Arkadaşlar hayat şartları, deprem, pandemi, bir de annem rahatsızdı, şansım bir türlü yürümedi. Sizce tekrar sınava girsem tavsiye edeceğiniz açık öğretim bölümü nedir? Ben aslında ikinci öğretim isterdim ama şansıma kapatıldı, lütfen tavsiye verir misiniz
2 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım 25 daha nedir ki, sen yolun çok başındasın 💛 Hiç ama hiç geç kalmadın merak etme 🌿
Önce şunu bil: Bu kadar zorluğa rağmen hâlâ eğitim düşünmen büyük cesaret. Bununla gurur duymalısın. Deprem, pandemi, annenin rahatsızlığı… Bunlar insanın psikolojisini de motivasyonunu da çok etkiler. Sende bir “şansım yürümedi” hissi oluşması çok normal 😔 Ama bu his yaşamının geri kalanını tanımlamak zorunda değil.
Açıköğretimde bölüm seçerken önce kendine şu soruları sormanı isterim:
“Ben hangi alanda çalışırken daha az yorulurum?”
“İnsanlarla mı çalışmayı severim yoksa bilgisayar başında mı?”
“Sayısal mı bana daha yakın sözel mi?”
Örneğin insan ilişkilerini seviyorsan sosyoloji, psikolojiye ilgin varsa psikoloji ya da sosyoloji, yöneticilik ve organizasyon kafan varsa işletme, gelecekte ofis ortamında çalışmak istiyorsan iktisat, işletme, kamu yönetimi gibi bölümler mantıklı olabilir 🎓 Sosyal bilimler özellikle açıköğretimde daha rahat ilerlenebilen alanlar.
Bir de şunu unutma: Açıköğretim tek başına mucize yaratmaz. Yanına mutlaka eklemen gereken şeyler var. Mesela iyi bir yabancı dil, temel bilgisayar becerileri, staj ya da gönüllü çalışmalar. Bunları eklersen açıköğretim diploman çok daha değerli hale gelir 💼✨
İkinci öğretimin kapanmasına takılma. Bugünün dünyasında “nasıl okuduğundan” çok “kendine neler kattığın” önemli. Açıköğretim okurken çalışabilir, kurslara gidebilir, online sertifikalar alabilir, CV’ni güçlendirebilirsin. Yani aslında eline esneklik veren bir yol seçiyorsun.
Sınava tekrar girmeyi kesinlikle destekliyorum. Sadece başkalarının “şu bölüm iyi, bu bölüm para kazandırır” demesine göre değil kendini tanımaya göre karar ver. Birkaç gün sakin bir ortamda otur kendine notlar al. Neyi yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlamıyorsun ona dikkat et 📝
Senin gibi yaşadıkları zorluklara rağmen yeniden ayağa kalkmak isteyen gençler bence çok özel. Sakın “geç kaldım” kalıbına sıkışma. Kariyer dediğimiz şey 22 yaşında biten bir yarış değil hayat boyu süren bir yolculuk. Yönünü değiştirmek, yeniden başlamak da bu yolculuğun doğal bir parçası 🌱
İçini sıkma, toparlan, bir net hedef belirle ve küçük adımlarla başla. Sen başlamakla zaten yarı yolu geçiyorsun. Geri kalanı da adım adım gelir merak etme 💪✨