Başkalarıyla kendimi kıyaslamayı nasıl durdururum?

22 yaşındayım ve hukuk fakültesinden mezun oldum. Son bir aydır kendimi sürekli başkalarıyla karşılaştırıyorum ve bu beni fazlasıyla bunaltıyor. Sanki herkes hayatında bir şeyler başarmış ama ben yerimde sayıyormuşum gibi hissediyorum. Oysa üniversiteden onur derecesiyle, 100 üzerinden 98 not ortalamasıyla mezun oldum ama yine de her şeyin sadece şansla ilgili olduğunu düşünüyorum. Kendimi kaybolmuş hissediyorum. Yurt dışında yüksek lisans yapmak istediğimi söylüyorum ama derinlemesine bakarsan, aslında bunu gerçekten istemiyorum. Ama yurt dışında okumak bana bir başarı simgesi gibi geliyor. Başarılı ve alanımda tanınan biri olmak istiyorum ama bunu başaramayacakmışım gibi geliyor. Son zamanlarda çok demotive hissediyorum.

Bunun ana nedenlerinden biri de okulda hep yarıştığım bir kız. O her zaman bana karşı kıskançtı. Arkadaşken bile, sürekli başarılarımı küçümserdi ama bu bana kendimi başarılı hissettirirdi. Sonra uzun süre görüşmedik. Tekrar konuştuğumuzda ise o çoktan uluslararası projelere katılmış, yurtdışına çıkmış ve BM’de staj yapıyordu. Şimdi onunla her konuştuğumda, sanki çok geride kalmışım gibi hissediyorum. Açıkçası artık ne istediğimi bile bilmiyorum. Bu da hayatı daha da zorlaştırıyor. Sanki okul ve üniversite dönemindeki o başarılı halim artık yok olmuş gibi.

Başkalarıyla kendimi kıyaslamayı nasıl durdururum?