Ülkemizde kadınlar evde de fazlasıyla yoruluyor. Yemek yapmak, çocuk büyütmek ve ev işleri ile ilgilenmek bana göre fazlasıyla bir zanaat.

Ülkemizde kadınlar evde de fazlasıyla yoruluyor. Yemek yapmak, çocuk büyütmek ve ev işleri ile ilgilenmek bana göre fazlasıyla bir zanaat.
Tartışılır, şimdi evinde 4 tane personel barındıran çalışmayan ev hanımları var ya da hiç bir şey yapmayan var ama bir yandan da 3-4 çocuğa bakıp ailesini ve evini çekip çeviren ev hanımları var. Bu ev işlerini yapıp aynı zamanda çalışanlarda var. Meslek sayılır mı sayılmaz mı gerçekten de tartışılır. Benim için ev işleri kadına özgü değildir ve kadına yıkılmamalıdır kadına bunun üzerinde meslek çıkarmanın da saçma olduğunu düşünüyorum hadi geçtim bunu meslek saydık ve kabul ettik maaş nereden geliyor ve denetimini kim yapacak açıkçası meslekten saymıyorum.
Çok merak ettim etrafında evinde 4 personel çalıştıran kaç kişi var?
@Grandiflora Herkesin aynı hayatı yaşadığını mı sanıyorsun?
Hayır sadece seninkini sordum ben
@Grandiflora Böyle tanıdığım biri var ve açıklamamı nasıl okuduğunu merak ediyorum evimde 4 personele yaşıyorum mu dedim? Senin yorumun ise gayette insanların aynı standartta yaşadığını gösteriyor oysa herkes aynı standartta yaşamıyor.
Çok genç ve fevrisin. Bu fevrilikle ya doğru okuyamıyor ya da anlayamıyorsun.. Sonuç olarak bu ülkede zenginde olsan yan gelip yatmak ayıptır. Eda taşpınar bile dünyaya tatil yapmak için gelmiş ama kadın kozmetik anlamda girişimci. O ünlü diye söyledim çoluk çocuğuda yok sonuç olarak Kimse vasıfsız olmayı kabul etmez.
@Grandiflora Keşke düşündüğünüz gibi herkes bunu ayıp bilse ama tek bir gelir getirmeyen dünyaya boşuna gelmiş zengin hiç bir halta yaramayan milyonlarca insan var ve bu azınlık vasıfsızlığın dan bile bihaber.
Hayır meslek sayılmaz tabi ki de. meslek bir iş karşılığında yapılan ve karşılığında da para alınan bir şeydir. kadın bunu hizmetçi olarak yapmıyor ki. kendi içinden geldiği için yapıyor ayrıca eşi de yardım etmeli zaten kadına yük binmemeli. benim eşim olsa birlikte yapardık zaten tüm işleri. yani onu yormazdım evi de temizliği de yemeği de birlikte yapardık sonuna kadar aşk demek evlilik demek zaten her şeyin ortak olması demektir bu yüzden de meslek olarak sayılmaz ama maalesef günümüzde kimse kadının değerini bilmediği için temizlik yapsın evi temizlesin ya da çocuklara baksın diye evleniyor sanki sevdiği için değil de kendi arkasını toplasın hayatını kolaylaştırsın diye evleniyorlar tabi ki de bu benim düşüncem bazı kişiler farklı düşünebilir. ama kadın bunu yaparsa zaten sevgisinden yapar zorunluluk olduğu ya da sanki kadının göreviymiş gibi olduğundan yapmaz yani..
yani kadınına göre değişir
bi kadın vardır evde kalmak zorundadır kocası yüzünden her iş ondadır saygı duyarım
kadın vardır koca parası yemek için evde kalır çalışmak işine gelmez saygı duymam ne yaparsa yapsın
bi de benim gib kadınlar var, işte evde ayrı çalışan. Demek biz iki meslek sahibiyiz
İnsanın kendisi ve ailesi için yaptığı hiçbir şey meslek sayılamaz. Hem çalışıp hem ev işleri ile ilgilenen bir sürü insan var ev hanımlığına meslek demek bu insanlara haksızlık.
Ama disarida calisanlar da ailesinin gecimi icin calisiyor. Yani belki meslek sayilmaz ama ikisi de ailesi icin calisiyor genelde. Evde ya da disarida.
Mesleğin tanımı geçim sağlamak için yapılan iş yani ortada bir para kazanma gayesi olması lazım ona meslek diyebilmek için. Evini temizlemek, yemek yapmak, bulaşık yıkamak gibi şeyleri her insan cinsiyet fark etmeksizin yapmalı. Kadınları zorla eve tıkamayacaklarını anladıkları için şimdi de ev hanımı güzellemeleriyle bunu yapmaya çalışıyorlar olan bu. Eskiden kızlar okutulmadığı için kadınlar ev hanımı olmaya mecbur bırakıldı ve o zamanlar evde iş yapmak gerçekten zordu. Şu an ise bir sürü insan hem dışarda çalışıp hem evinin işini yapıyor, bu noktadan sonra ev hanımlığını yüceltmeye çalışmak saçmalıktan başka bir şey değil.
Ben o yorumu ilk cumlen için yazdım sadece
orada demek istediğim para kazanmak dışında olanlar 🙄
Para kazanilmadigi icin meslek olmayacagina hemfikiriz ama ailesi icin kazandigi surece hicbir sekilde sayilmaz falan demene soyledim. Para da aile icin kazaniliyor genelde.
Olabilir kendi tercihleri ama şu dönemde bunu tercih edip pohpohlanmayı beklemesinler.
Pohpohlanmak zorunda diyen mi oldu?
Dünyada bütün insanlar her şeyi gerek olduğu için mi yapıyor? Pohpohlanmayı beklemelerinin gereksiz olması beklemedikleri anlamına gelmez, gayet bekliyorlar ben de beklemesinler dedim.
Bende diyorum ki hiçbir bir kadının ne suretle olursa olsun pohpohlanmayı ih-ti-ya-cı YOK. Sen çalışıyorsun diye kadınları ayristiriyor olabilirsin ancak kadın kadındır ben bütün kadınları korurum. Pohpohlanacaksa bütün kadınlar ayni olmalı, aksi haldede aynısı olur iki taraf içinde. Hiçbir zaman ev hanımlarının diğer kadınlardan farkı olduğunu düşünmem. Her ikiside emek veriyor. Bir gün bir kadının çok güvendiği işinin elinden kayıp gitmeyeceği ne malum. Bu hayatta büyük konuşmamak gerekiyor.
Bazı kadınlar ev hanımı olmayı marifet olarak görüp diğer kadınlara sanki onlar evde iş yapmıyormuş gibi ben çocuğuma bakıyorum, millete hizmet edeceğime aileme ediyorum gibi argümanlarla ev hanımlığını yüceltmeye çalışıyor. Bu durum işlerine gelen erkekler de o kadınları örnek göstererek çalışmak isteyeni baskılamaya çalışıyor. Diyorum ki ev hanımı olmanın pohpohlanacak veya özendirilecek bir tarafı yok. Pohpohlanmayı bekleyenler gayet var siz kimsenin ihtiyacı yok diyince bu insanlar yok olmuyor.
Ben ev hanımı değersiz mi dedim ki bu kadar laf yaptınız? Her insan sadece insan olduğu için değerlidir. Konumuz ev hanımlığının meslek olup olmaması. Bir erkek işe gitmeyip evinde otursa ben ev erkeğiyim bu da meslek dese kabul edecek misiniz? Kimse etmez ama kadına gelince o da ev hanımı evde çalışıyor denerek çalışmamak özendiriliyor. Ben kadınların bu şekilde tembelliğe itilmesine karşıyım ve cinsiyet eşitliğine inanırım. Bütün kadınları savunmak gibi bir misyonum yok, ben sadece yaşadığı hayat kendi tercihi olmayanın hakkını savunurum. Kendisi tercih edene ne olduğu beni ilgilendirmez.
Ev hanımına o da evinde iş yapıyor derseniz dolaylı olarak çalışan kadına evde iş yapmıyor demiş olursunuz ki bu yorgun argın eve gelip yemek yapan bir anneye yapılmış devasa bir saygısızlıktır.
Erkeklerin dediklerine göre niye hareket edeyim? Çalışan kadının erkeklerin yuceltmesine ihtiyacı mı var. Burada düşmanlık etmeniz gereken kiskanmaniz gereken kadın değil erkektir. Kadın kadının düşmanı olmasın. Ailemde ev işi yapanlar var ve calismakla ev işi yapmanın arasında fark yok. Ben ev hanımlarını kucumseyemem yarın öbür gün elimdeki işiten olup ev hanimi olup olmayacağımı bilemem.
Ayrıca ev hanımlarının Allah başımızdan eksik etmesin. Bir kadın kendi için çalışır isterse çalışmaz ve buna kimsede karışamaz ama erkek çalışmak zorundadir. Burada kadının birisi yorum yazmıştı geçenlerde kendisi iyi işte çalışıyor kocası ev işleriyle ilgileniyor. Eşitlik diyorsunuz ya hani cinsiyet eşitliği o yok işte. Erkekler kızların neden askere gitmediğini sorguluyor. Neden otobuslerde kadına yer verildiğini sorguluyor. Neden kadına konuşma önceliği verildiğini sorguluyor. Kadın ve erkek eşit haklara sahiptir ama eşit değillerdir. Ben ev hanımlarının varlığından memnunum daima olsunlar. Senin keserkende tembellik cart curt değil. Eve temizliğe giden kadınlar çok fazla para kazanıyor. Eğer bu kadın kendi evini temizlese tembel para kazandığı için pohpohlanmali sana göre.
Ben sizinle aynı fikirde değilim kusura bakmayın ben her insanın aynı olduğunu düşünüyorum kadın bedenine sahip olmak çalışmaya engel olmadığına göre çalışmayan erkek gözümde neyse çalışmayan kadın da odur sırf kadın diye kıymete binmez. Bu dünyadaki tek kadın siz değilsiniz bunca zamandır milyonlarca kadın niye erkeklerin dediklerine göre hareket etmiş? Toplum baskısı insanları bir şeylere mecbur eder, ev işi kadının işidir derseniz erkekler çalışan kadınla dahi ev işini paylaşmak istemez. Maddi durumu iyi olan sen çalışma diyerek eşine baskı kurar çünkü eşi çalışırsa kendisinin de evde sorumluluk alması gerekecek, hem de çalışmayan kadını hele bir de arkasında ailesi yoksa boşanma imkanı bile yok bu da erkeğin işine gelir. Çalışmakla ev işi yapmanın arasındaki fark çalışanın da ev işi yapıyor olması, çalışan kadının evine gidip yemeği siz yapmadığınıza göre sanki çalışan kadın evinde iş yapmıyor gibi ev hanımı da evde iş yapıyor diyemezsiniz. Yüz kere yazdım aynı şeyi hâlâ anlamamakta ısrar ettiğiniz için bir daha söylüyorum çalışan kadın da evinde iş yapıyor. Ben hem evimde hem dışarda iş yapıyorsam, çalışmayan kadın sadece evinde iş yapıyorsa nasıl ikimiz de aynı oranda emek vermiş oluyoruz? Eve temizliğe giden kadın dışarda milletin evini temizleyip kendi evini pis bırakmayacak onu da temizleyecek. Bakın bu kadın bir sürü ev temizlemiş oldu diğeri sadece kendi evini temizlemiş oldu yani aynı değiller. Aşçı da yemek yaptığı için bir sürü maaş alır, bizim evde yemekleri babam yapıyor napalım babamı maaşa mı bağlayalım evinde görevini yapıyor diye?
İşverenler kadınlar evinde oturabilir ben işe erkek alayım o mecbur dediği zaman ne cevap vereceksiniz çok merak ediyorum. Kadınların yıllardır çalışma hayatında var olabilmek için verdiği mücadeleye en büyük darbeyi siz ve sizin gibiler vuruyor. İnsanlar kadınları evlenirse işten çıkar bir de üstüne tazminat ödemek zorunda kalırım diye işe almıyor.
Şimdiden kadınlar işe alınmazsa işsizlik sorunu çözülür diyenler var bunların sayısı işsizlik arttıkça artacak, normalde bunu düşünmeyen insanlar bile mantıklı gelmeye başlayacak çünkü malum kadınlar çalışmak zorunda değil keyfi çalışıyor. Onları çıkar çalışmak zorunda olan erkekleri işe al ne güzel sorun kalmadı. Bu zihniyeti beslediğinizin farkında bile değilsiniz çok yazık.
Cevap
10Cevap
Kesinlikle sayılamaz. Çünkü çalışmak yok, maaş yok, sigorta yok. Ev hanımlığı ev işi yapmak demek değil boş yaşamak demektir. Çalışanlar çalışırken ev hanımları keyfine bakıyor, ev işi yapmıyor. Çalışanlar da ev işi yapmıyor. Ev işleri sandığınız kadar zor olsa herkes yapamazdı.
Hakkiyla yapıyorsa ev hanimligini evet ama yan gel yat osman durumu varsa hayır. Hizmetçi köle vs duyar kasmaya gerek yok. Yedigi tabagi kaldirmayan, çocuğuna kahvaltiyi dondurmayla yaptıran kadinlar görüyorum. Bunlar gibiyse hayır sayılmaz.
Çok zor ve nankör bir iş. Mesaisi tatili hiçbirşeyi yok. Günün sonunda ne yaptınki oluyor. Parası pulu yok hasta olmak gibi lüksün bile yok. Üstelik saygıda görmezsin hatta hemcinslerin tarafından...
Sayıldı zaten devlet artık ev hanımlarına para veriyor benim annem kaç seneden beri benimle beraber evde engelli bakım maaşını kestiler ama o da başvuracak bu olaya çünkü o kadar sene ev hanımı oldu 🤷♂️😄
Yani sonuçta kendi yemeğini yapıp kendi pisliğini temizliyorsun zor bir iş olabilir ama kendi evinin işini yapıyorsun bunun için maaş alınmaz diye düşünüyorum 😄
Emeği görmezden gelinmesin yeter meslek sayılmasa da olur. Çoğu erkek karısı ona yorulduğunu söylediğinde "ovdoson boton gon sonko no yopton" diyor. Çok incitici ve aşağılayıcı bir tutum
Yani aslında meslek sayılması gerektiğini düşünüyorum ya mesela benim annem 32 yıl çalıştı kadın devletten emekli oldu ama evdeki işten güçten emekli olamadı
Ev hanımlığı meslek olsaydı kesinlikle en zor meslek olurdu. Ev hanımlığı meslek olamayacak kadar kutsaldır.
Vallahi erkeklere sorarsan biz yan gelip oturuyoruz ama inanın ev işi hiç bitmiyor çocukta var ise.
Bence sayılabilir hele evde çocuk varsa net sayılmalı. Allah sabır versin gerçekten o düzeni tutturabilmek o kadar zor ki
Meslek değil ama kolay da değil..
2 saatte biter diyenlerin kafasına panda düşsün
fazla mesai ve resmi tatil çalışmas ücreti ni de hakediyor
Bu sitedeki ev hanımlarına bakarsak sayilmamali...
Meslek dersek hem çalışıp hem evin yükünü taşıyan kadınlara haksızlık olur
Tüm mesleklerden daha meslek. Saati yok, maaşı yok, güvencesi yok, tatili yok.
Evet sayılabilir. Annenizin mesleği ne? denildiği zaman "ev hanımı" diyoruz.
Akşama kadar evde oturuyorsun laflarındansa çalışmak daha rahat ve takdir görülebilirdi
Tabiki meslek sayılmaz 😃 kendi yaşadığın evi temizleyip, kendi yiyeceğin yemeği yapıyorsun
Sayılır tabii çoğu mesleği 20 ye katlar çocuk varsa :D
@everkeğii kendi görüşümü belirtiyorum.
@everkeğii sebep? Gecen gündüzün birbine karışıyor. Normal bir işte gayet istediğin uykuyu uyuyabilir istediğin günlerde istirahat edebilirsin. Ama bebek ne izin anlar ne uyku
@everkeğii hangi bebek?
@everkeğii ben sevmeyerek bakarım mı dedim ev hanımlığı da gayet zor bir meslek dedim bazı mesleklere nazaran daha zor olduğunu belirttim. Kendi görüşünüzü cevapla seçeneğinden bildiriniz lütfen.
Meslekten sayılırsa şimdiye kadar birikmiş tüm maaşımi isteeim😀
Sayılsa fena olmaz, sonuçta dışarıda ki iş kadar evde de iş var..
Bazıları, özellikle de Batı özentisi feministler, atıp tutacak ama ev hanımlığı en azından dışarıda çalışmak kadar zor ve değerlidir. Batı özentilerine bakıp da kültürümüzü hor görmeyelim.
Evet sayılır fakat sigorta ve maaş yok.
Allahim yaaa yetmiyor işte...
Kesinlikle bir meslek ama kimse kıymetini bilmiyor
Meslek olsa bile yapmayacak insanlar var.
Zor bir meslek
Aslında en zor meslek bence
Sayılmalı. O kadar emek veriliyor icabında
Sayılsın o da sayılsın
Hayır. Profession gerektirmiyor çünkü.
Asla isi bitmeyen bir meslek.
Hyr degildir
Hayir tabiki
Sayılır
Sayılabilir
Sayılmaz.
Hayir sayilmaz.