücretli yuzde 5 nüfusa oranla. Kaldı ki İsviçre için demiyorum bir çok avrupa ülkesinde gecinemedigini beyan eden bir çok insana yardım yapılıyor.
Son olarak eminim İsviçrede market fiyatları ve petrol fiyatları ve kendi para birimi bu kadar oynak bu kadar dalgali ve ederinin çok üzerinde vergi ve fiyat olarak hakettiğnin üzerinde raf fiyati konulmuyor.
Biraz vicdan.. - +1 yıl
@IRobin sen İsviçre de mi yaşıyorsun?
- +1 yıl
@IRobin ben İsviçre ' de Zürih, Luzern, Bern, Thurgau kantonlarinda yaşadım. Aynen yukarıda anlattıklarımin arkasındayım.
Kendi insanı bile ayda 30 günün 8 ' ini haftasonuna çık, 22 gün boyunca gelen faturada bıkmış durumda, kazanan yerleşik düzenin getirdiği pahalilikta aynı oahalilikla ticaret yapan veya yeterli mesleki bilgi potansiyeli olan işçinin aldığı maaşla kazanma halidir ama sonuçta gene 3 ' ün ikisini vergi ( steur rechnung ) faturalar halinde odeyecrksin , elin mecbur.
Mevzu şu, İsviçre ile Türkiye' nin asgari ücretini de kıyas etmek saçma, döviz kuru olarsk çevirip bu kadar TL alıyorlar deyip hayatın iç yüzünü bilmemek saçma ( hatta çok dangalakca ) , Ayrıca Avrupa ekonomik sisteminin finans üzerine kılı kırk yararcasina sömürü düzeni olduğunu, halkın hayatın ekonomik durumun işleyişi ve içeriğini bilmeden konuşmak , hayallere kapılmak aşırı saçma.
Ayrıca Türkiye'de ve orada ki emlak sistemi.
Orada müstakil olsun, apartman olsun, bina yaşı hepsi sıfır diye bişey yoktur. Sıfır olsa zaten en ucuz olanı bile 2000/2200 franktan başlar. Bu konuda bilgim orada çok ev aradigimdan. Kimi evler ise ( detay bilgi, ev yaşı bildirilir ) 100 yıllık bile var, ahşap. Sürekli bakım yaptırılıp yenilenmiş ama görsen , orjinal halı ya ahşap ya kaplama görüntüsüyle, içine girsen ne olduğunu anlarsın. Onlar bile 1509 franktan başlar çoğunluğu. Ha ucuz olanı da dağın başında olanı da vardır. Oda iş gifis gelis ulaşım açısından asla insanın işine gelmez.
Türkiye'de ise son üç dört aydır Antalya' yi araştırdım. En uygun evler apartman veya müstakil, TEMİZ (!), merkezi konumda ( konumu Kepez Belediyesi, Alanya) olmak üzere 600/700/750 diye başlayan evler bile var.
Bak yukarıda ki hiç bir bilgi ezbere değil, bizzat yasayp, girerek, öğrenerek, yaşayarak.
Bilmeden veya Avrupa daha iyidir gibi toz pembe bakmadan içeriğini bilmek yaşamak lazım.
- +1 yıl
@irobin
...
Avrupa'da ki insanımızın bunlara rağmen tek dönmeme sebebi içindeki umud ne ise hırs ne ise O, ya da bana göre oturum kimliği devam etmesi için mecburi olarak ev, iş, vergi sorumluluklarına katlanmak.
Son olarak çok döneni de gördüm, dönme hazırlığında olanla oturdum konustumda.
Umud ve hırsı olan imkanını oturumunu kaybetmemek için bı kolay yol bulan hiç brklemiyor dönüyor.
Dönerken kendisine oradan geçici adres falan ayarlayan, emeklilik ve sigorta için devletin kestiği paralarını aktartan hiç beklemiyor👍
Umud ve hırsı olan imkanını oturumunu kaybetmemek için bı kolay yol bulan hiç brklemiyor dönüyor.
Dönerken kendisine oradan geçici adres falan ayarlayan, emeklilik ve sigorta için devletin kestiği paralarını aktartan hiç beklemiyor👍
Orada olsan bunları çok iyi görür gözlemlerdin ama snlsmsuz mantık kuramiyacagin halde geldiği için demekki yasamsmissin
Yorumlara bakıyorum da ne kadar acınası. Asgari ücret 4 bin olsa denişdiğinde üniversite mezunları ile aynı mı alacak diyorlar. Alsın ne olacak? Üniversite mezunu ne yapıyor? Fabrikada üreten işçi senden daha faydalı emin ol. Ülkeyi çalışan bu kesim sırtında taşıyor. Okuduysanız okudunuz ne ürettiniz? Hepiniz mi zengin çocuğusunuz hiç mi işçi anne ve babaya sahip değilsiniz? Boşuna mı okuduk, ben okudum ben çok alacağım yanlış düşünce. Olması gereken düşünce herkes yeterince alması. Böyle olur ise herkes gereksiz yere üniversiteye gitmez girer çalışır. Tıpkı sizin gibi üniversiteyi sadece iş kapısı görenler için. Gerçekten okumak isteyen okur. Hem üretim artar hem Kpss’de yığılma olmaz. Sanki bir tek siz okudunuz bu memlekette. Milyonlarca üniversite mezunu var. Ne var asgari ücret 4 olsa sen de 4,5-5 alsan? Olmaz değil mi 2,3 katı fazla alman lazım. 8 saat oturarak çalışıp yatıp gelmen lazım, hafta sonu tatil, resmi günler tatil değil mi? Asgari ücrete çalışan milyonlarca insan 12 saati aşkın çalışıyor. Ayakta ve harıl harıl yorula yorula ve ne düzgün tatili var ne saygınlığı. Böyle bencil tuğla kafalar okuda da bir cacık olmaz. O asgari ücretliler üzerinden geçinen devlet yedirir size paraları
10 Yorumla
O kadar tüneller yaptırdık bak, hastaneler yaptırdık. Asgari ücret önemli değil. Herkesin cebinde afyon var, herkes tatile gidiyor. 15 temmuzda gereken dersi verdik. Ayrıca, biz bu yola çıkmadan kefenimizi giydik ama cuma namazına bir tabur askerle gidiyoruz. Erdoğan gibi lider zor bulursunuz. Asgari ücret şu an fazla, 500 tl yeter 8 kişilik bir aile için.
00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
61
Cevap
167Cevap
Para & Ekonomi konusunda 755 cevap paylaştı. Vay arkadaş bu ne iştir. Asgari ücret bu kadar ise öğretmenler doktorlar ne kadar alıyor kim bilir?
Ekonomik refahın göstergesi. Bizde 300 lira zam yapıldı başınızdan fazla diyeceklerdi yahu. Ne asgari ücret kaç olmalı?
Çalışanlar emekli maaşı az olduğundan kaç yaşında olup hala çalışıyor. Emekli olsa gecinenediginden ek is yapıyor.
Yani hiçbir zaman 4 bin 100 frank değil 4 bin tl bile olamaz.30 Yorumla
+1 yıliyide koskaca isviçerinin maaşı ile türkiyenin maaşı arasında - kendi kullandığımız para birimini göre isviçrenin uygulatacağı para birimini hesaplamak çok çoook saçma... öncelikle alım-satım gücümüz yokken , vergi idi , dolar idi , sterlin falan hiiç girmiyorum oralara hele üretim yapan yapmayan ya da tarıma felanda hiic girmiyorum bunlar yok iken , var isede yoklugunu cektigimiz zamanın hangi maaşı söyluyorsunuz siz! 5 kaşık ile zar zor verilen maaşın 4.5 kasıkla alındığı bir dönemde bırakın 4 kisilik 10 kisilik aileyi türk parasının değeri gittikçe düşüyorken süpergüç yolunda olan ülkemizde şu an kimse kolay kolay geçinemiyor. O yüzden maaştı zamdı ikramiyeydi gibi ufacık seylerde böyle olsada yok şöyle olsada gibi küçük terimleri kullanan kisileri birnevi kınıyorum , elindekiyle elinizdekilerle yetinmekten kendi dünyalarınızda dönüp durmaktan büyük olayları öyle bir güzel unutuyorlarkii ahh ah... unutmayın ! .. burası Türkiye cumhuriyeti e neleri gördü nelerii... umarım bizimde finansal ve ekonomik olarak yukseliste oldugumuz bir vakitte , insanların dahada refeha kavustugu zamanları göruruz belki de göreceğiz dirde , yakındır..
10 Yorumla
+1 yıl- Ülkemize yabancı yatırımcı gelmiyor çünkü ekonomi bakanımız Berat Albayrak gerçekleri yansıtmıyor.
- Biz 10 yıllık tahvilleri satamazken, Amerika 50 yıllık tahvil satıyor. Neden? Çünkü 50 yıl sonra bile Amerika'nın var olacağına inanıyorlar.
- Dini ve milli duygularla oynayan siyasetçilere inanan büyük bir cahil grubu var. Chp-Akp dahil.
- Üretim yok, fabrika kalmadı.
- Köyden kente göç var ve bunun bir sürü nedeni var o nedenle yazmıyorum.
Vergilerle dönen bir ülkeyiz.
Adaletsizliği anlatmama gerek yok.
Yabancı dost ülke yok.
Söyleyeceğim tek şey şu, akp nin çaldığını biliyorlar. Yolsuzluk yaptığını, tanıdıklarını işe aldıklarını, liyakata önem vermediklerini... vb... her şeyi bilmelerine rağmen yinede oyn veriyorlar. Hakkımı helal etmiyorum.40 Yorumlaşöyle bir yorumlara baktım da para nedir bilen yok doğru dürüst..:))) şimdi gerçekten paranın değeri ve birimini bilmiyor gibisiniz... birim her yerde birimdir... değer ise her yerde düşük veya yüksektir... şimdi ülkemizde 4000 asgari ücret alsak 2000 ev kirası verecez.. 10 tl ye benzin alacaz 5 tl ye ekmek ne oldu aynı gelelim isviçre ye 4,150 frank hemen tl ye çarpıyosunuz... yaaa onlar orda frankla ödeme yapıyor ve orda ev kiraları ne kadar ona bakın hemen değer çarpımı yapmayın birimlere bakın önemli olan birimler ne kadar harcamalar ne kadar... aldığı maaşı tl ye çarparken ödediği kirayıda tl ye çarpın ekmeği eti mazotu o zaman kalan paraya bakın değer olarak değil birim olarak... bizim paramız değersiz şu an da frank 10 krş olsaydı o zaman tl ile çarparmıydınız?*
30 YorumlaŞehirden şehire değişir ben Bursa için kıyaslıyorum
Aylık kira maaşın en fazla %25 i olmalı
gıda harcaması %20'si
Ulaşım %14
Faturalar %14
Gıda %19
Sağlık - Eğitim %5
Giyim - Bakım - %8
Tatil - %3
Ev eşyaları %2
Kalanı birikim
olarak nitelendirebiliriz
Örn, ev kirası 1500 tl ise 6000 tl gelir gereklidir
Benim ev kiram 800 tl gelirim 3750 tl benim bütçemde bir sorun olmuyor ve rahat yaşıyorum,
Asgari ücretin günümüz şartlarında (eğer ailede tek kişi çalışıyor olduğunu düşünürsek) en az 3000 tl olması gereklidir bu miktar yanlızca yaşayabilmek içindir10 Yorumlaparanin degisim degeri ve emegin kullanim degeri arasindaki fark olan arti deger cogaltilmali... arti deger ne kadar uretenin elinde kalirsa ve o elindeki degisim degeri paranin satin alma degeri ve tasarruf degeri artarsa anlami veya faydasi olur... paranin nominal degerinin artmasi satin alma gucu ve tasarruf degeri dusuk oldugu surece siz isterseniz 5 bin TL yapin... isvcre kendi finansal sistemini kurmus ve satin alma degeri yuksek bir degisim degeri kullaniyor.. Turkiye de ucretlerle ufe ya da uretici fiyat indexi ayni orantida artiyor... eskiden 3 lira maasin olsa 1 liraya mal alsan.. bugun sana 5 lira maas verseler malin degeri 3 lira oluyor..1/3 oran degismiyor... Turkiye acil likitide sorununu cozup kamu maliyesini duzenlemeli.. para arzi ve dolasimini dusurmelidir..
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılZaten 33 bin , daha bir hafta önce ordan müşterilerim geldi bir kaç kişi kendileri söyledi ama ona göre gelirleri var bir ev fiyatı 1 1 5 bin 10 bin kadar fiyata sahip. İş yerlerinde yemek yok yol yok sigorta belli belirsiz turist olarak gidilince acilde bakmıyorlar sana çalışma saatleri haftada 4 gün bazen 3 gün sabah 9 akşam 4 fazlası yasak ceza alıyorlar. Mesela Bmw m4'ü 15 bine almış orda yani orda hayat hem güzel hem zor lakin çok fazla intiharlar oluyor sürekli sürekli aynı şeyler olduğu için herkes intihar ediyormuş.
16 Yorumla- +1 yıl
Çok boş yapıyorsun.
Cevap sahibi+1 yılO yüzden cevap verme gereği duydunuz. İticilikte sınır tanımıyorsunuz...
Cevap sahibi+1 yılNeden abartayım ben bana söylenilenleri söyledim
- +1 yıl
İtici olan sensin a*mına çaktığım
İnsanları uyandıracak bir kitap yazmayı düşünüyorum fakat bu zor olacak. İnsanlar artık ruhani olarak sindirilmiş ve gözlerinde olan ışık sönüyor. 2400- 3000TL insanları mutlu etmeye yetiyor fakat bu mutluluk gerçek değil, sadece insanlara susma payı veriliyor.
En büyük iş gücünü oluşturan kişiler vatandaş fakat damlalara muhtaç olan yine vatandaş. Kişilerin hakları, onların boynuna geçen bir ip ve bu ip onları savunuyormuş gibi gözüküyor.
Konuya dönersek "asgari" kelimesinin ortadan kalkması gerek, bunun yerine "hak edilen ücret" denilmeli. Öncelikle saat kavramları değişmeli ve insanlar 10-12 saat çalıştırılmamalı. Düşünün insanlar evleniyor fakat o kadar çok çalışıyorlar ki ailelerini gördükleri süre 3 veya 4 saat ek olarak yorgun olan insanlar mutsuz bir toplumu tetikliyor. Aileden diğer insanlara, diğer insanlardan çevreye, çevreden diğer ailelere ve sürekli bir döngü...05 Yorumla- +1 yıl
Cahiller kitap okumaz knk. kitap okuyanlar zaten durumun farkında
- +1 yıl
@magnum_blck Veya küçük bir ışık...
- +1 yıl
Silivri soğuk.)
- +1 yıl
@magnum_blck Sonuçta herkes ölecek önemli olan nasıl olduğu :(
+1 yılAsgari ücretin miktarı değil alım gücü önemli. Bunu bir türlü anlatamadık.
Bugün asgari ücreti 5000 TL yapsalar ekmek 5 TL olur, yağın kilosu 50 TL, benzin litresi 15 TL olur. Bu senaryoya göre 5000 TL olması neye yaradı.
Kısacası üretmeden tükettiğimiz sürece asgari ücrete yapılan zammın bir esprisi yok. Paraya değer kaybettirmekten başka işe yaramaz.41 Yorumla- +1 yıl
Sonunda o kadar yorumun içinde aklı başında bir yorum görmek sevindirici.
+1 yılÖnemli olan geçim gücü rakamın önemi yok asgari ücret 50 binde olsa biz geçim sıkıntısı çekmek zorundayız turkiyenin siyasi taktiğidir bu... amaç vatandaş gözünü açmasın geçim sıkıntısıyla uğraşsın biz siyasetçilerin ne halt ettiğini takip etmesin😊refah seviyemiz yükselirse bize rahatlık batar bir tarafımız kalkar hesap sorarız.
32 Yorumla- +1 yıl
Asgari ücret 500 tl ye kadar düşse,
Su 10 kuruş olsa,
Ekmek 25 kuruş olsa,
Benzin 3 lira olsa,
Sigara 7,5 lira olsa
Tofaşlar 3.500 lira olsa,
Beylikdüzü'nde 1+1 daire 15.000 lira olsa nasıl olurdu?
+1 yılGüya ekonomimizi kıskanan Avrupa bu, değil mi? :D adamlar tek maaşla bile bizim yıllık kazancımızı sollayacak muasır medeniyetler seviyesine yükselmiş. Ne kadar üzülüyorum şu duruma anlatamam.
Ben de emekli babama katkı olsun diye maaşımın yarısını vereyim falan.20 Yorumla
+1 yılTürkiye'de şuanki ekonomi ile asgari ücreti 10.000 TL de yapabiliriz ama aynı şekilde market fiyatlarıda 4x artar.
Ekonominin yüksek asgari ücreti karşılaması için güçlü olması lazım. Bizim ekonomiz kaldıramaz çünkü kötü bir ekonomi yönetimi var ve aşırı kırılgan bir ekonomiye sahibiz.10 Yorumla
+1 yılAsgari veya tecrübeye dayalı ücret. Hangisi olursa olsun. Yükselmesi için nüfusun azalması lazım. Kayıt dışı çalışan mültecilerin bu ülkeden s. ktir edilmesi lazım. Asgari ücret diye bir zorunluluk olmasa işveren onu bile vermez. Çalışacak adam çok, sen gidersin başkası gelir diyor iş veren. Bizim milletimizde malum tavşan gibi üremeye meraklı. G. tüne don almaya parası olmayan adamlar üremekten geri kalmıyorlar. Böyle ülkede asgari ücret her zaman düşük olur.
10 Yorumla
+1 yılmesela asgari ucreti artirmada degil istersen 10 bin 100 bin yap senin giderlerin 120 binse aldigin para hicbir seydir paraya degil alim gucune bakin alim gucune asgari ucret 1000 lira olsun ama giderler 200 lira olsun cebine paran kalsin yoksa 33 bin liraymis da 200 bin liraymis da bak venezuellaya adamlar bir pecete icin canta dolusu yuzbinlerce para tasiyolar?
12 Yorumla- +1 yıl
Asgari ücret 500 tl ye kadar düşse,
Su 10 kuruş olsa,
Ekmek 25 kuruş olsa,
Benzin 3 lira olsa,
Sigara 7,5 lira olsa
Tofaşlar 3.500 lira olsa,
Beylikdüzü'nde 1+1 daire 15.000 lira olsa nasıl olurdu?
- +1 yıl
vergisiz sigaralar 3 lira tofas degilde en son model mercedesler giris fiyatiyla 150 bin olsa kisacasi alim gucumuz ne kadar iyi olursa o kadar iyiyiz biz ucretin bir onemi yok
isviçre bu parayı nasıl veriyor bilmiyorum. hollanda çocuk parası veriyor kişi başı 200 euro.3 çocuk 600 euro belki bizde iyi para ama orda değil. ben olaya tek taraflı bakmıyorum işveren tarafınıda düşünmek zorundayım.çalışan taraf olunca 5-10 bin lira maaş istemek kolay ama veren taraf olunca hiçde kolay değil. iyi bir usta zaten o paraya çalışmıyor vasıfsız bir elemana ayda 3.3 bin lira civarı vermek öyle kolay iş değil. hele şu ortamda asgari ücret ile bile iş bulamıyorsun.
00 YorumlaAbiciğim devlete kalsa 100000 de der ama veren olmaz... Biraz mantıklı olalım, bunun yerine işe göre ücret politikası devreye girmeli, ağır işler en az 3 bin olmalı, markette kasiyerlik de öyle, reyon görevlisi atıyorum 2800 olsun, hani işe göre ücret çizilmesi lazım
00 Yorumla
+1 yıl3000 bini geçmemeli asgari ücret. Asgari ücret 3 den fazla olursa ekmek 5 tl olur.
Kaldı ki karı koca asgari ücretle çalışsalar 4600 tl civarı maaş girer eve, az para mı?
Bir ev geçinir. bir zahmet 2 çocuktan fazla çocuk da yapmasınlar. Gül gibi yaşar giderler.00 YorumlaPara & Ekonomi konusunda 439 cevap paylaştı. şimdi isviçre ile türkiyeyi karsılastırır iken hiç mi düsünmüyorsunuz isviçre ekonomisine göre gayet normal makul bir rakam sizce 33 bin lira asgari ücret türkiyede çeker mi
aklınız kesmiyor sanırım iyice saçmalamaya başladınız
bu rakam olsun demiyorsunuz
ama türkiyenin su an ki ekonomisi 4 bin lira üstünü cekmez00 Yorumla
+1 yılTl karşılığı mühim değil. Oradaki hayat şartlarına göre iyi bir miktar mı onu bilmek gerek. Orada kiralar 3 bin franksa mesela verdikleri para neye yarar 33 bin tl bile olsa. Türkiye için de asgari ücret 4.5-5 bandında olması gerek en kötü ihtimalle. Onu yaparlarsa da işverenler çok çalışan çıkartır ama. Asgariye zam gelince bankadan tam yatırıp, elden fazlasını geri alan işveren gördü bu gözler. Artsa da bir şey değişmeyecek yani.
00 Yorumla
+1 yılİsviçre de ev kiraları ne kadar? Bir ekmek ne kadar? Gezme tozma ne kadar? Adamların hayat standartları yüksek ise hersey pahalı ise asgari ücret de ona göre olur, oradaki ücretlerle burayı kıyaslamak cok saçma degil
Mi:)
Adamlar bizim burada milyarlar verdiğimiz arabalara cuzi miktarlara biniyor, boyle bakmamız lazım bence10 Yorumla
+1 yılbizde asgari ücreti yükseltmek hiç birşeyi değiştirmiyor ki, sen asgari ücreti 10 bin yapsan hooop hemen zamları sokarlar, cuğara olur 100 lira benzin olur 50 lira ekmek olur 10 lira değişen bişey olmaz paranın miktarı değil o paranın satın alabildiği miktar önemli
11 Yorumla- +1 yıl
Asgari ücret 1000 tl ye düşsün, ekmek 25 kuruş olsun, sigara 7,5 lira olsun, benzin 4 lira olsun nasıl fikir
+1 yılSimdi bir kere karsilastirip tl ye cevirerek onlarin asgarisi su kadar tl demek o kadar aptal isi ki.. o ulkeyi o ulke sartina gire degerlendirirsin atiyorum isvicre aclik siniri ve asgari ucreti arasi gibi... biraz zeki olunuz
41 Yorumla- +1 yıl
Evet, orada yaşayan dönen biri olarak yukarıda detaylıca anlattım, bulursan oku👍
Gizli Üye(36-45)+1 yılİsviçre Dünyanın :
KARA PARA MERKEZ BANKASI.
O kara paralarla ülke bu denli ilerde. Bir çok siyasi lider ve işadamlarının kara parası hep İsviçre Bankalarında yatıyor... Para o bankalarda oldukça haliyle İsviçre Ekonomisi de tavan yapar tabi...21 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılAbi 4.000 İsviçre frangının tl ye çevrilmesi çok saçma bir detay değil mi?
Ne yapmalıyız yani İsviçreye gidip o parayı kazanıp Türkiye de mi yiyelim?
Sorduğun asıl soruya gelince bizim ülkemizde asgari ücreti ne kadar artırırlarsa artırsınlar alım gücü de bir o kadar artmış olarak karşımıza çıkar.
Berbat bir ekonomimiz var çoğu şeyin gerisindeyiz
Çalışanlar mutsuz, çalışmayanlar mutsuz.23 Yorumla- +1 yıl
Sen en iyisi yukarıda İsviçre yorumumu bul oku. Ben dört yıl yasadim ve döndüm. Oranın pahaliligina durumunu az çok anlattım, oku da ülkemiz cennet anla
Cevap sahibi+1 yıl@Best_to_seks ben ülke kıyaslaması yapmıyorum ki sorsan her ülkenin ekonomisi, eğitimi, bilmem nesi sorunludur zaten önemli olan dışardan nasıl göründüğü işte.
Geçenlerde yabancı bir model amerikanın maaş ücretlerini eleştirmişti bizde de keşke oraya gitsem de rahat etsem diyenler var mesela...
- +1 yıl
Yok bende kiyaslamanin saçma olduğunu düşünüyorum, ama artı eksilerini bilip ona göre konuşsalar neyse, o da yok. Hemen dövizi TL ye çevir , oooo onların aldığı ne kadar çökmüş bize bak havasindalar. Ben o kadar çok zorluklarini gördüm ki Avrupa ekonomik sisteminin, en net şunu diyebilirim: " kesinlikle bir kişinin aldığı maaş, oda sözleşmeli iş bulduysa o zaman asgari ücret alır, o aldığı bile tek kişiye, sürekli ödeme faturalar yüzünden neredeyse yetmez, çünkü öyle bir ekonomik sistem. var ki her şey pahalı olduğu gibi sürekli de cart cırt. odeme. kagitlari, sağlık sigorta primi ödeme kağıdı, pahalı ev kirası faturalar bitmez ha bitmez.
Ve salakça bir durum, kendi paramızı dövize çevirerek hesap edenlerde var. Arkadaş cevirince. kendi paran bile hiç bı anlam ifade etmiyor. En başta burdan anla. Avrupa para birimi senin TL den değerli. Bu değerde olan para birimine göre de oradaki hayat , alış veriş , gelir gider ona göredir. Sen neye göre aşık atıyorsun ki. Çok komik durumlar.
İsviçre'de en basit sıradan ekmek 2.0 frank. Yaklaşık 15 TL. Buradan yola ciksinlar
Gizli Üye(30-35)+1 yılkisinin harcama aliskanliklari cewresi muhit pahaliligi we bicok faktör gereken gelir gereksinimini belirler nisantasinda 2399 tl maasla 2 gün gecinir 28 gün ac yasarsiniz ama sirin bir anadolu kasabasinda bol derin olmasada yinede rahatca gecinirsiniz bence gelir cok olmamali
00 YorumlaKan emici patronlar 2300 lirayı zor verip 12 saat çalıştırıyor ve buna da ne acı ki devlet göz yumuyor. Bizim ülkede insan çok ucuz 2300 lira yani 350 dolar... Yorum yok halkın %52'si memnun umrumda bile olmaz.
10 Yorumla
+1 yılDiğer ülkelerle kıyasladığımızda asgari ücretimiz çok çok az. Buna bağlı sebepler nedir bilmiyorum ama emekliler bile zar zor geçiniyor, tek bunu biliyorum.
20 Yorumlaeğer asgari ücret olacaksa 3000tl-3500tl herkese yetecek bir rakam fakat direk euroya geçsek daha mantıklı değil mi paramız her gün değerini yitiriyor alım gücümüz zorlaşıyor artık neden uğraşıyoruz fakat bu ülke artık girdi o batağa çıkması 10-15 yıl maalesef ekonomi aldı başını gidiyor
01 YorumlaBizim ülkemizdeki mesele hayat pahalılığı asgari ücret 10 bin tl olsun o kadar da üfe ve tüfe fiyatları fırlar enflasyon çift haneleri falan geçer 3 haneli rakamları bulur
20 YorumlaEn az bir 10.000 ₺ olmalı cidden ev kirası market ev ihtiyaçları faturalar vergiler araba benzini
Şu bu 6k oluyor sosyal ihtiyaçlarda var tabi 2k ora de
Etti 8k son 2k ya da ölmicek kadar harcanır sağ sola00 Yorumlaİstanbul'un yarısı kadar nüfusu olan ülke, aynı şekilde Avrupa'nın güdümünde, etliye sütlüye karışmadan onların sırtından geçinen asalakların ülkesi.
Dilerse 24 bin frang da yapabilirler, bunlara koymaz..00 YorumlaAdamlar kendi refah seviyesini düşünüyor isviçreliler maddi anlamda alım gücü sn yüksek milletlerden ama kendi ülkelerinde her şey çok pahalı örnek vericek olursak adamlar kendi ülkelerinde asgari maaşl ile 100 ürün alabilirken dış ülkelerde 1000 ürün alabiliyor
10 Yorumla- Para & Ekonomi konusunda 2,3b cevap paylaştı.
+1 yıl10 bin TL de olsa yetmez. Çünkü maaşa yapılan zammın 2 katı temel ihtiyaç giderlerine yapılacağı için bir faydası olmaz. Olay da tam olarak o zaten mesele rakam değil mesele alım gücü.
10 Yorumla
+1 yılNorveçin nüfusu Türkiye nüfusu arasinda ki farkı jeo-politik şartlarını göz ardı ederek sorduğunuz sorunun anlasmazliginin umarim farkindasiniz Türkiyenin son iki asırda geçirdiği şartlarla norveçin şartları birmi sence bu kadar cahil olmaniza sasirdim 😂😂
11 Yorumla- +1 yıl
Kusura bakma gece gece uykulu halde soruna cevap verirken isviçreyi norveç diye okumuşum aslında fark etmez ikisi de aynı fillandiya danimarka isveç falan hic fark etmez hepsinin bütün dertlerini sorunlarını nüfuslarını toplasanda bir Türkiye etmez bırakın bu yabancı hayranlığınızıda elinizi taşın altına koyun Ülkenizi kalkındırın yeter artik sayrılın bu eziklik psikolojisinden😂😂😂
+1 yılKiraların bin franktan aşağı olmadığını düşünerek ve oradaki hayat pahalılığını göz önünde bulundurarak söylüyorum, o ülkenin şartlarında komik bir rakamdır.
13 Yorumla- +1 yıl
Bin frank? Fazla iyimser değil misin 1000 İsviçre frangına zürich te kümeste yaşarsın belki. :D
- +1 yıl
Zaten o yüzden taban kira şeklinde söyledim ya
- +1 yıl
😁😁😁😁
Bizim ülkede istersen 100 bin TL yap fırsatçılar hemen ortaya çıkacaktır ev kiraları olur 50 bin ekmek olur tanesi 100 TL den satılır benzin matozu düşünemiyorum bile
10 Yorumla
+1 yılEn az 3 buçuk 4 bin olmalı ki insan biraz bari olsun geçimini sürdürebilesin
Ama bir sorun var bu maaş olduktan sonra her şeye zam gelirse bir faydası olmaz çünkü aynı hesaba gelmiş olur10 Yorumla✔ " Fakire Şükür etmeyi öğret ki , zenginin düzeni bozulmasın"
Güzel Ülke'nin özeti bu. Ne yazık ki.20 Yorumla
+1 yılİsviçre ile ilgili baya bi bilgiye ulaşmıştım bulabilirsem aşağıya linki usulunce bırakıcam. Google'a kopyalayıp yapıştırarak bakabilirsiniz. Bildiğim bir site ama bu içeriklerin doğruluğundan şüpheliyim. Eğer doğruysa maşAllah krallar gibi yaşıyorlar herhalde 🙄
https://sihirliyelpaze. com/2022/08/isvicre-asgari-ucret. html
00 Yorumla
+1 yılsen onu 4100 birim olarak gör ayrıca 1 kg et ne kadar 1 litre benzin ne kadar onları bilmek, mesela 1lt benzin 1.32 frank 1 kg et 25.86 frank yani aldıkları maaş bizim iki katımız satın aldıkları ürünler yarı fiyatımız
13 Yorumla- +1 yıl
İsviçre de ev kiralarına da bakar mısın
- +1 yıl
@LoveisDeath neye bakarsan bak kardeşim az kazanıyoruz daha pahalı yaşıyoruz sen ev kirasından bahsedersen bnede sana oturdukları evle oturduğun evi kıyasla derim bindikleri arabayla bindiğin arabaya bak derim yani avrupa bitmiş diye alamancı muhabbetien gerek yok
- +1 yıl
Oturdukları evi kıyasla bakalım İsviçre in bir çok büyük şehrinde evler bizim tavukların kümesi kadar bahçedeki
+1 yılAsgari ücret bukadar düşükken bile milletin burnundan getiriyorlar elektrik doğalgaz ve bilimum gıda zamlarıyla asgari ücret artarsa düşünemiyorum 1 kilo domatesi 100 tl ye yeriz sanırım..
00 Yorumla
+1 yılpandemi sürecinden sonra çok vatandaş kabul ederler sanki
https://voca.ro/1hSn7PjZ2NIW00 Yorumla
+1 yılNe yaparsak yapalım avrupanın asgari ücret standartına ulaşamayız.. Tüketimin çok üretimin az olduğu bir ülkede 10 bin tl bile yapsan yine yetmez... Ahlaksız batılı yanım çok düşünceli...
00 Yorumla
+1 yılBence bu kadarı yeterli, daha çok veripte alıştırmamak lazım.
Karınları doyuyor ki kimsenin şikayeti yok, herkesin buzdolabı var ve dolu tıka basa.
Daha ne olsun bilader 😂00 YorumlaNe orası Türkiye ne burası İsvicre.. Biz de yapalım referandum. Gelir daha dengeli dağılsın ama kaymakçılar parası çok olanlar ellerindekinden feragat edecekler mi?
00 Yorumla
+1 yılYau gardeşim erdoğan uçuruyo be egonomiyi uçuyoh uçuyoh
30 YorumlaTl icin cok iyi para ama orada belki ucu ucuna yetiyordur ama enaz 5000 olmali tr de
30 Yorumla
+1 yılAsgari ücretin artması hayat pahalılığınında artması demek. İsviçrede maaşlar yüksek evet ama hayat çok pahalı orda
12 Yorumla- +1 yıl
@Theta Aynen, yaşasın fakirlik!!
+1 yılEkonomiden bir seveyim anlamayıp kalkıp yorum yürütmeyin lütfen. Olaya para değil alım gücü olarak farklı bir objektiften bakın
10 YorumlaOranın nüfusu 8 milyon. Askeri harcama yok, jeopolitik önemi yok yani harcayacak birşeykeri yok insanına yatıtım yapıyorlar.
13 Yorumla
+1 yılaskerı ucret 5 bin 10 bin olsa ne yazar enflasyon düşmedikten sonra düzgün bir beyaz peynirin kg fiyatı olmuş 40 TL
10 YorumlaParamızın değerinin düşüklüğünü hatırlatmayın ya dolar alırken zaten tribe giriyorum (hammaddesi yurtdışından gelenler ağlıyor)
10 Yorumla
+1 yılKafayı yememek için başka ülkeler ile kıyas yapmayın artık. Hayatınız biter. Delirirsiniz.
20 Yorumla
+1 yılBizde asgari ücret 50 bin TL de olsa devlet o parayı bize yedirmez
21 Yorumla- +1 yıl
ahahhah bak güzel dedin 😃
Orda yetiyormu konu bu. Yoksa onu TL çevirip hesap yapmak bize bir şey yapmıyor.
22 Yorumla- +1 yıl
Evet, orada yaşayan dönen biri olarak yukarıda detaylıca anlattım zorluğu, yorumumu bulursan oku👍
+1 yılNe kadar çok olursa o kadardan fazlasını alırlar yani değişen bir durum yok
20 YorumlaAsgari ücret bu rakama çıkarılmak isteniyorsa kira mutfak sağlık eğitim ve aylık kişisel ve hane harcamalarını da bilmek lazım
00 YorumlaBizim ülkemiz de aşkları ücret keyfleri ne isterse o olur aşkları ücretliye zam zamanı 1 verirken ke dilwrine 1000verene diyecek kelime yok
00 Yorumla
+1 yılBizde asgari ücret 2 tl olsa ne güzel işte ekmek alabilirsin şükür et diyecek aptallar var boşverin o yüzden kaderimize razı gelelim
00 Yorumla
+1 yılÖnce hak hukuk olmalı. Tepeden inme hiçbir şey bizde kalıcı olmuyor. Çok nadir. 100 bin de olsa aynı kafa da oluruz
00 Yorumla- Devamını Gör (168)
Devamını Gör(213)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Para & Ekonomi > Sorular > İsviçre asgari ücreti 4 bin 100 İsviçre Frangı yani 33 bin tl yapmak için referanduma gidiyor. Bizde asgari ücret kaç olmalı?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler