Saatlerce çeviri yaptığım gecenin sabahına aynen böyle uyanıyorum.
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer 
Saatlerce çeviri yaptığım gecenin sabahına aynen böyle uyanıyorum.
Yapay zeka, işini elinden alacak diye korkan, bundan korktuğundan daha çok da yeni bir şeyler bulmak için çalışmak - üretmek zorunda kalmaktan korkan, bu korkusuyla baş edebilmek için de yapay zekanın yeterince iyi çeviri yapamayacağı gibi gerçek dışı bir savunmada bulunan çevirmenler arasında bir çevirmen olarak çalışmanın getirdiği zorluklar: Merhaba, ben bir çevirmenim. Çeviri yapmayı, özellikle sözlü çeviri yapmayı seviyorum. Yapay zekanın; mesleğinde yetkin bir çevirmen kadar iyi çeviri yapabileceğini, yalnızca teknik çevirilerde değil - transcreation gibi yaratıcı yazarlık gerektiren işlerde de bir insan kadar iyi işler çıkaracağını biliyorum. Bundan korkmuyorum çünkü Amerika'yı yüzlerce kez keşfetmek belki zevklidir - yüz yıllardır yaptığımız çeviriler gibi - ama kesinlikle tatmin edici değil. Yapay zekanın, işini elinden alamayacağını düşünen çevirmenler için kötü bir haberim var; yapay zeka işlerini ellerinden kesinlikle alacak ve yapay zekaya bunu yaptıran da yine bir çevirmen (ben) olacak.
Gerçekten zor bir iş. Hatasız çeviri yapmak kolay değil. Bir arkadaş 5 yıla yapay zeka işinizi alır demiş ama imkansız. Çeviri yaparken orjinal metinde yazarın verdiği ruhu vermen lazim. Adı üstünde yapay, asla o ruhu veremez. Artı Türkçe'de çok fazla aynı anlama gelen kelime olduğu için yapay zekanın işi oldukça zor.
Hollandalı misafirime ülke Mısır ile tahıl mısırın Türkçe'de aynı kelime olduğunu söylediğimde ne alaka diye baya gülmüştü 🤣🤣🤣
Her cümlesine katılıyorum kesinlikle insanın yaptığı çeviriyi kesinlikle yapay zeka aynı incelikte yapamıyor.
Lehçelerde benim de komik bulduğum sözcükler mevcut 😂
Uzun yıllardır translate kullanırım. Ama onu kullanabilmek için bile ciddi anlamda yabancı dil bilgisi lâzim. Turistik gezide iş görür ama ciddi bir yazışma yapabilmek için asla yeterli olamaz. Kırk yerinde düzeltme yapmak gerekir ki bir kitap cümlesi için sonucun korkunclugunu düşünemiyorum.
Hele de şu meşhur cümlemizi bir yabancıya gösterseniz asla bişey anlamaz 🤣
Hadi bakalım yapay zeka şuradaki olayı anlatsın yabancı birine de göreyim 🤣
https://ibb.co/WpkPhYjs
Edebi metinlerde asla yeterli değil. Şiir özellikle inanılmaz kötü çeviriyor.
Rica ederim.
Çeviri yapmak için bazen çeviri yaptığınız dili bilmek yeterli olmayabiliyor. bir anlamda yaratıcı olmak gerekiyor aslında. Eğer her iki dile de yeterince hakim değilseniz ve gereken tabiri kullanma yetiniz yoksa ne yazık ki sözlükteki karşılığını yazmaktan öteye geçemiyorsunuz. Bu yüzden iyi bir çevirmen olmak gerçekten beceri gerektiren bir iş.
Veya sayfalarca çeviri yapılacaksa...
ben de çeviri yapıyorum ama oyun çevirisi ve bambaşka bir sektör kodsal olarak çeviri yapıyoruz genelde oyunlar 80-100bin+ satırlı oluyor, günde 3 4bin çevirince beynim sulanıyor durumu sen anla
Cevap
12Cevap
genellikle yorgunluk oluyor çeviri yaparken
Hrm de nasıl
En iyi yapan bilir elbette, yani sen.
Zor olmalı, dile hakim olmak, kendi diline de hakim olmak gerekir elbette.
Çevrilecek olan metnin konusuna bütünlüğüne gerekli özveriyi göstermek gerekli ve parça parça çevirilerle bütünü görememekle kopukluklar yaşanabilir.
Estağfurullah en iyisi değilim daha pişmeye başlamadım... Oldum dememek lazım.
Hangi sitelerde çeviri yapıyorsun ücretleri nasıl ve üniversitede hangi bölümden mezunsun
Site üzerinden çeviri yapmıyorum. İşe göre fiyat değişiyor. Kocatepeden mezunum.
Kesinlikle yanınızda çeviri yapabilen bi kişi daha olsun aşırı kolay bi kişi cevirilecek metini okusa diğeri yapsa zorlandığı yerde yardim etse çok rahat
Bana benden başkasının pek faydası olmuyor.
Ben çeviri yaparken çok keyif alıyorum. İşini sevince çok yormuyor sanırım
Sevdiğin işte yoruyor insanı belli bir süre sonra. Ben de keyif alıyorum ama hiç yorulmuyorum demek abes olur.
beyin yoruldumu bütün bedeni etkiler çeviride gerçekten beyin yoran bir iş
Çileli bir meslek her dilin detayları çok farklı.
Ve her dilin tınısı duygusu bambaşka.
Baş ağrısı, göz yorgunluğu, bitkinlik.
Migren atağı geçiren ve gözlük takan birisi olarak diyorum ki yine ben yine ben.
5 yil daha yapacan sonra yapay zeka ele gecirecek sizin işleri sabret
Ne kadar umut verici konuşmalar 😂
pozitif insaniz vesselam
Maşallah evet
iş olarak mi çeviri yapıyorsun
Evet hem eğitim hem iş.
freelancer şekilde mi yapıyorsun nasıl oluyor tam olarak
Hayır bir kuruma bağlıyım.
ne çevirisi yapıyorsunuz
Hâlâ ihtiyaç var mı gpt zaten %99 doğru cevir
chat gpt
Yapay zeka çok fazla hata yapıyor. Ayrıca edebi ve kaynak çevirilerinde yetersiz. İnsana her zaman ihtiyaç var.
Beyin yoruluyor bir yerden sonra basmıyor
Kesinlik yorgunluğu çok farklı.
Her şeyin bir zorluğu var
Çpk doğru.
Beyin patlaması😂
Fenaa 😁
Türkçeyi zor bela konuşuyorum vallaha 😊😊
Bilmem
Sana masaj şart
Kesinlikle bitik durumdayım.
İstanbul daysan çare buluruz
Tek çare işlerin hafiflemesi