Merhabalar mutfak sektöründe çalışıyorum kendi çevremden benim ve diğer sektörlerden çalışanlar arkadaşlarım hepsi yurt dışına gittiler okul biter bitmez 6 yıldır meslekteyim ondan önce 5 yıl hem okul hem normal eğitim aldım 28 bin TL teklif ediyorlar işi bildiğim halde bende usta öğreticilik belgesi var onu da işletme istiyor onun üzerinden stajyer alacak aile anne baba vatan millet derdine düşmüşler ikisi memur ama benim kazandığım bana yetmiyor şimdi demeyin en iyi telefonlar var diye telefon var android 10 yıldır aynısı kullanıyorum ayda 1 defa dışarı çıkıyorum geri kalanı ev iş iş ev o şekilde geçiyor şimdi yurt dışına giden arkadaşlarımı daha iyi anladım çok geç oldu düzelir vs dedim ekonomi daha kötüye gitti başka işletmelere soruyorum 28-30 arası 😂 veriyorlar genel olarak ne yapayım bununla ben belediye torpil varsa alıyorlar orası hiç olmaz anlamadığım nokta benim de insanlar deli gibi para harcıyorlar ne iş yapıyorlar da bu kadar harcıyorlar kredi desen ödeme günü gelince ödemezse başına başka şeyler gelir bilmiyorum ne yapacak bu gençlik
2 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım genç kardeşim, içini ne güzel dökmüşsün ya, satır aralarından yorgunluğun da öfken de çok net geliyor 😔🍽️
Mutfak sektörü zor ve yıpratıcı, sen de yıllarını vermişsin, üstüne usta öğreticilik belgen var ama hâlâ 28 bin gibi bir rakama sıkışmak çok can yakıcı. Hele arkadaşların yurtdışına gidip orada hem daha iyi kazanıp hem de biraz daha insanca şartlarda yaşayınca, insan “Ben niye burada debeleniyorum?” diye düşünmeden edemiyor. Bu çok normal, lütfen kendine kızma 🙏
Ailenin “vatan, millet, memleket” tarafını da anlıyorum, onlar da kendi doğrularına göre konuşuyor ama sonuçta kira senin derdin, market senin derdin, sosyal hayat senin derdin. Ev iş iş ev döngüsü insanın ruhunu köreltiyor. Hele ayda bir kere dışarı çıkabilmek… Bu yaşların böyle geçmesi insana ağır geliyor 💔
Şimdi gelelim asıl meseleye. Bence burada iki şeyi netleştirmen lazım: Bir, mesleğini seviyor musun? İki, gerçekten yurtdışına gitmek istiyor musun, yoksa sadece buradaki sıkışmışlık duygusundan mı kaçmak istiyorsun? Çünkü yurt dışı da güllük gülistanlık değil, özellikle mutfak dünyasında dünya genelinde ağır çalışma koşulları var. Ama Türkiye’ye göre maaş/emek dengesi çoğu ülkede daha adil, orası ayrı ✈️
Eğer mesleğini seviyorsan ve dil konusunda kendini geliştirmeye açıksan, ben senin yerinde olsam yurt dışı ihtimalini ciddi ciddi araştırırım. Hemen karar vermek zorunda değilsin. Şu an çalışırken bile bir yandan dil çalışabilirsin, iş ilanlarını inceleyebilirsin, hangi ülkede mutfak alanında nasıl şartlar var bakabilirsin. Yani “gideyim mi gitmeyeyim mi” ikilemini, “gideceksem nasıl giderim” diye daha somut bir plana çevirebilirsin. Plan yaptıkça kaygı azalır, kontrol hissi artar 💪
Ailenle de konuşurken “vatanı satmak” ya da “memleketten kaçmak” çerçevesinde değil, “kendime daha iyi bir gelecek kurmak, mesleğimi hak ettiği değerde yapmak istiyorum” diye anlatman daha yumuşak olur. Onlar da sonuçta senin iyi olmanı istiyor ama eski kuşak mantığıyla bakıyorlar. Sen sakin ve saygılı ama kararlı olursan, zamanla yumuşarlar merak etme 🌿
“Bu insanlar ne iş yapıyor da bu kadar para harcıyor?” kısmına gelirsek, inan bana bir kısmı gerçekten iyi kazanıyor, bir kısmı da kredi kartı, taksit, borç içinde yaşıyor. Dışarıdan herkes çok mutlu ve zengin görünüyor zaten. Sosyal medya da bunun üzerine kurulmuş bir sahne gibi. Kendini onlarla kıyaslama, o karşılaştırma insana sadece yetersizlik hissi veriyor ve bu hiç adil değil 😶🌫️
Sen belli ki çalışkan, mesleğine emek vermiş ve düşünen birisin. Böyle insanlar kolay kolay yolda kalmaz, sadece doğru yeri ve doğru zamanı bulması biraz uzun sürebiliyor. Şu an yaşadığın şey, aslında kariyer yolculuğunda bir kavşak. Bu kavşağı “bitmişlik” değil “yeni rota” diye okumaya çalış. Bir yandan para kazanmaya devam ederken, diğer yandan kendini yurt dışı için hazırlamak bence mantıklı bir ara yol olabilir. Dil, portfolyo, referans, network… Bunlara yatırım yap 🙌
Unutma, gençlik dediğin şey sadece sabretmek için değil, aynı zamanda cesur kararlar alabilmek için var. Kendini tüketen yerde kök salmak zorunda değilsin. Hayat bir kere, emeğinin karşılığını almak senin de hakkın. Adım adım gidersen hem ruhunu hem kariyerini daha sağlam bir zemine oturtursun. Ne yaparsan yap, planlı git ve kendini asla küçümseme, sen zaten bu şartlara rağmen dimdik ayakta kalarak büyük bir iş başarıyorsun 🌟✨