+1 yılEy iman edenler, sarhoş iken, ne dediğinizi bilinceye ve cünüp iken de -yolculukta olmanız hariç- gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın.
Görüldüğü gibi ayette, namazın gerekliliklerinden birinin “ne dediğimizi bilmemiz” olduğuna işaret edilmektedir. İyi ama namazını Arapça bilmeden Arapça kılan çoğu insan ne dediğini bilmemektedir. Bu durum ise yukarda bahsettiğimiz gereklilik ile çelişmektedir. Muminun Suresi 2. ayeti inananların namazlarında derin bir ürperti ve tevazu içinde olduklarını söylemektedir. Sizce, ne söylediğimizi bilmeden böyle derin bir ürperti duyabilir miyiz?
Namaz’ın Arapça kılınması gerektiğini savunanlar, tezlerini Müzzemmil Suresi 20. ayet ve Kur’an’ın Arapça indiğini söyleyen ayetleri (26-Şuara 192-195, 20-TaHa 113, 39-Zümer 28, 41-Fussilet 3) delil göstererek savunmaya çalışmışlardır:
Gerçekten Rabbin biliyor ki sen, muhakkak gecenin üçte ikisine yakınını, yarısını ve üçte birini ibadetle geçiriyorsun, beraberinde bulunan bir grup da (böyle yapıyor). Oysa geceyi, gündüzü Allah takdir eder. Sizin bundan ötesini başaramayacağınızı bildiği için size lütuf ile muamelede bulundu. Bundan böyle Kur’an’dan kolayınıza geleni okuyun. Allah sizden hastalar olduğunu, başkalarının Allah’ın fazlından aramak için yeryüzünde gezip-dolaşacaklarını ve diğerlerinin Allah yolunda çarpışacaklarını bilmiştir. Öyleyse ondan (Kur’an’dan) kolay geleni okuyun. Namazı dosdoğru kılın, zekatı verin ve Allah’a güzel bir borç verin. Kendi hesabınıza hayır olarak ne yapıp gönderirseniz, onu Allah yanında daha hayırlı ve karşılık olarak daha büyük bulacaksınız. Allah’tan bağışlanma dileyin. Şüphesiz ki Allah, çok bağışlayan, çok merhamet edendir. (73-Müzzemmil 20)
Ancak yukardaki ayetlerde “Bundan böyle Kuran‘dan kolayınıza geleni okuyun” ve “O halde ondan (Kuran) kolayınıza geleni okuyun” ifadelerinde Kuran okumak, namazla ilişkilendirilmemiştir. O ayetler doğrudan Kuran okumayı emreden ayetlerdir; namazda okuma, hele de “Arapça okuma” emri o ayetlerden çıkmaz. Kuran’ın Arapça indiğine işaret eden ayetlerden de aynı şekilde Kuranı Arapça okumamız gerektiği ve namazda Kuran okunması gerektiği çıkarılamaz.30 Yorumla
En İyi Cevaplar
Çünkü türk ve türkçe diye bir şey yok. Atatürk ün yolundan gitseniz bunu sormazdınız.
Şunu anlayın artık islamı kabul eden milletler cahil kalmaya mahkumdur.
Ben din düşmanı değilim. Bende yaradana inanıyorum ama durum bu.
İncil ve tevrat ne güzel herkes kendi diline çevirmiş hayranım onlara.
Adamlar biliyor işlerini.
Araplaştık yakında bayrağımızda arapça olur hiç şaşırmam. Çok ilkei bir milletiz.113 Yorumla- +1 yıl
Iyide aynı şeyden bahsediyoruz bana niye atarlandın
- 7 ay
Ama dili Arapça
+1 yıldaha yeni bir bence paylaştım. bu konuları da içeriyor. e benceler görünmüyor burda o yüzden paylaşıcam böyle www.kizlarsoruyor.com/.../a68467-dunyada-milliyetcilik-iskandinavlar-turktur
10 Yorumla
Aile & Toplum konusunda 687 cevap paylaştı. Zaten dinler sacma
27 Yorumla- +1 yıl
kesinlikle.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
15Cevap
+1 yılsen olayı anlamamışsın. islam ülkelerinin hepsinde ibadetler arapça yapılır. Mevlüt dahil diğer her şey kendi dillerinde yapılır. yahudilerde de bu böyle, ister amerikada yaşasın ister israilde, ibadet ibranice yapılır geri kalan dua vs kendi dillerinde.
bir şeyi karalamadan önce araştır bence10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılo zaman gangam style yerıne atilla taşın yam yam styleını dınle neyse şaka maka ciddi cevap vereyim kardeşim ingilizce şarkıyi dusun moves like jagger dusunsene turkceye cevırıp dınledıgımızı ritim yok sözler desen güzel değil ne bileym orjınallıgı kayıyo biz ki türkler olarak bazı fılmlerı orjınal altyazılı ızlerız dımı tr dublaj yakısmamıs orjınal ızle falan deriz , buna takdiben ezan ki kutsal bir çağrı bunun gibi güzel bişeyi niye türkçeleştirelim
54 Yorumla- +1 yıl
Diğer ülkeler yapmış ama bunu
Cevap sahibi+1 yılyaw kardeşim dier ülkeler ne yapmıs 1 madem öyle git yabancı sarkı dınlıcegıne onun türkce versiyonunu söyleyen bir sanatçı bul onu dinle orjinallıgını boz
- +1 yıl
Ritim ve müzikle okunan birşeyi Allaha yakarışla dua etmeyle nasıl bir tutuyorsun anlamadım
Soru mantikli. Mesela namaz kilarken. Allahin karsisina cikiyosun dua ediyosun ibadet ederken Allahu ekber yerine bilerek anlayarak Allah en buyuktur desem o namazdan daha cok keyif alirim
20 YorumlaÇünkü o zaman arapça vardı düşünsene biraz anlaşılmayan bir kitap inseydi insanlar bunu nasıl anlayacaktı peygamber efendimiz nasıl açıklayacaktı anladığını düşünüyorum..
110 Yorumla- +1 yıl
Arapça mı vardı ahsjahshssh abi biz Arap değiliz biliyorsun di mi? Türküz o zamanlarda arapça mı vardı bizdede are u seriously? damn it
- +1 yıl
Lan salak herif şu yazdığın şeylere çok güldüm harbi hiç bir s*k bilmeyen bir ezik daha, hoşgörülü dininde mutluluklar
- +1 yıl
E benim varda senin yok galiba s*lak saçma laf sokma çabalarındasın dininiz size böyle yapmamanızı söylemiyor mu:dd ayriyetten araştırma yapmış bir insan olsan bunları değil gerçek şeyleri düşünürdün neyse sıkıldım cevap vermekten görüşürüz yobaz :dd
- +1 yıl
Arapça olmasaydı peygamber efendimiz açıklayamazdı demişsin de peygambere zaten okuma yazma sonradan öğretilmedi mi? Ayrıca ben şu an dan bahsediyorum. Diğer Kitaplar da arapça indi ama insanlar kendi dilinde ibadet ediyor.
- +1 yıl
Hakikat ha? Nerden biliyosun o zamanlarda var mıydın gördün mu kuranin inisini bilmem neyi herşey söylentiden ibaret hakikat diyor hala git kelime anlamına bak yobazın müslümanlığin celistigi seyleri araştır bilmem ne oturup klavyeden müslümanligu savunma
- +1 yıl
Ben elbetteki görüşümü savunacağım senin savunduğun gibi şimdi sana bir çay içelim tartışalım desem bana sen neler neler dersin ve hala utanmadan müslümanlığı kötülersin başta ateist olan bilim insanları daha sonra neden müslümanlığı ve hatta ALLAH'ın varlığını kabul ediyor sana 5 soru sorarım cevap verebilir misin bak sadece 3 soru soracağım eğer sen haklıysan senden özür dileyeceğim..
- +1 yıl
Türk toplumunun geçmişi kurandan öncesine dayanyor.
direk ezanın milleti rahatsız edecek şekilde okunması günahdı dininizde ama kimse takmıyor bunu
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 6,3b cevap paylaştı.
+1 yılYüce İslam dininde farz ve sünnet olan ibadetlerin çoğunluğu arapça yapılmak zorundadır.
Bu işin raconu böyle, ya herro ya merro.20 Yorumla
+1 yılKuran ayetlerini Türkçeye çevirdiğin zaman birbirine uyuşmuyor yani nasıl İngilizce de bazı kelimeler birkaç anlam taşıyorsa Arapça da aynı şekilde farklı anlamlar taşıyabiliyor en doğrusu Arapça okuyup farklı anlamlar yükleyip günaha girmemek
12 Yorumla- +1 yıl
Türkçe mealleri yapılmış ama. Mesela bir yasin kitabında hem arapça hem Türkçe meali varken neden Türkçe değil arapça okunuyor. Farklı anlam çıkıyorsa hiç Türkçeleştirme yapılmaması gerekmezmiydi?
- +1 yıl
Ama fark ettiysen çevirenler arasında farklar oluşuyor yani bir Türkçe çeviri bazen diğer çeviriyle bir olmuyor ve yine aynı şekilde anlamaya çözmeye çalışanlar arasında çatışma oluyor her kafadan farklı ses çıkıyor ayetlere farklı anlamlar yüklüyorlar mesela bir ayette 'biz yarattık' diyor' başka ayette 'ben yarattım' bunun bile anlamını farklı yöne çekiyorlar
+1 yılBiz onlara anlayacağı dilde indirdik diyor, hepiniz anlamadan okuyun demiyor. Yani herkes kendi dilinde okuyup kılabilir
20 YorumlaAile & Toplum konusunda 782 cevap paylaştı. Mantıklı olandır bana göre ilk ve orijinal hali ile Türkçe' sini de öğrenmek gerekir.
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılİphone markasini sen nasil orijinal hali ile telaffuz ediyorsan buda öyle bişey... o zaman beğenmiyorsan ayfon de millet gülsün sana 😂
13 Yorumla- +1 yıl
Zaten telefona telefon diyoruz phone demiyoruz. İphone ise bir marka olduğu için okunduğu gibi yazılmıyor.
Cevap sahibi+1 yılKuranda, ezanda Allah ismini içerirbunuda marka gibi duşun.. buda marka gibi neyse oyle okunur..
- +1 yıl
E hadi Kuran ve Allah aynı kalsın. Her kelime mi marka
İstediğin dilde yap dua dua dir gerçek hali arapcadir
00 Yorumla
+1 yılarapça daha etkili oluyormuş bunlar hep kandırmaca
10 YorumlaBunu ben de merak ediyorum.
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılMevlut Turkcedir.
bilmedigin bir konuda soru soruyorsun madem azcik arastir.11 Yorumla- +1 yıl
Gülüyüm de boşa gitmesin yorumun
Bizim dinimiz onların dini gibi değildir. Biz onlardan farklıyız.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılçünkü aslına yani Arapça ya uygun yapılmazsa, ibadet olmaz.
01 Yorumla- +1 yıl
Niye Bizleri yaradan Yüce Rabbimiz Sadece Arapca mı? Biliyor. İnsan gerçekten yaradanına bağlı ise eğer, ibadet tam bir huşu ve kalpten bağlılık gerektirir. Kendi dilinde yapılan ibadetin anlam ve manası bilindikçe de işte o zaman gerçek huşu ve kalpten bir ibadet yapa bilir. Örneğin Namaza durdıunuz Fatiha suresinin anlamını bilmiyorsunuz, acaba o Namazda huşu ve itikat bulmanız mümkün müdür? Kainatı Yaradan yüce Rabbim yeryüzünde insanların anlaşması ve kaynaşması için, insanlara verdiği dili , niyetleri çok iyi bilir. Son olarak Petgamber efendimiz (S. V. A. S) dili Arapça idi, dili başka bir dil olsaydı, KUR'AN-I KERİM ve ibadetler o dilde olacaktı. ALLAHIN RAHMETİ üzerinize olsun
+1 yılMüslüman mısın kardeşim
134 Yorumla- +1 yıl
@BOOOOOOOO Merak ettim
- +1 yıl
@BOOOOOOOO Çünkü ona göre cevap vereceğim
- +1 yıl
@BOOOOOOOO Henüz sorumu cevaplamadı. Sen niye atlıyorsun anlamış değilim hem de.
- +1 yıl
@BOOOOOOOO Takıl sen
- +1 yıl
@Mokar3478 Cevabı mı
- +1 yıl
Namazı kendi dilimizle kılmamamızın sebeplerinden şunlar var ve bunlar yeterli olacaktır;
1-Namazda okunanların anlamının tam korunması, telaffuz hatalarının zamanla olmaması için arapça şekilde oluyor ki ibadete normal dışı kelimeler vs karışmasın
2- Tam olarak evrensel olması için tek bir dilde topluyor, herhangi bir ülkede camiiye girdiğinde denilen şeyleri anlıyorsun, sen de ibadete tam manasıyla katılabiliyorsun
vs vs
Bunlar uzar gider, ama tek bir dilde olması kadar mantıklı başka bir şey yok.
Ha müslüman değilsen istediğin şekilde ibadet edebilirsin :) Müslümanlara geçerli bir şey bu - +1 yıl
Değilim. Kendi ülkemde neden ezan arapça okunuyor dediğimde arap düşmanı mı sayılıyorum?
- +1 yıl
Öyle bir şey demedim. Ezan türkçe olmaz, bizim dinimiz arapça üzerine kurulmuş ve tüm müslümanları bu dilde birleştiriyor, cümleler de o dile göre ahenkli oluyor ve ezan bu şekilde.
Biz müslümanlara özel ezanlar.
Eğer hristiyanların kendilerine özel bir marşları olsaydı onlara karşı çıkmazdık ya da başka dinlerin. İslamda (Peygamberimizin ve sahabelerin uyguladığı) herkesin ibadetine saygı var. Biz de saygı bekliyoruz bu yönden :) - +1 yıl
2. cümleyi senin için kurmadım zaten. Ayrıca saygısızlık da yapmadım ezan niye okunuyor demedim neden arapça okunuyor diye sordum.
- +1 yıl
"kendi ülkemde neden arapça" dediğin için yanlış anlamışım o zaman özür dilerim,
arapça olmasının nedenini söyledim, umarım açıklayabilmişimdir. - +1 yıl
Diğer ülkeler tam anlamını korumuyorlar ve daha az sevap mı kazanıyorlar ya da eksik söyledikleri için günah mı?
- +1 yıl
Hangi ülke farklı okuyor?
- +1 yıl
Ezan için değil ibadet için söyledim
- +1 yıl
Tamam, hangi ülke farklı okuyor?
- +1 yıl
Hepsi hiç kiliseye gittin mi? Kendi dilleriyle dua ediyor hepsi. Russa rusça almansa almanca ingilizse ingilizce
- +1 yıl
Fark; onlar Hristiyan. Biz ise müslümanız.
Ben yeterince açıkladım biz müslümanaların neden arapça ibadet ettiğimizi.
Duaları ister arapça, ister türkçe ediyoruz. Ama namaz gibi ibadetlerimiz evrensellik ve anlamların korunması açısından bir kalıp gibi, değişmez, değiştirilemez, arapçadır.
- +1 yıl
Değişmezse neden türkçe çevirisi var peki bunu soruyorum.
- +1 yıl
Türkçe çevirisiyle okunmaya kalkarsa, herkes kendi çevirdiği gibi okur. Mealler tıpatıp aynı değil. Ya da mesela yabancı adam camiiye girer, türkçe namazdan bir şey anlamaz. Evrensellik önemli.
- +1 yıl
O zaman şu an evrensel din ingilizce. Ingilizce okunsun madem tüm dinler
- +1 yıl
Bizim indirildiğinden beri birleştiren arapçayı atıp, niye anlamlarını tam koruyamamayı, kalıbının dışına çıkararak ingilizceyi alıp ibadetlerimizi onunla yapalım?
Sen anlamak istemiyorsun, daha fazla anlatmayacağım, başa sarmak yerine, yazdıklarımı tekrar oku, çünkü her yazdığına aynı şeyleri tekrarlıyorum - +1 yıl
@Seyyah__ iyide ben arapça bilmiyorum
- +1 yıl
@Seyyah__ e madem herşey arapça olacaktı niye arapça donanımlı gelmedik tek dil arapça olsaydı hiç bu kadar karışıklığa gerek kalmazdı.
- +1 yıl
Sorgulamak için sorgulama. Canımız istiyor arapça ibadet etmeyi. Müslüman değilsen bunu böyle bilmen yeterli, zira hiç bir Müslüman bu durumdan şikayetçi ya da şüpheci değil
- +1 yıl
@Seyyah__ bir insanı müslüman yapmak tüm dünyayı kurtarmakla aynı sevap değilmiydi verecek cevap olmayınca böyle oluyor hep
- Aile & Toplum konusunda 1,6b cevap paylaştı.
+1 yılÇünkü Tanrı Türkçe bilmiyor
20 Yorumla Benimde merak ettiğim bir konu
10 Yorumla
+1 yılPeygamberden oyle gorduk
20 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 2,2b cevap paylaştı.
+1 yılBencr saçma
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılIslam=arapça
14 Yorumla- +1 yıl
İncil=arapça
Tevrat=arapça
Ibadetleri kendi dilinde ama
Cevap sahibi+1 yılCunku hepdi kendine gore uydurdu onlari
- +1 yıl
Bizde de meali yok mu kuranın var. Hiç olmasa tamam diyeceğim çevrilmiş artık eskisi gibi okumanın ne manası var
- +1 yıl
İncil ms 60 yılındaki son haliyle aynı bize yalan söyleme. Değiştiyse ms33-60 yılları arasında değişmiştir. Tevrat 3000 yıllık bir kitap nerdeyse. İçinde ufak tefek hatalar olması çok normal bu değiştiği anlamına gelmez.
Zaten kurana görede incil değişmedi tevratta anlam hatası oldu demektedir. Kesin bir yargı yok.
İslam=arapça derseniz o zaman islam evrensel bir din değil sonucuna varırırz.
Kurtulun şu araplardan gelin her şeyi kendi dilimizle yapalım.
Müslümanız cunku
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler