Kaderin tam olarak açıklamasını yapabilir misiniz?
Ne olursa olsun her şey kader midir?
Ne olursa olsun her şey kader midir?
Yaşadığımız hersey kader değil, seçimlerimiz bizim kaderimizi yönlendirir, iyi veya kötü var secmek iradene bağlı, ama net olan şeyler var ailen, evleneceğin kişi gibi
Evet bende böyle dusunuyorum
Sevgili kardesim sana en uygun cevabin bu oldugunu düşunuyorum
Ömrün uzamasından maksat, ömrün bereketlenmesidir. Âhirete hayır ve hasenat için verilmiş bir sermaye olan insan ömrünün uzaması, bu sermaye ile daha çok kâr elde etmek manasınadır. Buna göre ömrün müddetinde bir değişme olmasa da, sadaka yoluyla mahsulünde bir artma olması ömrün uzaması demektir. Bunu bir misâl ile açıklamaya çalışalım. Bir ağacın her baharda dört bin meyve verdiğini ve ömrünün on sene olduğunu farzedelim, Cenâb-ı Hakk'ın ağaca lütuf ve insanıyla baharlardan birinde dört bin yerine sekiz bin meyve verdirmesi halinde, ağacın ömrü manen bir yıl uzamış, demektir. İşte sadaka da insan ömrünün verimini artıran güzel bir vasıtasıdır. Ve bu mânâda ömrü uzatmaktadır.
Ölüm zamani bellidir Allah tarafindan sevgili kardesim, Meselâ, bir kimsenin verdiği bir sadaka ile ömrünün iki yıl uzadığını farzedelim. Bu şahsın, ecel-i muallâk dediğimiz, şarta bağlı eceli, eğer sadakayı verirse ömrü elli sene, vermezse kırk sekiz sene, şeklinde olsun. Cenâb-ı Hak o şahsın söz konusu sadakayı vereceğini bildiği için, ömrünü elli sene olarak takdir etmiştir. İşte bu ecel değişmez.
Ben bu kader meselesine muazzam kafa patlattim ama yapamiyorum, basmiyor kafam, Allah öyle bir akil vermiş ki bize, akıl ibremizi zorladigimizda tökezliyoruz, ibreyi artık zorlamayacağım, genis acidan baktigim pencereden geri cekilip biraz daha geniş bakacağim, ancak bu şekilde anlayabiliyorum
herşey kaderdir
kader 2 ye ayrılır
1 senin seçmediğin seçemediğin kader ki bundan sorumlu değilsin , bundan imtahana da çekilmeyeceksin
cinsiyetin , saçın gözün ailen gibi gibi
2. kader ise senin seçimlerindir
işte bundan mesulsün. sen istersin Rabbimiz yaratır .
her 2 koşulda da Rabbimiz ne yapacağını biliyor.
burda sapıklığa ve dalalete düşünler ise şöyle düşünenlerdir
Allah kaderimi böyle yazdığı için yapıyorum yoksa alkol içmezdim vs zina yapmazdım gibi gibi
bu ap açık Allah a ifiradır ve azabı da elbette büyüktür
Tesekkur ederim sana şunu sormak istiyorum kardesim, madem ki kader belli Allah tarafindan, hal hareket, düşünceler, duygular...
Belli ise neden dua ediyoruz?
Şöyle ki, benim çok iyi hazirlandigim bir sınav var ve kesinlikle 100 lük bir sınav kagidi, ve dua etmeden giriyorum, sonucum 100, burda dua etsem de etmesem de sonucum ayni olmayacak miydi? Tövbe haşa ama duamın manası kalmamış oluyor degil mi? Yanliş mi düşünuyorum
yanlış bir düşünce şöyle ki
sahabe efendilerimizden biri Peygamber Efendimiz s. a. v e soruyor
ey Allahın Resulu ; cennete mi gideceğiz cehenneme mi bu belli mi ?
Peygamber Efendimiz s. a. v buyurdu ; evet belli
sahabe efendimiz ; ey Allahın Resulu o zaman ibadetlerin salih amellerin ne gereği var zaten nere gideceğimiz belli
Peygamber Efendimiz s. a. v buyurdu ; nere gideceğin belli ama sen nere gideceğini bilmiyorsun
verdiğin sınav örneğinde dua etmesen de geçmiş olabilirsin ama bu hayatının her yerinde böyle değil
hadi diyelim ki bütün hayatın boyunca hiç dua etmedin. bütün işlerin kariyerin şuyun buyun güzel geçti tam istediğin gibi
ve öldün
Rabbimiz seni cehenneme atacağı zaman
ne diyeceksin . ömründe bir kere bile Allahım beni cehenneme atma diye dua etmemişsin.
kısaca kaderin de
dua edecek etmeyecek diye zaten yazılı ama biz bunu bilmediğimiz için dua etmeliyiz
ve şöyle de bişey var dua illa Allahın bir şeyler vermesi için edilmez
şükür de duadır . Allahım verdiğin nimetlere şükürler olsun da duadır
Aslında çok mantikli, sadece zamanla oturması lazım, Allah sınırli bir akil vermis, bunun üstüne çıkmaya gerek yok, düşeceğin daga çıkamazsin, sevgili kardesm tesekkurler bilgilerin icin ve son dedigin cok doğru hepimizin unuttuğu şey, Allah a emanetsin hayirli geceler
Kader gelecekte olacak olan şeyin (insanlarin kendi iradeleri ile yaptiği davranıslar ve seçimlerin) yaratici tarafindan bilinmesidir. Yani yaratici ne yapacagini bilir ama mudahele etmez🙃
Cok tesekkur ederim 😊
Cevap
0Cevap
Erkeklerın yuzde kaçı aldatır
Yanlis yere yazdin sanirim
Senın fikrini soruyorm
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?