İş yerinde mobbing ne yazık ki yaygın ama su yüzüne çıkmayan bir hal aldı. Kişi gerek iş kaybı korkusundan, gerek bunun mobbing olduğunu bilmemesinden dolayı ses çıkarmıyor, ses çıkarmadıkça daha kötü oluyor her şey. Bunu yaşayan siz olsaydınız nasıl başa çıkardınız?
Girişimci olun. Kendi işinizi kurun. Pazarda limon satsanız şu an verilen maaşların daha fazlasını kazanırsınız. Ayrıca Türkiye de mobbing ilkokulda başlar lise sona kadar gider. Paran varsa Üniversitede biraz rahat edersin. Arkasından askerlikte mobbingin kralını yaşarsın. Sonra çalışmaya başlarsın yine mobbing e uğrarsınız. Mobbing bir devlet politikasıdır aslında sizi kendi içinize hapseder. Umutlarınızı hayallerinizi yok eder ve sizi itaatkar yapar. Size kırılmayı gösterip bükülmeye razı eder. Sizi sorgulamayan sadece itaat eden , etinden sütünden gençliğinden faydalanılıp yaşlanınca posanızı kenara fırlatan, bu dünyada adamsendeci, riyakar, dalkavuk olup bir şekilde yaşlanıp sonra size ölümü beleyen bir insana dönüştüren bir politikadır mobbig. Yaşlandıktan sonra sizi kendi kendinizi bile sorgulayamaz hale getiren "ben bu dünyaya bunun için mi geldim" sorusunu kendinize bile sormanızı engelleyen bir yalanlar silsilesidir mobbing. Son olarak tavsiyem klasik işlerden vazgeçin, kendinizi plazalara fabrikalara hapsetmeyin, camdan dışarı bakın, dışarı çıkın gerçek yaşam ve dünya orası. Kendinize ben bu dünyada kendime nasıl bir yer edinmeliyim diye sorun ve kolları sıvayın. yaratıcılığınızı kullanın. Denemekten korkmayın. Başarısızlıktanda korkmayın. Hiç bir şey yapamıyorsanız baştada söylediğim gibi limon satın. O bike size bir çok şey kazandırıp bir çok kapı açacaktır. Limon satın , yeterki hayatın içerisinde olun.
Doğru söylüyorsun insanlardaki hırs yüzünden oluşuyor bunlar eskiden oku çoban olma derlerdi şimdi siyaset ve dayı ile memur ol ama çalışma saatini doldur oldu mesele uzun ya da kısa yaşamak değil güzel yaşamak ama çoğu insan farkına varamıyor
@Olanlar_oldu Yaşam, bağımlılık içinde harcanmayacak kadar değerli ve bir kaybeden olmayacak kadar bolluk ve imkanlar içindedir.
Yoksulluk kişinin kendi sınırlarını görememesi demektir. Yoksul olmak kişinin hoşlanmadığı ve yapmayı seçmediği bir iş karşılığında yaratıcılık hakkından vazgeçmesidir.
Ülkemizde mobbing’e ilişkin veriler henüz kapsamlı olarak tutulmuyor. Ancak son iki yılda ALO 170’e yapılan başvurular üzerinden bir değerlendirme yapmak mümkün. Türkiye’de son iki yılda ALO 170’e beş bin 890 mobbing şikâyeti yapılırken bu şikâyetlerin ağırlıklı olarak özel sektörden geldiği görülüyor. Şikâyetlerin yüzde 67’si özel sektör çalışanlarından, yüzde 33’ü kamu sektörü çalışanlarından oluşuyor. Hem özel sektörde hem kamuda mobbing şikâyetlerinin cinsiyet bakımından aynı seviyede olduğu, erkeklerin de kadınların da aynı oranda mobbing’e maruz kaldığı görülüyor. Mobbing’e uğradığı kanıtlanan çalışan iş sözleşmesinin feshinden doğan kıdem, ihbar gibi bütün tazminatlarını alabileceği gibi, dava sonucunda manevi tazminata da hak kazanabiliyor. Ayrıca bunun yanında işverenin eşit davranma borcunu ihlal ettiği gerekçesiyle yüksek miktarda tazminat ödemesi sonucu da doğabilir. Ancak mobbing davalarında kişilerin mobbinge uğradıklarını kanıtlamaları oldukça zor. Bu yüzden mobbing’e uğrayan çalışanların bu durumu mümkün olduğunca fazla delille ortaya koyması gerekiyor. ( Kamera kaydı , kullanılan ilaç faturaları , verilen işlerle ilgili belgeler vs ) Allah hakkıyla çalışan herkesin yardımcısı olsun
Ben de kurumsal bir firmada mağazada müdür yardımcısı iken bölge müdüresi tarafından kademeli mobbinge uğradım. O zillinin aşağılamalarına usulüne uygun cevaplarla karşılık veriyordum. Bir keresinde yıllık iznimi ramazanda verip beni aradan çıkarmak istedi. Ben rest çektim, haklarımdan bahsedip evrağı imzalamadım. Neticede istediğim tarihte iznime ayrıldım ancak, kendi üstlerine benim için ne anlatmışsa artık, izin dönüşü beni personelliğe düşürdü ve uzak mağazalardan birine transfer etti. Neticede ben birçok yere şikayette bulundum ama sırtım sıvazlanıp olay geçiştirildi. İşten kendi rızamla ayrılmam için sürekli mağazam değiştirildi, baskı uygulandı. Ben kaybedecek bir şeyi olmayan biri edasıyla artık bütün müdürlere, talimatlara rest çekip istediğim gibi davranabiliyorum artık. Biliyorlar ki bu adama kök söktüremiyoruz şimdi rahat bıraktılar beni. Ben açık açık söyledim: Ya tazminatımı verin işten atın ya da ben böyle canınızı sıkmaya devam edeceğim. Lakin tazminat verip işten atmaya Genel Merkez rıza göstermediği için buradaki tasmalı itler buna sıcak bakmadı. Velhasılkelam hala personel olarak çalışıyorum ve kafam rahat, tavırlarım serbest, böyle iyiyim...
Valla gadası biz özel sektörde sürekli mobbing altındayız ama kimse bunu takmıyor. İşine gücüne bakıyor. Ne denilirse yapıyor. Ama mobbing yüzünden intihar edenler nedense hep kamu sektörü oluyor. Bir insan neden tayin isteyemez ki veya devletin kurumlarına şikayette bulunamaz. Bence herşey kişide bitiyor.
Mobbing başladığını hissettiğin andan itibaren mobbing günlüğü tutman gerekiyor. Günlüğe olayı yaşandığı saati, tarihi şahitleriyle belirtmen detaylı anlatman gerekiyor. İşveren işçiye mobbing uygulamadığını kanıtlamakla yükümlü. Dolayısıyla aslında ilk kanıtlaması gereken davası işçi değil. Ayrıca şirket içi whatsapp, e mail. yazışmalarında da bir çok delil elde edilebilir. o yazışmaları toplamak iyi olur eğer iş grubu varsa. İş dışı saatlarde alakasız saatlerde yönetici tarafından yapılan aramalar da mobbing kapsamında bunlar kayıt altında tutulabilir. İstenirse doğaçlama olarak bir çok delil bulunabilir aslında.
Öncelikle size maaşı işyeri veriyor o mobbing yapmaya kalkışan üstünüz değil. İşinizi iyi yapıp açık vermediniz ve de çalışan hakkına uymayan şeylere daha ilk günden ve istisnasız hayır dediğiniz takdirde işler zamanla düzelir. Ama idare edeyim, alttan alayım diye eğilir bükülürseniz kaybedersiniz, sonradan da düzelmez, en baştaki tavır önemli. Sonradan gelirse aklınız başınıza :) o zaman işi kaybetmeyi göze alıp başta anlattığımı yaparsınız. Mobbing manyaklarını yola getiremezsiniz, kendi kuralınızı kendiniz koymaya çalışın, oraya iş yapmaya gidiyorsunuz, onu da yaptınız mı başka bir şeye gerek yok. İyi iş yapanı da hiç bir işyeri, birinin egosu için kaybetmek istemez 😉
Daha önce yaşadım :)) Müdür yardımcısı iken çiçekleri sulamam isteniyordu, kargo götürmem isteniyordu, kuru temizlemeye gitmem gerekebiliyordu ahahah. Onlar benle ben onlarla çok uğraştım. Mikro programının tüm alt yapısını ve ERP sistemini ben hazırlamıştım. Olaylar böyle olunca yeni iş bulana kadar devam ettim ve çıkarken de bir aksilik tüm 2 yıllık sistem çökmüştü :D tazminat alamadım ama o suratları ile keyif almıştım.
Bunun yaşanmamasi icin ilk basta cizgini cekmen lazim. Sana ters gelen yerlerde sessiz kalma , bir iş verenin işciye , işcinin de iş verene ihtiyacı vardır. Maaşını veriyo diye onu üstün görme, haddini bildir derim. Yoksa haklı gibi konuşmaya devam ederler.
Elime ekmek bıçağını aldım hepsinin üstüne yürüdüm otelin ortasında lobide bağırdım allahıma kitabıma deşerim hepinizi lan diye kasıntı pazarlama müdürü ve otelin sahibi kediye döndü bildiğin o günden sonra her ikiside yavuz bey aşağı yavuz bey yukarı dillerinden düşmedi ben ücretli izine ayrılıyorum paramı ver desem çıkarıp verecek arkanı iki puan alacağım desem o derece tırsıyorlardı Sonra bu iğrençliğe tahammül edemedim yalakalığın bini bir para midem kaldırmadı bıraktım işi
Müdüre dilekçe ile durumu yazacaksın tutanak tuttur. Bu tipler seni sözel olarak rahatsız edecek ama bunu ispat etmek için sağlam bir arkadaş bul. Asla korkma çünkü onlar suçlu. Bunu kanıtlamak için delil topla. Rahatsız ettiklerinde sen daha fazla rahatsız et. Sakın alttan alma. Kavga bile olsa hiçbir şey olmaz yeter ki tek kalma, tek olsan da delil topla, Telefonları açma reddet bu arama kayıtlarını sakla.
Ses çıkarsan bile daha kötü oluyorsun jandarma teşkilatındaki uzman çavuşların %80 i mobbing baskı ile tanışıyor ama seslerini çıkaramıyor haklarını arayamıyorlar seslerini çıkaranlar için dağda bayırda kelle koltukta gezen adama neden boyların boyasız sakalın uzun saçın uzun gibi salak saçma başka bir sürü konudan üzerine gelerek disiplinsizmiş gibi gösterilip haksız sayılıyor yani söylediğiniz gibi su üzerine çıkmıyor ama mobbing sonuna kadar var
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Hukuki destek alin. Buna benzer durumlarla ilgili olarak SGK'nin ilgili hattindan bilgi alip, durumun mobbing olup olmadigini ogrenebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken en onemli nokta ise, mobbing durumunu kisi sahitligi ile ispatlayabilmeniz. Aksi takdirde hukuki olarak hicbir kiymeti olmayacaktir, bilginize 👍
Müdüre dilekçe ile durumu yazacaksın tutanak tuttur. Bu tipler seni sözel olarak rahatsız edecek ama bunu ispat etmek için sağlam bir arkadaş bul. Asla korkma çünkü onlar suçlu. Bunu kanıtlamak için delil topla. Rahatsız ettiklerinde sen daha fazla rahatsız et. Sakın alttan alma. Kavga bile olsa hiçbir şey olmaz yeter ki tek kalma, tek olsan da delil topla, Telefonları açma reddet bu arama kayıtlarını sakla.
3 kez tatanak nedir yahu? 3 azmış 5 olsun bari. İt, iti isirir mi hiç? Madem ortada net bir mobing ihbari var neden 1 defada dava acilamiyor diye düşünmek, aklıni kiraya vermemiş herkesin vicdani sorumluluğu olmalı.
bende ergenlik yıllarımdan beri mobbing mağduru biriydim ta ki kendi işimi kurup kendim patroniçe olana kadar :D şu an kendi çalışanıma kahve bile yapıyorum çünkü alttan gelen biri bazı şeyleri aşmış oluyor :D
Istifa ederdim. Ki ettim. finansbankta saha satista calisiyordum. verdikleri hedefler cok yuksekti bir sekilde tuttursak bile gene de deli gibi mobbong uyguliyorlardi. artik dayanilmaz bir hal aldo istifa ettim
– Belirli bir çalışan hakkında bir söylenti yaymak – İşçinin ofiste tecrit edilmesi – Çalışanın görevlerini yerine getirmesini zorlaştırmak – Çalışanın işten ayrılmasını sağlamaya çalışmak – Konuşurken sözünün kesilmesi – Küskünlükler – Yok sayılma – Lakap takma – Görmezden gelinme – Yapılan işin sabote edilmesi – Sürekli suçlanma ve eleştirilme – Uygunsuz şakalar yapılması – Statünün süçümsenmesi – Cinsel tacize maruz bırakılması – Sözlü ya da yazılı tehdit – Kaba ve kötü sözlerle rencide edilme – Motivasyonun kırılmaya çalışılması – İş performansının dışında işler verilmesi – Alışılmış iş düzenini bozularak farklı işlere yönlendirilmesi
Bunlardan 12 madde bana okul yaşamında uzun süreli uygulandı. o kadar depresyona girdim ki hala kendimi tam toparlayamadim. hep kendimi sucladim çünkü beni sucluyorlardi. agresif tepkiler veriyorsun çünkü diyorlardı. halbuki agresifligimin sebebi yaşadığım yoğun acı kızgınlık kırgınlıkti. onlar kötü insanlardi.. hayatimi çaldılar. @revizecibaşı
Karşı gelerek başa çıkıyoruz. Kendi fikrinizi başkası söylüyorsa dile getirip o kişinin nasıl olduğunu bildirmek için lobi oluşturmanız gerekmektedir. Lobi oluşturamazsanız ciddiye alınmazsınız ne yazık ki.
Mobbingin en büyüğünü yaşadığımız ülkede.. mevcut hükümetten görüyorkan.. küçücük adaların uygulaması da artık normal geliyor..! Anayasal hakkın olan sendika dahi.. sistemin dışına çıkmış.. bu algıları artık normal görüyorum.. !
Sadece işyerinde değil hayatın her alanında mobbing var sadece kariyer ve ekonomik olarak kaygılar ortaya çıkınca olayın ciddiyeti daha da vahimleşiyor. Bence çözüm karşılıklı konuşup iyi ya da kötü bir çözüme ulaşmasıdır. Yoksa en küçük olaylar bile büyüteçle büyütülüyor başıma geldi.
Kişi mobbingin ne olduğunu bilse gayet güzel baş eder ama biz şiddeti de yalnızca fiziksel olarak bildiğimiz için duygusal taraf bizim için biraz daha "amaan benim kuruntum" kısmında kalıyor.
Saunda bana uygulaniyor sanirim. Ama cok kafam atarsa basarim istifayi babami tanimam. Onun dişinda bende işleri yavaşlatarak umursamaz takilarak beklentinin hic ustune cikmayarak karsilik veriyorum.
yıllarca mobing yedim bir cacık yiyemezsin. sabırlıysan onlar seni çıkartana kadar çıkma mtazmşnat alırsın. dava açmayı düşünüyorsan en yakın dostun dediğin insanlar bile sana, işi kaybetme korkusuna şahitlik yapmaz
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Ben bankaciyim susn mudur bana yapiyo.. bas edemezsin , sikayet etsen 2 sahit istiyolar isten kimse sahit olmaz
Mobbing yapılan hatuna asılarak kurtuldum. Sonra çıkıp gitti zaten 😃 Bir de öylesi var kendisine tazminatlı çıkış verilmiyor diye sağa sola deni dana gibi saldıranlar da var.
@neslitükenmişerkek_- En etkili yöntem bunlara tavır aldıkça güçleniyorlar 😃 Tabi ciddi ciddi de işten kovulmayı beklemişti o hatun onu da bir akşam yemeğine çıkararak öğrenmiştim 😃
Ha bu arada zaman zaman Mobbing bende görüyorum 😃 ipleri elime alıyorum sonra yine bırakıyorum kedi fareye olayına döndü 😃 Kozlarımı iyi oynamam gerek
Ben 1 yılda 4-5 yıllık 15 yıllık insanları postalattım. Bana mobbing yapmak istediler banaaa. Bilişimde ve yazılımda 3D uzmanı bana. Medya sektöründe 25 yıllık banaa hepsini yok ettimmm
İş yerinde mobbing baş etmek çok zor ya. Başıma gelmedi ama gelen arkadaşlarım vardı. Mobbing yapan kişi liderin değilse en iyisi şikayette bulunmak. Liderse de istifa etmek. :/
Mobbing i bilse dahi nasıl kanıtlayacagım korkusu var
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Malum isyeri baskısına ugrayan elemanların kanuni hakları elbet war ama ben sana adalet bakanlıgında calısanların bile adaletten faydalanamadıgını söylesem dewam cümlemi siz tamamlıyabılırmıydınız?
Mobbing'in Türkçe karşılığı varsa söyleyin onu kullanalım? Keza Türkiye'de de gayet mobbing diye geçiyor ve bu isimle seminerler veriliyor. Espresso'ya ben kalkıp "küçük kapta verilen sert kahve" diyemem, adı bu çünkü.
Fakecim? :) Fotoğrafım bile yok, fake olduğumu nerenden uydurdun? Komik oluyorsun, yaran mı var anlamadım ortada kullandığım yabancı özentiliği yok kafan güzel herhalde sabah sabah.
İşte böyle şeylerin önüne geçmek için işçiler çalışanlar hakiki sendikalar kurmalı. Maalesef Türkiye'deki sendikaların çoğu sarı sendika ve patron yalakası. Tek kurtuluş sendika
Altta biri yazmıştı kopyalayayım İş yerinde işverenin çalisana uyguladığı hakaret, taciz, dalga geçme, işten çıkarmak için baskı yapması gibi nedenlere mobbing deniliyor.