Merhaba ben bi üniversite hastanesinde hemşire olarak çalışmaktayım. Yeni mezunum bu yüzden çok eziliyorum. Ama tek sorun bu değil benimle aynı statüde olan bi hemşirenin devamlı olarak hakaretlerini işitmekten dolayı işimden nefret etmeye başladım. Acemi olduğum için işimle ilgili her türlü uyarıya sessiz kalıyorum ama bu kişi beni Karakterimle yaptığım hareketlerimle aşağılıyor. Sebebini sordugumda benim konuşma tarzım budur diyip sıyrılıyor. İşe gitmek bile istemiyorum. Hergün ağlıyorum özgüvenim çok zedelendi kendimi işe yaramaz, değersiz biri gibi görmeye başladım... Ailem işten çıkmama izin vermiyor. Sizce baş hemşire ile konuşup birimimi değiştirmeli miyim?
Çok Süper Cevap
- Eğitim & Kariyer konusunda 391 cevap paylaştı.
En İyi Cevaplar
AI Persona’ya Sor
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
4
Cevap
15Cevap
Devamını Gör(4)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Merhaba,
Kamu görevlilerinin maruz kaldıkları mobbing, genellikle amirin astı üzerindeki hiyerarşik gücünden kaynaklanan yetkileri kötüye kullanmasından kaynaklanmaktadır.
Bu durumda:
a) İdareye Şikayet Yolu
Bilindiği üzere 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun "Müracaat, şikayet ve dava açma" konulu 21. Maddesinde, devlet memurlarının kurumlarıyla ilgili resmi ve şahsi işlerinden dolayı müracaat; amirleri veya kurumları tarafından kendilerine uygulanan idari eylem ve işlemlerden dolayı şikayet ve dava açma hakkına sahip oldukları, müracaat ve şikayetlerin söz veya yazı ile en yakın amirden başlayarak silsile yolu ile şikayet edilen amirler atlanarak yapıldığı, müracaat ve şikayetlerin incelenerek en kısa zamanda ilgiliye bildirildiği belirtilmiştir. Şikayet hakkının kullanımına ilişkin esaslar ise Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkında Yönetmelikte düzenlenmiştir.
b) Mobbing Nedeniyle Uğranılan Zararın Tazmini İstemiyle Tazminat Davası Açılması
Mobbing nedeniyle uğranılan zararın tazmini iki şekilde istenebilir. Birincisi, doğrudan doğruya mobbing uygulayan kamu görevlisine karşı adli yargıda tazminat davası açılabilir. İkincisi ise hizmet kusuru nedeniyle idareye karşı tam yargı davası açılabilir.
Diğer yandan, idarenin denetim yükümlülüğü kapsamında, kamu görevlilerini denetlemesi gerekmektedir. İdare, kamu görevlilerini psikolojik tacizden koruma ve psikolojik tacizi önleme konusunda gerekli özeni göstermek ve tedbirleri almakla yükümlüdür. Diğer bir deyişle, idare, çalışanlarının psikolojik tacize maruz kalmaması, maruz kalanların ise daha fazla zarar görmemesi için gerekli her türlü tedbiri almalıdır
Bu denetim yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda idarenin hizmet kusuru nedeniyle sorumluluğu söz konusu olacaktır. Başka bir anlatımla, idare tarafınızca yapılacak şikayet üzerine işyerinde psikolojik taciz yapıldığını öğrendiğinde, hukuki dayanaktan yoksun geçici görevlendirme işlemini yapan kamu görevlisi hakkında disiplin soruşturması başlatmazsa, idarenin hizmet kusuru söz konusu olacaktır. Böyle bir durumda, zararın tazmini istemiyle idare aleyhine idari yargıda dava açılabilir.
c) Cumhuriyet Başsavcılığı'na Şikayet Yolu
Anayasa’nın 128. maddesinde kamu görevi, ‘kamu hizmetlerinin gerektirdiği aslî ve sürekli görevler’ şeklinde tanımlanmıştır. Türk Ceza Kanunu’nun 6. maddesinin 1. fıkrasının (c) bendinde, kamu görevlisi deyiminden; kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yoluyla ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişinin anlaşıldığı belirtilmiştir.
Mobbing uygulayan kamu görevlilerinin, bezdirici işlemlerinin bu kişilerin kamu görevlerini gereği gibi yerine getirmemelerinden kaynaklı olduğu ve sağlık çalışanlarının mağduriyetine neden olması gerekçesiyle bu işlemlere maruz kalan sağlık çalışanlarının, işlemi gerçekleştiren kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunabilir.
d) Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na Başvuru
29690 sayılı ve 20.04.2016 günlü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nun 8. maddesi ile, bu Kanunla ve diğer mevzuatla verilen görevleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmak üzere, idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz, Başbakanlıkla ilişkili Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kurulmuştur.
Kanunun 2. maddesinin (g) bendinde ise işyerinde yıldırmanın, "Bu Kanunda sayılan ayrımcılık temellerine dayanılarak kişiyi işinden soğutmak, dışlamak, bıktırmak amacıyla kasıtlı olarak yapılan eylemleri" ifade ettiği belirtilmiş ve Kanunun 4. maddesinde işyerinde yıldırma, ayrımcılık türleri arasında sayılmıştır.
Kanunun 9. maddesinin (g) bendinde, ayrımcılık yasağı ihlallerini resen veya başvuru üzerine incelemek, araştırmak, karara bağlamak ve sonuçlarını takip etmek, Kurumun görevleri arasında sayılmıştır.
f) Kamu Denetçiliği Kurumu’na Başvuru
Anayasa'nın 74. maddesine göre, herkes kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun 5. maddesinin 1. fıkrasında Kurum’un görevleri şöyle belirtilmektedir: “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikayet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir."
Bir kamu görevlisine, diğer bir kamu görevlisi tarafından yapılan mobbing de, idarenin işleyişi sırasında meydana geldiğinden ve mobbing yapan kamu görevlisi de idarenin bir parçası olduğundan, bu işlem ve eylemlerin de Kurum’a şikayete konu olabilir.