Nasip ile kaderdeki fark nedir sizce?
Nasip" sizde nasıl tanımlıdır?
Kader sizde nasıl tanımlıdır?

Nasip ile kaderdeki fark nedir sizce?
Nasip" sizde nasıl tanımlıdır?
Kader sizde nasıl tanımlıdır?
Es-selamu Aleyküm.
Kader: Kainatta hikmet-i ilahiye ile ezeli ve ebedi gerçekleşecek olayların önceden bilinip takdir edilmesidir. Yani genel bir ifadeyle yaşanacağı bilinen olaylar bütünüdür.
Nasip: Zerreden küreye, yaratılmış bütün varlıkların kaderden paylarına düşen miktarını ifade eder. Bu yüzden kimse bir diğerinin nasibini elinden alamaz ve ona ulaşmasına mani olamaz.
Kader genel bir ifade iken, nasip özel ve sınırlı bir alanı takip eder. Yiyeceğiniz bir pirinç tanesi bile nasibinizde olduğu için size ulaşır.
Ancak bu iki terim için de geçerli olan, gayret ve azimle değişebilecek olaylar da mevcuttur. Allah dünyaya gelişimizden, ruhun kabzedilmesine kadar insana türlü türlü imtihanlar verir. Bu imtihanlar onun Allah'a ulaşması ve nasibindekini hak etmesi için bir sınav gibidir.
Kişi sa'y-ü gayretiyle ya türlü türlü güzellikleri hak eder, ya da çalışmaz ve nasibi daralır.. Ondan nimetler kesilir. Çaresiz ve terk edilmiş bir halde bırakılır.
"İnsanlar, denenip sınavdan geçirilmeden, “İman ettik” demekle bırakılacaklarını mı sanıyorlar?" (Ankebût Suresi, 2. Ayet)
Bazen "Hayatınız boyunca koşarsınız, ancak ulaştığınız nasibiniz kadardır." denilir. Öyle değil mi? Hakikat bu ya! Çok çalışan herkes kazanmaz ama kazananların hepsi çalışanlardır.
Bazen de kişiye hak etmedikleri verilir; mal-mülk, evlat ve soy-sop, makam-mevki... İşte böylece insan aldanır. Mekr-i ilahi işte budur. Sahip olduğu her şeyi kendinden bilse de, Allah'ın onun kurduğu tuzağı bozması an meselesidir. Ve işte o dünyalık işlerle oyalanıp dururken ölüm gelip çatar..
"Bilin ki dünya hayatı, bir oyun, bir eğlence, bir gösteriş, aranızda bir övünme, mal ve evlâtta bir çokluk yarışından ibarettir. Tıpkı bir yağmur gibi ki bitirdikleri çiftçileri imrendirir, sonra kurumaya yüz tutar, bir de bakarsın ki sararmıştır, ardından da çerçöp haline gelmiştir. Âhirette ise ya çetin bir azap yahut Allah’ın bağışlaması ve hoşnutluğu vardır. Dünya hayatı sadece aldatıcı bir yararlanmadan başka bir şey değildir." (Hadîd Suresi, 20. Ayet)
https://www.youtube.com/embed/M5t4GDHGvAUBu yüzden kaybettiğine üzülmemeli, kazandığıyla da mağrur olmamalı insan. Verilen de, alınan da bizim için bir imtihan vesilesi olabilir. O halde bize düşen sabır ve şükürdür. Elhamdülillah der ve kadere razı oluruz...
Aleyküm selam Allah razı olsun çok güzel yazmışsın yeni bilgiler öğrendim tekrardan Allah razı olsun🤲🤲🤲
Amin ecmain bilmukabele cümlemize inşallah kardeşim
Kader diye bir şey yoktur. Başarısızlığınızı kadere bağlamayın. İnsan düşünebilen, kavrayabilen, sürekli öğrenen ve tecrübe eden varlıktır. Bir şey istiyorsan, onu almak veya kazanmak için aklını ve becerini kullanacaksın. Kullanmıyorsanız ve nasılsa kader deyip geçiyorsanız bu sizin beceriksizliğinizdir. Oturduğunuz yerden hiçbir şey kendi kendine olmaz. Hareket edin, çabalayın, yorulun ve sonunda kazanın.
Nasılsa kader demeyi bırakın. Yaptıklarınızdan ve yapacaklarınızdan siz sorumlusunuz. Kader değil.
Zaten yapacak ve yapmayacaklarin kaderinde yazili
Kader vardır kaderin üstünde kader vardır
Sen tembel insanla ve mücadele eden insan kavramını yazdin
Bizim orada bir laf vardır çerci uzerindekini satarmiş yani insan kendinde gördüğünü başkasına söylermiş
Kader kavramı 2ye ayrılıyor.
1- İnsan iradesi dışında olan kısım.(Külli kader)
2-İnsanın iradesiyle ilgili olan kısım (Cüzi kader)
Tabiki bazı şeyler kendi elimizde olabiliyor kendi seçimlerimizle meydana gelen olaylar var. Allah ezelde bizim nasıl seçimler yapacağımızı biliyor. 😊Kader aslında çok geniş ve uzun bi konu Bir çok örnekle çeşitlendirilebilir.
Evet Allah razı olsun güzel açıklama oldu haklısınız 👍🤲🤲🤲
Amin inşallah hepimizden.
Amin cümlemize inşallah bilmukabele
🤲🤲🤲
Nasip ile kader birbiri ile iç içedir. Nasip kaderin içindedir.
Evet 2 side birbirine bağlı , arasında fark var ama birinde olaylar şekillenir, birinde ezelden yazılı olandır
Fark yok yanlış yazdim
İkisi de kaderdir zaten. İkisi de ezelden beri bilinir
Aynen öyle haklısın 👍
Cevap
0Cevap
kader bir yoldur nasip ise o yolda karşına çıkan kolaylık ve zorluklardır
2 tane seçenek var önünde ya sağda ki yola girceksin ya soldaki yola yollar kader senin seçimin irade nasip seçtiğin yolda sana eşlik eden şeyler
Nasipte ne varsa kaderde şekillenip seni oaraya atıyor zaten seçtiğimiz yolda kader değilmi?
Evt👍
👍
Kader bende çaresizlik olacağın önüne geçmemek çıkmaz bir sokağı hatırlatır nasipte iyi olan gelişmeleri kısmetleri ve güzellikleri ifade ediyor diyebilirim
Nasipte olan güzel olan her şey kaderde yazılıdır kader sadece olumsuzluklar değil iyi olan hersey yazılıdır
Zihnimde canlanan anlamı bu yaşadıklarımdan dolayı belki de
Aklındaki olumsuz düşünceler asla gerçek olmayacak vesvese çünkü yaşadığın geçmiş travma ve yaşadığın olumsuz düşünceler yapar sadece
Okb anksiyete panik atak bu yüzden oldu ya ve önüne geçemiyorum her gün benimleler
Bu sıkıntıyı bende yaşadım okp takıntı ankisiyetre panik atak herzerresine kadar yaşadım bunlar asla kalıcı değil
Prozac ve citoles kullandım sayısız piskiyatriye gittim
Yotupede mehmet yıldız vesvese video izlermisiniz 1 den başlayarak komple maneviyat la bitti
Bunlar hepsi vesvese şeytan insanın en zayıf noktasından vuruyor sende olmayan irade dışı düşünceler verir
Dediklerimi yap bitirirsin
Bedenen ve zihnen asla boş kalma dilinde zikir bulundur estağfurullah çek Ya baki entel baki zikri çek biter
Param olmadığı için psikoloğa veya psikiyatriye de gidemiyorum gidebilsem daha mutlu ve rahat olacağım ele geçirdiler ruhumu bedenimi sürekli titreme terleme berbat her şeyi kontrol etmeye kendimi korumaya uğraşıyorum travmalar sevgisizlik çaresizlik anksiyeteye neden oluyor anksiyete panik atağa ardından da okb geliyor
Hiç bir şey işe yaramıyor hayatımı değiştiremiyorum ki bir kere birazcık sevgi saygı görsem bir şeyler başarabilsem mutlu olurum ve bunlar olmayaz hep boşluk hissinden sevgisizlik değersizlik insanı hasta ediyor
Bu gidişle şizofreni olmayayım da diyorum bazen her neyse teşekkürler
Asla kalıcı değil bunu maneviyat bitirebilirsin, Allah sevdiği kuluna dert verir hem günahın dökülüyor hemde Allah kendini hatirlatiyor
İnşirah suresi oku bol bol
Panik atak dediğin olumsuz düşünceler den dolayı beyin sende olayan düşünceler sen kabul ettiğin için beyin sinyal gönderilip tepkime yapiyor vücudun
Piskolojik sıkıntılar hepsi vesves piskiyatriye ve psikolog sana ilaç verecek destek alırsın ama vallahi billahi kalıcı olarak maneviyat ile bitiyor bende yaşadım bitti çok şükür
Ben 3 yaşımdan beri dertliyim travmalıyım her daim hayat dolu olmaya çabaladım şimdi de kendi kendime yetebilmeye uğraşıyorum herkes değersiz hissettirdi hayat bazılarına gerçekten kolay daha ben doğmadan mesela babam ve babamın ailesi beni istememişler aldırılmamı istemişler keşke de gelmeseymişim başı iyi olmayan şeyin sonuda iyi olmaz derler ya yüzüm hiç gülmedi zaten
Asla alakası yok Allah seni yaratarak sana değer vermiş sen Allah tarafından degerlisin
Allah seni yaratarak sana değer ve sen allahın nezdinde değerlisin
Tamam dünyada bu sıkıntılar var tamam haklısın ama Allah sana değer veriyor Allah sana kafi değilmi?
Maneviyatın iyileştireceğini biliyorum fakat bu devirde ne yazık ki maneviyatı da bulabilmek cok fazla zor çok aradım ama sadece kazık yedim herkes bencil doyumsuz o konuda da istediğim gibi olmuyor yani zaten bu halimle beni kimse de istemiyor ailem bile benden utanıyor hareketlerimden
Çabalamaya alışmaya uğraşıyorum kendi çapımda dua ediyorum elimden gelende bu kimseyi takmamaya uğraşıyorum genelde başarısız oluyorum da
Maneviyat dedim Allah yaklaşmak
Kimse kusursuz degil herkesin hatası var hiç kimse mükemmel değil herkes hata yapıyor herkes olumsuzluklar yaşıyor kimsenin ahı kimsede kalmaz ilahi adalet var yaptığın iyiliği unut allahtan bekle Gördüğün kötülüğü unut Allah a bırak en iyisi bu
Ben hep saflığïmdan kaybettim aslında yine dert anlatmaya başladım uğraştırdığım için kusura bakmayın ben kendi dertlerimden bıktım ve artık beni kimsenin dertlerimle tanımasını istemiyordum doğrusu
Haklısınız İlahi adaletin olduğunu hatırlatmaya çabalıyorum yoksa sinir hastası oldum tek o zaman rahatlayabiliyorum
Estağfurullah sıkıntı yok herkesin sıkıntısı var ama yaşadığın vesvese bende o sıkıntıyı çektim biliyorum Bu kadar uğraşmam insan yıpratıyor anlıyorum
Ama bitecek ve gececek asla kalıcı değil çektiğin sıkıntıları vesves dönüş muş bunu bitirebilirsiniz
Mutlaka mehmet yıldız vesvese 1 den başlayarak izle anlarsın konuyu aklına takılan sor ama çektiğin sıkıntı asla kalıcı degil
Biz psikiyatri gibi para almıyorum sadece dua et yeterli
Peki teşekkürler
Rica ederim dua et yeterli mutlaka yotupede mehmet yıldız vesvese video 1 den başlayarak izle aklına takılan ya da bir sorun olduğunda yaz yardımcı oluruz
Tamam yazarım tavsiyenize uymaya çabalayacaım
Çabalayacağım*
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?