Üniversite Tercihi Yaparken Ham Puan mı Yerleştirme Puanı mı Dikkate Alınır? Hangi Puan ile Yerleştiriliyoruz?
4
2
Görüşünü yaz
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş
ÖğrenciKafası | Eğitim & Kariyer konusunda 70 görüş paylaştı.
Fenomen
1 ay
Sınav Puanı ve Yerleştirme Puanı Arasındaki Fark Nedir?
sınav puanı ve yerleştirme puanı arasındaki farkÜniversite tercih dönemlerinde ilk kez tercih yapacak arkadaşların kafalarını en çok kurcalayan meselelerden biri sınav tercih puanı ve yerleştirme puanı arasındaki farklar oluyor. Şimdi aralarındaki farkları detaylarıyla anlatacağım. Sınav puanına bir başka deyişle ham puan diyebilir. Sınav puanı ya da ham puan sizin sınava girdikten sonra yanlışların ve doğrularınız hesaplanarak elde ettiğiniz puandır. Sadece sınavda elde ettiğiniz başarıyı ifade eder. Henüz üzerine başka bir puan eklenmemiştir yani ham haldedir. Yerleştirme puanı ise sizin ham puanınıza yani sınav puanınıza ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) eklenmiş halidir. Sınav puanı ve AOBP sonucunda elde ettiğiniz puana yerleştirme puanı denir. Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı 0,15 katsayısı ile çarpılır ve ham puanınıza eklenir ve yerleştirme puanınız hesaplanmış olur. Hangi puanla yerleşiyoruz? diyenler için de açıklayıcı olduğunu düşünüyorum. Sınav puanıyla (ham puan) değil AOBP eklenmiş yerleştirme puanı ile yerleştiriliyorsunuz.
Yerleştirme Puanı ile mi Tercih Yapılır?
yerleştirme puanı ile mı tercih yapilir?Yerleştirileceğiniz okulu ve bölümü seçmek için tercih yaparız. Bu yüzden de kullanacağımız puan yerleştirme puanı olur. Sınavdan elde ettiğimiz puan ham haldedir ve başarımızı ölçmek için tek kriter değildir. Buna ortaöğretim başarı puanı da eklenir ve ortaya yerleştirme puanı çıkar. Yapacağımız tercihleri de yerleştirme puanı ile yaparız. Sadece sınav puanı baz alınsaydı okulda gösterdiğimiz başarının bir anlamı kalmazdı. Okuldaki başarımızın da önemli olduğu için sınav puanımıza eklenir ve tercihlerimizde etkili olur. Tercih yaparken ham puan mı yerleştirme puanı mı önemli, artık tüm öğrencilerin bunu bilmesi gerekiyor. Bu puanların anlamlarını ve ne işe yaradıklarını bilmek doğru üniversite tercihlerini yapmak konusunda yardımcı oluyor.
Tercih Yaparken Ham Puan mı Yerleştirme Puanı mı Dikkate Alınmalı?
hangi puanla yerleşiyoruz?Üniversite tercihlerini yaparken hangi puanın kullanılacağını bilmek hayati önem taşıyor. Yanlış yapılacak bir tercih koskoca bir yılınızın heba olmasına sebep olabilir. Bir üniversiteye girebilmek için sadece sınav puanınız etkili değildir. Sınav puanı ham haldedir. Sınav puanına ortaöğretim başarı puanı hesaplanarak eklenir ve ortaya yerleştirme puanı çıkar. Ve tercih yaparken yerleştirme puanınızı kullanarak tercih yaparsınız. Peki TYT tercih yaparken ham puan mı yerleştirme puanı mı dikkate alınır? TYT tercihleri için de aynı durum geçerli. Ham puan değil ortaöğretim puanı eklenerek hesaplanan yerleştirme puanı ile tercih yapılır. Bunu da TYT puanı ile tercih yapacak arkadaşlar için söylemiş olayım.
Sınav tercihleri yapmadan önce muhakkak tercih kılavuzunu dikkatlice inceleyin. Yerleştirme puanınızın tuttuğu hiçbir bölüm ve okul gözünüzden kaçmasın. Tercih yapmadan önce hocalarınızdan yardım alabilirsiniz. Okul ve dershane hocaları tercih dönemlerinde öğrencilerine yardım ediyorlar. Doğru sıralama ile tercih yapmak konusunda kesinlikle tecrübelerine başvurun.
Yerleştirme puanı dikkate alınır. Çünkü ham puan okul puanı eklenmemiş halidir ve bunun önemi yok senin toplam puanına göre seçim yapman gerekecek. Ham puan, sınavdan aldığın puandır. Lise hayatın boyunca da karnelerin falan sana kazandırdığı okul puanın seni binlerce kişinin önüne geçiriyor öyle düşünebilirsin. Okulların giriş puanları da buna göre paylaşılıyor; ham puana göre değil. Yani taban puanı 47 bin olan bir okula sen de yerleştirme puanın ile başvuracaksın ya da sıralaman ile.
Bi’Bot Seçimi
Çok Süper Görüş