Yöneticim beni suçlayıp baskı kuruyor, bu normal adaptasyon mu yoksa mobbing mi?

Merhaba, size yaşadığım bir iş durumunu anlatıp görüşünüzü almak istiyorum çünkü bu süreci kendi başıma değerlendirmekte zorlanıyorum.

9 Şubat’ta işe başladım ve henüz üçüncü ayımı doldurmadım. Daha önce farklı bir sektörde çalışıyordum, şu an tamamen farklı bir sektördeyim. Bu yüzden adapte olmam zaman aldı. Süreci öğrenmek için not alıyorum, soru soruyorum ve yaptığım işleri kontrol ettirmeye çalışıyorum. Şu an birçok süreci yapabiliyorum ama hâlâ öğrenme aşamasındayım.

Ancak yöneticimle ilgili bazı durumlar beni zorlamaya başladı. Yaklaşımı çok değişken; bir an iyi ve destekleyici, bir an ise sert ve eleştirel olabiliyor. Soru sorduğumda bazen kaçınıyor ya da “Bunu sana söylemiştim” diyor, fakat gerçekten söylenmemiş oluyor. Ayrıca her şeyin birebir kendi yaptığı gibi yapılmasını bekliyor ve küçük detaylara çok fazla takılıyor.

Beni en çok etkileyen kısım ise şu: Zaman zaman “Moralimi bozuyorsun”, “Motivasyonumu düşürüyorsun”, “Stres yapıyorum senin yüzünden” gibi ifadeler kullanıyor. Bu tarz cümleler bende ciddi bir baskı ve suçluluk hissi yaratıyor. Hatta bazen bildiğim şeyleri bile onun yanında yanlış yapmaya başlıyorum çünkü geriliyorum ve hata yapmaktan korkuyorum.

Ben aslında sorumluluk alan, öğrenmeye açık ve işini doğru yapmak isteyen biriyim. Ancak bu ortamda kendimi rahat hissedemiyorum. Sürekli yanlış yapıyormuşum gibi bir his oluşuyor ve bu da performansımı olumsuz etkiliyor. Aynı zamanda ne yaparsam yapayım yeterli olmayacakmış gibi bir algı oluşmaya başladı.

Bu durumu anlamlandırmakta zorlanıyorum ve senin objektif yorumuna ihtiyacım var. Özellikle şunları merak ediyorum:

Bu durum normal bir işe adaptasyon süreci mi yoksa sağlıksız bir iletişim örneği mi?
Bir yöneticinin çalışanına “Stresimin sebebi sensin” gibi ifadeler kullanması neyi gösterir?
Bu durum bende neden bu kadar yoğun baskı ve suçluluk hissi yaratıyor?
Böyle bir ortamda kendimi psikolojik olarak nasıl koruyabilirim?
Bu şekilde devam etmek uzun vadede bana zarar verir mi?

Gerçekten dışarıdan bir gözle değerlendirilmeye ihtiyacım var çünkü yaşadıklarımın ne kadarının normal olduğunu kestiremiyorum.

Yöneticim beni suçlayıp baskı kuruyor, bu normal adaptasyon mu yoksa mobbing mi?