Aşk, evlilik, eğitim, iş, ölüm bunlar hep kader midir ? Hangileri kaderdir ? Bana bir açıklayabilir misiniz lütfen.
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
kader bu konu hakkında bir aralar kafayı yemek üzereydim sonra güzel bir cevap aldım ve yerimde sustum. biz bu dünyaya gelmeden daha bu dünya olmadan kaderlerimiz yazılmıştır şimdi diceksin o zaman neden bu dünyaya geldik direk cennet cehenneme konulsaydık ya.
bunu öğrencilikle örneklendireyim misal bir sınavdasınız öğretmeniniz sınav yapmadan size 60 verse siz o 60 notunu kabul etmezsiniz belkide daha yüksek alırım dersiniz ve sınav olalım dersiniz.sınava girersiniz 60 veya daha altı aldınız hoca size sunu der ben ne alabileceğini biliyordum ve sana biraz daha yükseğini verdim sen karsı çıkınca sınava koydum .der.
insanlar da böyledir allah bizim ne oldugumuzu nasıl oldugumuzu ne yapacağımızı biliyor ancak insanların böyle söyleceklerinide bildiği için sonucunu bildiği bir sınava tabii tutuyor insanları umarım anladınız.07 Yorumla- +1 yıl
Aslında çok güzel anlattın da yine de gerçek hayatta bazı şeyleri düşününce karışıyor kader meselesi. Pek anlam veremiyorum. Arkadaşlarımla bu konunun üzerine yoğunlaştık, araştırmalar yaptık ama işin içinden çıkamadık. Hala anlamış değilim açıkçası. Bizim alın yazımız var mı yani bu meslek sahibi olucaz, şu zamanda ölücez, şu kişiyle evlenicez gibi?
- +1 yıl
bak sen mevlüd okumus musun mevlüdde söyle bir olay var azraille allah (c.c) arasında geçen bir olay hz.muhammed.(s.a.v) in babasının canını aldıktan sonra annesininkinide almaya giderken azrail söyle der. ya rabbim bu insanların en iyisi onu babasız bıraktın neden annesiz bırakıyorsun .
allahta söyle der: ben bu dünyayı yaratılmadan önce kaderi budur kaderi değiştirilemez . bilinki ben onlar için her zaman en hayırlısını istemişimdir. - +1 yıl
hayatınızdan geçebilen geçicek olan hersey önceden yazılmış ve bilinmiştir. elbette kaderdir.
şimdi bazı arkadaslarımız kader ve kaza dan bahsedecekler ancak söyle bir sey var allah her zaman insanın önüne yollar koyar hangi yolu seçeceğini insana bırakır ha ama zaten allah biliyordur hangi yolu seçeceğini daha önce anlattıgım öğrenci meselesi gibi sırf itiraz etmesin die bu olaylar karsısına çıkıyordur.
En İyi Cevaplar
kader kelimesi insanların her zaman kafalarını karıştırmıştır bununla ilgili bilgiyi buradan alamazsın veya burada yazılan yazılar çok tehlikelidir örneğin sana cevap veren byzee isimli kişinin yazdığı gibi bilgisizce yazılan yazılar bilmeyen kişileride etkiler sonuçları çok tehlikelidir.KADİR gecesi KADER gecesidir kişinin bir yıl boyunca yaptıkları masaya yatırılır ve değerlendirme yapılır KADER de iki çeşit yazı vardır bir TÜKENMEZ kalemle yazılanlar kişi annesini babasını seçemez,soyunu seçemez,doğacağı ülkeyi seçemez,rızkını seçemez,öleceği zamanı seçemez gibi örnekler verebiliriz birde KURŞUN kalemle yazılanlar vardır örneğin kişi haramı kendi yapar helalıda sen şuan istersen içkide içebilirsin namazda kaılabilirisn seni kimse engellemez iradenle bunları yapabilirsin evleneceğin kişi kader değildir istediğin kişi ile evlenebilirisin istediğin işi yapabilirsin bunlarla ilgili ayetler var evleneceğiniz kişinin nasıl olması gerektiğini Allahu teala bizlere bildirmiştir bunlarla ilgili çok örnek verebilirim ama fazla uzatmaya gerek yok
17 Yorumla- +1 yıl
sana bildiğim kadarıyla ayrıntılı bilgi verebilirim ama sanırım burası uygun değil ama sana şunu tavsiye edebilirim kader konusunu fazla kafana yorma insanlarla hayvanları ayıran şey hayvanlar içgüdüsel olarak davranır insanlar iradesi ile davranır. eğer biz yazılanları yaşamış olsaydık irademiz olmazdı sadece kendi irademizle kendi seçme hakkımızla yaşıyoruz bunları sana açıklayabilirim
Hepsi kaderdir. Allah senin ne zaman ne yapacağını bildiği için hepsi bellidir. En kısa örnek bu gün annen hamile kalsa kardeşinin olacağını bilmen gibi. Yada o çocuğun okula gideceğini bilmen gibi. Gittiğin filmin biteceğini bilmen gibi. Her gün nefes alman gerektiğini bilmen gibi. Bunlar basit ve garanti olmayan örnekler. Şu an yeterince iyi açıllayamadığımın farkındayım. Hastayım kusura bakma. Ama şu gayet açıktır ki senin iraden kaderin büyük bir bölümünü oluşturur. Büyük bir bölümünü çünkü aileni ve doğumunu sen seçemiyorsun. Oerdelerini kaldır ve algıla. Bunu en iyi kendin kendine anlatabilirsin.
02 Yorumla
- Aşk İlişkileri konusunda 846 cevap paylaştı.
+1 yılKader diye bir şey yoktur, kader bir yanılsamadır. Bizi içinde tutmaya calışan kapalı bir parantezdir. Hatta neredeyse her zaman bizi gölgesinde hapseden bir buluttur. En isyankar vakitlerimizde kaderin ilmeklerini sayarız, ona boyun eğeriz. Ve en akılcı zamanlarımızda kaderin ambalajı süslü bir kandırmaca olduğunun bilincinde oluruz..
00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
1
Cevap
21Cevap
Aşk İlişkileri konusunda 1,7b cevap paylaştı. kader senin yaşadıklarındır saydıklarının hepsi kaderdir ancak kaderini her insan kendisi çizer mesela sen dersinki ben evlenmiycem evlenmezsin olur biter evlenmeyipte bu benim kaderimmiş demek yanlıştır allah kadere müdahale etmez ama önceden senin evlenip evlenmiyceğini kiminle aşk yaşayacağını hangi işte çalışacağını bilir ancak kendi kaderini kendin çizersin.
03 Yorumla- +1 yıl
Mesela ben küçüklüğümden beri hemşirelik okumak istiyorum. Eğer atıyorum ki mimarlık okursam benim kaderim mimarlıkmış demem doğru mu yoksa ben bunun belirlediğim için mi kaderimi kendim yaratmış oluyorum. Yani Allah kaderi çizerken Sıla hemşire olucak diye yazıyor ama ben olmuyorum öyle mi anlayamadım tam :|
- +1 yıl
hayır. eğer mimarlık okuyosan da o senin tercihindir istersen bida hazırlanırsın mesela teyzemin kızı te küçükten doktor olmak istiyorum dedi sınava girdi diş hekimliğini kazandı 1 sene gitti sonra istemiyorum dedi bida gircem dedi girdi bu sefer tıp fakültesi doktorluk kazandı kendi kaderini kendisi çizdi yani ama o deseydiki ya kaderde varmış diş hekimliği okumak deseydi diş hekimliği okurdu ve bu onun allah tarafından kendisine çizilen kaderi değil sadece kendi tercihi olurdu..
Aşk İlişkileri konusunda 641 cevap paylaştı. Şimdi ateistler gelecek kader varsa madem neden Cehennem'e gidiyoruz falan diyecekler. Kader mevzuu iki temelde şumullenir. Külli irade ve Cüz'i irade. Kader değişebilir. Allah ezelden herşeyi bildiğinden sadece insanın yazgısı bellidir. Fakat seçimi yapmak sadece senin elindedir. Allah 2 şekilde bilir ; Olmadan önce bilir, olduktan sonra bilir. Olmadan önce bilir, çünkü Yaratıcı O'dur. Olduktan sonra bilir, çünkü o fiil, o amel senin yaptığın, seni bağlayan şeydir. Karışık mı oldu ?
010 Yorumla- +1 yıl
Bak şimdi, senin bilgisayara oturacağın, bu soruyu soracağın, bu cevabı alacağın, daha dünya kurulmazdan belliydi, çünkü Allah'ın ilmi ezel ve ebeddir. Bu, Allah'ın bir işi bir oluşu olmadan önce bilmesi demektir. Çünkü kaderi yazan O'dur. Kaderi yazarken, insanın nasıl davranacağını bilir. Fakat yine de ona bir irade vermiştir. Bu soruyu sana kimse zorla sordurtmadı değil mi ? :) Hah, işte bu noktada senin iraden devreye giriyor. Allah'ın iştira etmediği şeyi zaten yapamazsın :) Akim kalır.
- +1 yıl
Mesleğini elbette sen seçersin. Fakat bunu Allah zaten bilmektedir onu söylüyorum :) Ölüm günün de değişebilir bazı hadislerden yola çıkılarak yapılan tefsirlerde. Evleneceğin kişi de kaderindedir zaten. Şöyle düşün, yarın evden çıktın, gittin marketten ekmek aldın, atıyorum x şehrinden bir adam senin kaderin. O adam da o gün o saat o saniye orada olur ki karşılaşırsınız. Bu kaderdir :)
- +1 yıl
Aynen öyle olur. Sen herhangi bir sebepten o ilk görüşeceğiniz yere gitmişsindir, o da öyle. Bir sebepten ordasınızdır ve karşılaşırsınız. Allah nasıl karşılaşmanızı istediyse öyle. Şöyle düşün, hani şarkı sözleri oluyor müzik kanallarında, şarkıcı söyledikçe o sözler dolmaya başlıyor, bilmiyorum anladın mı :) Öyle. Sen sadece kaderindekiyle karşılacağın güne kadar o doldurmayı yapıyorsun hepsi bu. Ha tabi kaderinde birisi varsa :)
+1 yılKader aslında galubela dır . Herşey yazılıp çizilmiştir , biz sadece hayatımızın başrolüyüz :D
Kaderinde ne varsa onu yaşarsın diye bu yüzden derler .04 Yorumla- +1 yıl
Bu uzun b i konu , bunun içinde Allahı katil olmakla suçlamak bile var . Galubela , dünya ya gelmeden önce Allahı kabul ettimiz ve hayatımızın bize izletildiği yer , bazen deriz ; ya ben bu sahneyi daha önce yaşadım , bu ordan kalmadır , yabancılar buna dejavu diyo . Sınır şu , sen kaderini bilmediğin için kader senin elinde , intahar etti , aaaa kaderin de vardı hasss iktir ya öyle kader mi olur lan :D
- +1 yıl
Hı hı evet :>)
+1 yılİnsanın kaderi genel manada kaderini belirlemektir :)
02 Yorumla- +1 yıl
Bir öğretmenin sınav sonucunu bilmesi sizin sınavdan alacağınız notu değiştirmez ama :)
+1 yılKader açıklanamaz,açıklanmaya çalışıldıkça tüm din adamlarının saçmaladığı ve kendilerine bile inanmadığı bir konudur.
05 Yorumla- +1 yıl
dine pek takılma amaan
- +1 yıl
zaten merak sarıp sorgulamaya başladıysan,yavaş yavaş hakikate yaklaşıyorsun sen de.
+1 yılKader senin nasıl bir hayattan nelerle sınanacağının kaba taslak olmasıdır.Mesela bir insan çocuk hasretiyle sınanır kimisi yoksullukla...
02 Yorumla- +1 yıl
eğer çok paran varken buyume hırsı ıle batarsan senin eşşekliğin.Aialenın maddı durumu alt sınırda ıse sende okuyup hayatını kurtarana kadar onlara mahkumsun bu kader.Herseyden önce şükür.Bu dünya islam alemi için sınav dünyası o yüzden kader derim haddime düşmeyerek
kaderimizi kendimiz çiziyoruz kader kendi çizdiklerimize denir dediklerinni hepsini insan kendi belirler
05 Yorumla
+1 yılbu saydıklarının hepsi kaderdir doğduğun anda bu saydıklarının hepsi senin alnında yazılıdır.şuan şu dakika ne yaptığın bile o an yazılıydı:)
00 Yorumlahepsi kaderdir fakat bunların hepsininde iki yönü vardır onuda sen belilersin allahu teala sana iki yol verir bunu artık sen secersin bir nevi kader senin elinde ama cizilmiş önceden iyi ya da kötüye sen cevirirsin
03 Yorumlakader senin bu hayatta çabalarından sonraki kısımdır.çabalarsın geresi nasipse kaderde varsa olur.
01 Yorumlaİşimize gelenler kaderdir. Biz seçmemiş gibi suçu kader'e atmak işimize gelir.
02 Yorumla
+1 yılkader vardır ama insan kendi kader yolunu kendi çizer her zaman
010 Yorumla- +1 yıl
hayır sen seçilen kaderine yön veriyorsun mesala karşına birini çıkartıyor kader ama onun seçimini sen kendine göre değerlendirip yapıyorsun hangi yolu seçersen
- +1 yıl
eger alınyazında ahmet varsa istediğinide yaşasan elli tanede evlilikte yapsan o ahmet seni birşekilde yine buluyor hiç tanımamış olsanda
- +1 yıl
evet aynen ama bunun vaktini ssatinide sen belirlemiyorsun sadece olumlu olumsuz yol çizimini sen belirliyorsun ya mutluluguna huzuruna etki ediyorsun ya da tam tersi mustzuluguna huzursuzluguna hayatına
- +1 yıl
karmaşık olan bir şey yok kader önüne her konuda birşeyi getiriyor sen seçimini yapıyorsun iki şıktan birini hepsi bu
- +1 yıl
anlatabildiysem ne mutlu bana:)
Bu sordukların kadermi bilmem ama senı buradan görmem kader.
00 Yorumlaolunca kader olmayınca kıssssssssmet olmadı dersin:)))
00 Yorumlaşu anda bunları yazıyor olman kaderdir.. yeterince açık mı :D
05 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılkader yaptığın seçimin sonucudur sonucu belli olan bir kader yoktur
01 YorumlaGenellikle kız ismidir
02 YorumlaBir Sibel Can şarkısıdır.
02 Yorumla
+1 yılSaydıklarının hepsi kader işte
03 Yorumla- +1 yıl
şuan cok kötü durumdayım kafa hiç birşey almıyor daha sonra yorumlarım artık :D
varolusun, özgür iradendir.
00 Yorumlasen evde oturuyon kader herşeyi ayarlıyo:)
02 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılalınyazısı
01 Yorumla
Devamını Gör(7)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri