Tekstil ve Moda Tasarımı okudum bu arada.
Kendi işimi yapmak istiyorum, okumak için değil hayalim olduğu için okudum
Çalışmak istediğim sektör her şehirde yok. Geçen ay mezun oldum. Bir buçuk aydır iş aradım ama olmadı. Kiram sona eriyor, mecbur ailemin yanına geri döneceğim. Diplamalı işsizlere ben de katılmış oldum.
Ailem bana bakar orada sıkıntı yok ama işsiz olmak benim canımı sıkıyor. Akrabalar soracak neden işsiz olduğumu, neden kendi şehrimde işe girmediğimi (Bu arada hatırlatayım, bu şehirde mezun olduğum alan yani sektör yok) soracaklar.
Canım çok sıkkın. Okuldan derece ile mezun oldum, öğrenci iken üç staj yaptım, alanımda yarışmada dereceye girdim, portfolyom çok güzel ama şaka gibi iş bulamadım. Beni almıyorlarsa kimi alıyor bunlar?
1 ayda çabuk pes etmişsiniz. Viyanada eczacılığı en hızlı süre de bitirmiş bir arkadaşımdan biliyorum, kız iş bulana kadar neler çekti. 150 yere başvurdu ve ben 10-15 başvuruya dönüş alamadığımdan yakınırken kapı gibi diploması olan adam söyledi bunu bana.
Sana demem o ki, olmadı diye vazgeçme. Bugün olmadıysa yarın olacak!
Kira kontratın bitmek üzere olduğu için baktım yok çok fazla.
12 sene çok uluslu parekende firmasında yöneticilik yaptım, bir sürü üni öğrencileri işe girmek için uğraşırlardı. ne acınası bir haldeyiz. kendi ülkende oku ama git markette çalış asgari ücret+yol+yemek ücretine. Ben her zaman söylerim gençlere , üni okuyorsan sağlam bölüm oku, okuduğun bölümde en iyisi olmaya çalış , baktın olmuyorsa farklı kulvarlarda sanatkar olmaya uğraş diye. Rabbim bütün işsiz kardeşlerime rızık kapısı açsın inşallah.
Hayalim olduğu için okudum. Okurken üç staj yaptım, sertifika kurslarına gittim, Bursa Fashion Week yarışmasında finalist bile oldum. Yani boş bir CV yok ortada. Bölümümün iyisiydim zaten.
Ben en azından kendi payıma düşeni yaptığım için öyle yazdım.
"okuduğun bölümde en iyisi olmaya çalış" dediğin için durumumu belirttim.
İyi bölüm, kötü bölüm, sağlam bölüm lafina inanmıyorum.
Cevap
39Cevap
Anladığım kadarı ile okuduğun bölüm imaj isteyen bir bölüm benim aynı şekilde o bölümü okuyan bir tanıdığım var ve kız yıllar sonra rahat etmek için şu an elde avucunda ne varsa yapıyor az onun gibi düşün işin ticaret kafasını dök sen onu dökmeden biz bir şey yapamayız bu atanma isteyen bir meslek değil açıkçası kendine güvenin varsa yapabileceğin meslek sana tek diyeceğim kendini geliştir çok para kazanıp çok para kaybedilen meslek yüksek miktarlarda oynuyorsun ya batarsın ya zengin olursun al bak benim tanıdığım şu an markalarla uğraşıyor özel kişiye özel kendi evinde yapıyor herşeyi parayı kendi alıyor ismi ile kazanıyor ve bu evde yaptıklarını stüdyoya taşıyacak milyonlar kazandı
Henüz bir ay olmuş mezun olalı. İş bulmak herkes için zor artık, bu yüzden bir ay çok normal geliyor şu an. Senin de elbet kısmetin vardır bir yerlerde. İnsanların ne dediği hiç önemli değil, konuşmuş olmak için konuşuyorlar. Sen sıkma canını.
Bak ben de yeni mezun oldum. Hemen iş aramaya başlamaktansa bir tatili hak ettiğimi düşünüp kafa dağıtmaya başladım. Arkamdan neler neler söyleniyor tahmin edemezsin. Ama inan umrumda değil. Senin de olmasın, fazla kasma. Her şey olacağına varır ne de olsa, hakkımızda hayırlısı olsun 😌
Maalesef sende benim gibisin gerçi ben senin gibi denemedim ama seninle aynıyım ben de iş aramaya kalksam bulamam galiba güzel bölüm okumuşsun ama işte maalesef bizim ülke böyle senin bölüm her yerde bulunmaz benim gibi ana yeri İstanbuldadır ben de İstanbul'da değilim başka yerdeyim gidemiyorum edemiyorum bakamıyorum bu saatten sonra da bir şey beklemiyom zamanında yapmadım yine yapamadım tabi o yüzden olmadı zaten bu saaten sonrada olmaz benim için ama senin için elbet vardır sen bırakma devam et
Gerçekten okumakla iş bitmiyor. Iş alanında da rakiplerinden daha bilgili olduğunu ve yeteneklerini göstererek ilerliyorsun. Bölümü okuyorsun zaten asgari ücretle işe başlatıyorlar tecrüben yok diyerek garip yani.. bolümünüz moda tasarımmış, ablam da o bölümü okudu şu an kendine ait bir dükkanı var. Aslında sizin bölümde çok iyi iş imkanı var. Neden bulamadınız anlamadım. Dikim vs. Biliyorsunuzdur illa ki en basitinden bir tasarımcının yanına girin derim. Ablam öyle başlamıştı. Sonrası Allah Kerim
şu an aynı durumdayız tekstil bölümünden mezunum 1 ay oldu mezun olalı. Seni anlıyorum birkaç yere başvuru yapsan tecrübe arıyorlar iş bulmak zor hele tekstil sektöründe... Tavsiyem bulduğun bir işe gir en azından sigortan başlar ya da tekrar üniversitesi sınavına hazırlan daha iyi bölümlere çabala.
Daha iyi bölümlere çabala kısmına katılmıyorum. Ben okuduğum bölümü seviyorum ve isteyerek okudum. Benim için zaten iyi bir bölüm. İşe kapağı atmaya bakıyorum.
Bir şirkette çalışmak yerine kendi tasarımlarını satmayı düşündün mü?
Tecrübe edinmeden iş kurmak çok mantıklı gelmedi bana
Haklisin ama son ana kadar iş arayacağım. İş bulursam öncelik tecrübe.
Şu dönemde evet zor ama imkansız değil hangi sektör de arıyorsun ve şehir neresi
Tekstil sektörü
Tekstil ve Moda tasarımcısı
Kimi aldıklarını söyleyeyim, iş bilmeyip işi biliyorum diyerek yalan söyleyenleri veya yakınlarını v. s v. s Genel anlamda Türkiye’de böyle. Diplomanın işe giriş sürecinde hiçbir ilgisi yok ancak uzun vadede işe yarar
LinkedIn ve kariyer sitelerinde network oluştur kendine. 42 bin kişilik profilim var benim istersen ekliyebilirsin
İlk zamanlardan umutsuzluğa kapılmamak gerek, gerekiyorsa ailenin yanına dönersin, gün doğmadan neler doğar.
İşte tr de herkes kendisine bu soruyu soruyor beni almıyorlarsa kimi alıyorlar diye
Bursaya gitmelisin orada iş sahanız çok ve bursa çok tarihi bir yapı çok temiz. Sana da ilham olur.
Çok fazla diploma alan insan var artık. Devletin bu işe el atması lazım, işsizlik aldı başını gitti.
Git evine düzgün bir işte caliş bu arada arastır işşini bulamazsan en azından paran olur sigortan yatmıs olur
Düzgün bir işte çalış derken? Ben istediğim işi yapmak istiyorum diğer türlü zaten işe ihtiyacım yok.
Öyle ben de çok iyi okudum ettim ama bitik iyi yerler dönmediği için kötü yerlerde çalışmak zorunda kaldım para için. Çünkü benim ailem seninki gibi değil. Hep işte çalış et biz para vermek istemiyoruz diye destek olmuyor bana.
Okumazsan Çöpçü olursun Okursan Amir-Müdür olursun kafasından çıkılması lazım
Okumak için okumadım. Çocukluğumdan beri hayalim tasarımcı olmaktı. Bölümümü sevgiyle, mutlulukla okudum.
Tasarımcılar da Asgari Ücret alıyor ne fark eder ki
Sevdiğim işi yapmış olacağım tasarımcı olunca.
O benim için çok şey farkediyor.
Sadece sevdiğin için yapacaksan eğer mantıklı ama onun için de aslında pek okumaya gerek yok kendini geliştirmek önemli tabi bu söylediğim kendi işini kurarsan yoksa başkasının iş yerine giriceksen diploma istiyorlar tabi ki
İş kurmadan önce de tecrübe kazanmak lazım bence. Kumaş alıp elbiseye çevirmem değil ki tüm olay.
Eğitim diye bir olay yok ki tamam işe başla diyorlar artık sen kendi kendine çabalayıp öğrenmeye çalışıyorsun eğitim konusun da bence pek yardımcı olmuyorlar kendini geliştirmek önemli olan bu zamanda
Kriz var işe alım yok işten çıkarma var yeni mezunların okuyanların işi zor.
Her şeyi yazmışsın da bu hangi sektör güzel kardeşim ne mezunusun sen
Tekstil ve Moda Tasarımı
Çok sıkıntılı bir meslek Allah yolunu açık etsin bol şans diliyorum...
Kolay kolay da iş bulamazsın bu sektörde
Çok ciddi referanslar isterler iyi bir yerde çalışmak için ki her yerde yok dediğin gibi...
Düşünsene sen mezun oldun seninle birlikte kaç kişi mezun oldu ve piyasaya bakıyorsun mezun olan öğrencilerin onda biri kadar belki de daha az iş imkanı var...
1 bucuk ay cok bi zamqn degil sen gereken yerlere cv ver elbet donen olur.
Yaşadığım şehirde CV vermediğim yer kalmadı galiba. Kariyer netten başka şehirlere de başvurdum. Dönen olmadı.
Bursada fistaş, ipeker, anılsan, ozdilek gibi firmalar var takip edin bunları
Bu alanda iş bulamaman nasıl mümkün olur nerdeyse altın çağını yaşıyor bu sektor
ilerde tekstil işi kurmayı düşünüyorum umarım ilerde sizin gibi diplomalı işsizleri kurtaracağım üzüldüm durumuna
canım garsonluk falan yapsan
Maddi anlamda ailemin durumu var. Olay istediğim mesleği yapmak, yoksa ailemin yanında kalsam çalışmaya ihtiyacım yok.
Bir buçuk ay çok uzun bir süre değil sanırım tecrübeye önem veriyorlar bi kaç tanıdık felan varsa senin için iyi olur derecelerin varsa hocalarla konuşmyardımcı olur
Tanıdık yardımı ile bir yerde görüştüm. İşe girmeden beni sömürmeye kalktılar sonra geri dönmediler.
Kendi işini kurmaya çalış
modayla ilgili bir alan okudun sanırım, küçükken hep hayalimdi daha sonrasında vazgeçtim
Okumakla bitmiyor ki her şey okumuyan daha çabuk iş buluyor
Ben de bugün diploma aldım. Hemen iş görüşmesine koştum. Biz sizi arayacağız dediler
Torpili olanı alıyorlar
Hangi şehirde yaşıyorsun yardımcı olalım
Diploma para etmiyor artık
Dayısı olanı alıyorlar
Torpili olanı
Ne işte çalışmak istiyorsun
Tasarım departmanında çalışmak istiyorum.
dinlenmek istediğini söyle soranlara..
1 ay cok uzun bir sure degil icini ferah tut
Ama kira kontratım bittiği için şehir değiştirmem lazım, süre yok.
Ailemin olduğu şehirde tekstil sektörü yok.
Kariyer. net üzerinden farklı şehirlere de başvurdum.
Mesleğin ne şehir neresi
Mahremiyet sebebi ile şehir vermiyorum. Moda ve tekstil tasarımcısıyım.
İstanbul'da ya da İzmir'de iş çok bulursun. Ayrıca şegrin mahrwmiyetle ne ilgisi var adresini sormadim
İstanbul'da bulurum ama asuri ücretle nasıl hayatta kalayım orada? Yeni mezuna verecekleri maaş en fazla bir tık üstü olur.
Yapacak bişey yok idare etcen bi süre. Ev arkadaşi bulacan
O konuda başım bir kere yandı. Artık kimseye güvenim yok.
Kötü bişey mi yaşadın
Hangi bölümü bitirdin ki?
Teksil ve Moda Tasarımı
Çok güzel iş alanları var. İlla bulunduğun şehirde kalmak zorunda değilsin. Geniş ölçekte bak. İstanbul, Bursa, Denizli vb
Farklı şehirlerden başvurduğum şirketler oldu zaten ama dönüş olmadı.
Muhakkak olur, daha geçenlerde bir tanıdığım yerleşti bir yere İzmir’de galiba. İş kurumu açık pozisyonlarını takip et
Kaldı ki asgari ücretli biri İstanbul'da nasıl yaşasın?
Bursa da tekstil dolu
Neredesin Knk
İstanbul'dan veya İzmir'den firmalara başvur
Inşallah en kısa zamanda bulursun
Keşke bölümünü de yazsaydın da yardımcı olsaydik
Tekstil ve Moda Tasarımı
Cv ni doldurmuşsun beklemen ve savaşman gerekiyor sanırım
Guzel bi CV hazirla, basvurulari arttir
Zaten güzel bir CV'm var, artı portfolyom da var.
Sektorlerde cok fazla yeni mezun var. Sansini artirmak icin, sertifikalar kurslar ve cevre edinmek gerekiyor.
Birkaç tane sertifika aldım. Ama çevre kısmı zor.
Cok sevindim. Hayirli olsun.
Bölüm nedir ve hangi sehirdesin
Tekstil ve Moda Tasarımı
Hangi bölümden mezunsun
Tekstil ve Moda Tasarımı
Hayırlıeı be
Torpili olanı
Is bulmak zor
Ne okudun
Tekstil ve Moda Tasarımı
1 ayda iş bulamaman normal ki kimse mezun olur olmaz iş bulmuyor zaten kasma çok
Kira sözleşmem sona eriyor. İş bulamazsam ailemin yanına dönmem gerekecek. Süre sıkıntın var.
Mesleğin nedir?
Tekstil ve Moda Tasarımı
E yani
Durumlar kötü
Bölüm ney peki
Ben 7 ay iş aradım
bölüm ne
Tekstil ve Moda Tasarımı
En azından mutlu olduğum hayallerimin bölümünde okudum. Markette işe girmem.
Ailemin maddi durumu var.
Annem zengin belki?
Ne anlatıyon adam daha 1.5 ay olmuş mezun olalı sizin gibilere inat mücadeleye devam bu kız iş bulur sende sığır gibi mod düşüren yorumlara devam edersin
Yüksek yap
Takma ya
Bölüm ne
Güncellemede yazıyor.
Tekstil ve Moda Tasarımı
Himmm
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?