Meslek: kişinin kendisine temel çalışma alanı sağladığı ve bundan kazanç elde ettiği sürekli yaptığı iştir.
Doktorluk, avukatlık, yazarlık, ressamlık gibi işler meslekten sayılırken ev hanımlığı neden sayılmıyor? 7 24 mesaisi olan, evde angarya dahil her işe koşan, tuvaletten tutun kirli çamaşırlara kadar yıkayan, yeri geldiğinde doktor, yeri geldiğinde, yaşam koçu, yeri geldiğinde aşçı, yeri geldiğinde bakıcı olan kişi ev hanımı olarak adlandırılırken buna meslek denmez ve sanki tepeden inen bir görevmiş gibi karşılıksız yapılması beklenir..
Bir şeyin meslek olabilmesi için o işten para kazanmak gerekiyor. Eğer devlet ev hanımlarına maaş bağlarsa evet meslek olur. Ama çalışan maaşlı kadın da ev işleri yapıyor. Ya da bekar yaşayan bir adam da sonuçta herkes yemek ve temizlik ihtiyaçlarını karşılamak zorunda.
Bence meslek. Çünkü ev hanımı aslında ailesinin ve kocasının çalışanı. Çünkü onun bulaşığını yıkıyor onun elbisesini ütülüyor. Oda bunun karşılığında ona bakıyor
“Bence meslek. Çünkü ev hanımı aslında ailesinin ve kocasının çalışanı. Çünkü onun bulaşığını yıkıyor onun elbisesini ütülüyor. Oda bunun karşılığında ona bakıyor”
Bu ne kadar kadını aşağılayan bir yorum böyle ve farkında olmadan da erkeği! Kadın bakıma muhtaç değildir, o da bunların karşılığında ona bakıyor demek son derece yanlış, o şekilde konumlandırılan bir kadın zaten derhal o evliliğe bir son vermeli, eşi hizmetçi tutup parası ile çalıştırabilir. Hiçbir kadın kocasının çalışanı değildir! Ve koca denilen şey de akşamları tv karşısında göbeğini kaşıyarak eşinden iş buyur edemez! Kalkar bir ucundan da kendi tutar, tutmalı! Ayrıca bir erkek bulaşığını yıkamaktan, ütüsünü yapmaktan da acizse ve bunun için evleniyorsa acırım ona. Yazık..
Ev hanımlığı diye bir meslek yoktur, olmamalıdır. Çünkü evlilikte nasıl her şey ortaksa, ev işleri de ortak yapılmalıdır. En azından bir görev bölümü evin düzeni için faydalı olacaktır. Ev hanımlığı diye tabir edilen durum, ataerkil toplum düzeninin çocukluktan itibaren kızların zihinlerini kodladığı bir olgudur ve bazı kadınlar bunu hiç sorgulamadan sanki ezelden ebede bu kadınların göreviymiş gibi sahiplenip yapmaktadır. Erkekler de ailelerinde nasıl görüyorsa kendi evliliklerinde de bunu eşinin göreviymiş gibi kabul etmektedir. Benim şahsi fikrim, kadın ve erkek sosyal hayatta eşittir ve sorumlulukları her açıdan paylaşmalıdır.
Ev kadinligi meslek olmuyor mu diye soru soruldu bu sekilde yapılan evlilik bence başlamadan bitmiş olur. Bu zaman ev kadinliginda öte seven bir hanımefendi gerekiyor hayat ev işinden ibaret değildir. Atatürk kesinlikle bu konuda bir tavsiyede bulunuyor eşlerini baleye tiyatroya operaya gitmelerini tavsiye dahil ediyor. Kadınlar için ev işi çekilmez olduğu apaçık ortada bunu beyfendilere ataerkil topluma söylemek lazım. Bir kız beni seviyor diye havalara giren beyfendiler hep vardı var olacak o belli. Ben artık ilgilenmiyorum böyle konularla. Yalnız şunuda izah edeyim erkekler bir konuda toplum psikolojisininde farkına varsinlar ben ve benim gibi yalnız gezen akranlarin nasıl bir psikolojik travma yaşadıklarını hatırlatmak istiyorum. Benim naçiz fikrim bu kadın ve erkek ilişkilerinde bence kızlardan uzak olmalarını vede onların etrafında dolaşmalarini tavsiye etmiyorum malum pek anlasamadiklari ortada diğer beyfendileride dusunmelerini vede onların yaşadığı zor günleride bir gözden gecirsinler. Hep kadınları suçlayarak bir yere varacağımi sanmiyorum
ev hanımlığı ve annelik layıkı ile yapıldığında gözümdeki en kutsal ve asil meslektir.. ev hanımlığı yatma yeri degıldır sabahtan aksama tv ızleyıp gun yapma yeride degıldır.. evı sıcak ıse temız ıse cocukları ve eşi hayata eksıksız dalabılıyorsa o kadın sayesındedır.. elleri ayakları öpülesi kişidir.. ev hanımlıgı sadece temızlık tertıp demekte degıldır aynı zamanda ekonomi aynı zamanda sosyal hayatı duzenleme sanatıdırda.. ıcıne daha neler doldururum nelerde macası yemeyenler amaaan yea ben calısayım barı der:D ki gunumuz dunyasında calısan bırcok kadın aslında bu zor gorevden kactıgı ıcın calısmaktadır;)
Son cümleye kadar herşey çok güzeldi de niye bozdun şimdi. Kadın kendi ayaklarının üzerinde durup bir parça ekmek için kimseye muhtaç olmamak için çalışır. Her insan gibi...
Bizim kültürümüzde en önemli, hayati bir meslektir. Ücreti para ile ölçülemeyecek kadar değerlidir. Çünkü aileyi kalkındıran babanın en önemli destekçisi ve geleceğe güzel nesiller yetiştiren muhteşem bir öğretmendir.
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ben meslek olarak görmüyorum. Saygı duyarım ama meslek değil. Para kazanmıyorsa ev işlerini onun halletmesi normal ve gerekli. Adam hem işte çalışıp hemde evin işini yapamaz sonuçta İkiside çalışıyorsa birlikte yapılır zaten. Tabi bu demek değildir kadın ev hanımı ve kocası hep oturacak yardim etmeli zaman zaman
Evet meslek. Bir kadın evinin hem çamaşırcısı hem bulaşıkçısı hem temizlikçisi hem terzisi hem çocuk bakıcısı hem de öğretmenidir. O yüzden ev hanımlığından daha üstün bir meslek yoktur. Tabi kıymetini bilene. O kadar çalışıyorsun didiniyorsun bir teşekkür bile eden olmuyor. Yemeğim nerede çayım nerede gömleğim nerede 😑 Ne yapacağız bu odunların arasında bilemiyorum yani.
Avrupa’da ev hanımlığı kaçak iş, yasadışı iş, kayıtlara geçmeyen bir hizmet olarak adlandırılıyor. Ekonomik karşılığı bu. Bizim yöremizde ise karşılık beklemeden, çoğunlukla Allah rızası için kadının kendini ailesine adaması anlamına gelir ama bırak meslekten sayılmayı, bir teşekkür bile fazla görülür.
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Hayır meslek değildir. Ev temizliği, yemek pişirme, ütü, çocuk bakma gibi şeyler zaten her bireyin yapması gereken şeylerdir sırf biri sadece bunları yapıyor diye ve emek harcadığı için meslek demem, herkes yapıyor yapmak zorunda zaten.
Ev hanimligi meslek kabul edilmiyor çünkü her koca eşine özgür harcayabilecegi bir para vermiyor ya da vereceği paranın zamanı veya miktarı değişken olabiliyor. Bir diğer neden, çalışan da eve gelince ev hanimligi yapıyor yani bütün kadınlar az veya çok ev hanimligi yaptığı için meslek olarak sayılmıyor.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Cunku meslek degilEc işlerini yapmasi icin herhangi birine ihtiyacim yokOte yandan erkegin cinsel ihtiyaclatini da karşılamak ev hanimligi iseVe sizin iddia ettiginiz gibi bundan kazanc elde edilmesi gerekiyorsa O zaman bu düpedüz ***luk degil de nedir?
Ev hanımlığı meslek olsa karşılığında para alması gerekir bunu icra eden kişilerin. Bu mutfağın yolunu bilmeyen erkeklerin kadınlara etiketlediği bir görev. Ev hanımı tanımı evdeki hersey senden sorulur. Yok canım!! Değil. Evde hersey ortaktır.
Evet, bir yönden öyle görünüyor.😊 Annelerimiz de ev hanımı çoğumuzun. Bir sürü iş var, çamaşır, bulaşık, ütü.. zor tabi onları anlıyorum bazen yardımcı oluyorum. Ev hanımlığı eğer bir meslek olsaydı 10 bin den aşağı almazdı.😂
Ev hanınlığı bir meslek değildir çünkü ev temizliği, yemek pişirme, çocuk bakma gibi şeyler zaten her bireyin yapması gereken şeylerdir bu yüzden mesleğiniz nedir sorusuna ev hanımı demeyin
Aslında ev hanımlığı meslek değildir fakat insan hayatının en önemli noktalarından birisidir. Neticede kadınlar insandır biz insan oğlu. Hanım kelimesi ise türkçede lider anlamına gelmektedir. Evin lideri doğuran, besleyen, büyüten kadındır anlamına gelir ev hanımı.
@Freddy1616 * Maaşını kocası ödüyor. Ayni ve nakdi olarak. * Mesaisi 365 gün 24 saat * İşçi ve işveren aynı yatakta oluyor tabii ki neden olmasın? Patronuyla evlenmesine engel bir durum yok ki. Ortada evlilik akdi dışında bir sözleşme yok çünkü.
@Freddy1616 * Hayır olmuyor çünkü kadın bundan şikayetçi olmuyor. Olursa taciz olur tabii ki. * Modern çalışma şartları düşünüldüğünde evet kölelik oluyor ama kadınlar yine de gönüllü olarak bu evlilik işine girip çalışıyorlar. Demek ki çokta şikayetçi değiller çalışma koşullarından 🤔 Kendilerine sormak lazım bunu sanırım.
Teoride meslek değil ama uygulamada meslekten daha ağır basıyor hele bir de çalışan bir kadınsa eve gelip evi de idare etmek zorunda ettimi sana ❌2.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Hem calisan hem ev isi yapan kadinlarin 2 meslegi mi var o zaman? Sozde evet iki isi birden yapiyorlar ama resmi olarak ev hanimligi bir meslek degildir ya. Her kadin bir ev hanimi zaten. Herkes kendi evinin isini yapiyor kadin erkek fark etmeksizin.
kesinlikle meslektir. bunun için cüzi bir miktar para bağlanmalı. böylece aile içindeki kadının statüsü de artar. çünkü bizim toplumda ''kadın evde ne yapıyor ki anca yemek temizlik'' diyerek her daim yaptıkları işi bir küçümseme oluyor.
Çalışan kadınlar hem işlerini yapıp hem ev işini hallediyor. Telafi indiriminden yararlanan katılımcılar gibi sevimli gösterme çabası bu sadece. Ev hanımlığı bir meslek değil.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Kazanç elde etmedim bana geri dönüşü olmadı ama eve para getirdiğim de yok. Bu yüzden onlr kazanıyor ben hizmet ediyorum olay bu. Herşey Allah rızası için. Hatta eve para getirmediğim için aslında utanıyorum da
Ev hanımı olmak bir meslek değildir. Meslek olmamasına rağmen bir meslekten daha fazla yoruculuğu içerisinde barındırıyor 😕
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Değildir. Bir kadının en rezil halidir. Karnını doyurmak adına kendini kiraya vermektir. Başta bulunduğu devlet için faydasız olmakla beraber ailesine diye gider ev hanımlığı faydasızlığı.
Eğer çocuklarıyla ilgilenmek için işi bıraktıysa saygı duyarım ama öbür türlü gözümde tembeldir
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Ev temizliği çocuk bakıcılığı için insanlar ücret alıyorlar bunlari tek başına yapan kadınlar var ve hatta daha fazlasını bence bu kadınlara sigorta yapılmalı
Meslek değildir. Zamane kadınlarımızdan ve erkek egemenliğinden kadınlara kalan koca bir yüktür.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Burda çoğu kişi en zor meslek demiş. Benim şahsi fikrim zorluğu olabilir ama çalışan kadın olmadığı için pek bir zorluğu yok. Benim gorduklerim çoğu zaman akşama kadar oturur.
Bir başvuru yaparken anne mesleği sorulduğunda " Çalışmıyor " yazıyorum. Bazen soruyorlar ev hanımı mi? Diye. Hayır diyorum. Çalışmıyor. Ev hanımı bir meslek değil.
Ev hanımlığında maaş alınmaz. Meslek maaş alınmak için yapılır. Eğer siz ben maaş istiyorum diyorsanız sevdiğiniz için değil zorla yapıyorsunuzdur. Eğer zorla yapıyorsanız -ve ek olarak çalışıyorsanız- kocanız bölüşecek ya da evlenmeyeceksiniz.
Devlet her şeyden para kesmeyi çok iyi biliyor. Normal işçiye bile zırnık koklatır gibi maaş verirken sizce ev hanımlığını meslekten sayıp maaş verir mi? Bence zor. Devletimiz sağolsun.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Orta doğuda ve asya da evet. Geri kalmış toplumlar böyledir işte.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
çünkü kazanç sağlamıyor, bu nedenle çalışmıyor demek lazım statü açısından