Kadınların oy hakkı mücadelesi ve oy hakkı kazanımları 1900'lü yılların başına dayanır. Bu tarihlerde bazı ülkelerde kadınlara oy hakkı verilmiş olsa da hep kısıtlamalar ile engellenmeye çalışılmıştır.
1. Portekiz
1931 yılında ilk kez kadınlara oy hakkı tanındı. Kadınların oy vermesi için lise veya üniversite mezunu olmaları gerekiyordu. Erkeklerin ise sadece okuma yazma bilmesi yeterliydi. 1976'da erkekler ile kadınlar tamamen eşit oy hakkına sahip oldu.
2. İspanya
1923-1930 yılları arasında sadece evi yöneten kadınlar yerel seçimlerde oy kullanabiliyordu. Franco dönemi de kadınlar için kötü dönemlerdi. 1976'da kadınlar tamamen oy hakkını elde ettiler.
3. İsviçre
1959'da kadınlara oy hakkı verilmesi için referandum yapıldı. Erkekler çoğu hayır oyu verdiler. Sadece Fransız bölgesinde kadınlar oy hakkını elde ettiler. 1971'de tamamen eşit oy hakkı gelmiş oldu.
4. İngiltere
İngiltere'de kadınların oy hakkı mücadeleleri 1900 yıllarına dayanır. O dönemde mücadele eden kadınlara karşı büyük linç girişimleri olmuştur. Christabel Pankhurst ve Annie Kenney kadınlara oy hakkı verecek misiniz diye bağırdıkları için 1905'de hapse atılırlar. 1918'de bir kanunla 30 yaşının üzerindeki ve bazı gereklilikleri yerine getiren bütün İngiltere ve sömürgelerinde kadınlara oy hakkı tanınır. Ancak sadece 8.4 milyon kadın oy kullanabildi. 1928'de tamamen eşit oy hakkı tanındı.
5. ABD
Amerika'da kadınlar 1965 yılına kadar çeşitli kısıtlamalarla oy hakkı elde edemediler. Siyah ve yerli olanlar oy kullanamıyordu. ''Siyahlara oy kullandırmak komünizmdir'' anlayışı hakimdi.
6. Yunanistan
Yunanistan 1944'de kadınlara oy hakkını verdi ancak bu yasanın yürürlüğe girmesi 1952'yi buldu. 1953'de ilk defa bir kadın milletvekilleri oldu.
7. Almanya
Almanya 1918'den beri kadınlara hem seçme ve seçilme hakkını vermiştir. Hitler kendini ''Führer'' ilan ettikten sonra 1945'de savaşın bitmesi ile her şey normale döndü.
8. Fransa
Fransa'da kadınlar oy hakkını 1945 yılında verdi. Cezayirli müslüman kadınlar ise 1958'de bu haklara sahip oldu.
9. İsveç
Kadınlar 1712-1772 özgürlük döneminde oy hakkını kısmı olarak elde ettiler. Sadece belli mal varlığı olan kadınlar oy kullanabiliyordu ancak bunun sayısı zaten çok azdı. 1862'de tekrar vergi ödeyen kadınlar oy hakkını elde ettiler. Buda İsveç'i dünyada kadınlara oy hakkı veren ilk ülke yaptı. 1921'de ise ilk defa bazı partilerden kadınlar meclise girdi.
10. Hollanda
Hollanda'da uzun süren cumhuriyet geçmişinde 1919 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkını vermiştir.
11. Suudi Arabistan
2015 yılında kadınlar ilk defa belediye meclisleri için oy kullanmıştır.
12. Rusya
Sovyet devriminin ardından kadınlar 1917'de oy hakkını kazanmışlardır.
13. Japonya
Kadınlar 1880 yılında bazı valilikler için oy kullansa da, ulusal anlamda oy haklarını 1945 yılında elde ettiler.
14. Hindistan
İngiltere sömürgesi olan Hindistan'da 1918 yasasından etkilendi ancak pek çok bölge kadınlara oy hakkını yasakladı. Sadece eğitimli ve varlıklı kadınlar oy kullanabildi. 1947'de tamamen eşitlik sağlandı
15. Türkiye
Atatürk'ün reform hareketlerinden birisi de kadınlara oy hakkı tanımaktı. Toplumsal koşullar oluştuktan sonra, kadınlar 1930'da ilk defa belediye seçimlerinde oy hakkını elde ettiler. 1934 yılında kadınlara erkeklerle tamamen eşit meclis seçimlerinde de seçme ve seçilme hakkı tanındı. 18 kadın meclise girdi. Bu kadın oranı yıllar sonra 1999 seçimlerinde yakalanabildi.
“Ey kahraman Türk Kadını; sen ayaklar altında ezilmeye değil, omuzlar üstünde göklere yükselmeye layıksın.”
Atatürk sayesinde çalışma hakkına sahip olup, çalıştığı halde hala Atatürk'ü sevmeyen kadınlar var. Şeriat istiyorlar bir de. Şeriatın ne olduğunu yazayım bari.. Şeriatta kadının hayvan kadar dahi değeri yoktur, kadın hayvan yerine dahi koyulmaz, kadının söz hakkı yoktur, çocukları üzerinde hakkı yoktur, dışarı çıkarken yanında bir erkek olmazsa dışarı çıkamaz, erkek 4 kadın + 100 cariye alır ama kadın 1 erkekle evlenip ona hizmet eder. Erkeğin boşama hakkı vardır ama kadının boşama hakkı yoktur. Atatürk'e düşman olup, İslam hoş görü dinidir diyen kadına da selam olsun. https://i.hizliresim.com/AnpdWB.jpg
Bu kadar çabalarken Atam , bir kadın neden Atatürk'e düşman olur anlamıyorum. Çok ilginçtir ki ; Atatürk düşmanı olan kadınlar hep cahil ve okumamış kesimdendir...
Türk halkı 1950 de istediği bir seçim yapabildi, düşünün seçim, malum birden fazla parti olmayınca (gereksiz nedenlerle diktatörlük ile kapatılınca) seçme hakkı vermenin bir manası olmuyor e öyle olunca avrupa seni 1930 da osmanlı özentisi, sözde cumhuriyet getirdiler diye dalga geçerken halkımız dönemi över de över, 1920 de bir şey ilan edip ancak ve ancak 1950 de sizden olmayan birileri bunu uygulamaya koyuyor ve yine darbe ile indiriliyorsa memleket zıvanadan çıkmış, yapılan yenilikler ne Türke ne de benim hakkında övünebileceğim bir vatandaşım adına yapılmamıştır, üzülerek söylüyorum senelerce etrafımda övüldü büyütüldü bunlar koca koca insanlar kendilerini kandırıyor. Biz laik bir memleket olmamıza rağmen ancak dini sebepler konusunda bir dayatma kaldırılıp ancak 2010'dan sonra kamuda başında bez parçası takmak isteyen insanlar çalışabildi, bunu o kişilere hakaret için söylemiyorum ne kadar basit bir şeyi taaa 2010'ları yapmak için beklemek zorunda kaldığımızı eleştirmek için söylüyorum, laiklik senin dinine karışmaz, bunun adı dünyanın dört bir yanında o bez parçasını kafasına takmak isteyenin seçimine hakaret olarak algılanır ve içten içe tamamı da böyledir, aynı 2015 te ilk başörtülü milletvekili protestolara mağruz kaldı, ama biz övünelim çünkü atatürk bize hiçbir zaman yaşamadığımız bir ütopya kurmuş, biri orada yaşadıysa ya da yaşıyorsa haber versin!!!
Ne kadar güzel mesela laiklik bazılarının nedense aklına türban konusunda geliyor. Ancak alevilerden vergi alıp onlara hiçbir dini hizmet vermeyip, imamlara maaş verirken kimsenin aklına gelmiyor :D
akademik dünya değil o. f tipi örgütlenmenin alt yapısında yetişip akçomar akademisinden mezun olanlar :D yani bzim değil sizin akademisyenleriniz onlar. bie göre paçavradan farkları yok ;)
Aslında bir zamanlar ABD'de yaşanan siyahi çekişmesine dönecek gibi bizim ülkemizde de Suriyelilerin oy kullanma hakkına sahip olması durum ancak elbette bizde ki daha haklı sebeplerden, yine de umarım böyle saçma bir sorunsal zihniyet oluşmadan yok olur. Ayrıca emeğine sağlık..
Harikasın. Atatürk'ten kadına hakkını veren bir liderden bugünlere... Şimdi kılığımız kıyafetimiz yaşam tarzımız eleştiriliyor hatta yaşam hakkımız elimizden alınıyor. Ülke başındakiler kadını 2. plana atıyor talihsiz açıklamalarıyla erkek egemenliğini pompalıyorlar kadın cinayetleri giderek artıyor. şu an 1930lu yıllardan sadece zaman olarak ilerideyiz. Haklarımız, yaşam kalitemiz çok gerilerde.
7
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
"Oy hakkı verildi" ifadesi çok yanlış. TÜRKIYE de dahil olmak üzere hiçbir ülkede kadınlara oy hakkı verilmedi. Kadınlar haklarını kendileri elde etti. Ortada bir emek varken bundan kadınlara sunulan bir lütufmuş gibi bahsetmek bu uğurda canını vermeyi bile göze almış binlerce kadına hakarettir.
ATA'mın ülkemize kazandırdıklarının küçük bir kısmı ama ne kadar da etkili. Onunla alıp veremedikleri nedir anlamıyorum. Onun adını ağızlarına aldıklarında çıldırıyorum
Ah be güzel Atam... Kadınlara inanan, yücelten eşsiz insan.
7
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Kadinlara tamamen yani ℅100 secme secilme hakki ise 2002 den sonra akp ile geldi. bunu bir mhp li olarak üzülerek söylüyorum. Bu ülkede tesettürlülerin de bir kadin olduklari ve türbanin ülke idaresinde fikir yürütmeye engel olmadigini akp ve mhp ispatladi ve kadinlara bu hakki tamamen ℅100 verdi. Benim ülkü partim mhp ise buna destek verdi yardimci oldu. Bahçeliyi elestiren chplilere lafim yok onlarin bu dünyadaki var oluş amaclari elestirmek zaten ama akpliler siz bari bahceliyi elestirmeyin türbanlı bacilarimizin bu ülkede insan sayilmasi türbanli egitim ve türbanli memurluk haklarinda hep akp nin yaninda oldu başbuğ Bahçeli. Bu ülkede kadinlara ℅100 manada özgürlük ve siyasi haklar veren sadece iki parti vardir. Mhp ve akp. Tesekkür ediyoruz onlara.
Hele sükir anlayabildin. Cidden cok sükür. Oy kullanabiliyordular ama basbakan, milletvekilo bakan hatta türbanli memur olma haklari yoktu. İki parti sagolsun secme ve secilebilme olayini şeçmeyle sinirli birakmayip sevilebilmeyi de eklediler tam oldu 👍 2002 deyince akp li oldugum belli olmuş 😂😂😂 Demek akp nin 2002 de iktidar oldugunu bilmiyodun. Demek bunu bilen kişi secilmis kisi oluyor ve akpli sayiliyor 😂😂😂 Vay be
Çok güzel olmuş eline emeğine sağlık hal böyle iken kadınlarımız neden kendilerine kişilk kazanduran medenşyeti sağlayan ATA ya karşı ümmetçiliği secer banaz düşünce peşinde koşarlar anlamış değilim
Senin mantıkla bugünde yok. Hayır diyenleri tekme tokat dövüyorlar. Camiilerde evet vaazları verilere dinle halkın kafası karıştırılıyor. Bu oy kullanılması demokratik bir ülkede o imamlar içeri girerdi😄
En İyi Cevaplar