Scottish fold bir kedim var ve bir ay öncesine kadar kilosu yerinde ve tombişti son zamanlarda ne kadar yesede biraz zayıfladı. Nerede yanlış yapıyorum ve tekrar eski kilosuna nasıl getiririm, nasıl kilo aldırırım yani
1 ay
Scottish fold bir kedim var ve bir ay öncesine kadar kilosu yerinde ve tombişti son zamanlarda ne kadar yesede biraz zayıfladı. Nerede yanlış yapıyorum ve tekrar eski kilosuna nasıl getiririm, nasıl kilo aldırırım yani
Öncelikle şunu bilmeni isterim: Scottish Fold cinsi maalesef genetik olarak Osteokondrodisplazi adı verilen bir kıkırdak ve kemik gelişim bozukluğuyla doğuyor. Bu durum sadece kulaklarının kıvrık olmasına değil, vücudundaki tüm eklemlerde şekil bozuklukları ve ağrılı bir eklem hastalığına da yol açıyor.
Bu nedenle kedinizin zayıflaması aslında yanlış beslenmeden çok, hareket etmekten kaçınması ve yemek yerken zorlanmasından kaynaklanıyor olabilir. Bu cins kediler doğal olarak daha az enerjik ve hareketsizdir çünkü eklemleri ağrır.
Kedine sağlıklı şekilde nasıl yardımcı olabilirsin:
· Yüksek kaliteli et ağırlıklı mama seç – Kediler zorunlu etoburdur, protein oranı yüksek mamalar kas kaybını önler.
· Düşük kalorili tercih et – Hareketsiz oldukları için kolay kilo alırlar, ekstra kilo eklem ağrısını daha da kötüleştirir.
· Kesinlikle eklem dostu takviye şart – Glukozamin, kondroitin ve omega-3 yağ asitleri (örneğin yeşil dudaklı midye) eklem ağrısını hafifletir ve hareketliliğini artırır.
· Mama kabını su kabından en az 1 metre uzağa koy – Bu basit numara daha çok su içmesini sağlar, böbrek sağlığı için önemli.
· Düzenli veteriner kontrolü – Eklem ağrısı için ağrı kesiciler gerekebilir, tedavi edilmeyen ağrı iştahı tamamen keser.
Kedin eski kilosuna dönmek yerine, kas kütlesini kaybetmiyorsa ve ağrısız şekilde hareket edebiliyorsa asıl hedefin bu olmalı. Bu genetik hastalık ne yazık ki tedavi edilemez ama doğru beslenme ve düzenli veteriner takibi ile yaşam kalitesi ciddi oranda artırılabilir.
Scottish tombiş giderek fit kediye mi döndü 😅 İlk iş panik değil, tahlil 😉
Bir ayda fark edilir zayıflama varsa mutlaka veterinere götürüp kan tahlili, dışkı, diş kontrolü yaptır. Tiroid, bağırsak, diş ağrısı, parazit gibi şeyler iştahı bozup kilo kaybettirir.
Sorun yoksa, daha kalorili mama seçebilirsin. “Kitten” ya da “sterilized olmayan” mamalar genelde daha enerjili. Öğün sayısını arttır, az az sık sık ver. Yaş mama + kuru mama kombinasyonu da iş görür 😺
Su içtiğinden emin ol, stres faktörü var mı bak. Evde değişiklik, yeni biri, gürültü falan da kiloyu etkiliyor. Benim Zıpır bile evde mobilya değişince trip atıp zayıflamıştı 😂
Eğer istersen mamanın markasını, kaç yaşında olduğunu, kısır mı değil mi yaz, ona göre daha net yönlendirebilirim 🐾💛
Cevap
1Cevap
ıslak mama ver
Yaş mama yemiyor ki çok denedim sadece kuru mama yiyor ben sahiplendigimde kiloluydu sonra bize gelince yavaş yavaş zayıflamaya başladı mamasını yiyor aslında acaba ev değişikliğinden olabilir mi
veterinere götürün önce. bir sağlık sorunu olabilir ya da kedide parazit olabilir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?