2 yıllık üniversite okumak için değer mi sizce yoksa zaman kaybı mı? Bir de 2 yıllık en iyi bölümler hangileri? 2 yıllık okumak mantıklımı?

2 yıllık üniversite okumak için değer mi sizce yoksa zaman kaybı mı? Bir de 2 yıllık en iyi bölümler hangileri? 2 yıllık okumak mantıklımı?

Selamlar.
Nedendir bilmiyorum ama 2 yıllık ön lisans bölümleri 4 yıllık lisans bölümleri kadar ciddiye alınmıyor. Okumaya değer bulunmuyor. Bu yanlış bir düşünce. Elbette 2 yıllık bölüm okumanın avantajları da var dezavantajları da ancak kesinlikle zaman kaybı ve boşuna okumak olarak görülmemeli. 2 yıllık okumak mantıklımı? diye soranlara mantıksız olmadığını gerekçeleri ile istiyorum. Tabi ki dezavantajlarından da bahsedeceğim.

Çevrenizdeki insanlardan 2 yıllık üniversite okunur mu sözlerini duyarsanız kulak asmamanızı öneririm. Çünkü 2 yıllık üniversite okumak boş değil. Bir meslekte yeterli bilgi birikimine sahip olmak için illa ki 4 yıllık okumak gerekmez. Kimi meslekler için 2 yıllık eğitim süreci uzmanlaşmak için yeterlidir. 2 yıllık birçok değerli bölüm var. Bu bölümleri okuyarak 2 yılın sonunda meslek sahibi olabilirsiniz. Bu yüzden 2 yıllık bölümleri yetersiz görenlerin düşüncelerini saçma buluyorum. Ön lisans bölümlerinin birçok faydası ve avantajı var tabi ki. 2 yıllık üniversite okumanın faydaları:
Tabi ki bazı dezavantajları da bulunmakta. Eğer mesleğinizde akademik kariyer yapmak istiyorsanız 2 yıllık bölüm yetersiz olabilir. Örneğin yüksek lisans yapmanız için öncelikle 2 yıllık bölümü 4'e tamamlayarak lisans mezunu olmalısınız. Böyle bir hayaliniz varsa 2 yıllık bölüm okumak sizin için yeterli olmayacaktır. Eğer daha lisede akademik kariyer yapmaya karar verirseniz 4 yıllık bölüm tercih etmenizi öneririm. Ancak yukarıda da dediğim gibi telefi etme imkanınız var. 2 yıllık bölümden 4 yıllık bölümlere geçiş yapma imkanınız bulunmakta. Bunu kesinlikle avantaj olarak görüyorum.
Bir diğer dezavantaj ise çevreniz tarafından ciddiye alınmamak olabilir. Genelde ön lisans yani 2 yıllık bölüm okuyanlar yetersiz bulunabiliyor. Ya da iş alımları sırasında dezavantaj sağlayabiliyor. Genellikle iş alımlarında aynı meslekten alınacak kişiler için 4 yıllık lisans programı mezunları 2 yıllık ön lisans bölümü mezunlarına göre daha fazla tercih ediliyor.
2 yıllık bölümlerle ilgili şunu bilmelisiniz. Her bölüm avantajlı değildir. 2 yıllık bölüm okuyup meslek sahibi olmak istiyorsanız önü açık bölümleri tercih etmelisiniz. Daha önce önü açık 2 yıllık bölümlerle ilgili bir içerik paylaşmıştım. Şu sorunun altında önü açık 2 yıllık bölümler ile ilgili bilgi alabilirsiniz:
2 Yıllık Önü Açık Bölümler Nelerdir?
Sonunda iş olan her okula değer.. Bilgisayarla ilgili mesela ben çok ilan görüyorum. Sonuçta IBM'de bile 2 yıllık çalışan var illa ki
Sağlıkla ilgili alanlarda da işsiz kalanı görmedim.
Hatta kimya sanayinde 2 yıllıklar çok daha kolay iş buluyor. Kimse 4 yıllık bi kimyager almak istemiyor işi zaten herkes biliyor işi yapacak iki yıllıklar lazım :D
2 yillik hangi saglik bolumleri var.
4 yıllık boktan bölümler yerine 2 yıllık iyi bölümler okunaabilir . Örnek : 4 yıllık fizik okuycagına 2 yıllık bilgisayar programcılıgı oku. 4 yıllık işletme okucağına hiç bişey okuma konfeksyonda çalış . Ayrıca 2 yıllık aklıma gelen at antranörlügü diye isminden dolayı bi boka yaramadıgı düşünülen bi bölüm varki dikey geçişle veterinerlik olur kendisi.
ne kiziosun.
sen milletin avukatimisin. herkes goruslerini yazior.
dedigimi deme. neyse gerisini demiyeyim..
Asıl 4 yıllık üni okumak zaman kaybı :D 2 yıllıkları neden bu kadar küçümsüyorlar anlamıyorum? Adam 4 yıl okucam diye allahın s.ettiği yerdeki üniversiteye gidiyor bütün gencligi mahvolluyor.Ben su anda 2 yıllık okuyor mis gibi bursada ohh bütün arkadaslarım gitti salaklar sürünüyorlar simdi butun gün evdeler.
ne okuosun. kucumsemiorum. bide ne bolumu okumami tavsiye edersin.
işletme yönetimi okuyorum.. ama ben zaten ticaret lisesi mezunuyum puansız yerleştim sanada sosyal bilimler meslek yuksek okulunda bir bolum okumanı tavsiye ederim ayrıca bursadaki SBMYO Türkiyenin en iyi meslek yuksek okuludur.
hm. tskler.
bişey degil cici kız :)
2 yıllık ya da 4 yıllık olması önemli değil. Önemli olan mesleği sevmen iş bulabilmen vs. Şunuda eklemeden geçemiçem sağlık oku işsiz kalmazsın yazmışlar. Böyle birşey kesinlikle yok. Ülkemizde binlerce sağlık mezuzunu var işsiz ve atanamıyor. Atamalar çok az. 85 le bile atanamıyor insanlar. Ben de 2 yıllık sağlık mezunuyum hala işsizim. Sağlık da ciddi bir yığılma var haberin olsun. Hemşirelik nispeten daha kolay tabi diğer bölümlere göre atanma ve iş bulma açısından.
Hangi bolum mezunusun bir de ziraat muhendisligi mi okumak daha mantikli yoksa iki yillik saglik mi
bazı 2 yıllık üniversitelerin not ortalamasına göre 4 yıllıga geçişleri oluyor. öyle bir geçiş hakkı olan üniversiteye gideceksen vakit kaybı olmaz ama diğer türlü bir sene daha calısman daha mantıklı bence
mesela hangi bolumlerde gecis yapila bilior.
O kadarini bilmiyorum :/
Çoğu 2 yıllıklar 4 yıllığa taş çıkartabiliyor cınım.
Genç arkadaşım, öncelikle sınav sonuçların için moralini yüksek tutmanı istiyorum 🌟. 2 yıllık üniversite okumak hakkında ne düşündüğüme gelirsek, bu tamamen senin kariyer hedeflerin ve ilgi alanlarınla alakalı. 2 yıllık bölümler meslek yüksekokullarında verilir ve mezun olduktan kısa bir süre içinde iş hayatına atılmanı sağlar. Ayrıca, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) aracılığıyla 4 yıllık bölümlere geçiş yapma olanağın da var 📚.
Unutma ki en önemli şey, seveceğin ve mutlu olacağın bir alanda eğitim alman. Kendine güven, araştırmalarını yap ve babanla açıkça konuşarak kararını netleştir. Kariyer yolculuğunda başarı senin azmin ve isteklerinle şekillenir. Her zaman yanında olduğumuzu bil! 🍀
Cevap
15Cevap
Sevgili Gizli Kullanıcı 2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık gibi bir bölümden 4 yıllık bir yere geçiş yaparak kariyerinizi esfelasafilinden arş-ı alaya yükseltmeniz mümkün olabilir.
Dünyadaki en büyük kötülük ve çaresi olmayan dert umutsuzluktur. Havf ve reca arasında olarak, ümitvar olunuz.
2 yılık + DGS... En mantıklısı. Babamı ikna edebilsem ben de yapardım. G*tumuzu yırtıyoruz dört yıllık güzel bir yer için. Dört yılliga gidince de iyi bir yere gitmen lazım yoksa isssizsin. En iyisi dgs
2 yıllık unıv mezunuyum ve gayet ıyı bı kurumda calısıyorum.bencede atanma ımkanı olan gecerlı bi bölüm tercıh edersen kesınlıkle zmn kaybı olmaz.
ne bolum okudunuz.
veteriner sağlık teknıkerlıgı.aslıda anadolu lısesı yabancı dıl mezunuyum hıc alakam yoktu bu ısle ama oyle sacma sapan bısı yaptım.ıyıkıde yapmısım:)
Sizce ziraat muhendisligi mi yoksa Ankara unide lab teknikerligi veya radyoterapu mi ve is bulabilir miyim iki yillik okursam
iş alanı falak hikaye.. ara eleman olarak iş bulma şansın elbette oldukça yüksek... ama pek bi para almazsın... senin beklentilerine kalmış bişi tamamen.. ama sana tavsiyem hedeflerini büyük tut her zaman
Okuyacağın bölüme bağlı. Kimi 2 yıllık üniversitelerin bazı bölümlerinden mezun olanlar daha kolay iş bulabiliyorlar. Ama bir hedefin varsa 1 sene daha hazırlanmanı tavsiye ederim. Sırf okumak için okuma.
kusursuz bey. ben yurtdisinda okuycam ondan hazirlanma yok. ama 2 yil bitince 4 yila gecis yapicamda. ne bolumu okumaya baslasam kararsizim.
Türkiye'nin imkanları ile Yurt dışındaki üniversitelerin sunduğu imkanlar aynı değiller. Mesela İtalya'da Çevre Mühendisliği gözde bir bölümken Türkiye'deki Çevre Mühendisliği mezunları kaldırım taşlarını sayıyorlar. Okuyacağın ülkenin yapısını bilmediğim için bir şey diyemiyorum.
yani orayla baska bi yerin 2 yillik farkli oluyor diyorsun. okucam ulke amerika.
Evt öyle. Amerika'da en fazla istihdam sağlayan bölüm hangisi ? Buna göre tercih yapabilirsin.
bilgisayar, dis doktoru teknisyeni, fizik tedavi, rotgen, radioliji. sonogram. bu kadar turkceye cevrim yapabildiklerim. ama kararsizim. hem turkiyeli hem bura yonunden bi is alabilicem bisey okumak istedigimden sordum yani.
Bilgisayar mühendisliği, Diş teknisyeni ve Fizik tedavi iyi bölümler. Her iki ülkede de iş bulma imkanın fazla olur.
atanma imkanı güzel bir bölüm okumak saçma bir 4 yıllık okumaktan çok çok iyidir.
cok yardimci olmadin.
kotu cevap verdiginden.
protesto ediorum seni. haha
hyr tanismakta istemem.
Oha sen bensin ya bende ayni durumdayim şu an tipa tip geçen yila göre kötü geçti benim bu yılda psikolojik sorunlardan dolayi çalişamamiştim ve napicam bilmiyorum sonuçlar açıklansin ona göre bakicam
Normalde dilciyim dilden tutan yerler olur ama saçma bölümler olucak gibi siralamaya bağli eğer olmazsa 2 yıllık sağlık yazmayi düşünüyorum ya ordan da 4 yıllığa tamamlarsam hemşire olabilirim mesela
4 yıllık boş bölüm okuyacağına 2 yıllık önü açık sağlık yaz daha yi
İyi
Bilmem kararsız kaldım bir daha 3. kez sınava hazırlanmak da istemiyorum ama ailem 2 yıllık okumamı istemiyor eğer 2 yıllık okursam sonra işsiz kalırsam ailem bana bak sen bizi dinlemedin kötü bir bölüm okudun böyle oldu der diye düşünüyorum
4 yıllık ne gelir
Bizimkilere de 4 yıllık okuma 2 yaz diyorlar
250 puanla 4 yıllık edebiyat tarih coğrafya sanat tarihi radyo televizyon ve sinema bölümü ve ilahiyat gibi bölümler geliyor
İlahiyat iyi aataması iyi ama çok zor bölüm
Allah yardımcımız olsun İnşallah çok iyi bölümler kazanırız umarım
Amin İnşALLAH
yanii ne okuduğuna ve nasıl okuduğuna bağlı değişir
ne okuyayim. yardimci olsan. diorum.
4 yıllık fizik-kimya-biyoloji-fen bilimleri vs. bölümleri okuyup 4 yıl sonra boşta kalacağına git 2 yıllık anasteji-işletme tarzı bölümleri oku hemen iş başı yap
kültür öğreniyorsun eğitim öreniyorsun sosyal oluyorsunuz artık herşeye maddiyat yönünden bakmayın üniler bile artık bedavaya yakın oldu
canım ben uniyi sosyal olayim die okumuyorum. tabikide maddiyet icin okunur yoksa millet nie uniye gitsin. soskaktada sosyal olabilir.
banada ole geldi. ilk once sutunu icde uyu bence sen.
banane..
sağlık haricinde ne kadar 2 yıllık bölüm varsa salla çoğu iş bile bulamıyor bırak 2 yi 4 yıllık kaç adam var ki kendi alanında iş bulan
bndede var bu sorun deger dıyolar olmazsa +3 yaparsn dıyrlar okumamaktn ıyıdır ..
Bölümüne göre değişir :D turizm okumada ne okursan oku muhasebe olur dış ticaret olur vb. işte
neden turizm okuma dediniz ben turizm okuyacağımda?
değmez ama dikey geçiş ,ile 4 yıılağa geçebiliyorsun sanirim
Ben otopsi yardımcılığı okumak istiyorum ve iki yıllık Dört yıllık boktan bölümleri okumaktansa iki yılı okumayı tercih ederim
2 yilliktan 4 yilliklara gecis var, her unin kendi sayfasinda ayrintili bilgi bulabilirsin
kötünün iyisi olacağına, iyinin kötüsü olsun. emeğin karşığılını alırsın bir gün.
saglık alanındakı 2 yıllıklarda acıkta kalmassın
ornek versen mesela. bolumler olarak.
anestezi, tıbbı dokumantasyon ve sekreterlık.acıl tıp teknısyenı vs
odıyometrı diş protez optisyenlık
bölüme göre degisir is alanına göre yani
ee ornek bolumler versen mesela.
ii o zaman tskler degil sana.
hemsirelik okuyup seni tedavi edemem.
saka anlama kabiletine bayildim.
Değer Okumamaktan iyidir!
4 e tamamlarsan belki.
2 yıllık güzel bölümler var okuyabilirsin.
4 yıllık üni kazanmaya çalış.vakit kaybetme bence
Bölümüne bağlı.
zaman kaybı
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?