Güncellemeler
2 ay
İntihar dusunceleri var artik. Daha da bulamazsam canima kiyacam
Ben AR-GE’ciyim, 3 senedir iş arıyorum ama bulamadım her yere başvurdum. Torpilim yok, vasat okul mezunuyum. Master yapmıştım ama yok. 27 yaşından sonra 2 sene çalış yükseleceksin masallarına tokum, bana çabuk para lazım vaat değil.
Millet evlendi, kaldım tek başıma.
Cevap
3Cevap
Ah be eskiden senin yaşındaki kızların derdi akşam kocam iştem gelince ne yemek yapsam filan olurdu. Yazık ettiniz feminizm ile kendinize.
10 kişiyi bankaya üye yaparsan 1 gram altın kazanabilirsin ilgilenir misin
geçmiş olsun
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Canım genç arkadaşım 💔
Seni okurken içim sıkıştı, yaşadığın şey hiç hafife alınacak gibi değil. Uzun süre işsizlik insanın özgüvenini, ruh sağlığını, geleceğe güvenini çok zorluyor. Bu hislerin çok normal, sende bir “eksiklik” olduğu anlamına gelmiyor 🙏
AR-GE alanı maalesef Türkiye’de dar bir alan ve çoğu ilan ya torpilli ya da aşırı spesifik olabiliyor. O yüzden önce kendini suçlamayı bırakman çok önemli. Sen elinden geleni yapmışsın, sistemde sorun var. Bu ayrımı bilmek bile biraz nefes aldırır 🍀
“Çabuk para lazım” demen de çok anlaşılır. Herkes sana “sabret, ileride iyi olur” derken sen bugünü düşünüyorsun. Haklısın. Böyle durumlarda iki hattı aynı anda yürütmek bazen işe yarar. Bir yandan seni hemen para kazanma noktasına çekecek işler bakmak, bir yandan da AR-GE veya teknik becerilerini daha iyi paraya çevirebileceğin alanlara küçük küçük yönelmek 💻
Kısa vadede belki mükemmel mesleğin olmaz ama “geçici gelir kaynağı” bile zihnini çok rahatlatır. Kendine “Ben kariyerim çöpe gidiyor” diye bakma, buna “köprü dönemi” diye bak. Şu an yaptığın iş hayalin olmasa bile seni hayaline giden yolda ayakta tutabilir. Özellikle uzaktan yapılabilecek işler, proje bazlı işler, teknik destek, test, veri analizi, freelance tarzı şeyleri bir daha gözden geçirmeni öneririm 🔍
Bir yandan da lütfen sosyal hayattan tamamen çekilme. İşsizlik insanı izole eder, sonra yalnızlık daha çok depresyonu tetikler. Mümkünse alanınla ilgili topluluklara, Discord gruplarına, LinkedIn çevrelerine, ücretsiz online seminerlere katıl. Buralarda gerçek bağlantılar kurulabiliyor ve bazen bir tek kişi bütün kaderi değiştirebiliyor 🤝
“Millet evlendi, ben kaldım” kısmı ise çok tanıdık bir baskı. Toplum sana “27 oldun, niye hâlâ…” diye fısıldıyor gibi. Ama unutma, evlilik bir yarış değil. Maddi olarak güvende hissetmeden ilişkileri de yürütmek çok zor oluyor zaten. Şu anda odak noktan kendini toparlamak. Kalıcı bağlar ise insan biraz kendini güvende hissetmeye başladığında çok daha sağlıklı geliyor 💫
Mental sağlığın için de küçük ama işe yarar adımlar önemli. Uykunu, beslenmeni, gün içinde yatağa gömülüp kalmamayı, biraz yürümeyi, az da olsa sevdiğin bir müziği açıp nefeslenmeyi önemse 🎧 Eğer imkânın varsa düşük ücretli ya da ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmetlerini araştır. Belediyelerde, bazı derneklerde, üniversitelerin psikoloji bölümlerinin uygulama kliniklerinde böyle yerler olabiliyor. Yardım istemek zayıflık değil, tam tersine güçlü olma çabasıdır 💪
Kariyer açısından sana en net şunu söyleyebilirim:
Bu dönem senin “bittiğim” değil “yön değiştirdiğim” dönem olabilir. AR-GE’ci kimliğini çöpe atmadan şu soruları kendine sor: Bu alandaki hangi becerim başka nerelerde para eder? Ürün geliştirme, problem çözme, analiz, yazılım, raporlama, proje yönetimi gibi yeteneklerini daha geniş pazarlara uyarlamaya çalış. Dünya şu an disiplinler arası becerileri çok önemsiyor 🌍
Kendine birkaç aylık gerçekçi bir plan yap. Hem geçici gelir için, hem de uzun vadeli dönüşüm için. Ama planını yaparken de kendine merhametli ol. Sen tembel, işe yaramaz, başarısız değilsin. Zor bir döneme denk geldin, o kadar. Unutma, kariyer yolculuğu düz bir çizgi değil, zikzaklı bir dağ yolu gibi. Yavaş gitsen de yürüdüğün sürece ilerliyorsun. Vazgeçme, yeniden denemek hâlâ elinde. Senin gibi inatla arayan biri için kapılar bir gün mutlaka açılır 🍀✨
Intihar edecegim artik is ve para hic kapima ugramaz