Ne diyorsunuz bu işe?
Evet, milli ve dini değerlerimize saygısızlık!
Hayır, neden hadsizlik olsun?
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç

Saygısızlıktır diyen şahıslara sormak istiyorum, ayasofya zamanında kiliseydi. sonradan cami oldu. peki daha önce hristiyan alemi adına kullanılan mekana islam kültürünü dayatmak saygısızlık değil midir?
Burası ayasofya müzesi oldu. tekrar belirtelim. burası ibadethane değil müze. tekrar yazalım algılamakta güçlük çekiyorlar. burası ibadethane değil !!! MÜZEDİR!!!
asırlık kilisenin müslümanlarca talan edilmesini, yok edilmesini önlemek amacıyla döneminde müze olarak koruma altına alındı. ki çok isabetli bir karar olduğunu bugün hala ayakta olmasından anlıyoruz. ibadethane olarak kalıp bugün balicilerin evi olarak kullanılan yerler de var malum.
sizce müzede böyle bir figür yapılması yanlış ise, camiden önce kilise vazifesi gören bir mekanda namaz kılınması da yanlış değil midir?
Samimiyetsizler lütfen bunun cevabını verebilirler mi?
@jeijeikazan0v4 türkiye cumhuriyeti vatandaşı bellidir. ülkeyi bölenlere satanlara yok edenlere vatandaş muamelesi yapmıyoruz biz kusura bakma. onların adı başka.
arap kültürü ve arap sevdası bizim ecdat kavramımızda yok maalesef. sen sanırım türkiyeye yeni gelmişsin. madem türkçe öğrenip bu topraklarda yaşamayı seçmişsin, türk tarihi ve kültürünü benimsemeni öneririm.
Sağdan soldan topladığı taze bilgilerle konuşmasa keşke 😒
Müze oldu demişsin ancak ibadethane olarak yapıldı. Amacı ibadethane olmasıydı
Soruşturma açılması normal bence. Her 2 dininde eserlerini taşımaktadır bu harika yapı. Asıl merak edilen bu gösteriyi yapabilecek ceza almayacak bir sürü yer varken ne amaçla burada yapıyor? Geçenlerde soyunan manken vardı buna benzer şeyler bu aralar sık olmaya başladı. İnsanlar dini görüşlere saygılı olmalı. Ayrıca müze olarak kurulmuş diyen neyin kafasını yaşıyor acaba. Daha o dünya da yokken vardı Ayasofya. Kaç asırlık yapı o ve ibadet yeriydi asırlardır.
Kilisede biri bunu yapsa ortalığı kaldırırdınız ayağa.
Güzel yorum katiliyorum her iki din icinde hakaret bu yapilan
Birincisi neden hadsizlik olsun diyenler var bu çok kasıtlı provoke etmek adına yapılan bir hareket herkes bunun yasak ve edebe aykırı olduğunu bilir. Şimdi bir Atatürkçü olarak şöyle örnek vereyim birisi gelse anıtkabir önünde veya içi gibi bir mekanda bu hareketi yapsa o neden hadsizlik olsun diyenler aynı yorumu yapacaklar mıydı?
Bunun adı hadsizlikdir ve cezası neyse bunuda uygulasınlar bu provakatif kişilere amaç belli çünkü.
Şimdi anıtkabirle aynı şey değil diyenler gelebilir orası hem cami hem de çok büyük bir kültürel miras yani anıtkabir nasıl değerli ve saygınsa ayasofyada öyle saygın ve değerlidir.
2 tane beyinsiz daha düşünme yetisine dahi sahip değil belli ki eksilemiş yanlışını söyle desek beyinleri basmaz ama işlerine gelmeyince hemen eksile birde medeniyim ayaklarına geziyorlar ya ironik baya
@bebeto13 ya hayır abi gerekçe açıklasalar mesela şuna katılmıyorum eksilesinler tabiki ama maalesef bizde öyle değil dinle ilgili bir şey mi savunuyor eksi atayım mantığı türedi iyiyce malesef.
Ayasofya şu an müze olarak kullanılıyor ve ibadete kapalı. Hal böyleyken, yapılan hareketi saygısızlık olarak değerlendirmiyorum. Sonuçta yapılan hareket islama yönelik değil. İnsanlar zaten birilerinin üzerine çullanmak için fırsat kolluyorlar.
Cevap
153Cevap
Ayasofya Bizans zamanında Ortodoks mezhebinin merkeziydi büyük bir kiliseydi diğer tüm kiliseler oraya bağlıydı. Katolik mezhebi nasıl vatikandan yönetiliyorsa Ortodoks mezhebi de ayasofyadan yönetiliyordu ayasofyada krallara taç giydiriliyor krallar ibadetini orda yapıyordu. ne varki İstanbul akşemsettinler aziz mahmut lar ve nice evliyalar sayesinde islamlastı ve Ayasofya cami haline geldi... peygamber efendimiz klişeden veya sinagogdan camiye çevrilen yerler sizin ganimetlerinizdir orada namaz kılmak normal bir camide namaz kılmakdan daha üstün bir fazilettir sevabı daha fazladır ve o sizin ganimetlerinizdir buyuruyor Ayasofya neticede bir kilise olmuş zamanında cami olmuş bir sürü insanlar ibadet etmişler orda bu yapılan sadece Müslümanlara karşı ayıp değil Ortodoks Hristiyanlara karşıda bir ayıptır. çünkü tarhde Ortodokslarda orda ibadet etti. ama onlarda ibadet şuuru yok. ibadethanelerde saygı nedir bilmezler kendi ibadethanelerinde bile gülüp eylenip kahkaha atarlar. oyüzden bu olay sadece Müslümanların tepkisini çekti.. ayasofyanın bu olaydan sonra resmen camiye çevrilmesi gerekir.. buzamaana kadar çevirmediler bu olay körüklesin inşallah.
onların kendi dinine saygısı yok ki bizim dinimize saygı duysunlar. zamanında kiliseye gitmiştim onlar kendi ibadethanelerinde bile sokakda davranır gibi davranıyorlar. ibadet hanenin bir ağırlığı olur gülüp kahkaha atılmaz ahiret hatırlanıp eğlence yapılmaz ama onlar kendi kiliselerinde bile sinema izleyip eğlence yapabiliyorlar. oyüzden ayasofyanın derhal cami olması lazım bu Müslümanlar içinde hristyanlar içinde daha iyi. en azından biz orada daha saygılı dururuz hristyanlar müze gibi gezmeye gelir arada. konak camisinde olduğu gibi. konak cami gerçek bir cami ama maşallah müze gibi giren çıkan belli değil turist murist ne ararsan var
FATİH SULTAN MEHMED HAN VAKFİYESİ
"Allah'ın yarattıklarından Allah'a ve O'nun rüyetine iman eden, ahirete ve onun heybetine inanan hiçbir kimse için, sultan olsun melik olsun, vezir olsun bey olsun, şevket ve kudret sahibi biri olsun hâkim veya mütegallib (zâlim ve diktatör) olsun, özellikle zâlim ve diktatör idareciler tarafından tayin olunan, fâsid bir tahakküm ve bâtıl bir nezâret ile vakıflara nâzır ve mütevelli olanlar olsun ve kısaca insanlardan hiçbir kimse için, bu vakıfları eksiltmek, bozmak, değiştirmek, tağyir ve tebdil eylemek, vakfı ihmal edip kendi haline bırakmak ve fonksiyonlarını ortadan kaldırmak asla helal değildir!
Kim ki, bozuk teviller, hurafe ve dedikodudan öteye geçmeyen bâtıl gerekçelerle, bu vakfın şartlarından birini değiştirirse veya kanun ve kurallarından birini tağyir ederse; vakfın tebdili ve iptali için gayret gösterirse; vakfın ortadan kalkmasına veya maksadından ve gayesinden başka bir gayeye çevrilmesine kast ederse, vakfın temel hayır müesseselerinden birinin yerine başka bir kurum ikame eylemek (temel müesseselerden birinden taviz vermek) ve vakfın bölümlerinden birine itiraz etmek dilerse veya bu manada yapılacak değişiklik veya itirazlara yardımcı olur yahut yol gösterirse; veya şer'i şerife aykırı olarak vakıfta tasarruf etmeye azm eylerse, mesela şeriata ve vakfiyeye aykırı ferman, berat, tomar veya talik yazarsa veyahut tevliyet hakkı resmi yahut takrir hakkı resmi ve benzeri bir şey talep ederse, kısaca batıl tasarruflardan birini işler yahut bu tür tasarrufları tamamen geçersiz olan yazılı kayıtlara ve defterlere kaydeder ve bu tür haksız işlemlerini yalanlar yumağı olan hesaplarına ilhak ederse, açıkça büyük bir haramı işlemiş olur, günahı gerektiren bir fiili irtikâb eylemiş olur. Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların la'neti üzerlerine olsun. "Ebeddiyyen Cehennemde kalsınlar, onların azapları asla hafifletilmesin ve onlara ebeddiyyen merhamet olunmasın.
Kim bunları duyup gördükten sonra değiştirirse, vebali ve günahı bunu değiştirenlerin üzerine ol-sun. Hiç şüphe yok ki, Allah her şeyi işitir ve herşeyi bilir.”.
Haksız bir şekilde bu vakıflara tağyir, ibdal, tahrif ve ibtal şeklinde müdahele ve tecavüz eyleyen insan, ölümle karşılaştığı anı, sekerat-ı mevti, kabri müşahede ettiğini ve onun karanlığını, tabutu ve onun içindeki yalnızlık ve vahşeti, Münker meleğini ve hey-betini, Nekir meleğini ve onun dehşetli darbelerini, Münker ile Nekir’in sorgulmalarındaki dehşeti, bütün insanların Alemlerin Rabbinin huzuruna çıktıkları günde Allah’ın huzuruna çıkacağını, o gün hiçbir nefsin bir diğer nefis için hiçbir şeye malik olamayacağını ve o gün her şeyin dizgininin Allah’a ait bulunacağını hatırlasın.
Kim Allah’ın Kitabına ve Resulullah’ın Sünnetine muhalefet ederse, Allah ve Resulü'nün haram kıldığını helalleştirmeye çalışırsa, müslüman kardeşinin vakıflarını boz-maya, hayırlarını tahrib etmeye ve hasenatını iptal eylemeye gayret gösterirse ve mü’minin hayır müesseselerini fonksiyonsuz hale getirmeye taarruz ederse, artık Allah’ın gazabı ile dönmüş olur;
Son durağı ve oturağı Cehennemdir; cehennem ne kötü bir varılacak yerdir; Allah onun hesaba çekicisi, azabın en azgın olanlarıyla azaplandırıcısı ve ikabın kanunlarıyla cezasını vericisidir.
“O gün zalimlere ileri sürecekleri mazeretleri fayda vermeyecektir; onlar için sadece la’net vardır; onların varacakları cehennem ne kötü bir menzildir.” “O gün her nefis kazandığı günahlar sebebiyle rezil ü rüsvay olacaktır; o gün zulüm yoktur; şüphesiz Allah hesabı çok hızlı yapandır.”
Belli ki Fatih Sultan Mehmed Han bu günleri görmüş.
Bize de amin demek düşüyor.
Fatih'in bu vakfiyesine bile zerre saygısı yok kimsenin.
Ama o büyük bir kumandan
Bilge bir padişah idi.
Bu beddualar döneer dolaşır menzilini bulur elbet birgün.
ALLAH razı olsun
Çook güzel açıklamışsınız
@DELİKANLIPRENSSS 🙂👍
Şimdi camii olan yapı 1935 lerde bilmediğimiz bir nedenden ötürü müze oluyor ibadet yasaklanıyor namaz kılınmasına izin verilmiyor o zaman millette diyorki balede yapılmasın ben namaz kılamıyorum müslüman mabedinde eee o niye ve nasıl gelip rahat rahat bale yapıyor diye kızıyorlar..
Önemli bir mesele şu ayasofya ya ziyaretin olmadığı bir saatte bir gezi düzenleniyor akşam ve gece saatlerinde kapalı olur ayasofya ''MÜZEDE BİR GECE'' diye etkinlik düzenliyor bir takım şirketler müze müdürlüğüde buna izin veriyor onlar için ayasofya açılıyor yani özel bir tur bu LEYLA ALATON adına gezisini organize eden kişilerde kişi başı 275 tl alıyor aslında Ayasof ya ya GECE GEZİLERİ nereden çıktı sorusunu sormak gerek..
Kişilerle uğraşılmamalı Bu gece gezilerine izin veren ayasofya nın yönetimini görevden alsınlar para için madara etmesinler kimseyi..
Bilinmeyenler değil bilmezlikten gelenler var herkes biliyor savaş sonrası yapılan anlaşmalara uyan satılık İnönü ve arkadaşları başlık budur
Ayasofya, fethin ve İstabul'un sembolüdür. İslâm mâbedidir. Sultan Fatih'in emanetidir. Bir oldu-bittiyle kapısına kilit vurulup, adına müze denmesi, Ayasofya'nın bu kimliğini değiştirmez.
Fotoğrafı ilk gördüğümde, içeride bir dans etkinliği yapılmış sanmıştım fakat durum öyle değilmiş. Görüntüdeki hanım kızımız, tek karelik bir poz vererek gezisine devam etmiş. Bahse konu fotoğrafı paylaşan ablamız da bu paylaşımı kaldırıp, özür dilemiş. Kasıtlı değil, cahilane bir davranış olduğunu ümit ediyorum.
Ayasofya canımız, ciğerimizdir. Kimse ince ayarlarımızla oynamasın.
Ayasofyada namaz kılınınca herkes linç etmeye kalkıyor bale olunca neden bu kadar sahip çıkıldı asla anlamıyorum. Orası bir ibadethane dans salonu değil. Namazda kılınsa günahta çıkartılsa ibadetin engellenmemesi gerek. Ancak bu tarz densizlikler yapılmalı yapana da sahip çıkılmamalı. Bunlara bir kez müsamaha göstermek hoşgörüyle bakmak insandaki hassasiyetleri zayıflatır. Bugün bale yapmasına müsade edilirse bizden sonraki nesil içinde düğün yapmaya kalkar. Kimseden ses çıkmaz.
Kadın fotoğrafı kaldırıp özür dilemiş, kötü bir amacı olmadığını söylemiş. Bu konunun daha fazla uzatılmamasından yanayım.
Benim de hakkımda soruşturma başlatılsaydı bende geri adım atardım. 😑
@barraquda evet, özür diledi.
@barraquda dediğin gibi hepimiz hata yapabiliriz, insanız sonuçta; ama bizim millet çok çabuk galeyana geliyor, umarım konu uzamadan kapanır.
Neler kapandi bu da kapanir.. bir hafta tvlerde bile tartisilir o kadar.. otobuste mini etek giyen kiza tekme atip siritan adami bile herkes unuttu.. bu da unutulur.. unutulmali da.. hem.. muze olarak kullaniliyormus orasi.. aktif cami olsa is degisirdi ama şu haliyle , kadincagiza yazik etmemek lazim
Yapılması yasak olduğu halde girişe kapatılan bölüme girip, birileri video ve fotoğraf çekerken gösteri yaparcasına namaza başlamak da bir nevi saygısızlık değil midir?
Ya da camide Kuran kursu verirken öğrencilere cinsel istismar ayıp değil midir?
Nihayetinde orası teorik ve pratik olarak bir cami olarak bilinse de dini ibadet yapılmıyor ve müze vasfını koruyor.
Bu kadar yaygara yapmak saçma.
Eksileyen üyecikler, havasını soluyup, toprağına basıp, ekmeğini yediğiniz şu ülkenin içine edenlere gıkınız çıkmazken elin kızı bir MÜZEDE poz veriyor diye saçmalıyorsunuz. Cidden siz de saçmasınız!
orası müzede olsa sanat icra etme yerimidir. bacaklarını iki yana açmak ne zamandan beri sanat oldu. ota boka sanat diyorsunuz adamı çileden çıkartıyorsunuz.
Ulan Ayasofya camii değil kilise değil, Yüce Önder tarafından "millet gelsin, görsün de az buçuk kültürlensin" diye kurulmuş bir müze. Müzede bir bale figürü yapmanın dinî ve millî değerlerimize ne gibi bir sakıncası olabilir? Sanata düşmanlar sanata...
aynen sanata düşman olan millet ilerleyemez batar batar
onu ben söyleyecektim tam aynen çok doğru
dislike atan cahıller olmuş yani yobazlar olmuş
aynen çok doğru , bunlar acaba ne yiyip içiyorda beyinleri gelişmiyor yani düşünemiyorlar bizde aynı havayı soluyuoruz , bunlar galiba karbon alıyorlar beyinleri tersten çalışıyor :)
Bu bale görüntüsü İslamiyeti yerle bir etti, herkes hristiyan oldu:) ne tuhaf insanlar var internette, herkes şovmenlik derdinde. Hani İslam hoşgörü diniydi? Gezi döneminde gazdan kaçanlar camiye ayakkabı ile girdiler diye olmadık laflar edenler Mısır'da Sisiden kaçan Mursi yanlıları camiye ayakkabı ile girince dilleri lal oldu. Camiler arasında ayrım var biz mi bilmiyoruz, hangisine ayakkabı ile girilir hangisine girilmez. Müslüman eşittir adamına gmre davranan olmuş. Seküler insanlara olan bu çifte standardınız çok kötü.
Bale yapmamış ki poz vermiş. Verdiği pozda ne İslam'a ne de Ortodoks hristiyanliga yönelik bir asaglama var. Soruşturma başlatılması saçma. Keşke o savcılar dini nikahlilara, istismara uğrayan çocuklara, aile içi ensest istismara uğrayan çocuklara ve cemaatlerin actigi sahte , islam dinini yok etmek icin yabanci devletlerin destekledigi kuran kurslarina yönelik soruşturmalar baslatsa.
Aradığım cevap 👏👏👏
😃şaka mı bu 😄
Kültürel de olsa burası kamusal bir alan. Devlet malına zarar verilmediği ve değerlere hakaret, küfür olmadığı müddetçe insanların ne yaptığının ya da ne söylediğinin çetelesi mi tutulacak yahu, bu nasıl bir saçmalık? 😃
Ki dans yani. Gören de el hareketi falan yaptı sanacak. Geldiğimiz hale bak, adını bile duymadığımız yerlerde çocuk katilleri elini kolunu sallaya sallaya gezerken devlet bunlarla uğraşıyo işte. Rezalet!
Oldukça estetik bir durusu var ve Ayasofya'yi belki daha çok turiste kazandıracak bir reklamda kullanılabilecek bir estetik güzelliği varken tabiki bu ülkede anca soruşturma açılır.
Bu ülke hiç mi şaşırtmaz insanı. Güzel olan her şeye mi karşı olunur bir ülkede?
bu güzel bir hareket değil orası dini bir mabet Fatih Sultan Mehmet Han onu cami yapmıştır ve bir sebepten ötürü müze olması birşeyi değiştirmez zaten Ayasofyanın reklama ihtiyacı yok var git işine buradan
@LostOnYoulp Orası dini bir maber değil. fatih Sultan Mehmet'ten önce de orası kiliseydi ama kilie kalmadı. Günümüzde de cami değil ve bir müze. Bu tür bir harekette müzede yapılması nasıl yanlış değilse orada da yanlış değildir.
Ayrıca bu kadar batmış bir ülkenin güzel olan her şeye ihtiacı vardır.
Çekip gitmesi gerekenlerde bellidir (:
güzel olana destek verin o zaman ama Ayasofya konusunda hassasız birisi burayı müze yaptı diye vazgeçecek değiliz 500 yıl olduğu gibi cami olacak orası
kilise diyip de bizans yanlısı olduğunuzu belli etmeyin
mesela insan olmayi deneyebilirdi bu vatandas. hassasiyetlere onm verebilirdi. mesela su propagandayi yapmak yerine amerikanin marsa gonderdigi uydu gibi birseyler yapmayi bir boka yarayabilen insan olmayi deneyebilirdi. gelip orada boyle yaparak saygisizligini ilan eden birinin hadden saygidan ozgurlukten bahsetmeye hakki yoktur. ozgurlugun once baskalarinin sinirlarina saygi duymak oldugunu anliyacak meddniyete birgun gelebilirmiyiz? sanmiyorum. medeniyeti istedigi boku yiyebilicegine indirgeyen beyinler varken cokzor.
Bir Müslüman namaz kılsaydi eğer, ortalığı ayağa kaldırırdi içimizdeki Türk görünümlü Siyonist uşaklari. Ama müslümanlik dışında bir işaret/şey yapılınca, hep birlikte sahiplenme çabası... Ayasofya, dedem Fatih Han'in mirasidir müslümanlara. İçimizden çıkan hainlerin katakulle ile onu camiiden müze vb'ye çevirmesi sadece Firavun devrinin yansimasidir. Mûsâ'nin devri gelecektir elbet...
Ayasofya'da bale yapmak neden hadsizlik olmuş ya saçma sapan boş şeylerle uğraşıyorlar. Yazıklar olsun valla dünyaya rezil olduk gene.
Birileri de çıkmış Ayasofya'da namaz kılarken video atıyor karşılık olarak. Ama onlarca erkek çocuğuna tecavüz edilen yurt haberi çıktığında kimse video çekmemişti. İnsanlar çok yanlış şeylere tepki verir hale geldi. Çok yazık...
Kızı ne diye suçlayacaklar bale nasıl yaparsın zındık diye mi? :D :D Resmen komedi.
Sizin siteniz aleyna tilkileri haber yaparken ünlü anneyle çocuklarını haber yaparken tecavüze uğrayan çocukları kaç kere gündeme taşıdı acaba
@Tözel-Harekatçı Güzel bir cevap tebrik ediyorum.
@DuygusuzCevriye biz dini temsil eden insanlar değiliz. Eleştirimizi her zaman ifade ediyoruz ya da ifade eden içerikleri öne çıkartıyoruz. Bunun dışında bir temsil heyeti gibi davranmıyoruz.
Paylaşılan içerikleri o dönemde de öne çıkartmıştık, neticede biz gündemi her zaman konuşan bir siteyiz.
Burada bale yapanın peşine düşene kadar, katilin itin uğursuzun peşine düşseler keşke demek istedim ve dedim. Teşekkürler.
@pentin yemeyin bizi sayın admin, ben sizin içinizdeydim uzun süre ciğerinizi de bilirim. size 50 defa mesaj attım gelin üyelerin önünde tartışalım kim haklı onlar karar versin diye gıkınız çıktı mı :) çıkmadı... siz buranın maaşlı elemanlarısınız özgür değilsiniz hamalsınız. siz 100 tane magazin haberi yaparken ölen çocuklara neredeyse hiç değinmezsiniz. sizin işiniz hazal kayalarla beren saatlerle
@Tözel-Harekatçı niçin tartışalım ki? :) Milyonlarca üyesi olan bir internet sitesinden garip beklentiler içinde olduğun için cevap alamamışsındır sadece, cevap verilemeyeceği için değil.
Herkesin iş hayatı var, kendi geçimini sağlayan herkes kendi işinin hamalı. Çalışan insan= hamal gözüyle bakıyorsan sorun yok.
eee sizi öven yazılar yazan benceleri milyonlarca üyeye deşifre ederken iyi oluyor ama o ne olacak :D tartışma meselesi benim şahsımla alakalı değil sitenizin ikiyüzlülüğüyle alakalıydı pentin, admiinsin bundan bile haberin yok :) bahsettiğim konu sizin adam kayırmanızdı, cinsiyetçiliğinizdi , haksızlıklarınızdı. ama bak son derece sırıtan bir ifadeyle "bunları tartışmayız" diyorsunuz. burada kendim için desem ki mesela beni fenomen yapın hadi bunu tartışalım desem elbette ki site bana cevap vermez. ama burada bence yazıp "özellikle kadınları hedef aldırtmayız" derken, bana attığınız özel mesajda "cinsiyetler hedef alınabilir" diyen sizdiniz, eminim ki bundan da haberin yok. ki bu aklıma gelen onlarca örnekten birisi, ve olaylar birkaç sene önce olduğu için detaylar tam olarak aklımda değil şu an. siz kendiniz gibi yalakalarla iş yapabilirsiniz ancak.
son olarak da işinizin hamalı olmanıza lafım yok, hamallık kötü bir iş değildir. ben sizin siteye üstlerinize para kazanmak için yaranmanızı eleştiriyorum. para kazanmak adına bunu kendine yakıştırıyorsan da canın sağolsun.
saygılar sunarım pentincim, ben seni moderatörlüğünden tanıyorum o zamanlar daha iyi anlaşırdık ama neyse, hala severiz seni :*
@pentin Sizi yazdıklarınızda samimi bulmuyorum. @Tözel-Harekatçı 'nın yazdıklarının doğruluğunu onaylıyorum. Daha önce bazı haksızlıklara şahit olduğum için. Nerede gereksiz şeyler var onu ön plana çıkartıyorsunuz. Söylediğiniz şeylerin arkasında değilsiniz. Maalesef.
İşinize nasıl gelirse öyle hareket ediyorsunuz. Sen veya başka modlar bilemeyeceğim. Seni tanımıyorum seni yaftalamıyorum da sadece yazdığın şeyleri kesinlikle samimi bulmuyorum. Üzgünüm.
@DuygusuzCevriye pentin burada beni yalanlasa da kendilerine zamanında mail atıp her şeyi detaylıca anlatmıştım. kaldı ki eski hesaplarımda bana adminlerin attıkları mesajları çok rahatlıkla görebilirler. ama pentin buna gerek görmeden bana saldırıyor. dediğim gibi bunlar sitenin maaşlı elemanlarıdır o nedenle özgür değiller. bizim çıkarımız yok o nedenle gerçekleri söyleyebiliyoruz.
@Tözel-Harekatçı Geçen sene haksızlığa karşı kapattığım bir hesabım vardı. Sebebi ise birinin bana kafayı takması gerçekleri dile getirdiğimde sorularımın kaldırılmasıydı. Ve bana karşı bazı kişilerin hakaret, küfür dolu yorumlarına göz yuman modlar. Şikayet etmeme rağmen. Keyfine göre istediğini ön plana çıkartıp kim ona yakın ise ve yalakalığını yapıyorsa onların korumacılığını yapıyorlardı. Bu sene bu hesabı açtım. Gram fark yok. Değişen bir şey yok anlayacağın aynı haksızlıklar devam ediyor. Bu sitede mi var modlarda mı var inanın bilmiyorum ama bir sorun olduğu kesin. Umarım farkına varıp düzeltirler.
@DuygusuzCevriye ben açıkçası zannetmiyorum düzeleceğini... çünkü bana hanım adminlerden birisi mesaj atıp yakında süpermod olacaksın demişti, üstelik bence adminliği için cv bile bırakmıştım ama o süreçte bana özelde söyledikleriyle üyelere anlattıkları arasındaki ciddi çelişkileri gördüm. bu çelişkileri anlattığım zaman hesabımı sildiler... bunlar böyle insanlar, paralı insanlar... sitede aklı başında üç beş insan üç beş dost olmasa girilecek yer değil burası
@Tözel-Harekatçı Haklısın, geçen bir şikayeti ve rahatsız olduğum konuyu dile getirmiştim. kadına kin, öfke şiddet besleyen @kadındöverim nickli kişisini. Modlara söylediğimde ise nicke müdahale edemiyoruz dediler. Bu siteden fazla bir şey beklememek gerekiyor. Troll yapacaksın insanları ciddiye almayıp dalga geçeceksin başka türlü de ön planda tutmuyorlar zaten 😏 Bir de bize ensar vakfından bahsediyorlar. Siz önce sitedeki kadın düşmanlarından bizi kurtarın. 😏
@kadındöverim Seni banlayacak bir ''babayiğit '' yürekli biri yok işte. Hadi sen bu sitede cirit atmaya devam et. Samimiyetsiz adminler de yalandan kadına şiddeti ensar vakfın da taciz/tecavüz olayından bahsetsinler. Senin gibilere göz yumsunlar ;)
İlgilenmesi gerekilen çok daha makul konular varken, Ayasofya balerini hakkında bir fikrin ya da düşüncenin sahibi olmayacağım gibi, konunun içeriğiyle de ilgilenmeyeceğimdir. Bir yorum yapmam gerekirse eğer, bu da her konuda yargılayan, destekleyen ve bizzat bu olayların meydana gelmesini sağlayan kişinin ileri derece dar kafalılık sendromu yaşadığıdır.
Konu aslında camii olup olmaması değil. Burası önce klise sonra camii sonra müze oldu. Bence bu hareket hakaret olmasa bile hoş değil yani hem hristiyanların değeri hem de müslümanların değeri olarak. Oralar bir zamanlar ibadet yeriydi insanlar buralara değer veriyor dini inançlarından dolayı. Ben bugün bir müzenin ortasında veya klisenin ortasında gidip namaz kılsam bu da tepki toplardı. Sadece bazı şeylerin yeri ve zamanı vardır. Sanat çok güzel bir şey ona hiç bir sözüm yok ama güzel olan şeylerin de yeri vardır. Bu arada soruşturma değilde sadece uyarılsaydı daha iyi olurdu.
Sen ister inan ister inanma ama bir kere orası milyanlarca insanın manevi değeri. Orada bu tarz gösterilerin yapılmasını uygun görmüyorum. Hatta provoke hareketler bile diyebilirim. Bu arada yobazlardan benden daha çok nefret edei az bulunur bunu unutmayın.
Sevimli görünmeye çalışıp aman ne var kimi ibadet yapsın kimi dans etin diyenler olmuş. İslam inancı taşıyan biri böyle boş saçma bir kıyaslama yapmamalı Aysasofya meselesine gelin burası camidir. Kılıç hakkıdır vakıf malıdır. Ve bu müze zülmünden kurtulacakta inşallah. Kimseye sevimli görünmek için yana yatmaya gerek yok ayasofya 600 yıl cami olarak kalmıştır bu bile o mekana saygı göstermek için yeterli bir sebeptir.
Kilise olarak kurulmuş bir yapıyı 600 yıl cami olarakta kullanmakta o kiliseye yapılan bir saygısızlık ve zulümdür.
Müslümanlar çok komik bu konuda. Kendilerine yapıla her şeyi saygısızlık görürken, kendı yaptıklarını asla görmezler.
Herkes müslüman olsun diye uğraşırlar ve misyonerlik faaliyeti sürdürdüler arapçası bir nevi cihad yani. Lâkin bunu Hristiyan yaparsa saygısızlık olur ve vatan hainliğine kadar gider.
Ama Allah var hoşgörü dinidir.
@Grimmlock İstanbulu feth ederek biz ayasofya ya sahip olduk. Ayrıca herkesi müslüman etme amacımız da bulunmuyor. İnanç kişi ile rabbi arasında ki bağdır ve kendi isteğiyle seçmelidir. Eğer biz misyonerlik çalışması yapsaydık emin ol bu gün dünya bir tane yahudi hiristiyan kalmazdı. Tarih oku dostum tarih oku.
@Grimmlock Bir tane örnek verirmisin. Benim dedelerimin böyle bir amacı olsaydı seninle bu konuşmayı yapmıyor olurduk. Sende asimile olur giderdin. Kulaktan duyma bilgilerle gelme bana ayasofya hem dini hem siyasi nedenlerle cami oldu. Türklerin avrupaya fetihlerin amaçlarını araştır. Zaten yeni bir şey değil bu :D Dünyayı topla haçlı seferleri adı altında anadoludan bizi atmaya çalış biz üzerine gidincede asimile ediolaa komşular yetiş de hadi ordan dasda :D Dayı bende sana ciddi ciddi cevap veriyorum ya neyse selametle :D
Merak. etme bende Türküm la korkma hemen. Yabancı değilim.
Hee ama biz yapmadık dersen asimilasyon buna katılmam işte. Osmanlı ilk dönemlerinde ve devamında Trakya ve Doğu Avrupaya yerleştirilen Türkler neydi? Oranın doğal yapısını bozmadılar mi? Nerede saygı?
Hristiyan memleketine camiler dikmediler mi?
Ek vergiler koymadılar mi?
Ayrıca kiliselerin camiye çevrilmesi en bariz asimilasyon hareketidir daha ne oLsun.
Size göre asimilasyon sadece Hitler in gaz kampları ya da Amerikalıların 1950lerde uyguladığı Japon kampları oluyor sadece.
Amerikanın yerlileri yerinden etmesi nasıl bir asimilasyonsa buda öyledir
@Grimmlock Ona asimilasyon demezler dostum :D Zamanın da iskan projelerinden önceye bakarsan başkaldırmalar ayaklanmalar ki bunlar adaletsizlikten değil yeniden roma imparatorlugunu kurma amacı güden bir nevi milliyetçilerden kaynaklıydı. Diğer hiristiyan devletler ise osmanlının üzerlerine gelmesini engellemek için bu isyanlara destek verdi. Vlat tepeş en küçük örneklerinden biri diyebilirim. İskan projesine gelirsek bölgelerdeki müslüman nufusu çok tutarak bir nevi gözdağından öteye gitmeyen bir siyasi projeydi. Asimilasyona gelince bir milleti asimile etmek istersen ilk dilini yasaklarsın yanlış hatırlamıyorsam osmanlıda sadece devletin resmi dili türkççeydi. Halkı arapça farsç grekçe konuşuyordu. Asimile edeceğin toplumu askere alır kendin için savaştırırsın hatırladığım kadarıyla gayri müslimler askere alınmazdı. Asimile etmek için halkın inancını yıkmak gerekir osmanlıda inançlar serbesti. Asimile etmek için mal mülk servet edinme hakkını elinden alırsın ki sana muhtaç olsunlar hatırladıgım kadarıyla osmalıda en zengin kesim gayri müslimlerdi. Bu listeyi uzatabiliriz daha az vergi daha çok kazanç askerliğin olmaması devlet memuru olma gibi birçok hakkı veriyordu. Refah düzeyi zamanın devletlerine göre oldukça yüksekti. Dostum durum bundan ibaret
@Grimmlock Ona asimilasyon diyorsan o zaman işverenlerimiz bizi asimilasyon ediyor. Farklı kökenden gelen azınlıkları veya etnik grupları, bunların kültür birikimlerini, kimliklerini baskın doku ve yapı içinde eriterek yok etme sürecinin sonu demektir asimilasyon sözlük manası :D
@Grimmlock Haklısın
@Grimmlock Sen diyorsun ki osmanlı asimile etti halkını ben bunu kabul etmiyorum. Körü körüne milliyetçi bir duygu ile değil tarihi verilere dayanarak söylüyorum. Madem ayasofyadan açıldı konu anlatayım. Geçmişte her hükümdar kazandığı topraklarda gücünü göstermek için birçok yola boşvurmuştur. Bunlardan biri de fetih sembolüdür. Alparslanın sembolü anadoluydu selahaddin eyyübinin sembolü kudüstü vs. Bu sembollerin içinde dünyanın en çok önem verdiklerini de özel olarak ayırmışlar. Ayasofyada bunlardan sadece biridir.. Bu şu değildir osmanlı insanların ibadethanesini yok edip camii yapıyordu vs. şu an istanbulu turlarsan 500 yıllık kiliseler bile görebilirsin bir çogu hala ibadete açıktır. Osmanlı tarih imhası inanç imhası içine girmemiştir bu gün bunu hiristiyan tarhiçiler bile söyleyemiyor çünkü böyle bir olay olmamıştır. Eğer girseydi moğullar gibi taş üstünde taş baş üstünde baş bırakmazdı buna gücü vardı ayrıca yapsa bile önünde engel olacak bir güç bulunmuyordu. Düşün avrupa ülkeleri birleşip tek bir ordu oluşturmadan osmanlıyla savaşa cesaret edemiyordu. Meşur fransız olayını bilirsin tek fermanla serbest bırakılan kralı vs. Osmanlının iskan projesinin amacı dini veya örfü yok etmek değil devletin gücünü korumak içindi detaylı araştırabilirsin. Hatta islami mahkemeler oldugu gibi gayri müslimler için ayrı mahkemeler kuracak kadar da ileri bir medeniyete sahipti. Yani bu konu yazarak tartışılmaz bir gün nasip olur karşılıklı oturur konuşuruz. Ama kusura bakma benim tarihim cumhuriyetle başlamadı ve osmanlıylada bitmedi. Biz ayırmadan geçmişimize sahip çıkıyoruz.
Evet saygısızlık olarak görüyorum.
Şu an ibadete açık veya kapalı olması ya da müze olması önemli değil, bilinçsizce yaptığını da düşünmüyorum.
Resmi sonradan kaldırmış, ne önemi kaldı, ortalığı karıştırdıktan sonra..
Kendi evinde yaptığı hiçbir harekete karışamayız ama milli değerlerimiz için çok önemli olan bir yapıtta herkes hareketlerine dikkat etmeli..
Halısın aslında tahrik unsuru içeriyor.
Saçma sapan şeylere takılmaktan bıkmadık, yılmadık. Günlerce poşete verilen 25 kuruş konuşuldu, bir kaç gün de bunu konuşuruz, sonra yine boş beleş bir konu bulur onu konuşuruz... Bu din, siyaset işlerinin biz sıradan vatandaşa hiç bir faydası yok ama nedense en çok da sıradan vatandaşların ağzından düşmüyor.
Ben şu karede çok şık ve zarif bir kadın görüyorum. Şu fotoğrafa bakıp nasıl kötülük düşünülebiliniyor aklım almıyor.
Statüsü önemli değil orası iki dinin ibadethaneligini yapmış bir mekan. Orada böyle birşey yapmak saygısızlık. Bu değerlere. Fatih Sultan Mehmet han orayı içinde bale yapılsın diye Feth etmedi. Bu durum bizim dışımızda yabancı ülkelerin bile sinırını bozar. Büyük saygısızlık
Begenmeyenler 1935 de Ayasofya'nin ibadete kapatılıp müzeye çevrilmesini destekleyen kesimlerdir. Saygısızlık olarak gormeyenlere en çok bunun destekçileridir... Oranın adı Ayasofya Camii. Bunu ne zaman unuttunuz? Unutturanlar utansın.
Ayasofya zaten müze değil mii? İbadet yapılmıyor ki orada. Ayrıca ibadet de olabilirdi yalnızca bir figür gösterilip fotoğraf çekilmiş. Ne olabilir ki bunda? Niye bu kadar abartılmış ki? Halbuki soruşturma acacakları başka bir şey mi yoktu? O kadar sapık için dahi soruşturma başlatılmamışken böyle bir fotoğraf için neden soruşturma başlatılma gereği duyulmuş ki? Anlamiyorum, nereye gidiyoruz böyle? Niye bu kadar abartır olduk her şeyi? Halbuki iyi düşünsek olmaz mı? Bu fotoğrafın neresi bu kadar kötü, sanat eserlerinin sergilendiği yerde bir başkası kendi sanatını sergilemiş. Anormal olanın ne olduğunu anlayamadım. Bu fotoğrafın neresinde İslam'a yönelik hakaret var? Alt tarafı bir poz bu. Yazık nasıl bu hale gelmiş adalet sistemimiz bile. Ayaklar altına alınmayan ne kaldı ki bu ülkede gerçi.. Sonumuzun hayırlı olması dileğiyle..
Sorusturma acilsa ne olur ki, bu ulkede cinayet , taciz, tecavuz ve siddet iftiralari atan kadinlari bile serbest birakiyorlar. Cinayet sucu isleyen bir kadin 10 yilla yargilandi bu ulkede, cocuklarina iskence yapan bir kadin 3 yilla yargilandi.
Bu kadina ceza cikma ihtimali imkansiza yakin.
Ha kendi fikrimi soyleyeyim bu olayla ilgili bence bu yapilan harekete gerek yoktu, ha ceza verilmeli mi ben olsam vermezdim asla, sorusturma bile acilmamaliydi bence. Cunku orasi bir ibadethane degil , muze.
Hadsizlik aslinda:
1. Bir inancin liderini 2 ayri tarihte dogduguna inanmaktadir. Onda bile konsensus saglanamamistir.
2. Inanc, kitabi 1, uygulamasi yuzlerce farkli olmasindadir. Bu, Islamiyet te de, Hristiyanlikta da, Yahudiklik, Budizm, Hinduizm, ve diger Saman inanislarinda da aynidir.
3. Inanc sistemleri kitleleri bilinmeyen obur dunya ile korkutarak kontrol altina almak ve varliklarini ele gecirmek icin varolmustur.
o halde aslinda hadsizlik, bos yere inanmaktir. dogru inanc kalbin ta kendisidir. Kalbiniz, sizi, baskalarinin yasam alanina girdiginizde durmaniz gerektigini soyleyebiliyor ve sizi durdurabiliyorsa, iste siz gercek inanansiniz... yolunda giden degilsiniz...
Onlar ümidin düşmanıdır, sevgilim,
akar suyun
meyve çağında ağacın,
serip gelişen hayatın düşmanı.
Çünkü ölüm vurdu damgasını alınlarına :
- çürüyen diş, dökülen et-,
bir daha geri dönmemek üzere yıkılıp gidecekler,
Ve elbette ki, sevgilim, elbet,
dolaşacaktır elini kolunu sallaya sallaya,
dolaşacaktır en şanlı elbisesiyle : işçi tulumuyla
bu güzelim memlekette hürriyet.
Bursa da havlucu Recebe,
Karabük fabrikasında tesviyeci Hasana düşman,
fakir köylü Hatçe kadına,
ırgat Süleymana düşman,
sana düşman, bana düşman,
düşünen insana düşman,
vatan ki bu insanların evidir,
sevgilim, onlar vatana düşman...
Gereksiz ve yersiz bir hareket ama hakaret falan da sayılmaz yani..
Onu geçtim ulan elin adamlarının kutsal mabedini işgal edip cami yapmışız asıl hakaret bu değil mi? Şimdi hristiyanlar medineyi işgal edip (sonuçta şimdi güç onlarda) mescidi nebevi'yi şapel yapsa bozulmaz mısınız?
zulüm 1453te başladı diyen bizans artığıyım diyorsun bağıra bağıra aferin sana
şu an avrupada endülüs İslam devletindeki camilerin çoğu kiliseye dönüştürüldü ağzınızı açıp birşey dedinizmi acaba
ayasofya kırmızı çizgimizdir bizimdir ve bir Camidir 500 sene olduğu gibi
@LostOnYoulp aman.. hemen ötekileştir aklınca bizans torunu bilmem ne.. ben hristiyanları mı övdüm? yalan mı kardeşim dinlerin hepsi böyle o geliyor değiştiriyor öbürü geliyor benim dediğim olacak diyor. Endülüs camileri kilise olmuş ağzımızı açmış mıyız? Lan o dönem yaşıyor muydum ki bir şey diyim?
şu an kilise yapılıyor diyorum eskiden değil
Tamam bu ülkede dini ve siyasi özgürlükler var. Ama bu bir dinin mensubunun diğer dinlere özgürce hakaret veya terbiyesizlik yapabileceği anlamına gelmez. Ayasofya müslümanlar için önemli ve kutsal bir bölge. Bir katolik kilisesine gidip zikir halkası oluşturup islami zikir çekmek ile aynı şey.
Tutup da müzikli bir gösteri yapılmamış. Sadece poz verilmiş. Kadının üzerinde bale kıyafeti de yok.
Eğer bu kıyafetlerle müzeye girilebiliyorsa bu poza da diyecek bir şey olmamalı.
Bazı şeyler gereksiz abartılıyor.
Daha önceki benceye yaptığım görüşü kopyalıyorum.
Sonucta bu ulkede yasayan herkes ayasofya nin muslumanlar icin kiymetini biliyor gidipte orada bale yapilmasi bana hic masum gelmiyor. Ayasofya bir simge yapilan harekette milli manevi degere bariz saygisizlik ve kasıtlı. Dans edilecek baska muze mi kalmadi? gidip anitkabirde dans etsin
Ayasofya Roma döneminde yapılan yüzlerce yıl Kiliselik yapmış bir yer. Fatih Sultan Mehmet orayı fethedince Camiye çevirmiştir. Cami olduğu halde içerisinde (bildiğim kadarı ile) hala Hıristiyan sembolleri bile vardır. İki din içinde kutsal olan bir yerde bunu yapması hadsizlik. Dikkat çekme çabası gibi bir şeyden ibaret bence.
Kadin ne yapmis sanki, ayasofya da pankat mi acmis hareket mi cekmis?
Bu tipler sanatin her dalina karsi ve soluk beyinlilerdir.
Ayasofya da bu kadar buyuk mana baglamak yanlis, iman ve Allah sevgisi tas bir yapiya bagli degildir..
Sonucta oranin da yapilma amaci Allah'ın diger bir dini icindir..
orası manevi olarak bizim için cami ve çok önemli bir değere sahip afedersin bir musevi midir kız bilmiyorum gelip bacaklarını ayırarak fotoğraf çekemez namaz kılmak yasaksa bu da yasak
bilmiyorum ben bir hadsizlik goremedim. ciplak olsaydi vs anlayabilirdim hadsizligini. belki izin alinmadan cekim yapildigi icin para cezasi verilebilir ama sorusturma fazla gibi geldi. orasi bir muze sonucta cami gibi degerlendiremezsiniz. ilk yapildiginda da cami degil. sultan ahmet camiinde yapsaydi bunu hadsizlik olurdu bence.
Ülkedeki adalet seviyesi işte 😊 arşa yükseldi. Sanki bütün her şey iyiymiş gibi buna takmışlar. Neyse ki şu an müze durumunda da ayakkabı ile girmiş diye kadını taşlamadılar. Söylenecek söz çok ama anlayan hiç yok o yüzden kadını tebrik ediyorum en azından sanatı icra ediyor.
Ayasofya fatih Sultan muhammed han tarafından cami olarak ibadete açılmıştır. O zamandan bu zamana kadar hep halk mislüman oldugu için o camide Müslümanlarındır
Ve orada bale yapılamaz yapılmayacaktır kimse adamı hasta etmesin
Anlamıyorum sizleri cidden.. o kadar saygısızlıklar yapan var ülkemizde insanlardan, hakaret edeni belki alay edeni.. Ama millet durmuş ibadete kapalı, müze haline gelmiş yerde bir hareket yaptı diye davalık oluyor.. Ne kadar saçma ne kadar boş bir hareket bu?
İnsanlar neye dava açacaklarını şaşırdılar resmen 😂 açık olan camilere bakın bomboş heryer. bir bayramlarda doluyor belki bide cuma.. Diğer günler cemaat ortada yok. Sonra müslümanız, camide öyle fotoğraf çekilmez felan filan.. Millet yalandan Müslüman oldu resmen.
Yobazlara ve gericilere göre sanat zaten başlı başına yapılmaması gereken bir şey. Sanat orda yapılmalı mi? Zaten dekor olarak kullanılmış, foto çekilmek amaclı bir olay. Büyütülmesi dinci takımının işleri...
Sana ibaret yaptırılmayan yer tabi ki bale yapmasında sakınca yok ama yeri bale salonu, burası değil kızanlar bizans tohumu demek ki hala daha yenilgiyi sindirememisler jfjdjdjshshs kasıtlı olarak yaptırılan şey ama burda siyasete tartışmaya ucu açık paylaşımlar yapılmamalı anca bir birimizi kırarız ooo güzel kapak demekle yetiniriz anca şimdi biriside gelir dislike atar buda ne kadar haklı olduğumu gösterir ndndbdbdbxbx
Camilerde bir adap vardır. Oradi ibadet yeridir ve ilim meclisidir.. Bu yuzden yanlis bir sey ve saygisizliktir..
Kusura bakmayın ama ben 2017 nin Mart ayında gitmiştim ziyarete, çok afedersiniz ama iki sevgili resmen yatak odasındaymış gibi davranıyordu. Birçok kişi vardı orada ve çoğu da fotograflarını cekti. Bunlar hiç gündeme gelmedi. Soralım o zaman, NEDEN?
Evet bu büyük hadsizlik büyük saygısızlık ama Ensar'da çocuklara tecavüz ettiler olsun ya bir kereden bir şey olmaz o kadar saygın bir kurumu lekelemeyelim şimdi. Ama ayasofya'da sanat icra etmek haşaaa olur mu öyle şey asın bunları hemen din elden gidiyor hadsiz köpekler. Müslüman buna göz yumar mı, yummaaaz.
Baba kızından şehvet duyar, el kadar çocuklar evlenebilir ama asla buna göz yumamam çünkü ben müslümanım
Öyle bir söylüyor ki , bir insana "müslüman" diyince sanki küfretmiş oluyor😂😂
" Müslüman "lafını hakaret olarak mi kullanıyorsun sen nedir yani😂
Burda sayılan her şey bir bir yanlış. Karşı olduğum kısım :
Senin bir yanlışı konuşurken başka bir yanlışı ortaya getirmen, yanlışı yanlışla açıklaman.
Müslümansan yanlışa susmazsın. Başka bir yanlışı dile getiren birini neden eleştirirsin gerçekten çok ironiksin. 😂
Yanlışı yanlışla mı açıklamaya çalışmışım ben, gerçekten sizde bir sıkıntı var ya. Her yerde bunu söylüyorsun diyorsun şaka gibi, afedersin özür dilerim gündeme getirdiğim için. Jdjdjd
Müslüman diyerek kimseyi tahrik etmiyorum hakaret olarak da kullanmıyorum siz lafı dolandırıyorsunuz eğer Ensar vakfı ağır geldiyse Kur'an kursunda da 5 kız çocuğu taciz edildi. Bilginize, nitekim bunların önemi yok geçmiş bitmiş di mi şu önemli olan Ayasofya'da bale yapmak bize ne tacizden tecavüzden
Ayasofya kilise olarak inşa edildi ve 916 yıl kilise olarak kalmıştır. 1453 Yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul'un fethiyle camiye çevrilerek, 482 yıl cami olarak kullanılmıştır. Atatürk'ün emri ve Bakanlar Kurulu'nun Kararı ile 1935 yılında Ayasofya müze olarak kapılarını ziyarete açmıştır.
Müzede poz vermek yasalara aykırı ise gereği yapılsın. Aksi taktirde tartışmaya lüzum görmüyorum.
Duyanda kadın çırılçıplak sanacak... ayrıca burası müze, dini bir yapı değil. Bunu konuşmak bile saçma... O zaman Ayasofya'nın içinde fotoğraf çekmek tamamen yasaklansın. Türkiye'de hiçbir şeye tolerans yok, iyi niyet yok...
Ülkemizde bir kesime göre Mustafa Kemal karşıtı konuşmak hadsizlik iken, onu sevenlere saygısızlık iken, camii de dans etmek gibi hareketler hadsizlik ve saygısızlık olmuyor.
Halbuki saygı bekliyorsanız, milletin değerlerine de saygı göstermelisiniz.
Her ne kadar resmi olarak müze olsa da, 600 yıl boyunca camii olarak kalan bir Ayasofya'dan bahsediyoruz. Osmanlı'nın İstanbul fethinin sembolüdür.
Saygısızlıktır bu hareket. Ben provokasyon olduğunu düşünüyorum.
Zaten adının Ayasofya olması yanlış. O isim kilise olduğu dönemlere ait. Islama uygun bir isim de konabilirdi fatih zamanında. Ista Netice olarak gerek Islam, gerekse de Hristiyanlar icin onemli bir mekan. Ha ibadete acik ha değil, ahlaka aykırı bir durum varsa elbet soruşturulmalı. Ayrıca bugüne kadar orada ibadet etmeye çalışan bir kişi de duymuş değiliz.
Fatih sultan mehmet orayi o kiz bale yapsin diyemi camiye cevirdi yoksa islamin hristiyanliktan ustunlugunu gostermek icin mi. Bilirseniz ayasofya ortodoxlarin vatikaniydi. Tabi sonradan muzeye cevrildi ingiliz baskisi yuzunden su an ayasofya ibadete acilsa dunyadanin en onemli konusu olur hryerden ambargo yrriz.
Yavhee
ayasofya Şu an ibadethane statusunde degil bale yapmasi hadsizlik degil bence icinden gelen ruhani bir sey olsa gerek ona bale yapmaya iten bir ilham var demek bence kotu niyet yok... ama genede hem hristiyanlar hemde muslumanlar icin ibadethane olan bir yer oldugunuda unutmamak gerek...
Ayasofya haberlere yansıdığı kadarıyla kısmi olarak 'ibadete açık' bir müzedir. Tarihi olarak hristiyanlar ve müslümanlar tarafından önem atfedilen sıradışı bir mekan olması dolayısıyla da yapılan yanlıştır.
Ayasofya fethin sembolüdür ve camii olması gereklidir çok büyük saygısızlık yapılmış burada!!!
Bir gün akın akın namaz kılacağız o mübarek mescitte...
Eig için şimdiden adayım. Dolduruluşa gelip yazmadım çünkü ve çünkü hakikati arayan insanlarsanız eğer nacizane ona en yakın ipucunu yazdığıma inanıyorum. Selâmetle
Din aleyhtarlığı yapıp oy verenler, ebu lehebin iki eli kusursun, KURUDU DA...
MR-Gyc tarafından engellenmiş bunlnmaktayım. Takdiri size bırakıyorum artık adalet aşıkları. Selâmetle
Olur da olayın farkında olup göz yummayacak bir babayiğit moderatör çıkarsa, ona demek isterim ki şikâyetçiyim sahte editörlerden. Vicadanı olan sesimi duyar. Hiçbir kötü niyetimiz yoktu. Saadece görüş bildirdik. Onlarca yorum yok yere silindi. Bakın ve görün. Bizler kötü insanlar değiliz. Bilin bunu...
Hepimizin adına üzüldüm. İnsanlığımız gerçekten ölmüş. Menfaat, para. Daha çok para...
Hakaret beni üzmezdi. Maneviyat üzerine yapılan bu polemik beni derinden etkiledi. Ne yaparsak yapalım insaların akıbetlerine müdahale edemiyoruz. Öyle diyor ya Rahman, hakkında şer murad ettiğimiz biri için bütün insanlar ve cinler biraraya gelse buna engel olamaz. Hakikat hakikat hakikat. Azıcık titreyin ne olur...
Eig için bakabilir misiniz?
Ya Fener Rum Patrikhanesinde bu rezilliği yapabilirler mi? 😡
İt bile nereye sıçacağını biliyor bu aptalar nerde ne yapacağını bilmiyor
bu kadar zeka geriliği de kötü... patrikhaneyle orası bir mi zırcahil
@Grinin hadı lan ordan teneke. kıyaslama yapmadım. kişi kendinden bilir işi derler siz kıyaslama yapa yapa başkasınıda kendınız gibi zannediyorsunuz. cahilliğe gelecek olursak senin okudugun kitaptan fazla benim bitirdiğim üniversteler var. klavyeden sallaması kolay karşıma geçte konuş
Orada namaz kılınsaydı aynı tepki olur muydu merak ediyorum. Ne var bunda bu kadar büyütülüyor anlamıyorum.
Kimi ibadet yapar kimi sanat icra eder. Kimseye saygısızlık yok bunda.
iste sikinti orada zaten ecdatinin kaniyla fethettigi yerde vatanimiz olan yerde insanlar ibadet yapamiyor. orada artik gezmek bile sorun. heryerde iskeleler var. bahaneleride hazir. bilmem kac bin yil onceki resimleri ortaya cikarcaklarmis. ya kardesim zaten onlar silinmis gitmis sen orjinalini cikartiyorsunki. eski resimlere benzer yeni resim cizip restorasyon adi altinda calisma yapiyorsun. Şu an ayasofyada tozdan topraktan ne adam gibi gezebiliyorsun ne duzgun resim cekebiliyorsun nede oturup ibadet edebiliyorsun.
neden suç olsunki herkez ozgurce istediğini yapabilir bale yaparken herhangi bir miilli değere hakeret etmiyorki , bu nasıl cahilce bir düüşnce anlamadım gitti bilerekten yapıyorlar sanki
Izinsiz yaparsa evet.. zaten kendisi de suç olduğunu bilerek giriyor, 15 saniye de yapıp kaçıyor.. maksadın ortalığı karıştırmak olduğu belli... bale yapacak yer mı yoktu? Kutsalı bile sosyal medyada fotoğraf yaymak için kullanmak ayrı bir açgözlülük, simariklik.. sanat manat alakası yok. alacağı "like" lar için hepsi..
Her ülkenin kültürü ve gelenekleri vardır. Eskiden ibadethane olarak kullanılan bir yerde şimdi bale yapmak ne kadar doğru? Kilise ve cami olarak kullanılmış ve şimdi müze. Bale salonu değil..
hadsizlik diyende var bir hadsizlik, dans her zaman özgür ruhun kendini dışarı vurmasıdır. zararı falan yok, ne oluyor cidden bu insanlara?
Ayasofyada koskoca ülkeyi kurtaran birinin mezarı var da benim mi haberim yok? biri müze, biri Atatürk olduğu gerçeğini ele almadan söylüyorum ki, bir insanın mezarı. ne kadar etik bir davranış olur ama ona da dava açmazdım, dansın ne duygularla yapıldığı bilinmez, bir ölüme üzüntüsünü de belirtiyor olabilir ama şarkı açması uygun olmazdı mesela.
ayasofyayla anıtkabirin farkları olduğunun farkında mısınız?
Bende diyorum ki farkları var ama bu ayasofyanın da değerli bir mekan olduğunun ve orası da Fatih Sultan Mehmetden kalma bir yadigardır. Bir şeyin birinden daha az veya daha fazla önemsiz veya önemli olması bu tarz hareketlerin yapılmasına imkan sağlamamalı. Hadi diyelim ki bu tarz bir hareket masumca düşünülmeden yapıldı emin ol bundan sonra bu olaydan cesaret alan ve provakatiflik yapmaya çalışan çok olur emin ol.
neyin "provakatifliğini" yaptıklarına bağlı, çok iyi de eminim ki olsa da bu insanlar kötü düşünmeyeceklerdir.
İşte neyin provakatifliği diye bir olay yok bu ülkede. Herkesin hassasiyetleri farklıdır bak sana göre sorun olmamış bu hareket ya da benzeri hareketler ama başkasına göre problem ve onları kızdıran bir hareket. Müze de olsa ibadethanede olsa bir anıt da olsa bir kural konulur devlet tarafından ve böyle sorunlar ortaya çıkmaz ve kargaşada olmaz. Ama malum ülke yol geçen hanı kural ne yazar herkes özgürlüğün ne olduğunu bilmeden kendi kurallarını yazıyor. Kimisi gider Atatürk e hakaret eder bunu kendince özgürlük zanneder kimisi dini değerleri aşağılar bunu özgürlük görür. Böyle bir şey olmaması lazım işte devlet koysun kuralını ve denetlesin ki bu tarz olaylar yaşanmasın.
zaten Atatürke, bir görüşe, bin dine hakaret etmek yasak. sizi baleyi hakaret olarak görmeye iten nedir? eğer ayasofyada böyle bir yasak varsa gereği tabii ki yapılmalıdır, her ne kadar böyle bir yasağın varlığını savunmasam da.
Burda mesele bale falan değil kardeş orası 2 büyük dine ev sahipliği yapmış bir mekan istediği kadar müze olsun şu an. Hem müzeyse müzeye neden gelinir oraya gelirsin gezersin yeni şeyler öğrenirsin ve kuralları neyse uyarak gezini bitirirsin. Sen şimdi orada bale değil dans vb figür de sergilesen bu o mekanın atmosferine uygun değildir zaten ki benim anlamadığım zaten eskiden fotoğraf falan yasaktı yeni mi buna izin verdiler bilmiyorum ben geldiğimde fotoğraf çekilemedim yani.
Ben şunu diyorum eğer orası önemli bir mekansa değerliyse orada bir müze kuralı konulur her kesimden insanlarda bu kurallara uyar öyle ben dans yapayım o hemen bir yerde durup namaz kılayım falan olmaz.
hala hiçbir saygısızlık ya da ayıp olduğunu düşünmüyorum
Az kaldı Türkiye biraz daha gayret gösterin bu yobazlık olduğu müddetçe ülkenin burnu boktan çıkmaz, erkek çocuklarına tecavüz ederler ses yok, müze haline gelmiş bir yerde estetik bir poz verilmiş ama bu günah değil mi? Vah ki ne vah.
Bale yapacak başka yer bulamamış zannımca.. Bilinçsiz yapılan bir hareket hoşlanmadım ve buna karşıyım!
Ve buna karşı çıkınca sanata karşı çıkıyormuşuz gibi bir algı oluşturmayın.!
Yeteneği olmayan insanların, yeteneğini sergileyen birini gömüp dışlamaya, taş atmaya çalışmasıdır asıl hadsizlik. Bu ülke nereye gidiyor bu kafayla yazık..
Bir yapıya neye göre saygı duyucaz? Tabi ki geçmiş mirasına göre. Şu an istediği kadar müze olsun bu yapı önce kiliseydi sonra cami oldu yani yaratıcıya ibadet dilen bir yerdi bu yapının mazisine saygı duyulması gerekir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar