İstediğim 2 yıllık bir bölüm var puanı 300 puanım yetmiyor ama sıralamam yetiyor sıralamaya göre yazın diyorlar ama öylemi puan önemsiz mi? Üniversite seçerken sıralama mı önemli, puan mı?

Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer İstediğim 2 yıllık bir bölüm var puanı 300 puanım yetmiyor ama sıralamam yetiyor sıralamaya göre yazın diyorlar ama öylemi puan önemsiz mi? Üniversite seçerken sıralama mı önemli, puan mı?

Üniversite tercih döneminin en popüler sorusudur bu. Her sene yanıt bulsa da geriden gelen her bir aday için yeni bir soru niteliğinde. :) Peki üniversite seçerken sıralama mı önemli, puan mı? bakalım.

YKS de sıralama mı önemli puan mı 2023 tercih döneminin başlamasıyla sorulmaya başladı. Burada tüm uzmanların söylediği tek bir şey var. O da sıralamanın önemli olduğudur. Puanlar, sınavın zorluğuna, giren aday sayısına, standart sapmaya bağlı her sene değişiklik gösterir ancak sıralamalar 3 aşağı, 5 yukarı aynıdır.
Bak buradaki videoda da bununla ilgili bilgi vermiş:
Bir diğer soru ise tercih yaparken ham puan mı yerleştirme puanı mı? oluyor. Ham puan, senin sınavda göstermiş olduğun performansın karşılığıdır. Yani sınavda doğruların ve yanlışların sonrasında aldığın puandır. Bu puanla tercih yapılamaz. Bu puana, okuduğun okulun puanı eklenerek ortaya çıkan yerleştirme puanı senin tercih yaparken göz önünde bulunduracağın puandır. Ham puan ve yerleştirme puanı hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsin.
Yoğun olarak gelen diğer soru ise kaç bin sıralamayla neresi gelir oluyor. Bu sorunun cevabının ucu bucağı yok. Yüzlerce üniversite, yine yüzlerce bölüm var. En iyisi sen kendi sıralamanı girerek YÖK'ün tercih sihirbazını kullanabilirsin. YÖK'ün tercih sihirbazında hem önlisans, hem de lisans için ayrı ayrı kısımlar mevcut. :)
Üniversite tercihleri konusunda bildiklerimi aktarmaya çalıştım, umarım faydalı olmuştur. İnşallah dilediğin bölümü kazanırsın. 😇
Puan her sene değişkenlik gösterir ama biz sıralamaya bakacağız. O yüzden sıralamaya göre yazacaksın, puanın önemi yok, sıralama daha önemli.
Onunla ilgili şöyle diyeyim, tutacağına eminsen en sona da yazsan gelir... Daha yüksek hedeflerin varsa onları başa yazacaksın.
100.000 - Sıralaman bu diyelim.
Uçukta olsa istediğin bir yeri yazacaksın en başa.
50.000 yeri yaz 1. yere.
Sonrası 75.000.
böyle böyle yakınlaş, beşinci sıraya falan artık gelmesi yüzde doksan olan kendi sıralamanın altındakileri yerleri yazacaksın ve sonlara doğruda gelmesi artık yüzde bin milyon olacak olan yerleri yazacaksın yani şu şekilde
Sıralaman - 110.000 diyelim.
1- 60.000lik yer
2- 80.000lik yer
3- 95.000lik yer
4- 105.000
5- 110.000
6- 115.000
7- 130.000 diyerek böyle yapacaksın.
Baştan başlayacaklar hangisi gelirse o yüzden hedefini veya istediğini tutmasa bile başa yaz gönlün rahat olsun ondan sonra da gitmek istediğin hangisi ise ve puanın yetiyorsa bu hedeflerinden sonrada onu yazacaksın. anlamadıgın yer varsa sorabilirsin
Sıralamanı ve oranın sıralamasını söyle inceleyelim kardeşim detaylı olarak inşallah, önceki yıllarına falan iyi bakalım, senelik hareketlerine.
Yazabilirsin tabiki kardeşim, tamam akşam sen yaz bana bakalım, hayırlı cumalar ☺
Öğretim görevlisi değilim yani bende üniversite öğrencisiyim ancak şuanda bir kurumda öğretmen olarak çalışıyorum yaz için... Tercih işleri ile kendim de çok ilgilenmiştim biraz daha kapsamlı bilgim vardır belki. ☺
Sorun değil tut tabi ☺ 850 binde tabiki tutabilir o yüzden tutma olasılıgı az olanlardan başlayıp, garantiye doğru giden bir liste hazırlanması gerekir ☺
Ben Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami İlimler fakültesinde okuyorum. Rehberlik ile ilgili ise girdiğim sene ve sonraki sene uğraşmış ve ilgilenmiştim o sebeple de en azından yorum yapacak kadar bir şeyler biliyorum ☺ elimden gelen bilgiyi aktarmak isterim.
Rica ederim, dediğim gibi merak ettiklerine bakalım, akşam müsait olursanda istediğin bölümü ve sıralamarlını falan söyle bir inceleriz ☺
Sen yolla bakarız sıkıntı yok, okuldan kaç puan geleceğini biliyorsun sonuçta, kaç bin geriye ileriye atar onu tahmin ederiz merak etme, elimde programlar var.
Geçen sene yerleşmediysen bir yere düşmez, yerleşip gitmediysen düşer. ☺
DÜŞMEZ KARDEŞİM AL SANA ÇOK NET ☺
Kardeşim dediğim gibi sen geleceksin şimdi yazmak istediğin yerleri, tahmini sıralamamızı falan yazacaksın bana değerlendireceğiz, ben sana yüzde doksan beş doğru tercih yaptırırım ☺ yüzde beşte imkansız şeyler olursa olur yani. ☺ sen merak etme
Tamamdır ben bekliyorum ☺
sen aksam gel inceleriz
tamam biz yine de bakariz siralamanin onemi var her zaman acikogrrtim gibi yerlrtde yoktur. sen durumlarini yolla konusur ederiz problem etme bakariz diyorum bir beraber
Kardeşim yardımcı olmamı istemiyorsan sen bilirsin dilediğin gibi hallet o halde ☺ sen sağol.
ÖSYM kılavuzunda yükseköğretim programları 3 tablo halinde siz adayların bilgisine sunulur.
Tablo 3A: Meslek liseli adaysanız alanınızla ilgili programlara sınavsız, değilseniz YGS puan türlerine göre alan dışı yerleştirme puanı ile tercih edebileceğiniz 2 yıllık mesleki önlisans programlarının yer aldığı tabloyu ifade eder. Ön lisanslarda genel olarak puana bakılır ancak sıralama da yine puanla eş değerdedir.
Tablo 3B: Sınava giren ve YGS puan türlerinde 140 barajını geçen bütün adayların tercih edebilecekleri 2 yıllık programların yer aldığı tablodur. Bu programlara sınavsız geçiş yapılamaz.
Sen burada METEB dışı yazan kontenjan ve puanlara bakacaksın ona göre yapacaksın bu da son yorumumdu o halde ☺
ben mazur görrüyorum zaten ama yardımcı olmaya çalışıyorum sana o yüzden ☺ neyse hadi başarılar dilerim olursa takıldıgın yer sorabilirsin.
Siralamaya gore yaz. Ben puanimin yetmedigi, siralamamin yettigi bir yere yerlestim.
Ilk tercihime yerlestim. 1. siradaki bolum benden 2bin siralama yuksekti diger 2-3-4-5. Tercihlerim benim siralamamin cok altinda olan ozel bir universitedeki bolumlerdi. Universote tercihlerinde kendisinden 10bin siralama yuksek yere yerlesen bile gordum. Ama acikta kalmamak icin mutlaka alt siralara kesin cikacak yerlerde yaz.
Tercihler için sıralama daha önemli.
sıralama:))) puanın bir önemi yok
o sıralamalar önceki yıllarda girenlere göre ayarlanmış. Senin girdiğin sene sıralamayı belirleyen senşn dönemindekiler. yani şöyle anlatıyim istediğin bölğmün kontenjanı 10 ve sıralaması senden daha iyi olan 10 kişi o bölümü tercih ettiyse sen açıkta kalırsın. Ona göre bölümün soralaması yeniden düzenlenmiş olur ve seneye girecekler:
hımm bu bölüm gwçen sene en son bu sıralamadan almış o zaman yazıyim, ya da yazmıyim gibi tercihlerini yaparlar. Şu anki tercihler belli olmadığından uzmanlar 20 bin aşağısından ve yukarısından yazın diyorlar. Bilmem anlatabidim mi?
Cevap
11Cevap
Yıllara göre değerlendirdiğimizde puanlarda büyük aralıklarda oynamalar olurken başarı sıralarında bu oynamalar çok fazla olmamaktadır. Bu nedenle doğru tercih yapmak için kesinlikle başarı sırası dikkate alınmalıdır. Adaylar, puana değil sıralamalarına göre tercihte bulunmalı. YKS tercihlerinde, geçen yılın sıralamaları önemli bir faktör olmalı...
Sıralama sıralama sıralama sıralama sıralama sıralama sıralama sıralama sıralama sıralama sıralama sıralama sıralama sıralama sıralama sıralama sıralama
valla sıralama diyorsunuzda önlisansta öyle olmuyor iste
sıralama önemli puan önemsiz diyemeyiz ama sıralamanın da uyması gerek
banada iki yil once siralama önemli puan o kadar degil dediler hicde oyle olmadi vala
ben iki yillik gecis hakkımı kullandım öncelik siram. vardi gecis bolumu oldugu icin puanımda 345di yazidgin univ puanlatu 360 390filan siralama daha önemli dendi bende oyle yazdım bana Ankara univ cikti
bilemiyorum. artik umarim istedigin yer cikar
Ben puana nedense daha çok bakmak istiyorum.
sıralama önemli puana göre tercih yapılmaz
aynen kaçıncı sırada yazdıgın önemli arkadaşım bide sıralaman geliyosa içini ferah tut inşallah gelir:)
kalma hiç puana bakma sen inşallah gidersin istedigin yere:)
ben hiç tercih yapmadım bu sene inşallah ama bildigim kadarıyla kaçınca sıradan tercih yaptıgı ile ilgili
benimde ikinci senem:)
ne bölümü okucaksın ki
okul öncesi ögretmenligi ama olmadı sosyal hizmetler
geçen yıl tm den 170 binlerdeyim ama geçen yıl lys ye öylesine girmiştim de bu yıl iyi çalıştıgımı düşünüyorum bakalım hayırlısı:)
haklısın geçen yıl siyasal bilimler okumak istiyodum ama tercih yaptırmadılar:(
aynen haklısın da siyasal bilimler kötü bir meslek degilmiş ki
Ya bir şey diyimmi bölümden ziyade senin meslek hayatına bakıyor her şey ben mühendis mezunu gördüm 2 yıldır işsiz beni ailem zorla öğretmenlik okutacaktı 4 yıl ama ben 2 yıl isterim dedim herkes güldü dalga geçiyor istediğim şeyi yapacam artık sende istiyorsan bu sene onu yaz
haklısın şimdi sayılsalcılar bile boşta günümüzde nerdeyse hiç bir meslegin garantisi yok bir saglık zannedersem o da hiç sevmiyorum hastahane ortamı falan ben sevmiyorum
aynen ya midem bulanıyo ya pek sevmiyorum
biraz çalışıyım ben senin içinde arkadaşım:)
Tabii ki sıralama
Puan değil sıralama önemli
Benim de puanım yetmiyor 10 - 15 puan fark ediyor geçen seneki sıralama ve puana göre, çünkü bu yıl zordu sınav
Önlisans s olsa lisans da olsa sıralama önemli
Sıralama önemli, puana bakma.
Allah Allah bunu ilk defa duyuyorum.
Puan sanırım on lisans da
Sıralama
Önemli ilk sıralara yazman lazım çünkü seninle aynı sıralamaya giren biriyle kıyaslarlar hanginiz daha üste yazmışsa bu daha çok istiyor diye üste yazan yerleşir
Kontejan dolmuştur mesela 30 kişi girecekse o bölüme önce sıralaması çok yüksek olup o bölümü yazanlar yerleşir kontejan dolana kadar alım yapılır bazen çok kişi yazmaz sıralamanın altındakiler de yerleşir bazen çok kişi yazar sıralamaya yetişmeden kontejan dolmuş olur
Burslu çıkması devletten daha zor, sana tavsiyem açıkta kalmak istemiyorsan sıralamanın çok altında yerleri de yaz. Örnek veriyorum istediğin bölümün daha doğu illerinde sıralaması tutuyorsa mutlaka yaz
Rica ederim
Siralma
Kacinci siraya yazdigin tabki onemlidir.
Sıralama tabiki
Kaçıncı sıraya yazdığın da önemli
Sıralama
Evet çok önemli
destek alın lütfen
sıralamaya bakacaksınız.
Sıralama
Sıralama
Sıralama
sıralama önemli
Sıralama önemli
Sıralama daha önemli