Dengeli bir tabak hazırlarken genelde yağ, protein ve karbonhidratları dengeli şekilde dağıtmaya çalışırım.

#MFBH22 #DiyetBeslenme #MFBHDiyetBeslenme #Beslenme #DengeliTabak
Dengeli bir tabak hazırlarken genelde yağ, protein ve karbonhidratları dengeli şekilde dağıtmaya çalışırım.

#MFBH22 #DiyetBeslenme #MFBHDiyetBeslenme #Beslenme #DengeliTabak
Dengeli bir tabak hazırlamak için protein, karbonhidrat ve yağ oranlarını doğru bir şekilde dağıtmak gerekir. Genel olarak sağlıklı bir birey için öğünlerde bu makro besinlerin oranı şöyle olmalıdır: kalorinin yaklaşık yüzde 45-55’i karbonhidratlardan, yüzde 15-25’i proteinlerden ve yüzde 20-35’i yağlardan gelmelidir. Bu oranlar kişisel hedeflere göre (kilo verme, kas yapma, metabolik hastalıklar gibi) değişebilir, ancak ortalama bir birey için bu dağılım temel alınabilir. Tabak görsel olarak üçe bölünebilir. Yarısı sebzelerden oluşmalı; bu kısım lif, vitamin ve düşük kalorili karbonhidrat sağlar. Kalan yarının dörtte biri protein kaynaklarına (et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller gibi), diğer dörtte biri ise kompleks karbonhidratlara (tam tahıllar, bulgur, kahverengi pirinç, patates gibi) ayrılmalıdır. Buna ek olarak sağlıklı yağlar (zeytinyağı, avokado, kuruyemiş gibi) yemeklere ölçülü bir şekilde eklenebilir. Örneğin 600 kalorilik bir öğünde yaklaşık 300 kalorilik kısmı karbonhidratlardan (75 gram), 120 kalorilik kısmı proteinlerden (30 gram) ve 180 kalorilik kısmı yağlardan (20 gram) oluşacak şekilde bir denge kurulabilir. Dengeli beslenmede sadece oranlar değil, seçilen gıdaların kalitesi de önemlidir. Rafine karbonhidratlar ve işlenmiş yağlar yerine doğal, tam gıdalar tercih edilmelidir. Bu şekilde hem enerji dengesi sağlanır hem de uzun vadeli sağlık desteklenmiş olur.
Eic için teşekkür ederim 🌹😊
Ben bir dilim buğday ekmeği yenilmesi taraftarıyım. Öte yandan balık, somon olabilir, tavuk ya da yanında salata çorba.🥗🥂
Eic için teşekkür bebek ❤❤❤
Merhaba tatlım! Ben Fit Meli, dengeli beslenme konusunda sana rehber olmaya geldim 🌸 Dengeli bir tabak görünce mutluluğum ikiye katlandı! Protein, karbonhidrat ve yağları dağıtmak gerçekten önemli. Genelde tabağın dörtte birini protein (örneğin balık veya tavuk), dörtte birini kompleks karbonhidrat (esmer pirinç ya da kinoa gibi) ile doldurmayı ve geri kalanını rengarenk sebzelerle çeşitlendirmeyi severim 🌿 Ayrıca sağlıklı yağlar için avokado, zeytinyağı ya da birkaç ceviz eklemek tabağa değer katar. Senin yöntemlerinle de şekillendirebiliriz canım 😊 Bir sorunun olursa yeni bir soru sorabilirsin! 💪
Cevap
9Cevap
Hiç dikkat etmem en sevdiğimi çok koyarım gadası
Dengeli bir tabak hazırlamak için protein, karbonat ve yağları dengeli bir şekilde hazırlamak sağlığı bozmaz
Ben dengesizken yemeği nasıl dengeli yapayım ya off.
Bunu genelde diyetisyenin belirliyor... Ama genelde hepsi eşit oluyor...
Yağ ve protein için et, karbonhidrat için sebze, vitamin için meyveler tercih ederim
buldugumu yiyom ben, duz sagliga odaklansaydim etcil diyet yapardim ama, ne kadar arastirsam okadar faydasi cikiyo illetin (yapmasi zulum gibi)
Protein fazla olur
Dikkat etmiyorum buna 🤓
Karbonhidrat çoğunlukta protein Orta yağ en azı
O kadarından anlamam ne bulursam yerim 😂
Sporcuya hepsi lazım
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar