Üniversite okuyup da boş da kalan çok insan gördüm, ama okul okumadan meslek sahibi olan daha çok olduğunu gördüm. ha keza bende lise bitirdikten sonra ticarete atıldım şu an mesleğim üstünde çalışıyorum.
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
+1 yılTicarete atılmak. Lise mezunuyumda neyime yarıyor? Arkadaşlarım üniversite mezunu garsonluk yapıyor. 2 senelik maliye, sağlık vs. Önemli olan okumak değilmiş demekki. Lise son senemde en iyi puanımı aldım daha iyisi olur dedim okumadım. Sonraki senelerde hep 20 puan düşük aldım şehir dışına da ailem yollamadı memleketime de puan yetmedi derken gidemedim. Mezuna bıraktığım sene kitapçıdan edebiyat testi alıyordum şöyle kazıklarından bir test alsam dedim abinin biri geldi bu sana göre dedi. Tam aradığın testlerden diyip gösterdi. Orta halli dedim onu da gösterdi. Dayanamadım siz nerden anlıyorsunuz dedim ben edebiyat okudum dedi bana. Atanamadınız mı dedim benimde hayalim dedim çok zor dedi. Kpssye giriyorum kaç senedir ek olarak 2 senedir de burda çalışıyorum dedi. O an anladım sözel bölüm okusamda torpilsiz bir halt olamayacağımı. İş tecrübemde yok tabii çalışayım para kanayım desem. şu an lise okumayan, satış danışmanlığı yapan 14 yaşından belli çalışan arkadaşım giyim sektöründeki mağazaların karadeniz bölge sorumlularından. Yine liseyi yarıda kesip işe başlayan bir arkadaşım şu an kotonda satış danışmanı. Zamanında sürünmüş olabilirler fakat ucundan dönmüşler resmen. Peki ya ben? Ben de lisedeyken yazın hiç çalışmamış, herhangi bir vasfı olmayan bir kadınım. Bu saydığım arkadaşlarımdan garsonluk yapan kadın, diğer ikisi erkek ama düşününce bir bakıma iş hayatları var. Ben iş görüşmesine gidiyorum dönüş alamıyorum hiçbir yerden. En son gittiğim yerde kilomdan ötürü (çevremdekiler balıketli diye tabir ediyor obez gibi hissetmiyorum hiç) işveren arkamdan tombik demiş. Ondan önceki işveren izin günün olmuycak dedi. Bir çağrımerkeziyle görüstüm zaten üniversitede bu bölümü kazandıydım okumadanda orda çalışırsın dedilerdi fitmediydim. Çağrı merkezi müdürüne yol ters kaldı kusura bakmayın görüşmeye geldim ama dediğimde tehtit etti hiçbir yerde iş bulamıycan dedi zaten canım cicimliydi iğrenmiştim istememe sebebimden biri de buydu. Üstüne üstlük bir de tehtit edildik. İstanbul'da asgari ücret beğenilmezken Samsun'da sadece prim usulu, asgari ücret sigortasız, sigortasız 1000 tlye çalışan gençler var. Hamallık yapa yapa yükselceksinde bunlar sana ayağımda paspas ol diyor. En güzeli ailenin imkanı varsa ve çevren varsa, kafanın kaldırcağına inanıyorsan dükkan açmak. Esnaf olmak. En azından minik bir mağazayla başlarsın, bakarsın belki şubelerin olur. Başta dükkan kirası faturası derken kafan şişcek ama sonradan bereketi olur gerçekten emek verirsen. Birikimin yoksa da birikim yapıp ileriye dönük hedefler belirleyeceksin. Ya yatırımın olcak ya da birikim yapcaksın vallahi
11 Yorumla
En İyi Cevaplar
Okuyacağın bölüme göre şekillenir bence bu durum. Boş bölüm okuyacağına ticarete atılmak daha mantıklı. Okumuş olmak için okumaya gerek yok bence. Bunu diyen de üçüncü üniversitesini bitiriyo BENİM GİBİ OLMAYIN
10 Yorumla
Öncelıkle unıversıte her sartta okunmaldıır ımkan ve kapasıte varsa. Sonra zaten tıcarete meyılın varsa ve yetenegın bu alana kayarsın. Zaten lıseden sonra unıversıteye gırıp bıtınceye kadar hem dusunce hem kafa olarak bellı olgunluga ulaşmak gereklı. Ancak bana gore herkesde unıversıte okumasa bıle sanaat ve meslekı okulda okumalıdır ıstek ve yetenege göre. Bır ulkede herkesın muhendıs doktor avukat vs olması gerekmıyor zaten onemlı olan yapacagın ıse uygunluktur basarının anahtarı budur zaten. Ayrıca tıcarette ayrı bır kafa ve bakıs acısı gerektırır herkes yapar ancak herkes basarılı olamaz. Iyı bır iş adamı cok ıyı gözlem , analız , verı toplama ve cok ıyı bır burna ıhtıyac duyar pıyasanın kokusunu ıyı alır ve meslegınle alakalı en ufak seyı bıle bılmelı sureklı kendını gelıstırmelidır. Ben ıkı unıversıte bıtırdım ıkısınıde yapmıyorum trendyol vs gıbı yerlerde urun tedarıgı yapan fırmanın sahıbıyım yanı fınalde hakkıyla okumak sana fayda saglar ama okumus ıcın okursa ısın bıraz zor. Tıcaret yapmadan once o ısle alakalı mutlaka tecrube edınmelısın ılk kural asla bılmedegın bır işe kalkısmamak;)
10 Yorumla
+1 yılTicaretle alakalı bir şey okumak yerine ticarete atılmak daha mantıklı. Şöyle düşün, bir çocuk var dersleri orta ama çocuk baya iyi işletir bir işletmeyi. Ben bu çocuğun zorla okumasına karşıyım. Gitsin ticarete atılsın. Daha fazla tecrübesi ve parası olur. Yani artı üstüne artı
10 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
55
Cevap
73Cevap
- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 458 cevap paylaştı.
+1 yılHer zaman, üniversite tecrübesinin mutlaka kazanılması gerektiğini savunurum. Ancak burada ufak bir dip notum var; üniversite tercihi ilgi, beceri vb. şartlar değerlendirilerek yapılmalı. Yani sırf okumuş olmak için okunmamalı.
Sevdiğin, ilgi alanların doğrultusunda tercih ettiğin bölümde üniversite okumanın yerini başka hiçbir şey tutamaz. Üniversite okumak, kişisel gelişim açısından çok önemli.
Ticarete atılacaksan da üniversite okuduktan sonra atılmanı öneririm.20 Yorumla
+1 yılTicaret kolay bir alan degil keza universitelerde bolumu bile var oldukca zeka ve mantik gerektiren bir is. İlgilenecegin alanda da uzmanlik gerektirir ayni zaman da. Fakat ben tam anlamiyla herhangi bir ogrenim gormeden ticarete atilinmasini uygun bulmuyorum. Universite okumamayi hic savunmuyorum. Meslek onemli bir konu fakat insanlar sadece meslek sahibi olmak icin universite okumamali. Bircok bilgi edinmek zihinsel ve kultur anlaminda kendini gelistirmek adina universite okumali diye dusunuyorum. Sadece meslek adina okursa zaten okudugu bolumun kisiye bir faydasi olmaz ve is hayatinda da haliyle mutlu olmaz ve basarisiz olur.
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılBurda millet ticaret diye atıp tutat bakma ben muhasebeciyim işim gereği bir çok insanla konuşuyorum defter tutuyorum. Öncelikle serbest piyasada malsef kurluk ve üçkağıt çok döner işini çok iyi bilmelisin yoksa toptancıdan bile kazık yersin, Müşteri çekme kabiliyetin iyi olmalı biz şu an 150 tane işletmeye muhasebecilik yapıyoruz ve son 5 yılda toplam 390 tane işletme elimizden geçti bunalrın 164 ü battı kapattı gitti. Ticaret o kadar kolay değil para kazanıyorsun ama devamını getiremessen büyük batarsın bunu sana söylüyorum eğer çok iyi iş yapamam ortalama uğraşırım diyorsan ticarete girme yok benim parlak fikirlerim var diyorsan gir. Şu araalr en iyi ticaret hayvancılıkta onunda söyliyim sana
15 Yorumla- +1 yıl
Muhasebe işi zor mu?
Cevap sahibi+1 yıl@iyiinsanol Evet hesapaları karıştırmamak gerek fakat okuldaki gib itüm hesapları da kullanmıyorsun yani
- +1 yıl
Ben okulda bişey öğrenemedim ki sözde iktisat okudum muhasebe dersi de gördük ama korkarım birinin muhasebeni tutamam hem bilmediğim için hemde karıştırmaktan korkarım deftere yazmayla muhasebe sözde gördük ama sınıfça sıfırdık
Cevap sahibi+1 yıl@iyiinsanol nerde okudunuz bende iktisat okudum
- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 1,3b cevap paylaştı.
+1 yılÜretim yapmak mantıklı. Çünkü git gide üretim yapmayıp, dışa bağımlı bir ülke haline geldik.
Bu yüzden de enflasyon artmaya ve ticaret yapanlar kan ağlamaya devam edecek.
Şu devirde üreten kazanıyor.10 Yorumla Üniversiteden mezun olmak artık zor değil. En zor bölümler bile bir şekilde bitiriliyor. İşverenler de bu yüzden kendini geliştirmiş çalışan arıyor. Nitelikli eleman olmak gerekiyor yani. Ticaret yapmak ve zanaat öğrenmek için fırsatların nerede olduğunu bilen ve bu fırsatları değerlendirebilen biri olmak gerekiyor. Bu bence çok zor. Ticaret bana göre olmadığı için bölümümü bitirince ticarete atılamam diye düşünüyorum. Üniversiteyi de okuyoruz ama biraz boşa gidip geliyor gibiyiz. Arkadaşlarla falan kendimizi hiç donanımlı hissetmiyoruz. Gelecekten kaygılıyız. Ama ne yapalım? Hayat işte. Elimizden geldiğince çalışıp kendimize de çevremize de yararlı olmak için çabalayacağız.
10 YorumlaOkumak ile bunu asla kıyaslayamazsın. Kimisi okur ama nusret gibi bir tanıdığı yoktur işssiz kalır. Kimisi okumaz mahalleden selamlaşmışalrdır yanında çalışır para basar. Bunun bence kader ve olağan yaşam ile alakası var. Birde tabi insanın nekadar atılgan olduığuna ve sıcak kanlı olduğuna göre değişir. Çok okursun ama maaşın 4 6 bin olur az okursun 20 bin 12 bin alabilirsin.
10 YorumlaTicarete atilmak derim cunku bir isi ogrendiginde gercekten kazaniyorsun universiteye gideceksende sadece uni yetmiyor uniye giderkende calisacaksan o okudugun bolume ait bir ise gideceksen universite oku ama uniye gideyim sadece okul dersleri sinavlar bitiriyim diyorsan gitme git calis bir seyler ogren is hayatini ogren daha iyi okul sana is hayatini ogretmez tecrube edindirmez tecrubeyi bir yerde calisarak kazanirsin. Gozlemlemen lazim ney nasil yapiliyor.
13 Yorumla- +1 yıl
Kesinlikle ben iktisat okudum boştayim tecrübe olmadan kimse ise almıyor
Yalnızca 4 yıl üniversite okuyup iş hayatına atılmayı, başarı sağlamayı beklemek bu zamanda biraz saçma olur. Üniversite okurken yanında dil, meslek ve seminerlerden bilgi ve sertifika toplayıp okuldan sonra akademik kariyer yaparsanız başarı sağlamanız daha mümkün. Aksi durumlarda ya torpiliniz olacak ya da diplomasız insanlar gibi sıradan işlerde çalışacaksınız. Aslında en mantıklısı bir an önce iş hayatına atılıp tecrübe ve bilgi edinmek bir yandan da açıktan bir diploma alabilmek.
11 YorumlaDoğru strateji olmadıktan sonra ikiside mantıklı değil. Açıkta kalan bir bölümü öğrenci tercihine yazıp atamasının olmadığını biliyor ama yazıyor. Oysaki aynı puanlarda çok mantıklı bölümler var. Ticaret konusundada kişi yapmasını bilirse güzel. Yani olay kişide bitiyor. Şu daha mantıklı şu değil diyemem.
10 YorumlaTicaret risk yapamazsan batarsın keza ticarete atılsan bile okumanın yeri her zaman farklı sakıp sabancı o kadar zengin olmasına rağmen keske okuyadım dedi, İbrahim tatlıses o kadar şirketlerine rağmen türkiyede oksfort vsrdıda bizimi okumadık dedi okumak çok farklı.
00 YorumlaSektörüne göre değişir. Günümüzde ticaret yapmak gitgide zorlaşıyor. Okulu bitirdikten sonra atanma ihtimali yüksek olan bir bölümde okumak bence en mantıklısı.
35 Yorumla- +1 yıl
Müzik resim bu bölümler kimse edebiyat okumasın ama 😒😒
- +1 yıl
Atanmazsak el atacaz o konulara beylülcüm😂
- +1 yıl
İnşallah 🙏🏻😂
+1 yılÜmüverstede iş bulma kurumu değildir kendini geliştirmek bişeyler öğrenme yeridir malasef ülkemizin yüzde doksanı ümüversteyi iş bulma kurumu olarak görüyor. Bişeyler öğrenme için değil diploma takıntılı sonra iş bulamadığı için ağlıyor başarılı olursan peşimden herkes koşar.. Ticaret diye atan çok olmuş ticarete atılmak için uyanık olacaksın çevren olacak
11 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılÜniversite okuyanların acınası hali ortada ben 4 yıllık mimarlık mezunuyum ofiste çalışıp asgari ücrete adamın çayını demliyorum masa sının tozunu alıyorum türkiye de ticarete atılmak en iyisi 3 kuruşluk okumamış adamlar başına şef kesiliyor üniv bitiriyorsunda devlete daha duran kredi borcunu saymadım daha Allah belasını versin birdaha Türkiye de genç olmakmı yok edin beni doğmadan önceki halim gibi ona rağzıyım ama birdaha çekemem tövbee
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılUniversiteyi bence kendini gelistirmek icin okuya bilirsin illa universiteden sonra is bulmak zorunda degilsinki bence bu sorun dünya sorunu
ben avrupada okudum ama isim yok, ne türkiyede nede avrupada okudugum bölüme is var malesef.
Illa doktor falan olacaksin o zaman asla is skintisi cekmezsin00 Yorumla
+1 yılAklini kullanan okumasin. Hemen vakit kaybetmeden ticarete atilsin. Artik ticaretle ilgileniyorum. Es.. ssek yerine kokuyorlar bu milleti o kadar oku torpille adami is basina getir ya da egitim sistemini zorlastir. Akli olna ya ticarete atilir ya da yabanci fil ogrenip baska ulkeye gider
00 YorumlaÇok iyi bir üniversitede okusalardı boş kalmazlardı. Bazı bölümlere henüz okurken iş teklifi gönderiyorlar mezun olunca bizimle çalışmaya başlayın diye. Ticari yeteneği olan ticarete atılsın. Çok iyi bir üniversitede olmadıkça işler kesat.
10 Yorumla
+1 yılMeslek seçiminde mantıkla hareket edilmesini doğru bulmuyorum. O mesleği ömrün boyunca yapacaksın hayatın bu olacak. Kendine işe giderken işe gitmiyormuş gibi hissettiren bir meslek seçmen lazım bence
10 Yorumla
+1 yılÖğretmen olup inşaat yapma derdindeyim, düzenli bir gelir ve sermaye ticaret için şart koşullar tabi bir de zeka. bence üniye meselk sahibi olmaktan çok bilgi edinilmek için gidilmeli dicektim ki felsefe okuyanlarin 5 senedir 1 öğretmen bile atanmadiği aklima geldi. kaçıcan abi yurt disinda kaçak yaşican
10 Yorumla
+1 yılTicarete atılmak için bir işte en azından kalfalık derecesinde tecrübe gerekir. Yoksa mantar gibi türeyen lokmacı, wafflecı gibi şeylerde ticarete atılmaktır. Ama kısa sürer. Bilmediğin işte batarsın.
10 Yorumla2 üniversite bitirmiş birisi çöp topluyorsa eğer okumanın pek bir anlamı yok. Ticarete atılmaya çabalasın daha iyi..
20 Yorumla
+1 yılArtık en iyisi ticaret akademik eğitim de önemli dir ama okuyacak ihtiyaç duyacak insan okumalı ama ülkemizde üniversitelilerin sayısı arttı mezunda çok onun için en az 2-3 sene boşdasın
00 Yorumla- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 377 cevap paylaştı.
+1 yılNe kadar erken ticarete atılırsan o kadar iyidir.
Üniversite yi 4 yıllık bitirmek sadece askerde çavuş olup biraz rahat olmana yarar bu da erkekler için geçerlidir..00 Yorumla
+1 yılPara kazanmak istiyorsan bir işe küçük yaşta atılıp daha sonra ünüversite deneyimini yaşayabilirsin. Üniverisite iş bulma para kazanma yeri değil kendini keşfetme ortamıdır
00 YorumlaÜniversiteler artik bir b. ka yaramiyor
Adam üni bitirmiş adama asgari ücret veriyor
Kim için ne için okuyorsun ki
Sağlam bir yerde dayın olmadığı sürece hiç olup gidiyorsun00 Yorumla
+1 yılMeslek elinde sürekli olan bir şeydir, Ticaretinde sürekli elinde yatırımı olmaz bugünü var yarını yok onun için edinilecek meslek en iyisi diyelim.
10 Yorumla
+1 yılKısmet meselesi aslında. Kimisi okumuyor gayet refah bir hayatı var, kimi 2 üniversite bitiriyor işsiz.
10 YorumlaEğitim artık ticarethaneye dönmüş. Bu ülkede ya işveren ya da memur olacaksın. Boşuna 4 yıl okumaya gerek yok
10 Yorumla
+1 yılSahtekar olmak en mantıklısı düzgün iş yapanı çok barındırmıyorlar
20 Yorumla
+1 yılİş hayatına atılmak mantıklı ama birde kültürel düzeyde önemli ama üniversite okuyup iş bulanda var bulamayanda değişir duruma göre
00 Yorumla
+1 yılEger becerin yeteneğin varsa ticarete atil direk
Okul biraz zaman kaybi
Zaten sonradan dışardan da bitirilir okul00 Yorumla
+1 yılArkan saglamsa baban zenginse ya da batirabilecek bir paran varsa ticaret tabiki
Gerci bu ekonomide ticarete atilmakta buyuk cesaret00 Yorumla
+1 yılÜlkemiz şartları kolay yoldan para kazanmaya itiyor insanları. İt, kopuk, hırsız olmaya zorluyor.. Şartları çokta önemsemeyin.
00 Yorumla
+1 yılÜniversite deneyimini yaşadıktan sonra ticarete atılmak olabilir
10 Yorumla
+1 yılHer ikisi de risk teşkil ediyor ama mavi diploma veren bir üniversitede okumak daha mantıklı
10 Yorumla- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 834 cevap paylaştı.
+1 yılŞu an eğitim zaten ticaret haline gelmiş. Üniversiteye gidince ticaretin de göbeğine atlamış oluyorsun.
00 Yorumla
+1 yılÜniversite okuyup ticarete atılmak diye birşey soylerim. Çünkü böylece daha hızlı ilerler yabancı dilin sayesinde ufkun daha açık olacaktır.
00 Yorumla
+1 yılkayserileler kafası çalışan çocuğu ticarete, kafayı çalışmayan çocuğu okula gönderirlermiş 😂
10 Yorumla
+1 yılHiçbiri güvenilir gelmiyor bana artık. Ama üniversiteyi deneyeceğiz...
00 Yorumlaİnsanın becerisine bağlı üniversite okuyup işsiz kalanıda gördüm ilkokul okuyup ticaretle uğraşanıda.
00 Yorumla
+1 yılTabiki ticarete atılmak. Tabi ticaret keskin bir zeka ve yetenek gerektirir
00 YorumlaÜretim bazlı ticaret. Gerçi şu anda mevcut durumu korumaktan başka yapacak bişey yok.
00 Yorumla
+1 yılBu şartlarda bu ülkede üniversite okumak kamikaze ticarete atılmak ise bir nevi harakiri
00 Yorumla
+1 yılDünya çapında da böyle Zuckerberg Harvard'ı bıraktı.. Facebook'u kurabilmek için lütfen.
00 YorumlaTicarete atılmak daha mantıklı gibi. Ama bu virüs döneminde bu da riskli.
00 Yorumla- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 1,3b cevap paylaştı.
+1 yılSanırım ben bu gidişle lokanta dükkanı açacağım. 😂
00 Yorumla
+1 yılKafası çalışan en kötü tip gibi mezuniyet ardından işi garanti meslek okur
00 YorumlaKızlar Bir Adım Öne konusunda 503 cevap paylaştı. Kesinlikle ticarete atılmak sonradan zaten her türlü okursun istersen
00 Yorumla
+1 yılTicarete atılmak ama bize zengin insan değil bilgili insan lazım.
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılTicarete atılıp açıktan okuyarak diplomayı da almak. Diğer türlü örgün okursanız zaman kaybı sadece ama ben bunu yakınındaki gençlere bir türlü anlatamıyorum.
00 Yorumla
+1 yılBence kafayı kullanıp ticarete atılmak daha mantıklı
00 YorumlaMesleğine göre değişen bir kriter. Ben mesela havacılık okuyorum ve sonrasında pilotluk var aklımda. Hepsini yaptıktan sonra ticarete de atılmak var tabi. Nedense bu ticaret işine girmeden olmuyor sanırsam :)
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılBence ne olursa olmaz elinde bir üniversite diploması bulunmalı bir insanın , ticaret her zaman yapılır zaten
10 YorumlaYa okulunu oku sonra yurtdışında masterenı yap yurtdışında yaşamaya başla. Abi ne ticaret sevdası varmış sizdede başkasının ürettiği malla nasıl zengin olmayı planlıyorsunuz?
05 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılİş hayatına atılmak daha zor ve tecrübesiz kimseyi ise almak istemiyorlar. Şuanki dönemde herkes üniversite mezunu tercih ediyor.
00 Yorumla
+1 yılKısmet olursa Uniyi Avrupa da ya da Rusya da okuyacağım. Bu ülkeden bı seveyim olmaz. Bacım sakın ticarete falan gireyim deme. Türkiye de çok sikerler haberin olsun
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılTicaret candır gerisi heyecandır
Not: Bunu 2004 yılından beri galericilik yapan birisi söylüyor15 Yorumla
Cevap sahibi+1 yıl@LİiLİİTTH Değilim
Cevap sahibi+1 yıl@LİiLİİTTH Evet :D
Herkes ticari zekaya sahip olamaz bazılarının üni bilgilerini alıp hayata atılması gerekir bence , yani herkes bir kefeye konulamaz bence her insanın yaptıkları kendine göre mantıklıdır
00 Yorumla
+1 yılEvet ülkemizde üniversite mezunu olup işsiz olan çok insan var. Ama bence mezun olduktan sonra is bulabileceğiniz be keyifle yapacaginiz bölümler seçmek bu problemi hafifletebilir
00 YorumlaBen okuyup çok iyi yerlerde olan insanlar gördüm hep ama bu adamlar iyi yerlerde okudu. Okuduğun okul ve bölüm çok önemli
10 Yorumla- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 2,9b cevap paylaştı.
+1 yılTicaret çünkü okumayı paraya çevirdiler
#Emirhancankir100 Yorumla - Devamını Gör (68)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Kızlar Bir Adım Öne > Sorular > Ülkemiz şartlarında üniversite okumak mı yoksa ticarete atılmak mı daha mantıklı?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat